Yhdyssanat ja kielioppi, katoava taito?

tylsistynyt_abi

Mikä siinä on, kun joka päivä saa lukea tekstiä, mikä on kieliopillisesti kirjoitettu aivan päin mäntyä. Teksteistä puuttuvat pilkut, isot alkukirjaimet puuttuvat, tai niitä käytetään väärin, käytetään "me-passiivia", kappalejakoa ei käytetä ja mikä pahinta, yhdyssanavirheitä ja sanavirheitä on luokattoman paljon.
Tekstit mitä luen, ovat monipuolisesti erilaisia, muun muassa netin foorumeiden tekstejä, blogeja ja lehtiä. Samoin monissa mainoksissa ja ilmoituksissa tunnutaan oikeinkirjoitus lykättävän sivualalle, vaikka ilmoituksen ulkoasu vaikuttaakin paljon ilmoituksen yleistasoon.
Tietenkin se on ymmärrettävä, että ihmisillä on hahmottamishäiriöitä, lukihäiriöitä ja kirjoittaja ei välttämättä edes ole syntyperäinen suomalainen, mutta kuitenkin näiden edellämainittujen ihmisten osuus kokonaismäärästä on todella pieni, niin sitä ei voi pitää järkevänä perusteena huonontuneelle kirjoitustaidolle.
Näitä kieliopillisia "loistosuorituksia" tuskin tarvitsee linkitellä tähän aloitustekstiin, sillä eiköhän jokainen tiedä mistä on kyse.

Joten itse kysymys on, mitä mieltä olet tästä ilmiöstä? Onko omia kokemuksia?

Oma mielipiteeni asiasta on, että kyllä jokaisen suomalaisen tulee osata kirjoittaa omaa äidinkieltään hyvin. Pienet kömmähdykset ja ajatuskatkot ovat inhimillisiä ja niistä ei tarvitse välittää, mutta kun 25-vuotiaan ihmisen tuottama teksti on kieliopillisesti 13-vuotiaan tasolla, on se minusta huolestuttavaa, jopa surullista.
Itse en pidä omaa äidinkielentaitoani kovinkaan hyvänä, lukiosta saadut numerot ovat vitosia ja kutosia, mutta silti tekstini on omasta mielestäni huomattavasti sujuvampaa, kuin monien minua vanhempien ja korkeammin koulutettujen kirjoittajien tekstit.

-Äidinkielen tuloksia odotteleva abiturientti

3

73

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miäs, 32v.

      Yhdys sana ja keli oppi virheitä on tottunu näkemään rajusti koko ajan vaan enemmän erityisesti viimeisen kymmenen vuoden ajan ja sit ei osata käyttää pisteitä ja pilkkuja vaan kaikki kirjoitetaan yhteen pötköön.

      Jep, ja villimäks vaan menee, kun näistä taituireista tulee mm. opettajia ja toimittajia. Säälittävää, että kantaväestö ei osaa omaa kieltään.

      Olen luopunut jo kielipoliisin natsoistani, enkä jaksa oikein puuttua kanssaihmisten kielenhuoltoon. Aivan sama, tätä laivaa ei enää käännetä, "me ollaan hävitty tää peli". Ugh! T:Miäs, 32v.

      • tyttö, 11v.

        Yhdyssana ja kielioppi kirjoitetaan yhteen.
        Ja olen aivan samaa mieltä aloittajan kanssa. Yksi kaverini sanoo aina, että "tää on hyvempi kun toi" ja se tuntuu aina yhtä inhottavalta.


    • Not so eighter

      "Teksteistä puuttuvat pilkut, isot alkukirjaimet puuttuvat, tai niitä käytetään väärin, käytetään "me-passiivia", kappalejakoa ei käytetä ja mikä pahinta, yhdyssanavirheitä ja sanavirheitä on luokattoman paljon."

      Jo tuossa lauseessa on niin paljon kieliopillisia virheitä, että sinun on syytä palata takaisin kouluun opiskelemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      149
      10852
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      209
      2890
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1898
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1719
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1696
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    10. 83
      1546
    Aihe