En ole voimaloiden asiantuntija. Mutta minua on pitkähkön aikaa askarruttanut yksi sähköverkkoon ja sähköenergian tuotantoon liittyvä, lähinnä tekninen kysymys. Sattuuko täällä olemaan joku tämäkin seikan paremmin tunteva, joka kykenisi selittämään asian?
Tunnetustihan sähköverkossa kulkeva virta on vaihtovirtaa, jonka taajuus on yleensä 50 Hz. Vaihtovirta tuotetaan erilaisissa voimaloissa olevilla generaattoreilla, joissa virtasilmukka pyörii magneettikentässä. Sitä silmukkaa voi pyörittää esimerkiksi virtaava vesi (vesivoimaloissa) taikka höyry, joka on kuumennettu kivihiiltä polttamalla, ydinvoimalla tai millä onkin. Joka tapauksessa kuitenkin syntyvän vaihtovirran taajuus on sama kuin sen silmukan kierrosnopeus.
Ja kysymykseni on tämä: kuinka se kierrosnopeus saadaan pysymään vakiona niinkin tarkasti kuin sen ilmeisesti on pysyttävä? Ja kuinka eri voimaloissakin olevat generaattorit on saatu tahdistetuiksi keskenään, jälleen yhtä tarkasti?
Jos vaihtojännitteen huippuarvossa esiintyy prosentin tai parin vaihteluja, seuraukset eivät kenties ole kovin dramaattisia (vai ovatko?) Mutta taajuuden on käsittääkseni pysyttävä [i]hyvin tarkoin[/i] vakiona, sillä jos jonkin generaattorin taajuus vaihtelee, vaikkapa hivenenkin verran, se joutuu ennen pitkää epätahtiin muiden samaan verkkoon kytkettyjen generaattorien kanssa. Jonkin ajan kuluttua ne olisivatkin vastakkaisissa vaiheissa, jolloin niistä tulevat jännitteet eivät enää vahvistaisikaan toisiaan vaan päinvastoin kumoaisivat toisensa. Jos esimerkiksi yhden generaattorin taajuus tosiaan olisi tarkalleen 50 hZ mutta toisen vaikkapa 50,000001 Hz, niin tämä tapahtuisi puolen mijoonan sekunnin- ei jo noin viiden vuorokauden kuluttua. Kontrolloivatko eri voimaloista ja generaattoreista tulevat virrat jotenkin toisiaan?
Miten siis generaattorien pyörimisnopeus voidaan säätää niinkin tarkoin vakioksi? Eiväthän käytetyt energianlähteetkään niin tarkkaan vakioina pysy. Jokien virtaama vaihtelee, ja ydinvoimaloiden polttoainesauvojen uraanipitoisuuskin ehtii aleta jonkin verran, ennen kuin ne vaihdetaan uusiin.
Vaihtovirtageneraattorien tahdistus
24
5964
Vastaukset
- lkhlkjhkjhjk
Verkko on niin "jäykkä", ettei yhden geniksen pieni epätahti haittaa. Geniksethän tahdistetaan verkkoon ennen kytkeytymistä ja pidetään sen jälkeen verkon tahtiin lukkittuina..
- Pääviestiasema
Tuolta alempaa lueskelin noista vartiovuoren asioista.Olit siis voimalaiteryhmässä sikäläisessä organisaatiossa.Oliko siellä huimapyöräksi kutsuttuja generaattoreita? Niitä käytettiin ennenkuin tasurit akkuineen hoitivat lyhyet katkokset.
- MäEnJaksa!
Nyt kysyit kyllä niiiin laajaa aihetta, että....
lkhlkjhkjhjk -kaltaisen typeryksen neuvon voit kyllä heti unohtaa!!!!!!
Yleiseen sähköverkkoon EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA pidä mennä omatekoisilla vehkeillä mennä "syöttämään" mitään!
Syytteitä nimittäin ropisee!
Vuosikymmenien aikana
on kehitetty monenlaista automatiikkaa.
Nykyiset ovat täysin tietokone ohjattuja:
Touhu on täysin AMMATTILAIS hommaa.
Sitäpaitsi jutustasi kuultaa jo sellainen terminologian tuntemus, että siitä vaan itse opiskelemaan;
Kirjastoista löytyy aihepiirin tietoa!- lkhlkjhkjhjk
Mitä keuhkoat. Ei geniksen verkkoon kytkemisestä saa itkemälläkään laajaa aihetta. Ja eihän kysyjä esittänytkään kytkevänsä omaa genistä verkkoon. Kysymyshän oli periaatteesta.
Ennen tietokoneita -70 luvuilla katkeamaton 220 V (tuolloinen seinäsähkö) tehonsyöttö tehtiin usein massavaraajilla. Iso genis pyöri verkon rinnalla ja verkon katketessa pyöriminen jatkui parin tonnin vauhtipyörään varastoituneella energialla, kunnes isot dieselit saatiin ajetuksi (automaattisesti) ylös ja valtakunnanverkko erotetuksi omasta syötöstä. Kun verkko palautui homma tehtiin päin vastoin. Automatiikka ilman mitään tietokoneita haisteli, milloin oma genis oli tahdissa valtakunnan verkon kanssa ja kytki kontaktorit. Pieni heitto vaiheessa kuormitti geniksiä, mutta verkon jäykkyys ajaa yksittäisen geniksen samaan vaiheeseen.
Ei se mitään rakettitiedettä ole. - Ai niin....
"Touhu on täysin AMMATTILAIS hommaa."
lkhlkjhkjhjk:sen kaltainen typerys OLI ammattilainen todennäköisesti ennen kuin sinä edes taputtelit jätöksiäsi leikkikehäsi lattiaan. - MäEnJaksa!
Ai niin.... kirjoitti:
"Touhu on täysin AMMATTILAIS hommaa."
lkhlkjhkjhjk:sen kaltainen typerys OLI ammattilainen todennäköisesti ennen kuin sinä edes taputtelit jätöksiäsi leikkikehäsi lattiaan.Ai niin.. No sun jutusta ei näkynyt MITÄÄN "ammattilaisuutta".
Minulla on periaatteena; että en ryhdy tällaisilla anonyymipalstoilla ketään opettamaan tai "rohkaistumaan" kokeilemaan mitään,....varsinkaan verkkosähköllä.
Turvallisuus ennenkaikkea.
Itse olen ollut elektroniikka- , tietoliikenne- ja sähköalalla vuodesta 1975.
Veikkaan että sinä olit vielä silloin isäsi pusseissa. Ehkä.
Eikä minulla ole tarve päteä tiedoillani. Ehkä nuorempana oli. - kjgkjhgjhjhjhgj
MäEnJaksa! kirjoitti:
Ai niin.. No sun jutusta ei näkynyt MITÄÄN "ammattilaisuutta".
Minulla on periaatteena; että en ryhdy tällaisilla anonyymipalstoilla ketään opettamaan tai "rohkaistumaan" kokeilemaan mitään,....varsinkaan verkkosähköllä.
Turvallisuus ennenkaikkea.
Itse olen ollut elektroniikka- , tietoliikenne- ja sähköalalla vuodesta 1975.
Veikkaan että sinä olit vielä silloin isäsi pusseissa. Ehkä.
Eikä minulla ole tarve päteä tiedoillani. Ehkä nuorempana oli.Valmistuin Turun teknillisestä ammattikoulusta Juhannuskukkulalta asentajaksi vuonna -71 ja Turun tekulta teknikoksi -77. Voimakoneen tahdistusesimerkki oli Lennätinlaitoksen Vartiovuoren viestiasemalta, jossa työskentelin jonkin aikaa vuodesta -71 alkaen. Jos sinulle geniksen synkkaus on "laaja aihe", niin etpä ole tainut paljoa olla asian kanssa tekemisissä. Hituvirtamieheltä sitä ei tarvitse ihmetellä.
Aika harvalla on sekä hituvirta, että paksuvirta-ammattilaisuus. Ettet nyt kuitenkin vähän yrittäisi päteä.
Vielä kerran. Kyse ei ollut mistään rohkaisusta, vaan kysymyskin oli teoreettinen. Ei kai kenellekään tulisi mieleenkään kytkeä omia geniksiään valtakunnanverkkoon sähköä jauhamaan; ei ainakaan ilman korvausta. - MäEnJaksa!
kjgkjhgjhjhjhgj kirjoitti:
Valmistuin Turun teknillisestä ammattikoulusta Juhannuskukkulalta asentajaksi vuonna -71 ja Turun tekulta teknikoksi -77. Voimakoneen tahdistusesimerkki oli Lennätinlaitoksen Vartiovuoren viestiasemalta, jossa työskentelin jonkin aikaa vuodesta -71 alkaen. Jos sinulle geniksen synkkaus on "laaja aihe", niin etpä ole tainut paljoa olla asian kanssa tekemisissä. Hituvirtamieheltä sitä ei tarvitse ihmetellä.
Aika harvalla on sekä hituvirta, että paksuvirta-ammattilaisuus. Ettet nyt kuitenkin vähän yrittäisi päteä.
Vielä kerran. Kyse ei ollut mistään rohkaisusta, vaan kysymyskin oli teoreettinen. Ei kai kenellekään tulisi mieleenkään kytkeä omia geniksiään valtakunnanverkkoon sähköä jauhamaan; ei ainakaan ilman korvausta.Nykyisten Suojareleiden ja Taajuusmuuttajien kanssa tarvitaan kaikkia kolmea mainitsemaani aluetta!
Tarkoitin hieman "laajempaa" käsitettä kuin ne vanhat entisen Posti- ja Telelaitoksen varageneraattorit; Jotka alkoivat syöttää keskusta, vaikka onhan niissä se 48V akustot. - Humpssis
MäEnJaksa! kirjoitti:
Nykyisten Suojareleiden ja Taajuusmuuttajien kanssa tarvitaan kaikkia kolmea mainitsemaani aluetta!
Tarkoitin hieman "laajempaa" käsitettä kuin ne vanhat entisen Posti- ja Telelaitoksen varageneraattorit; Jotka alkoivat syöttää keskusta, vaikka onhan niissä se 48V akustot.__kjgkjhgjhjhjhgj__
Kumma ku et keuhkonnu SoTu-asiki näkyviin? - myös ammattilainen
Humpssis kirjoitti:
__kjgkjhgjhjhjhgj__
Kumma ku et keuhkonnu SoTu-asiki näkyviin?Kyseinen nimimerkki kirjoitti kyllä ihan asiaa. Mikä siinä sinua riipoo?
- Opiskellen tiedät
Hanki ihmeessä tämä kirja ja opiskele:
http://www.gaudeamus.fi/haarla_sahkoverkot_i/ - Vyysikko1
Keneraattori laitetaan pyörimään samaan vaiheeseen ennen kytkentää. Käytännössä sähköverkkoa kuormittavat laitteet hidastavat sitä pyörimistä. Jos generaattori pyörisi esim. 49 Hz taajuudella niin silloin se periaatteessa hidastaisi sähköverkkoa ja toimisi kuormana. Jos siitä keneraattorista halutaan tehoja irti niin itse asiassa sillä pitää "kiihdyttää" verkkoa eikä jarruttaa sitä.
- Näin on kerrottu
Taajuudensäätö tapahtuu monessa portaassa ja alimmalla tasolla paikallisesti yksittäisellä generaattorilla. Kuten on kerrottu, generaattori ikäänkuin "työntää" verkkoa eteenpäin, eli on tietyn pienen vaihekulman δ verran verkkoa edellä. Kulman δ suuruus määrittää sen, kuinka suuren tehon generaattori syöttää verkkoon. Verkkoon syötettävää tehoa tarkkailemalla sekä pyörimisnopeutta ja δ-kulmaa säätämällä generaattori pysyy verkon taajuudessa.
Näin siis vakiotilanteessa. Suurempi säätötarve tulee silloin, kun jokin suuri sähköntuottaja, esimerkiksi ydinvoimala, putoaa verkosta pois, jolloin verkon taajuus tietenkin hetkellisesti notkahtaa. Notkausta pienentää se, että generaattoreilla on mekaanista hitautta, josta saadaan taajuuden hetkellisesti pudotessa lisätehoa, jotta säätimet ehtivät saamaan verkkoon jäävien generaattoreiden δ-kulmat aiempaa suurempiin arvoihinsa.
Käytännössä säätöä tehdään tietysti useammassa portaassa esimerkiksi varalaitoksia tarvittaessa käynnistämällä ja sähköntuontia lisäämällä. Sähköverkossa on hyvin paljon sähköntuottajia ja siksi siinä suurenkin yksittäisen laitoksen korvaaminen on mahdollista.
Tietysti tilanne on toinen, jos ajetaan aivan verkon sähköntuotannon äärirajoilla, kuten joinakin pakkaskausina Suomessakin on tehty. Silloin ydinvoimalan putoamista verkosta on vaikeampi korvata ilman kulutuksen pienentämistä. Helpoiten kulutus saadaan silloin pienenemään katkaisemalla tietyjen asutuskeskusten sähkönsyöttö, mihin on varauduttu jollakin pienimmän haitan skenaariolla. Jos katkos muodostuu pitkäksi, voidaan sähkötöntä aluetta kierrättää, jotta haitta ei keskittyisi vain yhdelle alueelle. - oh-now
Niin jos oman vaatimattoman lusikkani laitan soppaan, niin verkko itsessään on niin iso kapistus, voidaan ajatella, että se on ikäänkuin oikea fyysinen raskas heiluri, että koko (Pohjoismaiseen) verkkoon nähden suhteellisen pienitehoinen generattori ikäänkuin "hukkuu massaan", vaikka se olisikin hetkellisesti epätahdissa. Kun generaattori tuottaa energiaa, on se tahdissa, mutta sen sisäinen magneettikenttä on pyöriessään aina hitusen edellä muita laitteita. Myönnän, että tämä on ns intuitiivisesti vähän hankala hahmottaa.
Ikivanhoissa pikkuvesivoimaloissa muuten operaattori saattoi tarkkailla hiljalleen vilkkuvasta hehkulampusta, mikä on verkon ja generaattorin taajuusero ja säätää turbiinin lapakulmia pikkuhiljaa paikalleen ja "lukita" generattorin verkkoon, kun lamppu ei enää vilku, ja ero = 0.
Koko verkon taajuudelle taas on asetettu tietyt taajuusrajat, ja kun kuormitus kasvaa liikaa, taajuus laskee, tietty (Pohjoismainen) reservi aktivoituu hyvin nopeasti, alle puolessa minuutissa, ja minuutin sisään tulee tarvittaessa lisää vielä tehoa. Jos tämä ei tepsi, kuormat kytketään kokonaan irti, koska muutoin tietyt tekniset seikat saattavat aiheuttaa verkkoon mahdollisesti kuluttajille vaarallisen/haitallisen ylijännitetilanteen. - Yks tutkija vaan
Tässä ketjussa on hyvä esimerkki henkilöstä joka korostaa omaa "tietämystään" sillä että kertoo ettei aio kertoa ja moittii jopa sitä että kysyjä kysyy.
Eipä ainakaan opettajaksi kannata tuolla systeemillä pyrkiä.
Enkä itse palkkaisi muihinkaan virkoihin, sillä työyhteisö on tehokkaampi kun tieto liikkuu tarpeen mukaan.
Sama pätee yhteikuntaan laajemminkin ja siksi verkkokytkentöjen tietoja ei olisi syytä pimittää ja varsinkin kun se johtaa siihen, että kun jotkut kuitenkin kytkevät johtojaan itse, tulee vaarallisia virheitä.
Keski-Euroopassa saa yleisesti tehdä paljon vaativampia kytkentöjä itse kuin täällä ja sikäläiset ovat hyvin hämmästyneitä kun kuulevat miten tarkkaa se täällä on.
Itse olen saanut tutkijakoulutuksen yhteydessä myös opetusta verkkokytkennöissä ja saan nykylain mukaan kytkeä omaan käyttöön ei kiinteän verkon laitteita. - oh-now
Niin jos lisään, että nykyäänhän on mahdollisuus ajaa epätahtigeneraattoria isonkin vaihtosuuntaajan läpi ja siten tuottaa sähköä periaatteessa ihan millä parametreilla vain halutaan.
- En minäkään tiedä
Jos käsitin oikein, kysymyksesi ydin oli tässä lauseessa: "miten siis generaattorien pyörimisnopeus voidaan säätää niinkin tarkoin vakioksi?"
Olen ihmetellyt ihan samaa asiaa, mutta minullekaan tuon juttu ei ole valjennut. Tässä on kuitenkin yksi tapa, jolla minä lähtisin ratkaisemaan kyseistä ongelmaa: Otetaan esimerkiksi vesivoima, jossa veden energiaa ei pystytä säätämään kovin nopeasti, ei ainakaan niin nopeasti, että sillä olisi merkitystä generaattorin pyörimisnopeuden pienille vaihteluille tai ei ehkä edes vaelteluillekaan. Silloin kai generaattorin kierroslukua pystytään säätelemään kohtuullisen nopeassa tahdissa ainoastaan lisäämällä tai vähentämällä sen kuormitusta. Lisäkuormitus kumoaa veden virtauksen lisääntymisen, ja kuormituksen vähentäminen kompensoi vedentulon vähenemisen. Verkkoon toimitetaan aina joku tietty energia, mutta miten tällaisessa systeemissä järjestetään kuormituksen vaihtelu? Ihan simppeli ratkaisu olisi sellainen, että generaattorille järjestettäisiin jokunlainen paikallinen ylikuormitus eli oikosulku, ja sinne ohjattaisiin aina tarpeen mukaan vähemmän tai enemmän virtaa. Siinä olisi yksinkertainen, ja kaiken järjen mukaan myös typerä, kierrosluvu säätömekanismi. Tiedän että tämä selitys on sekä lapsellinen että ei käytössä, mutta onpahan ainakin yritys. - ierikka
Kun generaattori on em. lamppuvirityksellä saatu vaiheeseen ja kytketty verkkoon, ei sen pyörintänopeudesta tarvi olla kovin huolissaan, on ns. tahdissa pitävä voima.
Jos genis yrittä lisätä nopeutta se saa lisää kuormaa niskaansa ja yritys tyrehtyy siihen. Jos taas aikoo hidastua kuormitus kevenee ja lopulta genis pyörii jopa moottorina ollen edelleen tahdissa.- hfdzfzdgs
Juuri näin.
Massiivista sähköverkkoa voidaan verrata suureen harmonisesti värähtelevään massaan. Pieni värähtelijä voi kytkeytyä systeemiin vain jos se värähtelee samalla taajuudella. Suurempi "massa" lukitsee pienemmän omaan nopeuteensa. hfdzfzdgs kirjoitti:
Juuri näin.
Massiivista sähköverkkoa voidaan verrata suureen harmonisesti värähtelevään massaan. Pieni värähtelijä voi kytkeytyä systeemiin vain jos se värähtelee samalla taajuudella. Suurempi "massa" lukitsee pienemmän omaan nopeuteensa.Tai vielä paremmin isoon akseliin joka pyörii jollakin nopeudella (vastaa verkon taajuutta). Pienemmät akselit (generaattorit) pitävät sen pyörimässä, kuluttajat jarruttavat sitä. Kun verkkoon kytketään yksi generaattori lisää, vastaa se sitä että tähän isoon akseliin kytketään pienen voimalan akseli lisää. Se pyörii siinä mukana koko ajan ja tahdissa, ei se irti pääse. Jos se yrittää pyöriä kovempaa, niin akseli vain hieman joustaa ja jää siihen asentoon toisen akseliin verraten. Tämä pyörimisnopeuden noston yritys tarkoittaa lisää tehoa pikkuakselista isompaan (eli lisää tehoa sähköverkkoon). Jos iso akseli yrittää pyöriä liian lujaa, niin säätäjä pienentää jonkun pikkuakselin pyöritysyritystä eli vääntömomenttia eli siis tehoa ja ison akselin pyörimisnopeus ei nouse liikaa. Tehon tuotto ja kulutus ovat siis koko ajan tasan yhtä suuria. Jos ne olisivat erisuuruisia, nousisi tai laskisi ison akselin pyörimisnopeus (= sähköverkon taajuus).
Ei ehkä tullut oikein fiksusti selitettyä, mutta toivottavasti ymmärsitte.
- oh-now
"Otetaan esimerkiksi vesivoima, jossa veden energiaa ei pystytä säätämään kovin nopeasti, ei ainakaan niin nopeasti, että sillä olisi merkitystä generaattorin pyörimisnopeuden pienille vaihteluille tai ei ehkä edes vaelteluillekaan."
Itse asiassa nimenomaan vesivoimaa käytetään nopeana säätövoimana. Jos painat valonappulaa kotona, turbiinin säätö päästää hieman enemmän vettä myllyyn.
Googlaa esim: Haapakoski Pasi Theseus
Et ehkä ole tullut ajatelleeksi, että koko verkossa on runsaasti ihan puhdasta liike-energiaa koneiden huimamassoina. Samoin kaikissa käämeissä on aina ainakin yhden jakson (1/50 sek) verran varastoitunutta energiaa niiden magneetti- ja sähkökentässä. - Näitä tehnyt
Miten generaattori kytketään valtakunnan verkkoon, näin.
Kun turbiini on saatu pyörimään, siihen kytketty generaattori
pyörii sen mukana ilman magneettikenttää, generaattorista
riippuen siihen tehdään magneettikenttä oman herätinkoneen
avulla, kenttäkytkimen avulla, koneesta riippuen jopa 600- 2900
kierroksen kohdalla.
Turpiinin kierroksia nostetaan, jolloin generaattorin jännitteet
ja taajus nousevat verkon vastaavia kohti.
Kytkentä tehdään tahdistinlaitteen avulla, joko käsin tai automaattisesti,
tahdistinlaite näyttää kuinka kaukana jännite ja taajuus on verkon vastaavasta.
Jos eroa on, muutetaan joko säätäjillä tai käsin turpiinin kierroksia,
tahdistinlaite näyttää kuinka paljon, pyritään siihen että generaattorin arvot
ovat hieman suurempia kuin verkon, automaattinen tahdistus tapahtuu
kun arvot ovat suhteellisen lähellä, ei tarvi olla täsmälleen samat, tahdistinlaite
kytkee generaattorikytkimen ja generaattori on verkossa. välittömästi voidaan
joutua säätämään loistehoa eli magnetointijännitettä ettei generaattori
mene takateholle.
Jos kytketään käsin, asetellaan turpiinin kierrokset hieman verkon arvoja
suuremmaksi, tahdistinlaite näyttää milloin kytkentä voidaan tehdä, turpiinin
höyrysäätäjän toiminta määrittelee kuin helposti saavutetaan oikea kohta,
joskus siiheen menee useita minuutteja kun oikeaa kierroslukua haetaan. - tuuleen huudettu
Kannattaa hakea se varma tieto jostain luotettavammasta lähteestä kuin täältä missä jokainen höpöttää omiaan.
- Sähkömies2
Laitanpa minäkin vaatimattoman panokseni tähän keskusteluun.
Olen suunnitellut ja rakentanut tahdistusjärjestelmän, joka perustuu verkon ja geniksen jännite-eroon jokaisen vaiheen osalta erikseen. Periaate vastaa edellä mainittua pimeäkytkentää ja on yksinkertainen sanottuna mutta käytännössä piiritekniikka on aika monimutkainen, koska tahdistamisessa yleensäkin täytyy ottaa huomioon eräitä ympäristötekijöitäkin.
Tahdistuksessa tulee verkon ja geniksen jännitteen olla lähes sama, mutta vaiheen kohdalla on tarkempaa. Geniksen tahdistustaajuus säädetään veden virtausta säätämällä, ja kun taajuus lähestyy verkon taajuutta riittävän hitaasti, kytkentä tapahtuu automaattisesti oikella hetkellä. Sen jälkeen veden virtaus avataan täysille.
Kun tahdistettu kytkentä on tapahtunut, generaattori ei tarvitse mitään muuta huomiota kuin mainitun loistehon pienentäminen minimiin magnetointivirtaa säätämällä. Sillä vältetään siirtolinjojen turha lämmittäminen, joka on pois siitä energiasta, josta maksu saadaan.
Nykyään ei enää kannata suunnitella ja rakentaa itse tahdistinjärjestelmää, kun kaupasta saa ohjelmoitavia laitteita, jotka taipuvat jokaiseen tarpeeseen.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2063210Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391620Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus951472- 921389
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461334Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1571257Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121188Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231019Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89932Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803