Olen kolmekymppinen valtiotieteiden maisteri. Minulla on useamman vuoden työkokemus ulkomailta sekä korkean tason harjoittelu suoritettuna eräässä tunnetussa organisaatiossa. Minulla on tutkinto Suomesta sekä myös brittiyliopistosta, puhun sujuvasti kolmea eri kieltä ja hyvin kolmea muuta.
Olen tässä jo muutaman vuoden hakenut töitä järjestösektorilta. Olen hakenut ainoastaan paikkoihin, joihin sopisin kaikin puolin erinomaisesti ja olen kyseisiin paikkoihin sopivan sopivuuteni ja osaamiseni myös tuonut räätälöidyissä hakemuksissa ja CVssä erinomaisesti esille. Hakemukset ja ansioluettelon olen luetuttanut useammalla pätevällä henkilöllä, joten niissä ei vikaa pitäisi olla. Ongelmana on, että en pääse edes haastatteluihin.
Eikö olisi kaikkien etu, että tehtävää hoitamaan valittaisiin pätevä ja motivoitunut henkilö, vaikka etukäteiskontakteja ei hakijaan olisikaan? Nimittäin tuntuu siltä, että paikat annetaan tutuille ja kaverin kavereille. Pitkän ulkomaanrupeaman vuoksi minulla ei ole täällä ehkä tarpeeksi hyödyllisiä kontakteja. Perheellisenä niiden vaaliminen vapaa-ajalla ei kovin innosta.
Paskaduuneihin en enää alene, yhdestä sellaisesta on jo kokemusta. Tiedän osaamiseni ja arvoni ja haluan palavasti työn, jossa olen hyvä ja jossa viihdyn.
Eli mikä neuvoksi? Eikö omilla aluillaan tosiaan pääse Suomessa koulutustaan ja osaamistaan vastaaviin töihin? Tai haastatteluun edes?!
Piiri pieni pyörii vai miksi hemmetissä en saa töitä sieltä, minne parhaiten sopisin?
16
360
Vastaukset
- Nfjfj746
Järjestöihin on varmasti kova tunku nyt, koska akateemisia työttömiä on niin paljon. Monet generalistimaisterit yrittävät niihin, koska heillä ei ole välttämättä jotain ns. kovaa osaamista, ja tietävät, että järjestöt ovat suuri työllistäjä.
Ei vika välttämättä ole sinussa. Kyse on vain kohtaanto-ongelmasta. Hanki taitoja, joilla on kysyntää ja lähde työelämässä sinne suuntaan. Perusta yritys kenties.
Niin ja noihin järjestöihin todellakin työllistytään suhteilla. Monet ovat ensin harjoittelussa niissä.. - years gone by
Luin kirjoituksesi nopeasti, eli pahoittelen, jos tulkitsen väärin. Olen sinua 20 vuotta vanhempi. Nykyään kokemuksien ja opintojen hankkiminen ulkomailta on helppoa, verrattuna minun nuoruuteeni. Suomi ja suomalaisuus ovat kuitenkin pysyneet samoina. Palautteeni sinulle on yksinkertaisesti kehoitus, että lähde Suomesta pois, kun vielä jaksat ja kykenet. Uskon, ettet tule katumaan päätöstäsi. Sitä voit tulla katumaan, jos jäät tänne. Rakenna elämäsi ulkomaille. Tee radikaali, rohkea päätös. Jos olet jo aikasi yrittänyt täällä, niin tulisit vuoden kuluttua toteamaan, että olet yhä samassa "umpikujassa". Syy ei ole sinussa, toisin kuin ehkä luulet, vaan tässä maassa. Lähde vaikka Norjaan, Ruotsiin Englantiin, vaihtoehtoja on. Toivotan sinulle Kaikkea Hyvää ja Onnea!
- Loistoneuvo
Niin totta =)
- years gone by
PS Tämä on todellinen ongelma tässä maassa. Olisi muuten varmasti keskustelua herättävä aihe jossain ajankohtaisohjelmassa, tai esimerkiksi Inhimillisessä tekijässä. Laita tämä keskustelu vinkkinä joillekin toimittajille. Muistan tilanteen 16 vuoden takaa. Aloin rupatella vanhemman herrashennilön kanssa ratikkapysäkillä hesassa. Kävi ilmi, että mies oli asunut koko aikuisikänsä Saksassa ja asui yhä. Kertoi lähisukulaisestaan, sisaren- tai veljentyttärestään, joka oli käynyt maineikkaan näyttelijäntyön koulutuksen Yhdysvalloissa. Suomessa ei kuitenkaan töitä irronnut, yritti vuosia. Ei jaksanut lyödä päätään seinään, koulutti itsensä Suomessa sairaanvoitajaksi.
Suomi on keskiluokkaisuuden paratiisi, jossa keskiluokkaisuudesta on tullut umpikuja, vankila, no way out. Suomessa pääsee eteenpäin henkilökytköksillä, ei osaamisella, koulutuksella eikä ansioilla. Piiri pieni pyörii.. Näin kirjoitin minäkin 22 vuotta sitten... - Mitkä järjestöt?
Järjestösektori kun on aika laaja niin vaikea sanoa tilanteesta mitään, koska erilaisiin järjestöihin työlllistyminen vaatii eri asioita. Onko kyseessä ympäristöjärjestöt, sos. ja terveysasioihin liittyvät yhdistykset, kulttuuri- ja liikuntajärjestöt, ammattiliitot, suuret edunvalvonta/-keskusjärjestöt vai mitkä?
Usein kuitenkin on niin, että edellytetään jonkinlaista vapaaehtoistoimintaa yhdistyskentältä ennen kun voi niihin työllistyä. Kuulutko näihin järjestöihin joihin olet hakenut, oletko osallistunut vuosikokouksiin, ollut hallituksessa tms.? Ei se hallitusnakki paljoa aikaa tai vaivaa tee, perheellisiä ja työssäkäyviä ihmisiä niissä on vaikka kuinka paljon. Voi olla että ulkomailla oleskelun katsotaan olevan jotenkin pois kotimaisen järjestömeiningin tuntemuksesta, vaikka näin ei oikeasti olisikaan. Tilanne on kuitenkin helpohkosti korjattavissa tuppautumalla johonkin järjestöorganisaatioon ja olemalla siellä vakuuttava. Näin saat vähän tunnettavuuttasi kasvatettua ja arvokkaita merkintöjä CV:hen. Vaikea toki sanoa mitään pomminvarmaa neuvoa kun ei tiedä haetko töitä EK:sta vai kainuun lintutieteellisestä yhdistyksestä.- Roopertti
Kiitos ihanat ihmiset neuvoistanne!
Haluan työn, millä tarkoitus, eli järjestösektorilla tarkoitan humanitääristä, monikulttuurista ja kansainvälistä työtä tekeviä järjestöjä, kuten Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Kepa, muutamia isoimmista mainitakseni. Näihin kaikkiin olen myös hakenut, tulematta noteeratuksi millään tavalla.
Olen tehnyt ennen lapsia runsain mitoin vapaaehtoistyötä ulkomailla. Täällä en tosin ole soluttautunut toistaiseksi ko järjestöjen vapaaehtoiskentille. AIkani kun on hyvin rajattua perhesyistä.
Olemme vakavasti harkinneet myös muuttoa takasin ulkomaille, mutta lasten vuoksi asia täytyy tarkoin punnita. Edellytyksenä olisi kovapalkkaiset työt meille vanhemmille, sillä lasten koulutus ei olekaan ilmaista kaikkialla, toisin kuin Suomessa. Palasimme Suomeen juuri lasten kouluja ajatellen. On kyllä välillä kaduttanut. Olemme valmiita lähtemään, jos työtilanne ei täällä Jumalan selän takana parane huomattavasti tämän vuoden aikana.
Terveisin ap.
- Nfjfj746
"Haluan työn, millä tarkoitus, eli järjestösektorilla tarkoitan humanitääristä, monikulttuurista ja kansainvälistä työtä tekeviä järjestöjä, kuten Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Kepa, muutamia isoimmista mainitakseni."
Heh, olet niin tyypillinen 2000-luvun yhteiskuntatieteilijä, mikä ei ole ollenkaan paha asia :) Haluat tehdä merkittävää työtä, mikä on minusta hienoa.
Sen mitä tosissaan tiedän järjestöistä, niin ne menevät hieman eri lainalaisuuksilla. En esimerkiksi tiedä vaikuttaako talouden suhdanne avoimiin työpaikkoijen määrään. Ainakin hakijoita on huonossa tilanteessa enemmän.
Suosittelen myös ulkomaita, kun sinulla kerran on hyvä kielitaito.
Voisit myös miettiä, täytyykö sinun juuri nyt saada tehdä merkittävää työtä. Koulutuksellasi voisi saada myös paljon muunlaisia paikkoja riippuen sivuaineistasi.
Tsemppiä! - years gone by
Vielä, ystäväni kommentoi kirjoitustasi, että esimiehet jättävät sinut ulkopuolelle, koska he eivät halua alaisiksiin itseään parempaa tai pätevämpää. Kannattaa hakea työtä ulkomailta ja muuttaa koko perheen voimin. Norja voisi olla hyvä maa. Norjalaisilla on terve itsetunto.
- Roopertti
Kiitos jälleen! Norjaan lähtisimme mielellämme. Ko maa ei ole ennestään kovin tuttu, mutta pelkkää hyvää olemme siitä kuulleet. Mistähän työn haun voisi aloittaa? Suositeltavia sivustoja/järjestöjä Norjassa? Norjaa emme osaa, mutta englannilla kenties pärjää alkuun.
Työllä on oltava tarkoitus, olen sen verran vielä idealisti, ettei muu käy. Tuo mainitsemani paskaduuni oli nimenomaan työtä, millä ei ole mitään tarkoitusta ja siitäkin syystä se tuntui äärettömän vastenmieliseltä. Siihen lisäksi vielä paska palkka ja munilla edennyt bluecollar-jätkä pomona, niin no thanks, never again.
Tiedostan, että olen jonkin sortin uhka joillekin. Kollegaksi on aiemmin sattunut eräskin itseäni vähemmän pätevä ja alemmin koulutettu, joka on yrittänuy pönkittää heikkoa itsetuntoaan yrittämällä mustamaalata minua pomojen edessä ja yrittämällä ottaa krediitit itselleen tekemisteni töistä. Samainen ex-kollega onnistui nappaamaan erään havittelemani työn, vain koska on haka mainostamaan ja myymään itseään ja muka-osaamistaan, ärsyttävyyteen asti. Varmasti järjestöissä on pikkupomoina useampikin kyseenalaisia reittejä edennyt pyrkyri, joilla olen hakijana sitten punainen vaate.
- years gone by
Itsekin tiedät mistä kiikastaa. On oikeastaan järkyttävää, miten tasapäistävä ja epäoikeudenmukainen kulttuuri Suomessa on. Mitä, tai mistä hakea työtä Norjassa, siinä en ikävä kyllä osaa neuvoa. Tavallaan lähestyn asiaa katsomalla metsää, en yksittäisiä puita. Eli ei oikeasti kannata hukata elämäänsä odottelemalla parempia aikoja...
Minulla on myös samankaltaisia arvoja, ja varmaan monella monella. Eli jokainen priorisoi, miten haluaa elämänsä päivät käyttää. Koskaan ei tiedä kuinka monta elinpäivää itse kullakin, tai rakkailla on jäljellä. Pointtini on, että oman elämän täytyy olla sellaista, että se heijastaa omia arvoja. Ihmiselle, hänen elämäänsä ladataan mielestäni täysin turhia merkityksiä. Oma kokemus on se, mitä elämäsi on. Ei kannata takertua yksittäisiin asioihin; oikeaan työpaikkaan, palkkaan jne. Pointti on se, että jos elämä Suomessa takkuilee, voisiko esim Norjassa olla parempi elää omien arvojen mukaisesti?
Loppujen lopuksi kysymys ei ole edes työpaikasta, vaan sinun arvomaailmastasi, valinnoistasi ja siitä, miten sinä haluaisit elää. Suomi on hankala maa. Ehkä Norja on parempi. Ehkä, EHKÄ siellä huomaat, että työpaikka ei ollut se ongelma, vaan ongelma tuli esiin työpaikka -asian kautta.
Nuorena kannattaa olla rohkea. Minä kadun sitä, että palasin Suomeen. En tiedä, ehkä se oli kohtaloni, ehkä ei. Ulkoista menestystä en saanut, mutta sitä en koskaan hakenutkaa.
Periaate on, että jos siinä kohdassa sataa, missä seisot, niin etkö siirry pois, esim katoksen alle? Pointtina se, että ihminen pysyy helposti kanakopissaan, vaikka olisi paha olla. Siellä sitten kotkotat muiden kanssa, sinua nokitaan, ja itse nokit muita. Ihmisellä on valinnan vapaus, jossain määrin. Reijo Wilenius muistaskseni kirjoittaa tästä.
Lähtekää. Aina voi tulla takaisin. Aina ei voi lähteä. Vai voiko? Huomaatko? Minäkin voisin vielä lähteä, mutta kotkotus on syöpynyt syvälle. Move on when you still can. - NuoriViela
En ole yhteiskuntatietelijä, mutta akateeminen ihminen itsekin. Huomasin jo varhain nuorena sen tosiasian, että Suomessa pitää piilottaa omaa osaamistaan. Lisäksi sellainen suorapuheisuus ja asioiden esittäminen ilman anteeksi pyytelyä ei ole kannattavaa.
Olin harjoittelijana eräässä yrityksessä. Olen tutustunut alani asioihin pienestä pitäen oman kiinnostukseni takia. Tässä kyseisessä yrityksessä oli eräs vanhempi naishenkilö, joka ilmeisesti koki minut uhkaavana, koska alkoi piikitellä ja vähätellä osaamistani. Lisäksi hän takertui jokaiseen pikkuvirheeseen, jonka olisin mahdollisesti voinut tehdä. Hän myös vähätteli osaamistani julkisesti.
En viihtynyt yrityksessä kovinkaan pitkään. Oman kokemukseni takia en näe aloittajan viestissä mitään yllättävää tai uutta. Suomessa on todella tärkeää ns. henkilökemiat ja työpaikalla arvostetaan oikealla tavalla käyttäytyviä henkilöitä. En oikeasti osaa kehua turhasta ja hyvin vaativana ihmisenä minulta harvemmin saa kehuja.
Taannoin muistan tavanneeni jonkun vanhemman valtiotieteen maisterin, joka puhui Suomen tuhosta...Kaikki muuttavat pois Suomesta, koska ketään ei kiinnosta. En tiedä mistä hän silloin puhui, mutta ilmeisesti yhteiskuntatieteilijät tuntevat aiheen paremmin.
Näin niin kuin yleisesti olen huomannut saavani ulkomailla todella paljon kehuja taidoistani. Suomessa olen tottunut kuulemaan vähättelyä milloin mistäkin. Minä itse henkilökohtaisesti arvostan hyvää osaamista ja minua ei haittaa myöntää ääneen, että olet minua parempi tässä ja tässä.
Tiedän erään naisihmisen, joka ei ole taidoilla pilattu. Hän kuitenkin menestyy tuolla "markkinoilla", koska osaa puhua oikein. Luin juuri uutisen, että hänelle oli myönnetty suuri tukiraha erääseen hankkeeseen. Hanke ei kuitenkaan toteutunut suurista puheista huolimatta.
Mikä meitä suomalaisia vaivaa, kun uskotaan mielummin puhetta kuin silmiämme? Minulle ratkaisevia tekijöitä ovat teot eivätkä sanat. - Vanha kohtalotoveri
Uskomaton pikku työmaa tämä FB-Suomi. Näin näyttää asiat tosiaan olevan, että kaverit ja kaverin kaverit otetaan töihin...Olen itsekin VTM, valmistunut Suomen parhaasta yliopistosta keskimääräistä paremmin paperein. Toinenkin opistotasoinen tutkinto on. Työpanoksessani ei ole ollut valittamista. Irtisanouduin edellisestä työstä koska halusin haasteita ja osaamistani vastaavaa työtä. Nyt sitten olen näitä haasteita turhaan hakenut kaksi vuotta :-DD !! Jälkikäteen ajatellen minua taidettiin ajaa jo edellisessä paikassa alas "korkean" ikäni takia. Tässä nuoressa kulttuurissa halutaan kutsua nuoria untuvikkoja asiantuntijoiksi, todelliset asiantuntijat näyttävät useimpien työnantajien näkövinkkelistä ilmeisesti naurettavan nuupahtaneilta. Ei lupaa hyvää suomalaiselle kansantaloudelle.
- NuoriViela
Nyt kun ollaan sanottu ääneen tämä ongelma (suomalaiset ovat kateellista kansaa ja omat taidot tulee piilottaa), niin voisiko joku kertoa kuinka sitten käyttäytyä oikeaoppisesti työhaastattelussa ja työpaikalla? Minä en kerskaile osaamisellani, koska koen sen olevan jotenkin väärin. Usein esitän asiat mahdollisimman rationaaliseen sävyyn ja pyrin vakuuttamaan muut omasta avoimuudesta (ja sitä olen). Toki usein huomaan haastattelijan (joka pahimmassa tapauksessa on toimitusjohtaja) olevan aivan pihalla perusasioista. Olen jonkin verran tutustunut suomalaisyritysten taustoihin ja todennut, että joissain yrityksissä paikat jaetaan perheen kesken. Sitten on näitä "aikaisin jalkaoven väliin" -tyyppejä, joita ei ilmeisesti saa kulumallakaan työpaikalta, vaikka heidän työpanoksensa oli onneton.
Pakko tunnustaa, että olen saanut paikan, kun olen syyllistynyt nuoleskelemaan haastattelijaa. Jotenkin tuntuu karmealta tehdä niin, koska sitä nuoleskelua täytyy jatkossakin tehdä koko ajan. Itse kaipaan kritiikkiä enkä mitään päähän taputtelua. Miten voin kehittyä, jos koko ajan vaan kehutaan.
Yksi oikeasti suuri ongelma on myös se, että Suomessa ei saa sanoa ääneen, jos jossain toimitaan viallisesti tai väärin. Jotenkin me suomalaiset ollaan arkoja kilpailemaan ja haastamaan toisiamme.- hthtrjhyrjytr
Näissä suomalaisissa perheyrityksissä hyvät työpaikat menee automaattisesti korkeakoulun käyneille omistajan pojille tai lähi sukulaisille.
Ulkopuolisia palkataan vain hankaliin töihin mitä kukaan sukulaisista ei viitsi tehdä. Monessa pienehkössä firmassa joissa olen ollut on sama tilanne, ei niissä ulkopuolisia hyville paikoille päästetä.
Sitten on näitä luottoduunareita jotka on tulleet suoraan peruskoulusta töihin firmaan 20-30 vuotta sitten. Loppu porukkassa sitten on helvetillinen vaihtuvuus. - ewrgewrhtr
Tässä kun olen laajentanut työnhakuani myös muihin maihin, Ruotsista alkaen, olen huomannut että jo Ruotsissa on vastassa aivan toisenlainen kulttuuri.
Omia kykyjä saa kehua, ja omien "piirien" ulkopuolelta tulevaa ei katsella kuin edessä olisi halpaa makkaraa kertakäyttölautasella. Lisäksi ruotsalaiset vastaavat sähköpostiin ja osaavat kiittää hakemuksesta. Ja ennen kun joku sanoo, että sähköpostilla ei haeta, vaan pitää soittaa, niin yleensä kun työpaikkailmoituksessa on puhelinnumero muodossa "lisätietoja antaa X X", puhelimessa ei tunnu saavan mitään muuta irti kuin kehotus laittaa hakemus ja cv sähköpostilla.
Ja mitään lukukuittausta ei saa. Homonahan Suomessa pidettäisiin jos hakemuksesta jopa kiittäisi. Kiva sitten arpoa, meniköhän se hakemus perille vai ei. Ja jos soitat hakemuksen perään saat vastaukset "en muista et olisin sellasta saanu" tai "joo se homma meni kokeneemmalle kaverille".
Suomi pienen piirin runkkurinkien luvattu maa. - NuoriViela
hthtrjhyrjytr kirjoitti:
Näissä suomalaisissa perheyrityksissä hyvät työpaikat menee automaattisesti korkeakoulun käyneille omistajan pojille tai lähi sukulaisille.
Ulkopuolisia palkataan vain hankaliin töihin mitä kukaan sukulaisista ei viitsi tehdä. Monessa pienehkössä firmassa joissa olen ollut on sama tilanne, ei niissä ulkopuolisia hyville paikoille päästetä.
Sitten on näitä luottoduunareita jotka on tulleet suoraan peruskoulusta töihin firmaan 20-30 vuotta sitten. Loppu porukkassa sitten on helvetillinen vaihtuvuus.On hyvä kuulla asiat sellaisina kuin ne ovat todellisuudessa, koska sen mukaan elän. Olenkin ihmetellyt, miksi esimerkiksi yliopistossa saa olla erittäin epäpäteviä tutkijoita ja lehtoreita töissä sekä vastavaasti työelämässä tehdään samoin.
Joku mainitsikin äsken, että suomalaiselle kansantaloudelle tällainen menettely ei ole järkevää.
Tämä työllistyminen ei ole minulle ajankohtainen asia, koska hankin toisen tutkinnon (lääkäri) kaikesta huolimatta. Kuitenkin ihmettelen, että milloin huomataan se tosiasia, että kahden korkeakoulututkinnon suorittaneet tulevat yhteiskunnalle kalliiksi? En todellakaan aio elättää itseäni tekemällä enää mitään duunaritöitä. Olen kuitenkin ollut työelämässä mukana kymmenisen vuotta, joten tiedän työelämän pelisäännöt enkä ole laiska tai huolimaton. Ei kuitenkaan kiinnosta tämä jatkuva työn hakeminen, kun epätietoisuus on läsnä koko ajan. Niin kuin joku äsken kirjoitti: Suomessa ei edes ilmoiteta, että onko hakemus tullut perille, puhumattakaan, että kiiteittäisiin...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä403077- 812904
- 1902479
Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?362195- 201493
Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411406Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?231403- 101284
- 131269
- 221251