Näköhermontulehdus -> MS?

m233

Hei! Olen 23-vuotias mies. Viime vuonna minulla oli oikeassa silmässä sumuisuutta ja silmäkipua ääriasentoon likutettaessa. Vaiva lähti itsestään, eivätkä lääkärit tehneet tuolloin asialle mitään. Nyt vaiva toistui, sain lääkäriltä, joka epäili näköhermontulehdusta, lähetteen sairaalaan, jossa lähipäivinä otetaan magneettikuva ja mahdollisesti selkäydinnesteen testaus.

Pelottaa aika perkeleesti, kun on lukenut noita näköhermotulehduksen ja MS-taudin yhteyteen liittyviä juttuja. Eilen illalla, en tiedä johtuiko luulosairaudesta, alkoi toista kättä vähän puuduttamaan. Pikkaisen on ollut väsynyt olo, mutta ainakin vielä olen ajatellut sen johtuvan siitä, että olen jo valmiiksi masentunut mahdollisesta MS-taudista.

Ajatuksia tautia potevilta, vaikuttaako tutulta? Miten selvisitte alkuolotilasta?

16

421

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mspauliina

      Hei sinä!

      Olen 35-vuotias nainen ja sairastanut ämässää vuodesta -97. Ensimmäisten vuosien aikana oireet olivat alaraajojen tunnottomuutta ja kokonaisvaltaista väsymystä. Ensimmäiset omat tunnelmat diagnoosin jälkeen olivat luonnollisesti melko lohduttomat: olin ihan varma, että kuolen viimeistään seuraavana päivänä, että juuri aloitetut yliopisto-opiskelut unelmien alalla tyssää nyt, että elämä oli nyt tässä. Mutta minun kohdalla kävi toisin.

      Interferonihoito aloitettiin diagnoosia seuraavana vuonna, pahenemisvaihteita tuli muutamia ja ne hoidettiin kortisonikuureilla. Pistin lähes 10 vuotta interferonia kolmesti viikossa, kunnes silloinen lääkärini ehdotti, että jätettäisiin lääke tauolle. Oireet eivät senkään jälkeen palanneet, ja koko ms-peikko meinasi alkaa unohtumaan. Valmistuin unelmien ammattiin, sain töitä, opiskelin toisenkin ammatin ja olen tällä hetkellä vakituisessa työsuhteessa ja elän ihan normaalia elämää.

      Pari riviä aiemmin mainitsin, että ms-peikko "meinasi alkaa unohtumaan". Kyllä se kuitenkin näköjään aina matkassa kulkee. Nyt kesän myötä tuli hirmuhelteet, samaan aikaan oli sopivasti liikaa stressiä töissä. Pari viikkoa sitten aloin tuntea hallitsematonta väsymystä ja viime viikolla vasempaan silmään tuntui ilmestyneen "kalvo", joka haittasi näkemistä. Ensin ajattelin, että liiat unihiekat siellä kaihertaa, mutta juteltuani parin ms-kaverin kanssa otin yhteyden nykyiseen neurologiini. Eilen kävin häntä tapaamassa, totesi todeksi sen, mitä olin uumoillut ja tänään kävin "saamassa" pitkästä aikaa ensimmäisen annoksen jättikortisonihoitoa. Ja huomenna taas uudelleen. Kyllä tämä tästä :)

      Saikulla olen nyt muutaman viikon, ensimmäistä kertaa tämän takia koko ms-historiani aikana. Mutta en aio ottaa tavaksi. Nyt en aio myöskään unohtaa tuota peikkoa, joka jäi taka-alalle, koska voin "liian hyvin". Tiedän toki, ettei koskaan voi arvata, mitä huomenna tapahtuu, mutta näillä annetuilla eväillä nyt mennää.

      Tämä oli vain yksi tarina. Tarinoita ja kokemuksia on yhtä paljon, kuin on ämmässäläisiäkin. En voi olla kuin kiitollinen siitä, että minua ms on kohdellut näinkin hyvin. Kaikilla tilanne ei ole sama. Mutta jos tämänhetkinen pelkosi käy toteen, niin se on vain hyväksyttävä. Siskoni sanoi kuultuaan minun diagnoosista: "Oisit voinu jäädä auton alle ja halvaantua kaulasta alaspäin. Sullahan on siis asiat ihan hyvin!" :)

      Voimia Sinulle!! :)

    • m233

      Kiitos :) viikon päästä selviää ainakin jotain!

      Tsemppiä myös sinulle!

      • mspauliina

        :) Kerrohan jatkossa kuulumisia! :)


    • åiashxoaix

      Oikein paljon voimia ja jaksamista! Ja täälläkin halutaan kuulla kuulumisia :)

    • vaihda lääkäriä

      Eikös tuo viittaa reumaan tuo tulehdus?

      Asutko Hesan lähistöllä?

      Mene Olli Sovijärven vastaanotolle.

      • mspauliina

        Pienellä googlettamisella selviää, että tuo optikusneuriitti ensisijaisesti yhdistetään ms-tautiin ja on yleinen ms-taudin ensioire. Toki sen voi saada ilman ms:ia, reumaan ei juurikaan viitteitä löydy.

        Mutta jos olen vähänkään oikein ymmärtänyt, sama hla-entsyymin puutos voi olla sekä ms:n että reumankin takana..? Tarkentakaa fiksummat :)


    • m233

      Moi taas! Huomenna pääsen aivojen magneettikuvaukseen, josta tietoa saan sitten ainakin ymmärtämäni mukaan jo torstaina. Sen jälkeen varmaankin selkäydinnesteestä näyte?

      Hiukan, kun on lääkärin puheiden ja omien ajatusten kautta voinut valmistua ajatukseen mahdollisesta ms-taudista, osaa jo ajatella asiaa järkevämmin. Saas nähdä :)

      • mspauliina

        Nyt ei muuta kuin tsemppiä, samassa järjestyksessä mullekin nuo kokeet tehtiin.. :/ Kyllä se siitä, kävi miten kävi. Hengessä mukana! :)


    • m233

      MRI-kuvan mukaan on piirteitä MS-taudista. Nyt sitten kolmen viikon päästä vasta selkäydinnestehommat ja neurologin aika. Aika puuduttavaa odottamista, kun ensin puhelimetse kerrotaan "melko varmasta" MS:stä ja sitten pääsee vasta 3 viikon päästä saamaan tietoa ja varmistusta.

      Kiitos tsempistä Pauliina :) kyllä se tästä!

    • mspauliina

      Odottelu on varmaan kaikista pahinta.. Minulla tehtiin magneettikuvaus ja selkäydinpunktio peräkkäisinä päivinä kesäkuussa -98, sitten oli hiljaista heinäkuuhun saakka, jolloin sain kirjeen neuron polilta. Kirjeessä luki mm." demyelinaatioon viittavat löydökset, likvorissa leukosyyttejä 12 myöskin IgG 0,96 ja selvästi demyelinaatioon sopiva oligoklonaliteetti, kontrolli neljän kuukauden päästä". Hirmusen lohduttavaa saada tuollaista postia, kun siitä ei ymmärrä yhtään mitään. Sain n. viikon kuluttua neurologin selvittämään minulle, mitä nuo tutkimustulokset tarkoittivat, ja hän vain totesi, että "kyllähän tämä ms:ltä näyttää, mutta odotellaan vielä". Sitten kun menin marraskuun 4. päivä kontrolliin, ojensi lääkäri ensin nenäliinoja ja sitten totesi, että "kyllähän tämä tulee harmittamaan, mutta sinulla on ms. Hoitaja kertoo lisää".

      Tämä nyt varmasti kuulostaa, että maalailen vain piruja seinille.. Ei ole tarkoitus pelotella. Mutta näin se vaan minun kohdalla on mennyt. Toivon kovasti, että uutiset ovat hyviä. Mutta vaikka ne huonoja olisivatkin, niin siitä huolimatta sulla on niiiiiiiiin monta kohtalotoveria!

      Minun saikku loppuu huomenna, maanantaina täytyy mennä taas kokeilemaan työntekoa. Fyysiset oireet hävisivät kortisonin myötä, mutta näinkin pitkä poissaolo töistä tekee työpaikalle menemisen tympeäksi.. Mutta kyllä se tästä. Niin sulla kuin mullakin :)

    • m233

      Et mitään piruja maalannut :) aika lailla sillä oletuksella menen lääkäriä näkemään, että ms on tiedossa.

      Tsemppiä töihin paluuseen! Toivottavasti sujuu, vaikka taukoa on ollut :) !

    • mspauliina

      Saa nähä, miltä huomenna tuntuu tähän aikaan.. ;)

      • mspauliina

        Vaan nyt alkaa hirvitys kasvamaan, vielä 16 tuntia aikaa.. ;) Se on jännä, että tämmösissä toisaalta turhissa tilanteissa alkaa iteleen muodostamaan hirveitä esteitä ilman syytä,, Aamulla saattaa käsiä tärisytää ilhan ilmam syytä. mut toivottavasti työvuoron jälkeen oon tyytyväinen, niinkun toivon. Pidä peukkuja! :)


    • m233

      Mites sujui :) ?

    • Mäsäläinen

      Pauliina onkin jo toiminut täällä mainiona tietolähteenä, mutta kerron silti myös omasta kokemuksestani. MS-tautinin alkoi 4 vuotta sitten ja diagnoosin sain 3 vuotta sitten. Kaksi pahenemisvaihetta se vaatii, että saa diagnoosin ja sitä kautta lääkityksen. Mutta se alkuolotila, josta kysyit. Kaikista aiemmista kuvitelmistani huolimatta en saanut mitään sen suurempaa kohtausta diagnoosin kuultuani. Keräsin niin paljon tietoa kuin mahdollista. Netti on hyvä, mutta kannattaa heti alussa oppia suodattamaan lukemaansa, sillä jos kaiken kirjoitetun ottaa totuutena, niin mielenvikaisuus on taattu. Ehdoton "plussapuoli" sairaudessa on se, että sitku-elämä todennäköisesti loppuu, kun ymmärtää valitettavan konkreettisesti, että elämä on tässä ja nyt. Kun olin huonoimmillani, niin mietin, että vaikka saisin kaikki maailman rahat, niin en ylös sängystä pääsisi. On valtavan vapauttavaa ymmärtää, että raha ei ole se, joka pelastaisi kaikista kärsimyksistä, elämä koostuu pienistä onnen hetkistä. Olen myös paljon rennompi enkä stressaile turhista. Vertaistuki auttaa myös. Puhuminen ja sen kuuleminen, että muillakin on ollut samoja oireita, helpottaa. Välillä nimittäin luulin, että olen aivan tärähtänyt, kun minulla oli mitä kummallisimpia oireita, mutta niin niitä on ollut muillakin! Tsemppiä!

      • mspauliina

        Paljon olen tänne ehtiä kirjoitella ja pitkästä aikaa omaa tilannetta pohtia. Mutta nyt huomasin, miten monta asiaa on jäänyt huomaamatta. Itsekään en jaksa nykyään surra, jos kynsi sattuu lohkeamaan tai jos kastike palaa pohjaan. Elämä on todellakin tässä ja nyt! Annetuilla eväillä on mentävä ja mikäli se tekee tiukkaa, on peiliin katsomisen paikka. Mä nimittäin oon aika varma siitä, ettei kukaan meistä ole täydellinen, oli sitten ms:ää tai ei.

        Tuon vertaistuen oon kokenut todella tärkeäksi, ihan jo senkin takia, ettei me olla ainoita. Varmasti tämäkin muutaman henkilön viestiketju antaa vastauksia/toivoa/jaksamista.

        Ja btw, mulla saikku jatkuu vielä aikakin kolme viikkoa. En näköjään ollutkaan niin kaikkivoipa mitä kuvittelin ;) Mutta ei se mitään. Tässä tilanteessa minä ite olen se tärkein, kyllä ne töissä pärjäävät! :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 170
      4953
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      127
      4495
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2891
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      29
      1928
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1784
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1709
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1700
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1696
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1613
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1551
    Aihe