Barre sointujen mahdottomuus, apua!

youngwildfree4

Olen yrittänyt harjoitellut kitaran soittoa useampaan otteeseen (apua ja ilman), mutta aina se kaatuu siihen, etten osaa soittaa barre sointuja :(
Sormeni eivät vain taivu ilman sietämätöntä kipua ja kiroilua niihin otteisiin. En käsitä miten en pysty soittamaan niitä.
Ja mulla on sitäpaitsi pitkät sormet! En tiedä yhtää onko vika vain harjoituksen puutteessa vai eikö fysiikkani yksinkertaisesti riitä (joka kuullosta tosi oudolta, koska kitara on suhteellisen yksinkertainen soitin).
Joten kaipaisin apua. Voinko yrittää harjoitella ns. "sormien asettelua" tai jotain siihen vaikuttavaa mitenkään?
Auttakaa aloittelijaa :)

20

6560

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • no pain, no gain

      Barret tuottavat tuskaa monille aloittelijoille, toisille enempi toisille vähempi.

      Harjoittelemalla säännöllisesti, lihakset ja nivelet yleensä sopeutuvat ja kivut alkavat hävitä.
      Koita soittaa niin rennosti kuin pystyt, vähän kerrallaan tuntumaa hakien ja uskon että tilanne helpottuu.
      Istuen soitto on helpompaa kun kitara on polven päällä jolloin pääset kevyemmin otelaudalle sormituksiin.
      Lämmittele ennen harjoittelua esim. pyörittämällä ranteita ja venyttelemällä kevyesti sormia.
      Leikkaa myös kynnet lyhyiksi. Kyllä se siitä lähtee sujumaan.

      • aloittajaaa

        Kiitti! Toi venyttely kuullostaa järkevältä, en itse edes tajunnut:D
        Ja harjoitukset jatkuu.


      • VaiSt
        aloittajaaa kirjoitti:

        Kiitti! Toi venyttely kuullostaa järkevältä, en itse edes tajunnut:D
        Ja harjoitukset jatkuu.

        Sanoit, e sulla on pitkät sormet. Lucky You! Tiesitkö, että mm. Steve Vai:lla on tosi pitkät sormet, niistä on etunsa. Se on sulla jo puoli voittoa.
        Tervetuloa genreen mukaan. Tarvitaankin jo uusi Mr Vai.


      • sdfghsdfgh
        VaiSt kirjoitti:

        Sanoit, e sulla on pitkät sormet. Lucky You! Tiesitkö, että mm. Steve Vai:lla on tosi pitkät sormet, niistä on etunsa. Se on sulla jo puoli voittoa.
        Tervetuloa genreen mukaan. Tarvitaankin jo uusi Mr Vai.

        Niin ja Jimi Hendrixin sormet vasta pitkät olivat.


    • Kitarasta kiinni

      Ongelma voi olla myös kitarassa? Minkälainen kitara sulla on ja kuinka korkeella kielet on otelaudasta? Jos kielet on korkeella niin barresointujen soittaminen voi olla vaikeeta. Eron huomaa etenkin akustisten ja sähkökitaroiden välillä :)

    • Kitaristiestait

      Homma kyllä yleensä onnistuu kun harjoittelee mutta alla muutamia asioita, joita voisit miettiä:

      - Soittoasentos ja käsien/kropan asento kitaraan, tämä auttaa muuhunkin kuin pelkkien barreotteiden hallitsemiseen. Jos jos esim. kitarasi on kovasti kallellaan kroppaasi päin eli näet otelaudan hyvin niin jos se on liikaa kallellaan niin sun ranteesi joutuu isompaa kulmaan mikä varmasti vaikeuttaa niin barre-otteita kuin muutakin soittamista ja ranne väsyy ja käsi kramppaa sekä myös on jännitteessä mikä ei merkitse rentoa soittoa mikä mm. vaikuttaa nopeuteen, tarkkuuteen jne.

      Kiinnitä siis huomioita siihen soittoasentoosi

      - Sitten itse barreotteeseen, jos painat etusormen täysin suorana barreotteessa niin kokeile ottaa se barreote siten, että etusormi ei ole täysin suora vaan aavistuksen ns. "koukussa" ja siten, että etusormi on myös hieman kallellaan eli painat kieliä hieman peukalonpuoleisella etusormen sivustankin osalla (siis vähän kallellaan ja koukussa, tämä on monesti rennompi tapa ottaa barre.

      Tuossa taisi myös olla muilla juttua kielien korkeudessa eli jos ne on kovasti korkealla nauhoista/otelaudasta voi barre ja muutenkin soitto tuntua vaativammalta koska joutuu käyttämään enempi voimaa.

      Kitaraan voi hankkia tallaan toisen "tallaluun" ja tehdä siitä matalamman kuin alkuperäisestä, jos alkuperäinen on liian korkea (jos itse ei osaa tuota tehdä niin kannattaa teettää tuollainen, jos kitara on muuten kiva ja miellyttävä muuten.

      Hyvää juttua olikin jo se, että kannattaa lämmmitellä käsiä ennen soittamista esim. käsiä voi venyttää myös soittamalla hitaasti siten, että yrittää ottaa mahdollisimman pitkältä alalta sormilla otteita, pääasia ei ole olla nopea vaan se, että käsi ja sormet lämpiää ja venyy, voi myös lämmitellä siten, ettei ota otteita vaan soittaa sooloa vaikkapa yhdellä kielellä 1 väli, 3 väli ja 5 väli ja 7 väli ja käyttää tähän kaikkia sormia etusormesta pikkurilliin eli 1 väli etusormi, 3 väli keskisormi, 5 väli nimetön ja 7 väli pikkurilli ja tärkeintä ei ole nopeus vaan se, että jokainen painallus soi puhtaasti :D

      Ei muuta kuin treeniä ja zemppiä, kyllä se siitä lähtee melko varmasti ;)

    • Ei sitä muuten opi

      Reeniä horo reeniä :))

    • Bb7-5

      Ei kitara yksinkertainen soitin missään tapauksessa ole,harpun jälkeen yksi haastavimmista.Yksinkertaisen melodiankin soittamiseen vaaditaan kahden käden yhteistyö.Voidaan soittaa melodiaa, samalla saada sekaan säestys ja rytmitys,että haasteita kyllä riittää loppuelämäksi.Tietenkin jos vain haluaa hakata perussointuja,silloin ei montaa viikkoa tarvitse harjoitella.
      Yleensä lankkukitaran otelauta on parempi barren opetteluun kuin joku akustinen teräskieli,lankussa otelauta on myös kevyen kupera.
      Kaula 45 asteeseen vaakasta,kyynärpää mahdollisimman eteen,silloin on kevyin barreotemahdollisuus otettavissa.Purista vain silloin kun lyöt kielet soimaan,helää ja pysäytä sointu välillä,näin vältät krampin pitemmän päälle.
      Opettele myös puolibarren käyttöä joihinkin sointuihin.
      Usein näkee kun lankkua roikotetaan melkein polvissa,ja ranne epäinhimmillisessä kulmassa jonkinlainen sointu meneillään,ei varmaan täyssointu,ei ihme jos tuntuu hankalalta opetella.
      Katsoppa Silvennoisen soittoasentoa, silloin kun hän oikeasti soittaa,näet oikean tyylin. Ei pitkät sormet barreotteen ottoa ihmeemmin helpota,vaikeiden sointukuvioiden otossa niistä on apua,tuskin perussointujen.Melodioiden soitossa niistä on suuri apu,samoin klassisen ja latinalaisten musiikin.

      • NoJuust

        Kyllä kitaraa pidetään melko yleisesti "helppona" soittimena. Se on tietysti suhteellista, mikä on helppo soitin ja mikä ei, mutta kitaran otelauta on hyvä siinä mielessä, että voit helposti käyttää oppimiasi skaalojen tai sointujen sormituksia eri sävellajeihin siirtämällä ainoastaan siirtämällä "paketin" toiseen asemaan. Varmasti yksi syy, miksi kitara on niin suosittu soolojen soitossa!?

        En siis vähättele sointujen ja barresointujen harjottelun vaikeutta harrastuksen alkumetreillä, mutta kun nämä hommat saa hanskaan, niin homman tuoma hyöty moninkertaistuu.


    • iso1

      barreote, vaihdoin kielet 0.11----0.40 w. Ääni vähän muuttui, mut on kevyempi soittaa.
      Katso ettei kielet ole liian korkealla, otelautaa voi säätää. Etusormi hiukan kyljelleen. Kitaran otelauta pystyssä , kaulassa valkoisessa reunassa on pienet pisteen josta voit katsella missä nauhassa mennään. Ettei tarvii kitaraa ''kaataa'' syliin et näkis missä etusormi pitäisi olla, tämä edellyttää jo sen et nimetön pikkurilli ja keskisormi löytää jo oikeat kielet . Barre soinnut jossa tarvii soittaa vaan viidellä kielellä voi E-kielen torpata sormen päällä ettei se soi turhaan soitettaessa.Ja kun kitara on ''lappeelleen vartaloa vasten' tarpeeksi ei ranne kramppaa. Sormet pitää painaa pystysuoraan kieliin , jos on sellaiset nakit kun mulla niin asettan aluksi keskisormen ja nimettömän ja pikkurillin ja kuuntelen et soiko kaikki kolme ja sit lätkäsen etusormen ja kaikki soi toisinaan taas ei. Mieluummin harjoittelee niin että kaikki kielet soi puhtaasti ja sit vasta nopeuttaa soittamista. Jos vetelee ns. ''sinneppäin'' kehitys on hitaampaa. Mut toisaalta jossain vaiheessa pitää oppia löytämään nuo otteet lihasmuistista melkein silmät ummessa. Sen kun tekee niin on jo mestari.

      • iso1

        siis tarkoitin kielet 0.11w........0.50w


    • 16+8

      Ostin lähes käyttämättömän ensimmäisen lankkukitarani turhautuneelta myyjältä ja siinä oli kielet niin mahdottoman korkealla koska kaula oli ihan mutkalla. Kiristin kaularautaa monen monta kierrosta jolla sain kaulan lähes suoraksi eli kielet niin alas että ne melkein rämisevät mutta ei ihan ja säädin intonaation ja on ihan eri kitara, otteiden ottaminen kevyttä.
      Jos sulla taas on klassinen kitara leveällä litteällä otelaudalla niin barre-otteet on hankalampia kun ne kitarat on tarkoitettu enemmän näppäilemiseen.

      • vm 41

        Barresointujen hallitseminen on ensimmäinen askel sointutekniikan hallinnassa.
        Tietenkin jos haluat vain soitella yksinkertaisia kolmen soinnun kappaleita, voit "kapoa" käyttäen siirtyä sävellajista toiseen.
        Kapon käyttö on paikallaan tilanteissa, jossa käytetään määrätynlaista säestystekniikkaa, eikä ole tarvetta vaihtaa asemapaikkaa otelaudalla.
        Ilman barresointujen hallintaa pysyt vain rämpyttelyasteella.
        Jos osaat näyttää keskisormella kansainvälisen "tervehdyksen", opit kyllä pian etusormen syrjällä painamaan kielet kitarassa nauhojen väliin.
        Se vaatii vain harjoitusta,"että käsi tottuu" niin kuin entisen äidin lapselle, jota varastelemaan hoputettiin.


    • Toma1001
      • Gjfhjvh

        Ihan tavallista släppäämistä. Tuttu jo bassosta...


    • näin

      Barreotteita ei tarvita. Ne kuulostavat yleensä pahalta, niissä on tarpeettomia äänten tuplauksia (sama ääni eri oktaavissa). Opettele vaan oikeat otteet missä ei soiteta kaikkia kieliä vaan tarpeelliset äänet, yleensä pari kolme kieltä dempataan tai jätetään soittamatta. Barret sitten vaan erikoismausteena joskus harvoin.

    • stevevaimikä

      Reenaa barrea aluksi käyttämällä vain etusormea kielten päällä. Sitten kun saat tuntumaa siihen niin lisäät muita sormia saadaksesi oikeita sointuja. Helppoa ja toimii..

    • näin

      Halvemmissa kitaroissa on usein yläsatulassa kielet korkealla, jätetty varaa. Se tekee soittamisesta raskaampaa. Ammattimies viilaa ne nopeasti, ja sen jälkeen soitto on helpompaa. Kaularaudan kiristäminen auttaa myös, silloin pitää tosin tietää mitä tekee. (Yläsatulaan ei kannata itse puuttua, mutta jos välttämättä haluaa riskeerata sen uusimisen, niin ensin kaularaudan kiristys ja kaula suoraksi.)
      Aloittaja on ehkä jo vaihtanut harrastusta mutta väliäkö sillä.

    • säätäjänä

      Ostin halvalla käytetyn Squier Affinity Straton myyjältä joka ei ollut päässyt harjoittelussaan alkua pidemmälle. Kielet olivat korkealla ja tuntuu että suoristin kaulaa kaularautaa kiristämällä ihan loputtomasti, jaksoissa vähän kerrallaan. Laskin kieliä alemmas reilusti tallan päässäkin, ja säädin intonaation. Kielet ovat niin alhaalla että melkein rämisee ensimmäisen nauhan kohdalla. Auttaisiko nyt korkeampi satula siihen ettei kielet osuisi ensimmäiseen nauhaan? Sitten kaulaa pitäisi kait suoristaa vielä lisää jotta saisi kielet mahdollisimman matalalle koko otelaudan pituudelta?

      • hohhoijaa23

        Olet ehkä kiristänyt rautaa liikaa. Kaularauta vaikuttaa enemmän siellä yläsatulan päässä ja tallan korkeussäädöt taas sillä puolella. Rajat tulee vastaan missä alkaa rämistä, silloin ei kun peruutusta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6273
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      34
      3808
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1975
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1949
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1778
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1636
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1542
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1478
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1468
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      35
      1380
    Aihe