Minkälaista on terveellinen ruoka? Mitä pitää syödä, mitä ei?

tyhmä(kö)

Kertokaa tyhmälle ihan kädestä pitäen mitä ruokia saisi syödä ja mitä tulisi välttää jotta ruokavalio olisi mahdollisimmat terveellinen ja puhdan. Olen ylipainon rajoilla, mutta normaalipainon puolella ainakin toistaiseksi. Laskin huvin vuoksi muutaman päivän kalorit ja ne jäi reilusti alle kahteen tuhanteen. Yhtenä päivänä söin vain noin 1500 kaloria. Päivät, joiden kalorit laskin, oli ihan normaaleja ja normaalia syömisiä. En tiedä mitä syön väärin jos noin vähällä kalorimäärällä lähentelen jo ylipainoa? Olen ihan pihalla näissä ruoka-asioissa. Kasvikset on terveellisiä, mutta perunaa tulisi välttää? Täh? Jos joku voisi antaa vinkkejä mitä ruoka-aineita tulisi suosia ja mitkä ehdottomasti pitäisi jättää pois. Tiedän, että liikunta yms. vaikuttaa myös painoon, mutta silti ihmettelen mikä ruokavaliossani mättää.

Keskustelin pääpointti oli: Jos joku voisi auttaa ja listata ihan alusta pitäien ruokia mitä "saa" syödä ja mitä "ei saa" syödä.

27

2755

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tyhmä(kö)

      Anteeksi jos meni väärään aihealueeseen.

    • et ole tyhmä

      Hyviä rasvoja:

      Villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt (rypsi-, kookos-, ja oliiviöljy). Kylmäpuristuksen ansiosta öljyn rasvahappokoostumus ja vitamiinit säilyvät luonnollisessa muodossaan. Eläinrasvat (luomu parasta).


      EI MARGARIINIA (= kevytlevite), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva ja rasvahappojen mono- ja diglyseridit.


      Hyvää rasvaa tulisi saada vähintään gramma per painokilo (normaali paino). Hyviä rasvoja tarvitsemme kasvuun ja kehitykseen sekä yleisterveyden ylläpitämiseen. Tämä rasva on energian, ruoansulatuksen, aivojen, solujen ja aineenvaihdunnan kannalta välttämätöntä. Rasvan tehtävä on toimia solukalvojen rakennusmateriaalina ja solujen viestinviejien lähtöaineena. mm. hormonaalisten viestien toimivuus on kiinni rasvasta.



      Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan aikuisten tulisi saada päivittäisestä energiansaannista 25-35 % rasvoista. Lasten rasvantarve on suurempi.

      Oman rasvantarpeensa pystyy laskemaan yksinkertaisen kaavan avulla:

      Energian tarve päivässä (kcal) x (25-35) / 100 / 9 = rasvan määrä päivässä (g).

      Esimerkiksi 2000 kilokaloria päivässä tarvitsevan rasvantarve on 56-79 grammaa.

      Tämä rasvan tarve ei mitenkään täyty "kevytmyrkyillä" ja epäterveellisellä margariinilla.




      Proteiinit:

      Proteiinien päivittäinen tarve 0,8-2 grammaa per painokilo (normaali paino) riippuen aktiivisuudesta. Proteiinit ovat elimistölle välttämättömiä rakennusaineita, joita mm. solut, hormonit, aineenvaihdunta ja lihakset tarvitsevat. Proteiinit koostuvat aminohapoista. Keho ei pysty valmistamaan läheskään kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, vaan ne on saatava ravinnosta. Aminohappojen lähteenä voivat olla joko eläin- tai kasviproteiinit. Eläinproteiinien lähteitä ovat kaikki lihat, kalat, äyriäiset, munat, maito ja niistä valmistetut tuotteet. Kaikki eläinproteiinien lähteet tarjoavat jokaisen tarvittavan välttämättömän aminohapon.





      Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan proteiinia tulisi saada n. 10 – 20 % päivittäisestä energiasta. 2000 kcal ruokavaliossa tämä tarkoittaa 50 – 100 g proteiinia päivässä.




      Hyviä hiilihydraatteja:

      Syö kasvikunnan tuotteita (kasviksia, vihanneksia, juureksia (ei vanhaa ravintoköyhää perunaa), hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja) vähintään 500 grammaa päivässä.




      Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukaan hiilihydraattia tulisi saada loput energiasta eli n. 45 % päivittäisestä energiasta. 2000 kcal ruokavaliossa tämä tarkoittaa korkeintaan 225 g hiilihydraattia päivässä.





      Korkeintaan 2 annosta (EI 6-9) täysjyväviljaa jos viljat sopivat?


      Viljat (n. 70% hiilihydraattia), sokeri (100% hiilihydraattia) ja peruna (runsaasti tärkkelystä) nostavat verensokerin nopeasti, jolloin haima alkaa tuottaa runsaasti insuliinia. Liiallinen insuliini veressä laskee verensokerin liian alas ja liian nopeasti. Tällöin ihminen on taas nälkäinen ja haluaa syödä. Insuliinin tehtävä on varastoida ylimääräinen veressä oleva sokeri (glukoosi) kudoksiin rasvaksi. Insuliinitason pysyessä vakaana elimistö polttaa rasvaa. Perunan ja viljat voi korvata kasvikunnan tuotteilla.


      Ravinnolla on keskeinen merkitys aivojen monimutkaisen verkoston toiminnalle ja aivoterveydelle. Sekä neuronit eli hermosolut että viestiä vievät aivojen välittäjäaineet muodostuvat ravintotekijöistä. Ravinto vaikuttavaa lisäksi immuniteettiin eli vastustuskykyyn, mielialaan (esim.masennus, aggressiivisuus), hormonitoimintaan, lisääntymiskykyyn, syöpien kehittymiseen, perimään, unen laatuun, jaksamiseen jne... Keskeisin tekijä on ravinnon vaikutus suolistoon ja aineenvaihduntaan, jossa muodostuu jopa 80% immuniteetistamme. Immuniteettijärjestelmäsi toimiessa huonosti sairastut.

    • et ole tyhmä

      Ravintoterapeutin 10 käskyä, joita seuraamalla voit kulkea kohti terveellisempää ravitsemusta ja elämää.

      Usein tarvitsemme jonkinlaista sysäystä muutosten tekemiseen. Odotamme ohjeita ja jopa käskyjä, että osaisimme muuttaa elämäämme paremmaksi.

      Ravintoterapeutti Sinikka Pakeman antaa 10 käskyä kohti terveellisempää ravitsemusta.

      – Ne voivat tuntua tutuilta, mutta juju piileekin siinä, osaatko panna ne käytäntöön säännöllisesti ja pysyvästi, sanoo Pakeman.

      1.Käytä runsaasti tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä – luomua tai kotimaista aina kun mahdollista.
      2.Käytä kohtuudelle täysjyväviljoja, myös kinoaa, tattaria, hirssiä ja spelttiä.
      3.Käytä papuja, linssejä ja sieniä tuomaan vaihtelua ja lisäämään ravintoaineita aterioille.
      4.Käytä täysrasvamaitotuotteita ja voita.
      5.Käytä laadukkaita proteiineja: kala, merenelävät, kananmunat, kana, riista ja täysliha.
      6.Käytä hyvien rasvojen lähteinä kylmäpuristettuja öljyjä sekä kookosöljyä, rasvaista kalaa, pähkinöitä, siemeniä ja avokadoa.
      7.Käytä tuoreita yrttejä mausteeksi liiallisen suolan ja valmiskastikkeiden sijaan.
      8.Käytä juomaksi vettä, vihreää tai valkoista teetä ja muita yrttitee-vaihtoehtoja sekä kohtuudella kahvia.
      9.Käytä elimistösi suosimaa ateriarytmiä nauttimalla aamiainen, lounas ja ilta-ateria säännöllisesti. Täten vältyt välipalakierteestä.
      10.Käytä järkeäsi pika-, valmis- ja roskaruokien sekä tupakan ja alkoholin kanssa – ne eivät tue terveyttäsi!

      – Kehomme ei ole kokoelma eri osastoja, vaan sen kaikki systeemit jokaiseen soluun saakka ovat riippuvaisia toisistaan tai jostakin muusta osasta kehoa. Siksi esimerkiksi päänsäryn syyt eivät läheskään aina johdu pään sisältä, vaan useimmiten syyn lähde on muualla kehossa, – syynä voi olla niinkin yksinkertainen asia kuin veden puute. Jos syötämme kehoamme terveellisesti, asettuvat muutkin terveyden kulmakivet asettautuvat kohdalleen, toteaa Pakeman.

      Lähteenä myös Sinikka Pakeman, Terveellisen Ravinnon Aakkoset, Gummerus 2012.

      • 20+2

        Mikä on välipalakierre?


      • et ole tyhmä
        20+2 kirjoitti:

        Mikä on välipalakierre?

        Jollei syö kunnon ruokaa, jossa on joka aterialla rasvaa ja proteiinia, niin ei lähde nälkä.

        Sitten saattaa helposti napostella aamusta iltaan koko ajan olevinaan jotain pientä, joka lopulta on pelkää sokeria ja lisäainetta.

        Sillä ei jaksa ja lihoaa ja sairastuu.


      • 20+16
        et ole tyhmä kirjoitti:

        Jollei syö kunnon ruokaa, jossa on joka aterialla rasvaa ja proteiinia, niin ei lähde nälkä.

        Sitten saattaa helposti napostella aamusta iltaan koko ajan olevinaan jotain pientä, joka lopulta on pelkää sokeria ja lisäainetta.

        Sillä ei jaksa ja lihoaa ja sairastuu.

        Kolme kertaa päivässä ei ole mikään kiveen hakattu totuus. Itse en voi syödä kerralla niin paljoa, että selviäisin kolmella aterialla. Syön 5 kertaa päivässä, enkä napostele välillä. Syön joka aterialla kasviksia, proteiinia ja jonkin verran rasvaa enkä todellakaan sokeria ja lisäainetta. Omaan arkiruokavaliooni ei kuulu ainuttakaan einestä. En katso olevani välipalakierteessä.


    • et ole tyhmä

      Lisäksi C- ja D-vitamiinia tarvitaan purkista sekä magnesiumia ja kalaöljyä.

      C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos.

      C-vitamiinia 200-1000mg / vrk
      C-vitamiinia kannattaa tankata joka päivä. C-vitamiinin puutos altistaa sairauksille. Kun C-vitamiinia ei ole riittävästi, sitä ei riitä kaikkiin kehon soluihin ja kudoksiin. C-vitamiinin lisäämisestä ei ole haittaa, sillä sitä ei voi saada liikaa. C-vitamiini on vesiliukoinen ja ylimäärä huuhtoutuu pois virtsan mukana.

      D-vitamiinia 50-125µg / vrk

      Magnesium (sitraattia) 200-400mg/vrk, kalsiumin ja magnesiumin suhde on 2:1

      Omega-3 rasvahappojen tarve on jopa 1 gramma päivässä eli esim. villiä lohta 150-200 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista.

      Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä.

      Muut saa todella edullisesti Citymarketin luontaistuotehyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.

      Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90% ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen saa ruoastaan alle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina.

      Huonoin tilanne on afrikkalaista syntyperää olevilla maahanmuuttajilla, joilla esiintyy usein erittäin vakavia D-vitamiinin puutoksia. Syynä tähän on tumma iho ja ruokavalio. Heidän kotimaassaan UVB-indeksi on lähes läpi vuoden 8-15, kun Suomessa se on keskikesällä 3-6. Talvella Suomen UVB-indeksi on 0.

      D-vitamiinia pitää syödä niin paljon, jotta veren D-vitamiinipitoisuus nousee luonnolliselle (kesäauringon nostamalle) tasolle, joka on keskimäärin 125 nmol/l. Lukuisten tutkimusten valossa tämä tarkoittaa vähintään 50µg D-vitamiinia päivässä. Yleensä 100µg ja jopa enemmänkin, jos on isokokoinen ihminen. Pienille lapsille hiukan vähemmän.

      Meillä "asiantuntijat" Christel Lamberg-Allardt ja Suvi Virtanen jatkuvasti mediassa toistavat iänikuista mantraansa 7,5-10 µg/vrk annoksesta, jota ei saa ylittää. Se on epäeettistä ja väärää. Sama jos hoitaisi päänsärkyä jalkarasvalla. Ainoastaan osa pienistä lapsista saavuttavat tällä annoksella veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l, jonka he väittävät riittävän kokonaisterveydelle. Muilla ihmisillä veren D-vitamiinipitoisuus on selvästi alle 50 nmol/l.

      Lisäksi he pelottelevat syövällä ja kuolemalla, jos annostuksen ylittää, vaikka D-vitamiinin puutos on linkitetty yli 70:een syöpätyyppiin ja lukuisiin eri sairauksiin (mm. I-tyypin diabetes, MS-tauti, reumataudit jne...), jotka Suomessa ovat erittäin yleisiä verrattuna päiväntasaajalla asuviin ihmisiin.

      Pelkästään luuston hyvinvoinnin kannalta suositeltava veren D-vitamiinipitoisuus on yli 80 nmol/l ja kokonaisterveyden kannalta 100-150 nmol/l.

      Nykypäivän lääkärin pitäisi ymmärtää, että veren D-vitamiinipitoisuuden määritys kuuluu tärkeänä osana potilaan hoitoon ja sairauksien diagnosointiin siinä missä perusverenkuva, kilpirauhasarvot sekä kolesteroli- ja verensokeritutkimuksetkin.

      Eli jos ette syö D-vitamiinilisää, aloittakaa nyt!

      Kannattaa seurata D-vitamiiniasioita Lääkäri Matti Tolosen sivuilta, vaikka ei hänen mainostamiaan vitamiineja söisikään.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/D3.htm

    • laihtumaan päin

      Tosiaan, olen itse onnistunut laihtumaan alkaneen vuoden kuluessa jo 8 kiloa yksinkertaisesti täyttämällä aina puolet lautasesta tuoreella salaatilla, jolloinka ei pääruokaa mahdu liikaa. Ja lisää ei saa ottaa. Edelleen olen jättänyt sämpylät ja sekaleivän vallan pois.Ruisleipää voin joskus ottaa. Ihminen ei kertakaikkiaan tarvitse pullamössöä mihinkään ja se pöhöttää hirveästi.

    • ese homiesdfad

      grilli ruokaa, kebabbia pizzaa tacoja makkaraa olutta tortilloja hampurilaisia ranskalaisia, niill' jaksaa ja ei jää paskan maku suuhun!

    • iuytrdfgh

      Kalaa ja kanaa. Perunan välttäminen on näitä huuhaa juttuja. Jotkut välttävät leipääkin. Aamiaisella pitäisi saada proteiineja, ettei tarvitse päivällä napostella herkkuja. Kalasiivua leivän päälle, jos on varaa.

    • Eläinrasva lihottaa

      Eläinrasvat on ainakin lihottavia ja epäterveellisiä,joita painoaan pudottavan on
      syytä välttää.Sopivia rasvoja on kasvirasvat.Liiat proteiinit,grilliruoat,kebabit,
      pizzat,tacot,makkarat ,oluet,tortillat,hampurilaiset,ranskalaiset,makeiset,
      sokerilliset limskat/mehut ja leivonnaiset lihottaa myös,jos painoaan haluaa
      saada tippumaan,niin niiden käyttöä kannattaa rajoittaa.Terveellinen ruoka on
      perunaa,viljatuotteita,lihaa,kalaa,vihanneksia,juureksia,hedelmiä,marjoja ja
      maitotuotteita,niistä vähärasvaiset ja kevyet.

      • Reilusti kasviksia

        Joka aterialla ei tarvitse rasvaa ja lihaa,koska liikaa käytettynä ne lihottaa kyllä.
        Reilusti kasviksia joka aterialle,koska ne ei lihota ja pitää nälkää paremmin
        pois.Aterian annoskokoon kannattaa kiinnittää huomiota esim.pienempi liha ja
        peruna annos ja loput kasviksia,leipäviipale ohuelti päällä kevytlevitettä,juomaksi
        joko vesi tai rasvaton maito ja jälkkäriksi jokin hedelmä tai marjakiisseliä jos
        tykkää.


    • pikku varpunen

      Syöminen on ennenkaikkea nautinto. Kun syö sitä mikä suussa hyvälle maistuu, niin ei tarvitse miettiä mikä on "terveellistä". Suositukset muuttuvat ajan ja esittäjän mukaa.

      Kaikkein pahin suomalaisen ruokakulttuurin tuholainen on Pekka Puska teorioineen.
      On suorastaan ihana katsoa TV -huippukokkeja, kun he käyttävät ronskisti voita, kermaa ja oliiviöljyä. Tulee hyvännäköistä ja varmaan myös hyvän makuista pöperöä.
      Koska olette nähneet heidän käyttävän margariinia ja rypsiöljyä?

      • vähän realismia

        Niinhän he käyttävät, mutta annoskoot ovat pieniä. Tavisten pöperöt ovat täysiä lautasellisia joita ei ravintolasta saa.


      • KALLE KELLO
        vähän realismia kirjoitti:

        Niinhän he käyttävät, mutta annoskoot ovat pieniä. Tavisten pöperöt ovat täysiä lautasellisia joita ei ravintolasta saa.

        Käytkö kytiksellä ihmisten kotona ruoka-aikaan, kun tiedät annoskoot? Vai oletko ollut jossain lounaskuppilassa ruokatunnin aikaan, kun raksamiehet tulee syömään? Voi jestas sinua kyylää, olet varmaan oikein laiheliini, kun et ehdi kyttäämiseltäsi syömään ollenkaan.


      • kyttää ittees
        KALLE KELLO kirjoitti:

        Käytkö kytiksellä ihmisten kotona ruoka-aikaan, kun tiedät annoskoot? Vai oletko ollut jossain lounaskuppilassa ruokatunnin aikaan, kun raksamiehet tulee syömään? Voi jestas sinua kyylää, olet varmaan oikein laiheliini, kun et ehdi kyttäämiseltäsi syömään ollenkaan.

        Etkö ole koskaan nähnyt muiden syövän, pöljä?


    • eläinrasvatko hyviä

      Mikä on totuus, kun täysmaito ja voi on okk, eikös nämä nosta kolestroolia, vai miten on?

      • vähän realismia

        Niin ja kohta väitellään kananmunista. Toisilla nostavat paljon kolestrolia ja toisilla ei.


      • 16+17
        vähän realismia kirjoitti:

        Niin ja kohta väitellään kananmunista. Toisilla nostavat paljon kolestrolia ja toisilla ei.

        Niillä joilla on taipumus korkeaan kolesteroliin varmasti nostavatkin. Jotkut taas pystyvät syömään mitä vaan sairastumatta. Ainoa asia, mikä pätee kaikkien kohdalla on se, että jokaisen pitää syödä sitä rasvaa.

        Jos syö mahdollisimman käsittelemättömiä ruoka-aineita, ei voi mennä kovin paljon vikaan.


      • KALLE KELLO
        vähän realismia kirjoitti:

        Niin ja kohta väitellään kananmunista. Toisilla nostavat paljon kolestrolia ja toisilla ei.

        Kanamunat lyötiin pannaan, vapautettiin pannasta, lyötiin pannaan jne.. tällä hetkellä taitavat olla taas kiellettyjen listalla. Vain tyhmät uskovat noita ruokakieltoja, yksi paska paholainen on tuo idiotti-puska. Jätkä vois joskus vetää voita ja kermaan naamaansa, niin ei olis ku kuivan kesän orava. Oikein raatokärpänen koko käppänä.


      • hirmu4

        niissä on hyviä rasvoja ja proteiineja, mutta kyse onkin kohtuullisesta käytöstä, esim. sitä voita laittaisi vain ohuen siivun leivälle tai pienemmän palan ruoanlaitossa
        Ihmettelin kyllä suuresti kun täysmaito ja voi pistettiin pannaan kun samalla ravintoterapeutti ehdotti että pidät tällaiset asiat ruokavaliossa. Noh, en yleensä kuuntele tuollaisia "mikä on vaarallista tässä ja nyt" koska loppujen lopuksi joka ikinen ruoka on haitaksi ja mistään et saa kaikkia vitamiineja kerralla. Mielestäni se ruoka vasta vaarallista on jossa on peitetty alkuperäisen esim. lihan maku ja tekstuuri kaikilla mahdollisilla lisäaineilla, maku- ja mausteaineilla. Ylipäätänsä ne ruoat joiden maut on luotu pelkällä sokerilla tai lisäaineilla.


      • kyttää ittees
        KALLE KELLO kirjoitti:

        Kanamunat lyötiin pannaan, vapautettiin pannasta, lyötiin pannaan jne.. tällä hetkellä taitavat olla taas kiellettyjen listalla. Vain tyhmät uskovat noita ruokakieltoja, yksi paska paholainen on tuo idiotti-puska. Jätkä vois joskus vetää voita ja kermaan naamaansa, niin ei olis ku kuivan kesän orava. Oikein raatokärpänen koko käppänä.

        Kuules nuija, kun itse vältin kolestrolilääkkeet vain ja ainoastaan luopumalla kananmunista. Pari kertaa viikossa ainoastaan söin niitä.


    • örzybom

      Jätä ainakin einekset ostamatta ja syömättä.Lähes mitä vaan muuta voit syödä,kun et syö liikaa.Muista AINA lisätä ruokaan happoa;viinietikkaa tms.,sitruunaa,limeä,kummasti helpottaa oloa eikä närästä jos on aikasemmin närästänyt.Syö usein kalaa mutta älä syö samaa kalaa aina vaan vaihtelet ja nappaat vaikka netistä diabeetikon ruokaohjeita ja noudatat nitä!
      Marjoja suosittelen myös,vaikka missä muodossa ja vältä kovia rasvoja,ne paisuttavat kroppaa huolella,öljyt ruokavalioon!
      nimim.omat kokemukset ohjaavat. :)

    • nyrkkisääntöjä

      Tässä menee nyt sekaisin kaksi asiaa: mikä on terveellistä ruokaa ja mikä on sellaista ruokaa, ettei pääse lihomaan. Terveellinenkin ruoka voi lihottaa, jos sitä syö liian suuria määriä kulutukseen nähden. Entisaikoina tämä ei ollut ongelma, kun työ oli fyysisesti niin raskasta vaikkapa 8-10 tuntia päivässä, kun taas nykyään jos istuu toimistossa ja käy sen jälkeen tunnin jumpassa, niin järkikin jo sanoo, että jumpparääkki ei voi mitenkään kuluttaa sellaista määrää kaloreita, mitä esim. entisajan tukkijätkien tai rakennusmiesten työ on vaatinut.

      Nyrkkisääntö: NOUDATA LAUTASMALLIA ja PIDÄ RUOKA-AJOISTA KIINNI.

      Syö viidesti päivässä: aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Pidä aterioiden väli n. 3 tunnissa (max 4 h).

      Lounaalla ja päivällisellä laita lautaselle puolet salaattia, raastetta tai muita kasviksia (ei perunoita). Neljännes lautasesta on perunaa, riisiä tai pastaa. Neljännes lautasesta on proteiinia (liha, kala, kana, kananmuna tai kasviperäiset proteiinilähteet esim. kananmuna, tofu).

      Ruokajuomaksi vesi tai rasvaton maito. Leivän päälle hyvälaatuista kasvirasvalevitettä. Leipä täysjyväleipää. Pasta ja riisi täysjyvää. Vähennä eläinrasvan käyttöä ja ylipäätään pyri valitsemaan ruoan kypsentäminen paistamisen sijaan jollakin muulla (esim. keittäminen, uunissa haudutus, höyrytys).

      Tämä on hyvä lähtökohta syömiselle. Tästä voi lähteä sitten viilaamaan ruokailua täsmällisemmin esim. määrittelemällä, että millaista ruokaa pitäisi tarkalleen ottaen syödä ja miten se pitäisi valmistaa.

      • 8+16

        Leivän päälle voi laittaa aivan hyvin voita tai öljyä (esim. kylmäpuristettua oliiviöljyä).


    • smygg

      taas sen taki YLE
      Pajari muistuttaa myös, että liialla lihansyönnillä on raskaammat seuraukset kuin vaikka paljon pelotelluilla lisäaineilla.

      - Ympäristömyrkyt ovat asia erikseen, mutta lisäaineet eivät aiheuta syöpää.

      Syöpäliitossa suositellaan, että lihaa saisi syödä noin 300 grammaa viikossa. Vastapainoksi sopii kuusi kourallista kasviksia päivässä. Myös ravitsemustieteen professori Anne-Maria Pajari kannustaa kultaisen keskitien kulkemiseen.

    • Anonyymi

      Näissä norjalaislääkärin omahoitovinkeissä saattaa olla jotain hyödyllisiä ruokaideoitakin:

      http://turpaduunari.fi/norjalaislaakari-oyvind-torp-pitaa-syovan-loitolla/

      Laadukkaista vähän käsitellyistä aineksista koostuu terveellinen safka. Muutamia aineksia voi ottaa lisäravinteena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2072
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1680
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1478
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1170
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe