Rkp haluaa Ahvenanmaan mallin laajempaan

käyttöön

Rkp haluaa, että manner-Suomeen tulisi ainakin yksi, ellei usempiakin autonomisia, ruotsinkielisä alueita. Alkaen pohjanmaalta, Sipoosta, Tammisaaresta.
Kansalaialoite.fi:ssä on eräiden sipoolaisten, joilla useimmilla on ruotsinkieliset nimet, tekemä aloite kuntien itsehallinnon lisäämiseksi.
On aika varmaa, attä Ruotsissa Husbyn asukkaat mielellään myös ottaisivat ns. ahvenanmaan mallin.


Tarja Halonen 1.11.2011:

"...Onko Ahvenanmaan mallilla sitten käyttöä nykyaikaisessa maailmassa? Halu itsenäistyä elää monien kansojen ja niiden osien parissa. Laskutavasta riippuen jopa toistasataa aluetta on sellaisia, joissa toimii itsenäisyyttä tai laajaa itsehallintoa toivova liike. Varmasti on eri mielipiteitä siitä, minkä kokoinen kansa tai alue voi onnistua itsenäistymään. Globalisaatio vienee kehitystä pikemmin kohti suurempia kokonaisuuksia.
Itsehallinto voi vaikuttaa hyvinkin käyttökelpoiselta ratkaisulta joissain tapauksissa. Suomen ja Ahvenanmaan kokemukset itsehallinnosta ovat olleet menestystarina, joka ansaitusti on myös kansainvälisesti tunnettu – kuten tämän päivän konferenssikin osoittaa. Vaikka Ahvenanmaan malli ei todellakaan sovi kaikkiin tilanteisiin, se on kuitenkin hyvä osoitus siitä, kuinka hieman hankalastakin alusta voi syntyä ajan kuluessa hyvä ja vakiintunut ratkaisu, joka nyt saa Ahvenanmaalla selvästi enemmistön kannatuksen. Asiaa on tietysti auttanut se, että Suomi ja Ruotsi aikanaan toimivat Kansainliiton päätöksen täysin hyväksyen ja maiden välit ovat myöhemminkin olleet erinomaisessa kunnossa. Mailla on myös yhteinen historiallinen tausta, kun Suomi oli 600 vuotta osa Ruotsia.
Keskeistä itsehallinto- tai itsenäisyysvaatimusten kannalta on se, miten valtio turvaa alueen asukkaiden kulttuuri-identiteetin ja myös ihmisoikeudet, demokratian ja oikeusturvan. Mitä paremmin turvataan erilaisia kulttuurisia identiteettejä, sitä vähemmän voi olla painetta itsenäisyyteen. Kansainvälisesti nämä kysymykset ovat jatkuvasti ajankohtaisia. Käsitykseni mukaan Suomi on tässä mielessä onnistunut turvaamaan ahvenanmaalaisten kulttuurin ja oikeudet. Tämän uskon jatkossakin toteutuvan. Nykyisen hallituksen ohjelman mukaan Ahvenanmaan itsehallintoa kehitetään ja vaalitaan yhteistyössä Ahvenanmaan maakunnan kanssa...."

19

132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • samankaltaisia

      Husbyssä on, samoin kuin ruotsinkielisellä pohjanmaalla, vastustusta keskusvaltaa vastaan. Ruotsinkielisissä kunnissa ei haluta olla osa suomenkieliseksi koettua Suomea, vaan on syntynyt separatistien liike, jossa tavoitteena on autonominen ruotsinkielinen alue Vaasan liepeille.
      Rkp toimii kunnallisen itsehallinnon lisäämiseksi.
      Rkp ei halua, että kunnat, joissa Rkp:llä on valtaa, pakotettaisiin viereisiin suomenkielisiin kuntiin. Rkp vetoaa, että ruotsin kieli ja kulttuuri on säilytettävä autonomisen kunnan sisällä. Kuntien toimintaan tarvittavat varat tulisi valtion kuitenkin ohjata noille kunnille.
      Ahvenenmaahan saa jo Suomen valtiolta tietyn systeemin mukaan vuosittaisen summan verovaroista. Ahvenanmaa käyttää lisäksi ulkomaista ns. vierastyövoimaa.

      Kun verrataan asiaa Ruotsin maahanmuuttokuntiin, kuten Husbyhyn ja Rinkebyhybn on tilanne siellä sama.
      Niiden asukkaat eivät halua keskusvaltaa, eivät Ruotsia, eivät Ruotsin poliisia, palokuntaa, ruotsin kieltä, kulttuuria, omille alueilleen. Vaan he pitäytyvät omaan kieleensä, uskontoonsa, kulttuuriinsa ja tapoihinsa, torjuen sopeutumisen Ruotsin valtion yleiseen kulttuuriin. hielle kelpaa otki kuitenkin Ruotsin valtion antama veroraha.

    • hyvä hyvä bra bra

      Minäkin haluan manner-Suomeen Ahvenanmaan mallin: Manner-Suomi olkoon yksikielinen suomenkielinen autonominen alue.

      • huusianna1

        Moni asia ei oikein täsmää ruotsinkielisten historiassa. Omien väitteidensä mukaan he ovat olleet täällä satoja vuosia (joidenkin mukaan 800 vuotta) mutta silti he eivät ole edes sopeutuneet olemaan suomenkielisten joukossa.

        Ruotsinkieliset väittävät olevansa ruotsinkielisiä suomalaisia. Jos he olisivat ruotsinkielisiä suomalaisia heille olisi jo muodostunut jotain omaleimaista kulttuuriinsa ja identiteetiinsä joka erottaisi heidät ruotsalaisista. Niin ei kuitenkaan ole käynyt - heillä on samat ryyppylaulut, pyhäruuat, juhannussalot ja luciat kuin Ruotsissa.

        On ymmärrettävää että on halu ottaa kaikki identiteettivaikutteet Ruotsista jos ei ole kykyä tai ei ole ollut aikaa kehittää mitään omaa kulttuuriinsa. Kun on ominut valmiin ruotsalaisen kulttuurin ja identiteetin, silloin on voinut omissa pikku ympyröissään kuvitella olevansa ylempänä muita.

        Tähän asti suomenruotsalaiset ovat omissa pienissä ympyröissään tyytyväisinä esiintyneet mukamas ylempänä kulttuurikansana, ollenkaan ymmärtämättä että, identiteetin ja kulttuurin matkiminen Ruotsista ei mitään kulttuurikansan olemusta tee.

        Suomenruotsalaisilla ei ole ollut aikaa kehittää omaa kulttuuria ja siksi heille on ollut helpompaa opetella Bellmanin ryyppylaulut ja tuoda Lucia-neidon perinne Ruotsista. Totuus on aivan päinvastainen kuin Freudenthal väitti. Suomenruotsalaiset ovat ne jotka eivät ole vielä tähän päivään mennessä osoittaneet mitään kykyä kehittää omaan kulttuuriaan 800 vuodessa.

        Jos he olisivat olleet täällä niin kauan kuin väittävät niin silloin he olisivat jo irrottautuneet ruotsalaisesta identiteetistä ja kulttuurista, ja pyrkisivät omaan suomenruotsalaiseen kulttuuriin ja identiteettiin.

        Suomenruotsalaiset eivät osaa oikein päättää kumpi väite on heille tärkeämpi: Että he ovat olleet 800 vuotta Suomessa vai suomalaisuus/suomenruotsalaisuus. Heidän on vaikeata uskottavasti uskotella molempia.

        Suomenruotsalaiset eivät ole saaneet vieläkään omaa suomenruotsalaista identiteettiä eivätkä ole saaneet karistettua ruotsalaista identiteettiä itsestään 800 vuodessa. Se on juuri suomenkielisen ja ruotsinkielisen ero. Me emme korosta olevamme jotain muuta kuin muut ympärillämme. Me suomalaiset olemme joka tapauksessa suomalaisia emmekä esiinny 'lainahöyhenissä'.

        Kuinka heikko identiteetin pitää olla että vieläkin pitää korostaa omaa muualta tuotua identiteettiä? Ovatko he koskaan juurtumassa tänne?

        Suomenruotsalaiset ovat väitteensä mukaan asuneet jo kauan Suomessa mutta mitkään merkit eivät siihen viittaa, koska oman suomenruotsalaisen identiteetin merkitys on heille niin mahdottoman pieni verrattuna ruotsalaiseen identiteettiin. Toivon todella että suomenruotsalaiset voisivat joskus olla ylpeitä omasta itsestään eikä vain ruotsalaisesta matkitusta kulttuuriperinnöstä.

        Helsingin Jätkäsaareen kortteli på svenska

        Ruotsinkielisen korttelin toteutuminen Helsingin Jätkäsaareen näyttää entistä varmemmalta. Viimeiset rahoitusneuvottelut käydään lähiviikkoina.

        http://yle.fi/uutiset/helsingin_jatkasaareen_kortteli_pa_svenska/6494136


    • g nh nv

      Sekä rkp-alueilla että ns. husbyalueilla on aivan samat tarpeet ja vaatimukset:

      -ei haluta olla osa valtakuntaa
      -haultaan kuitenkin valtakunnan verokertymästä osuus.
      -halutaan oma poliisi
      -oma kieli
      -oma uskonto
      -oma kulttuuri

    • aggagaaggaagagagagag

      Minä olen aina sanonut suomenruotsalaisista ei ole kuin hattaa Suomalaisille sillä hehän ovat enempi lojaaleja ruotsin kuningaskunnalle kuin Suomalaisille.

    • Mikä ettei?

      Autonominen surualue Pohjanmaalle olisi ihan paikallaan, JOS muuallta Suomesta poistettaisiin kaikki pakkoruotsitus.
      Olishan se tietysti hankala paikka Pohjanmaan runsaalle suomalaisväestölle, mutta se hinta voitaisiin maksaa. Tottakai suomalaisvähemmistön kielioikeudet turvattaisiin tuolla surualueella. Mitään Ahneidenmaan kaltaista kielisortoa ei voida hyväksyä mantereella.
      Toisaalta tunnemme svekotahojen röyhkeyden. Ne tietysti haluaisivat erillisen surualueen ja LISÄKSI pakkoruotsitus jatkuisi muualla maassa. Se on tietysti mahdoton ajatus.

      • Jos Pohjanmaasta tulisi autonominen ruotsinkielinen alue se ei toimisi muulla tavalla kuin että suomenkielisille täällä nykyään asuville annetaan vähemmistöasema. Samalla tavalla voisi muualla kaksikielisllä alueilla missä ruotsi on vähemmistönä antaa ruotsinkielisille vähemmistöaseman. Loput Suomesta paitsi Lappi on sitten yksikielinen. Tämä tarkoittaisi myös että autonomian tulisi antaa myös Raaseporille sekä inkoolle että Turunmaassa Paraisiliie että Kemiönsaarelle.

        Suomi voisi oikein hyvin koostua autonomisista alueista jotka itse päättävät omista asioistaan. Nämä alueet voisivat oikein hyvin olla uudet "kunnat". Suomessa olisi tällaisia jaettuina kielellisesti suomenkieliset, suomi-saame, suomi-ruotsi, ruotsi suomi. Näilläa alueilla päättäisivät sitten itse kileiopinnoistaan


      • 2-kielisyyden raja
        twervig kirjoitti:

        Jos Pohjanmaasta tulisi autonominen ruotsinkielinen alue se ei toimisi muulla tavalla kuin että suomenkielisille täällä nykyään asuville annetaan vähemmistöasema. Samalla tavalla voisi muualla kaksikielisllä alueilla missä ruotsi on vähemmistönä antaa ruotsinkielisille vähemmistöaseman. Loput Suomesta paitsi Lappi on sitten yksikielinen. Tämä tarkoittaisi myös että autonomian tulisi antaa myös Raaseporille sekä inkoolle että Turunmaassa Paraisiliie että Kemiönsaarelle.

        Suomi voisi oikein hyvin koostua autonomisista alueista jotka itse päättävät omista asioistaan. Nämä alueet voisivat oikein hyvin olla uudet "kunnat". Suomessa olisi tällaisia jaettuina kielellisesti suomenkieliset, suomi-saame, suomi-ruotsi, ruotsi suomi. Näilläa alueilla päättäisivät sitten itse kileiopinnoistaan

        "Suomi voisi oikein hyvin koostua autonomisista alueista jotka itse päättävät omista asioistaan."

        Hyvä idea, kunhan kaksikielisyyden prosenttirajaa nostetaan. Pääkaupunkiseudusta ei ole järkeä tehdä kaksikielistä, koska se ei sellainen ole. Tarkoitan siis ydinkuntia Helsinki-Espoo-Vantaa. Nuo aidommin kaksikieliset rannikkoalueet voisivat olla kaksikielisiä.


      • Jep!
        2-kielisyyden raja kirjoitti:

        "Suomi voisi oikein hyvin koostua autonomisista alueista jotka itse päättävät omista asioistaan."

        Hyvä idea, kunhan kaksikielisyyden prosenttirajaa nostetaan. Pääkaupunkiseudusta ei ole järkeä tehdä kaksikielistä, koska se ei sellainen ole. Tarkoitan siis ydinkuntia Helsinki-Espoo-Vantaa. Nuo aidommin kaksikieliset rannikkoalueet voisivat olla kaksikielisiä.

        Vähemmistörajat olisi tietysti kohtuullistettava nykyisestä. Sehän toimisi myös toisinpäin eli suojelöisi suruenmmistöisä alueita kasikielisyydeltä. Ei pitäisi siten olla ongelma RKP:lle ja Folktingetille.


      • Siis!
        twervig kirjoitti:

        Jos Pohjanmaasta tulisi autonominen ruotsinkielinen alue se ei toimisi muulla tavalla kuin että suomenkielisille täällä nykyään asuville annetaan vähemmistöasema. Samalla tavalla voisi muualla kaksikielisllä alueilla missä ruotsi on vähemmistönä antaa ruotsinkielisille vähemmistöaseman. Loput Suomesta paitsi Lappi on sitten yksikielinen. Tämä tarkoittaisi myös että autonomian tulisi antaa myös Raaseporille sekä inkoolle että Turunmaassa Paraisiliie että Kemiönsaarelle.

        Suomi voisi oikein hyvin koostua autonomisista alueista jotka itse päättävät omista asioistaan. Nämä alueet voisivat oikein hyvin olla uudet "kunnat". Suomessa olisi tällaisia jaettuina kielellisesti suomenkieliset, suomi-saame, suomi-ruotsi, ruotsi suomi. Näilläa alueilla päättäisivät sitten itse kileiopinnoistaan

        Oikeastaan kyse olisi kuntapohjaisesta kaksikielisyydestä nykyisen valtiopohjaisen kaksikielisyyden sijaan.

        Tulevat suurkunnathan ovat käytännössä lähes vanhojen maakuntien kokoisia.


      • jotain rajaaa sentää
        twervig kirjoitti:

        Jos Pohjanmaasta tulisi autonominen ruotsinkielinen alue se ei toimisi muulla tavalla kuin että suomenkielisille täällä nykyään asuville annetaan vähemmistöasema. Samalla tavalla voisi muualla kaksikielisllä alueilla missä ruotsi on vähemmistönä antaa ruotsinkielisille vähemmistöaseman. Loput Suomesta paitsi Lappi on sitten yksikielinen. Tämä tarkoittaisi myös että autonomian tulisi antaa myös Raaseporille sekä inkoolle että Turunmaassa Paraisiliie että Kemiönsaarelle.

        Suomi voisi oikein hyvin koostua autonomisista alueista jotka itse päättävät omista asioistaan. Nämä alueet voisivat oikein hyvin olla uudet "kunnat". Suomessa olisi tällaisia jaettuina kielellisesti suomenkieliset, suomi-saame, suomi-ruotsi, ruotsi suomi. Näilläa alueilla päättäisivät sitten itse kileiopinnoistaan

        Sinä et tietääkseni parasiittina ole sellaisessa asemassa, että elättäjillesi pystyt vaatimuksia esittämään.


    • vertailuao

      husbyn muslimit haluavat samaa. Autonomisen alueen. Jo nyt he puolustavat aluettaan poliisia ja palokuntaa vastaan.Toki heille kelpaa Ruotsin valtion enemmistöväestöltä kerätty veroraha, joilla mm. alueen koulut ym. infrastruktuuri on rakennettu. Ja maksetaan asukkaiden eläminen.

      Perustuslaissa sanotaan: Suomi on jakamaton.

      Rkp haluaa sellaisen kuntauudistuksen, jossa sen valta kasvaisi.

      Kieli on Rkp:lle sama kuin uskonto maahanmuuttajille.

      • Ruotsinkielisenä kuntauudistuksessa huolestuttaa seuraavat asiat:
        - kunnat tulevat liian isoiksi ja byrokratia kasvaa kun kunnan työntekijät eivät tunne kuntalaisia. Nyt jo tiedetään että ismpi kunta on tehottomapi hoidettu kuin pienempi
        - palvelut lähetävät pois niiltä tarvitseviltä
        - keskuksiin keskitetään kaikki
        - päätöksiä tekee valtuutettjua jotka eivät ollenkaan koskaan tule kosketuksiinkaan tekemisiinsä päätöksiinsä, eivätkä edes tunne kunnan aluetta kokonaisuudessaan
        - yhteistyöalueet käyvåt meille "luonnottomaan" suuntuun, (siis sama huoli kuin suomnekielisillä ruotsienemmistöisissä kunnissa). Koska "luonnollinen" tässä hyvin paljon seuraa kieltä. Ja siksi ei voi sanoa että toiselle luonnotton on väärä suunta.


      • Ei huolta.
        twervig kirjoitti:

        Ruotsinkielisenä kuntauudistuksessa huolestuttaa seuraavat asiat:
        - kunnat tulevat liian isoiksi ja byrokratia kasvaa kun kunnan työntekijät eivät tunne kuntalaisia. Nyt jo tiedetään että ismpi kunta on tehottomapi hoidettu kuin pienempi
        - palvelut lähetävät pois niiltä tarvitseviltä
        - keskuksiin keskitetään kaikki
        - päätöksiä tekee valtuutettjua jotka eivät ollenkaan koskaan tule kosketuksiinkaan tekemisiinsä päätöksiinsä, eivätkä edes tunne kunnan aluetta kokonaisuudessaan
        - yhteistyöalueet käyvåt meille "luonnottomaan" suuntuun, (siis sama huoli kuin suomnekielisillä ruotsienemmistöisissä kunnissa). Koska "luonnollinen" tässä hyvin paljon seuraa kieltä. Ja siksi ei voi sanoa että toiselle luonnotton on väärä suunta.

        Minusta tuo suurkuntien pelko on aiheetonta. Mitään demokratiavajetta ei ole. Onhan nykyisessä Helsingissäkin jo yli puoli miljoonaa asukasta, eikä mistään sellaisesta ole pelkoa.
        Maailmalla on jopa 30 miljoonan asukkaan metropoleja. Niissä on tietysti omat ongelmansa, MUTTA tuskin koskaan mainitaan hallinnollisia ongelmia tai demokratiavajetta.
        Lähidemokratiaa voi kätevästi vaalia ns. kaupunginosavaltuustoilla.


      • Ei huolta. kirjoitti:

        Minusta tuo suurkuntien pelko on aiheetonta. Mitään demokratiavajetta ei ole. Onhan nykyisessä Helsingissäkin jo yli puoli miljoonaa asukasta, eikä mistään sellaisesta ole pelkoa.
        Maailmalla on jopa 30 miljoonan asukkaan metropoleja. Niissä on tietysti omat ongelmansa, MUTTA tuskin koskaan mainitaan hallinnollisia ongelmia tai demokratiavajetta.
        Lähidemokratiaa voi kätevästi vaalia ns. kaupunginosavaltuustoilla.

        Monet maailman suurkunnat/kaupunkit muodostuvat käytännössä monista pienemmistä kunnista, joilla on todellista valtaakin. Ongelma tähän asti on ollut että Suomessa voi olla tällaisia kuntaosavaltuustoja mutta käytännössä niillä ei ole annettu valtaakaan. Vaan ne ovat enemmän "kiva kesksutelufoorumi".

        Henkilökohtaisesti en ymmärrä että on pakko keskittää niin paljon yleensä. Suurin osa maan asioista päätetään Brysselissä nykyäään. Sen lisäksi tehdään maahan isommat kunnat. Arkadianmäki tekee itsensä tarpeettomaksi käytännössä. - No ehkä hyvå sekin ;) . Valtio valtiona voisi hyvin ottaa omille niskoilleen koko terveydenhuolon sekä sociaalihuolon, silloin vasta kansalaisten tasavertaisuus toteutuisi koska lakitulkinnat olsiivat samat koko maassa. Silloin kunnat voisivat toimia lähempänä asukkaita ja kuntalaiset kokisivat että "valtataso" on lähellä.


      • voi voi
        twervig kirjoitti:

        Ruotsinkielisenä kuntauudistuksessa huolestuttaa seuraavat asiat:
        - kunnat tulevat liian isoiksi ja byrokratia kasvaa kun kunnan työntekijät eivät tunne kuntalaisia. Nyt jo tiedetään että ismpi kunta on tehottomapi hoidettu kuin pienempi
        - palvelut lähetävät pois niiltä tarvitseviltä
        - keskuksiin keskitetään kaikki
        - päätöksiä tekee valtuutettjua jotka eivät ollenkaan koskaan tule kosketuksiinkaan tekemisiinsä päätöksiinsä, eivätkä edes tunne kunnan aluetta kokonaisuudessaan
        - yhteistyöalueet käyvåt meille "luonnottomaan" suuntuun, (siis sama huoli kuin suomnekielisillä ruotsienemmistöisissä kunnissa). Koska "luonnollinen" tässä hyvin paljon seuraa kieltä. Ja siksi ei voi sanoa että toiselle luonnotton on väärä suunta.

        Eli siis suomenkielisen on vain sidettävä nuo kuntauudistuksesta syntyvät ongelmat, kun taas svekkulin ei vihamielisenä parasiittina tarvitse kärsiä mitenkään. Sitten ihmettelette miksi teitä vihataan. Painu nyt starttirahaa pummaamaan.


      • ei mitään rajaa
        twervig kirjoitti:

        Monet maailman suurkunnat/kaupunkit muodostuvat käytännössä monista pienemmistä kunnista, joilla on todellista valtaakin. Ongelma tähän asti on ollut että Suomessa voi olla tällaisia kuntaosavaltuustoja mutta käytännössä niillä ei ole annettu valtaakaan. Vaan ne ovat enemmän "kiva kesksutelufoorumi".

        Henkilökohtaisesti en ymmärrä että on pakko keskittää niin paljon yleensä. Suurin osa maan asioista päätetään Brysselissä nykyäään. Sen lisäksi tehdään maahan isommat kunnat. Arkadianmäki tekee itsensä tarpeettomaksi käytännössä. - No ehkä hyvå sekin ;) . Valtio valtiona voisi hyvin ottaa omille niskoilleen koko terveydenhuolon sekä sociaalihuolon, silloin vasta kansalaisten tasavertaisuus toteutuisi koska lakitulkinnat olsiivat samat koko maassa. Silloin kunnat voisivat toimia lähempänä asukkaita ja kuntalaiset kokisivat että "valtataso" on lähellä.

        Olet sekaisin hörökorvien välistä ja pahasti. Ensinnäkään Närpiö, Korsonäs, Kokkola ja muut eivät ole mitään "maailman suurkuntia" vaan pieniä mitättömiä sisäsiittoisia ruotsinkielisiä tuppukyliä joita etelän ruotsinkieliset tukiaiset varmistamalla ylläpitävät.


      • totta totta
        Ei huolta. kirjoitti:

        Minusta tuo suurkuntien pelko on aiheetonta. Mitään demokratiavajetta ei ole. Onhan nykyisessä Helsingissäkin jo yli puoli miljoonaa asukasta, eikä mistään sellaisesta ole pelkoa.
        Maailmalla on jopa 30 miljoonan asukkaan metropoleja. Niissä on tietysti omat ongelmansa, MUTTA tuskin koskaan mainitaan hallinnollisia ongelmia tai demokratiavajetta.
        Lähidemokratiaa voi kätevästi vaalia ns. kaupunginosavaltuustoilla.

        Sipoo ahmaistaan Suur-Helsinkiin ja asutetaan somaleilla, virolaisilla, mustalaisilla, venäläisillä ja Turun juutalaisilla.


    • fgngfnfg

      Kysehän on lopulta siitä, haluatanko säilyttää kansallisvaltiot vaipirsoutuuko sekä Suomi että Ruotsi pienempiin saarekkeisiin, joilla on autonomia. Oma poliisi, kieli, kulttuuri, uskonto, omat rajat. Sen isäntävaltion tehtäväksi jää sitten vain maksaa kulut. Mutta ketkä sen maksavat?
      Yksi Ahvenanmaan toimii ahvenanmaalaisten mielesät hyvin. Entä jos somalit haluavat Såmalimaan, autonomisen alueen? Ja muut.
      Husbyssä ei päästetä ruotsalaisia poliiseja alueelle.
      Ruotis korostaa etät kaikkien tulee oppia rutosia ja integroitua. sitä eivät nuo separatistit halua.
      Katainen Suomess ahaluaa, että kieliopinnot eli suomi kaikille. Eivät ne tulijat halua, vaan säilyttää omansa.
      Maahanmuuttajat haluavat tulla tänne, mutta eivät sopeutua, he haluavat autonomisia alueita.
      Samalla tavalla Rkp haluaa autonomisia rkp-kuntia, joissa uskonto on rkp-läisyys ja kieli ruotsi.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1437
    2. Rakkauden riemuvoitto

      Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
      Hindulaisuus
      349
      1141
    3. 37
      822
    4. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      70
      816
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      157
      775
    6. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      42
      762
    7. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      48
      732
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      695
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      44
      689
    10. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      49
      642
    Aihe