koulutus

kuka valvoo ???

Onko olemassa mitään instanssia, joka valvoisi alan koulutusta?

Koulutus on toistaiseksi maahantuojien ja valmistajien käsissä.
"Diplomi", jonka kalliin kurssin jälkeen saa käteensä, ei ole minkään arvoinen. Tosiasia on, ettei sitä kukaan kysele, jos niin hyvin kävisikin, että kuukausipalkkainen työpaikka tulisi eteen. Se on kuitenkin toiveajattelua, ja kynsitekijä heittäytyy yksityisyrittäjäksi toiminimellä tms. Palkkaa itse itsensä, ja voi sitä arvotonta diplomiaan ihastella omana pomonaan.

Kävimpä kurssin, joka sisälsi neljä tapaamista kouluttajan kanssa, väliaikoina itseharjoittelua. Kirjallinen tiedoitus koulutuksesta oli kovinkin kattava, kynsisairauksista tuotetietoihin, käytännössä kouluttaja näytti rakennekynnen teon yhteen kynteen, ja loppuaika tehtiin ilman minkäänlaista valvontaa ja läsnäoloa. Lopuksi toki kerrottiin, että nyt on ihan pielessä ja korjataan ja korjataan. Teoriapuoli sisälsi vain tuotesarjan valmistajan historiaa (ei kynnen rakennetta, sairauksia tms) Varsinainen tuotekoulutus puuttui.
Toinen tapaaminen meni huollon merkeissä;"viilaa pois ja tee uusi päälle" ja loppuajan kouluttajaa ei juurikaan näkynyt, paitsi pikaisesti ensimmäistä kertaansa olleen ummikon luona. Koulutuksen kertomat ongelmatilanteet jäi käsittelemättä. Kolmas kerta; Tee, mitä haluat! No, tehdään stiletto? Ei, ei se käy, stilettokurssi on erikseen. Tehdään akryylimaalauksia? Ei, koristelukurssi on erikseen... Neljäs tapaaminen; Kirjallinen koe (niinkuin mistä asiasta???) ja lopputyö. Ja ah se diplomi?
Käsityöalalla työskentelevä iäkkäämpi tuttavani pyrskähti nauruun koko diplomista. Kertoi, että jokaisesta tukkufirman koulutuksesta on mukaan lykätty diplomi, jotka ovat käytännössä menneet roskiin. Diplomeja olisi hänen mapissaan jo kaiketi toistasataa.

Kun sitten tämän arvokkaan ja turhan "koulutuksen" jälkeen perusteet (=sanasto ym) alkoi vähän selvitä, niin varsinaisen koulutukseni olen hankkinut maksutta YouTubesta. Hienoja neuvoja erikoistilanteisiin. Hyviä koristeluoppivideoita... nojoo, ei tule sitä diplomia sieltä? Mutta huomattavasti parempaa koulutusta, kuin kurssilta, joka ei todellakaan ollut halpa!

Tuotteita saa jokainen tilattua netistä ja opiskeltua myöskin sieltä. Harjottelua kavereille. Kun taidot on karttuneet, toiminimi pystyyn, ja y-tunnuksella pääsee "ammattilais"tukkukauppoihinkin.

Tää ei nyt todellakaan ollut ensivinkki asian opiskelijoille, vaan hätähuuto siitä, etteikö kukaan valvo alan koulutusta! Koko homma menee sillä ajatuksella, että "pappa betalar" 16v. teinille kalliin kurssin. Joku sitten on aktiivisempi tietoa hakemaan ja taitavampi käsistään kuin taas se toinen, joka tarvitsisi kädestä pitäen todellakin opetusta. Oppi tulee kuitenkin muualta.

"Loppukoe!" Voi taivas...eikö loppukoe pitäisi suorittaa jossain ulkopuolisessa, tuotesarjasta riippumattomassa paikassa, jossa katsotaan, onko kurssilla opittu mitään? Jos kouluttajalta tulee loppukokeeseen liian monta reputtanutta, koulutusoikeus tulisi kieltää!

3

104

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • loppu on alku

      kurssissa on sit vissiin eroja. oma koulutukseni oli kyllä erittäin kattava ja pitkä. käytännössä koko vuoden mittainen. vieläkin on toki kehittymisen varaa mut sitä kai tulee olemaan koko loppuiän. kyse on kuitenkin käsityö ammatista ja kädentaitoja voi aina parantaa tekemällä tekemällä ja tekemällä. asiakastöitä olen pystynyt tekemään ihan alusta saakka. onneksi ammattilaiset yrittävät saada alaa ruotuun ja kynsimuotoilijalle koitetaan saada ammattimainen yhtenäinen koulutus jotta noita parin päivän diplomeita ei enää saisi kuka vaan jaella.

      loppukokeessa taitaa olla kyse lähinnä siitä että oppilas itse saa varmistuksen sille että on ns salonkikelpoinen. eihän salongissa kynsiä voi enää väkertää neljää tuntia(peruskynsiä). ja varmistetaan kokeella että kemiallinen tietous on mennyt perille. eipä ne muiden ammattikoulutusten loppukokeet sen kummempia ole. ja ihan yhtä keltanokka on esim vastavalmistunut toisen asteen ammattitutkinnon opiskelija. työ tekijäänsä lopulta jokaisessa työssä opettaa. tärkeintä että koulutuksessa käydään perusteet ja opetetaan mitä ja miksi tms..
      huolestuttavaa kynsialalla on se että opetuksissa jaellaan myös virheellistä tietoa. jossain vielä selitetään et akryyli on myrkkyä tms.. kukaan ei vahdi tällä hetkellä sitä, mitä koulutuksen sisältöön kuuluu. onneksi on ihmisiä jotka jaksavat tämänkin puolesta töitä tehdä.

    • pitäis elääkin

      Itse saa varmistuksen sille, että on "salonkikelpoinen"?

      Kyllä uskon, että jokainen normaaliälyinen rakennekynsiopettelija huomaa, koska tekniikka on niin laadullisesti, kuin ajallisestikin sillä tasolla, että työ olisi kannattavaa ja "salonkikelpoista".
      Ensimmäinen kriteeri on se, että kynnet ovat kauniit (ja kestävät) toinen kriteeri on työhön käytetty aika (eikä ollenkaan vähäpätöinen) Taloudellisesti ei ole mahdollista tehdä 50-90€:n työtä kolmea tuntia. Hinta/laatu pitäisi saada kulkemaan tuntiveloituksella tyyliin /- 60€ tunti. Jotta ammattitaito olisi "salonkikelpoisuudessa" (liiketaloudellisesti kannattavaa) työn laadun tulisi olla kiitettävää kahdessa tunnissa hinnalla 120€, puolessatoista tunnissa hintaan 90€.
      Oman työni laatu on mielestäni hyvää, ellei kiitettävää, mutta ajallisesti en tähän pääse (vielä?).

      Heitän vielä asian vierestä, kuka voi tehdä, verollisesti ja omat kulunsa rehellisesti maksavana yrittäjänä, kahden tunnin työn viidelläkympillä? Vertailkaa muita käsityöaloja, sähkö-, putkimiehiä. Tuntiveloitus on vähän eri lukemissa.

      • Nakkianaamaan

        Kuka on sanomaan että tunnilta pitää saada tämän ja tämän verran kun eri yrittäjillä on erikokoiset kustannukset.. Luupäät..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4623
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1308
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. SOSIALI DEMOKRATIA

      AATE , JOKA ETENEE.
      Suomen sosialidemokraattinen puolue
      23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe