Liian vanha-myytti, perusteluja kiitos?

Liianvanha nuori

Mistä tuo väite on reväisty ettei henkilöstä voi tulla hyvää soittajaa, jos ei ole aloittanut harrastustaan lapsena, esim. 4-vuotiaana?
Jatkuvasti tuota saarnataan joka paikassa, mutta kukaan ei ikinä perustele asiaa. Ihme juttu.

15

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kalakkuna

      Enemmän se on halusta oppia ja musikaalisuudesta kiinni mutta tosihan se on että mitä nuorempana oppii tai aloittaa niin sitä helpompi se on omaksua.
      Vanhempanakin oppii jos haluaa oppia.

    • Joopajoo123456789

      Kun soittamisen aloittaa jo kohdusta käsin niin on mestari syntyessään ;)

      • Kalakkuna

        Varmasti mutta jos ei ole musikaalisuutta niin ei tule kuin teoriatietoutta ja konemaista väkisin soittoa.


      • Joopajoo123456789
        Kalakkuna kirjoitti:

        Varmasti mutta jos ei ole musikaalisuutta niin ei tule kuin teoriatietoutta ja konemaista väkisin soittoa.

        Totta, lahjat on hyvät olla messissä ;)


    • Ammuuskit

      Ei mun mielestä tuosta kukaan saarnaa ja päinvastoin, täälläkin on hyvin sanottu, että kannattaa aloittaa myös vanhempana ja voi kehittyä hyväksi soittajaksi.

      Tosin mitä nuorempana aloittaa niin sen parempi, se motoriikkakin menee paremmin junnuna perille ja tämä väite perustuu tätä alaa tutkineisiin tiedemiehiin ja tutkijoihin eli ei ole tuulesta temmattu väite, mutta ei tämä tarkoita sitä, etteikö vanhemmalla iällä aloitanut soittaja voisi kehittyä hyväksi.

      Homma on monen tekijän summa, jossa se halua oppia on tärkeä.
      Eri ihmiset oppii eritavalla, toiset nopeasti ja toiset hitaammin ja jotkut ei pääse puusta pidemmälle ja yleisesti ottaen mitä nuorempana sen parempi.

    • näinhän se on.

      Tarkoittaiskohan näin rivien välistä sitä, että nelivuotias ei tee päätöstä musiikin oppimisesta. Sen päätöksen tekevät vanhemmat. Se tarkoittaa sitä, että usein vanhemmilla on itsellään musiikillista taustaa, ehkä vähän sitä nuottikorvaakin, jota pidetään perinnöllisenä lahjana, ja kunnianhimoa lastensa puolesta.

      Kaikki edelliset ovat yleensä merkki sivistyksestä ja luokkataustasta. Duunariperheissä ei komenneta lapsia konservatorion pianotunneille, eikä pakoteta opettelemaan tuntikausia pianon ääressä.

      Musiikki on kaikista taidemuodoista ehkä se snobimaisin (ja konservatiivisin). Turha siis ihmetellä, jos porukkaa jaetaan jyviin ja akanoihin alusta saakka.

    • simon5

      ei voi olla mestari syntyessään jos ei aloita kohdussa soittamista.. mut jos tarpeeksi lähellä aloittaa niin se lasketaan jo sit..=D

    • musikkia

      Lapsi oppi nopeammin kuin aikuinen mitä musiikinopiskeluun tulee. Ei uskois mutta niin se vain on. Kun ikää tulee niin oppiminen hidastuu koska elämässä on "miljoona" muutakin mielenkiintoista asiaa opittavana. Pikku taapero pysytyy laittamaan kaikki ajatukset siihen yhteen hetkeen, musiikkiin. Suosioon nousseet artistit ja muusikot ovat koko ikänsä lapsesta asti harrastaneet musiikkia ja se on ollut kova koulu menestykseen. Hyviä soittajia on suomi pullollaan, mutta huippu soittajat kyllä ovat harjoitelleet osaamisensa ihan pienestä pitäen.

      • Pakko opiskelua

        Ttaperot ei edes ymmärrä mitä on musiikki.


    • 20v

      Oon jo päälle 20v ja aloittanut eräänlaisen kosketinsoittamisen n. 2kk sitten. Koskaan ennen en ole soittanu mitään ja nuotitkin piti opetella varta vasten tota varten. Itellä painuu melkein saman tien mieleen että mitä nappuloita mun piti painaa missäkin järjestyksessä., nopeat biisitkin onnistuu aika helposti, kun on siunattu järkyttävillä ADHD käsillä ;)
      Vanhuuden heikkous ei siis vaivaa. Koulun jälkeen on vapaata aikaa koko ilta, joten muutaman tunnin treenaa helpolla putkeen.
      En tiedä minkä takia olisin huonompi oppimaan kuin pikkulapsi, varsinkin kun olen niin innokas tämän kanssa :)

      • ammuuskit

        Pääsääntöisesti lapset oppii sen motoriikan paremmin, toki kyse on myös yksilöiden eroista eli poikkeukset vahvistavat sääntöä eli joissain tapauksissa vanhempi oppii asiat paremmin (mutta yleensä se ei ole tuo motoriikka asia) vaan monet muut sen aiheuttavat kuten parempi motivaatio, aikuisen kyky käyttää hyväksi tietoa joka tehostaa oppimistapahtumaa eli yksinkertaisesti on tehokkaampi eri oppimistekiikoiden suhteen.

        Soittamisessa on monta eri osa-aluetta, joista motoriikka on vain yksi tekijä :-)


    • Kykyjen mukaan

      Älykkyyteen/lahjakkuuteen vaaditaan sopivat geenit ja sopivat olosuhteet. Ennen on paasattu syntymän jälkeisten vuosien merkitystä kaikkien perustaitojen oppimisessa, mutta itse asiassa ensimmäinen tärkeä etappi on kohdun olosuhteet (eli adoptio ei mahdollista lapselle optimaalisia kehittymisen edellytyksiä, jos kohdussa olosuhteet ovat olleet epäedulliset).

      Joka tapauksessa tiettyjen asioiden oppimiselle on herkkyysvaihe. Jos lapsi ei opi kieltä ensimmäisten vuosiensa aikana (elää esim. eristettynä eläinkarsinassa, eikä kukaan puhu hänelle), niin hän ei kykene oppimaan kielioppia lainkaan, mutta pystyy oppimaan sanat.

      Eli uskon, että jos aikuinen opettelee soittamaan, hänellä on kuitenkin olemassa taitoon vaadittavia perusvalmiuksia. Hän on kuullut ja kuunnellut musiikkia elämänsä aikana, on ehkä harrastanut jotakin käsien näppäryyttä kehittävää (vähintäänkin käyttänyt kymmensormijärjestelmää tietokoneen näppäimistöllä), laulanut suihkussa tms., ehkä kehittänyt rytmitajua tanssimalla. Eli hänellä on olemassa perusvalmiuksia. Oppiminen voi olla hitaampaa kuin lapsella, mutta aikuinenkin oppii. Oppiminen olisi varmasti vaikeampaa tai mahdotonta, jos aikuinen olisi elänyt koko ikänsä musiikin suhteen tyhjiössä.

      Itselläni on jonkin verran hahmotushäiriöitä ja vielä enemmän muistin kanssa ongelmia. Silti olen auttavasti onnistunut opettelemaan reilussa puolessa vuodessa nuotit lähes 40-vuotiaana siten, että pystyn soittamaan laulunuoteista melodikalla. Kahdella kädellä soitto tuottaa vaikeuksia, mutta nyt olen hankkimassa sähköpianoa, ja aion vain omaa tahtiani opetella, menköön vaikka eläkeikään saakka. Kukin taitojensa mukaisesti. Tuskin minusta olisi mestaria tullut lapsenakaan aloittaen, mutta paljon iloa soittaminen itselleni tuottaa nyt, ja on samalla terapeuttista toimintaa.

    • menestyksen salat

      Huippu-urheilijoiden opit ja kyvyt on ammennettu jo lapsuuden ensi askeleista. Kuten SuperMarjo tosi-tv-ohjelman lapsista näkee sen todellisuuden. Näistä lapsista voi kehittyä huippumuusikkoja tai huippuhiihtäjiä. Kansa on päivitellyt kuinka Supermarjon lapset joutuvat uurastamaan eikä heidän anneta olla lapsia. Kun he aikuisiällä voittavat olympiakultaa on suomen kansa hurmiossa. Se on kova koulu päästä huippuosaajaksi. Mikään ei tule taivaan lahjana. Menestys on kovaa työtä työtä ja työtä, lapsesta asti.

      • jfjsfuherhwrhdfnsfo

        Sen verran on pakko kommentoida sun kirjoitusta että harvoin niistä lapsista, jotka pakotetaan tekemään jotain vasten tahtoaan ilman että heillä on siihen motivaatiota ja halua tulee harvoin huippuja siinä mihinkä heitä pakotetaan, on vaikka kuinka lapsia jotka on pakotettu viulu ym. tunneilla jne. ja heistä ei ole koskaan tullut maailman huippuja koska he eivät sitä itse halua.

        SuperMarjon juttua mun mielestä on aika turha ottaa hyvänä esimerkkinä, ei millään pahalla mutta kyseisen naisen edesottamukset ja varsinkin ajatusmaailma ei ole ihan kohdillaan, enkä varmaan tämän mielipiteen kanssa ole lähellekkään yksin.


    • niinpäniin

      Juha Tapiokin aloitti kitaran soittelun teininä vasta ja mitä hän nyt on?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      696
      5380
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      469
      3564
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      157
      3347
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      170
      2593
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2419
    6. 261
      1990
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1507
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      101
      1409
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1389
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1170
    Aihe