Miten ylä-äänet kuntoon?

oppialaulamaan

Olen aina pitänyt laulamisesta. Pienenä lauloin paljon kotimaista kevyttä musiikkia, rockia, iskelmää, ja hieman vanhempana mukaan tuli englannin kielen taidon parannuttua ulkomainen pop ja rock. Nyttemmin lempigenreiksi ovat muodostuneet proge metalli, proge rock ja heavy metalli. Monenlaista pystyn tosin kuuntelemaan, hyvää musiikkia löytyy monenlaista, joka genrestä.

No tietenkin omien lempibändien biisejä olisi mukava oppia laulamaan edes jotenkin siedettävästi oikealta sävelkorkeudelta. Mielestäni alemmilla taajuuksilla löytyy hyvin voimaa ja sellaista äänen kontrollia. Hengittäminen laulaessa on helppoa, ei hengästytä eikä kurkkukaan väsy. Rinnassa tuntuu värinää. Mutta kun pitäisi päästä rekisterissä ylemmäs (taajuus about 800-850 hertsiä, mikäköhän nuotti kyseessä?), äänenmuodotamisesta tulee todella vaikeaa. Ei tahdo osua ääni millään oikeaan kohtaan, ääni alkaa kimittää, kähistä, se huojuu, enkä pysty kontrolloimaan sävelkorkeutta. Joskus ylemmät äänet tulevat ulos kiekaisuna, jos pitäisi laulaa esim. tuollainen 850 hz ääni, saatan kiekaista ulos nuotin alkuun jonkun 1200-1400 hz äänen, ennen kuin ääni tulee alemmas ja jää huojumaan tuohon haluttuun kohtaan.

Korkealta ja kovaa laulaessa kurkkua alkaa myös kiristää ja ahdistaa, se tuntuu kuivuvan ja ääni alkaa vähän kimistä/kähistä. Falsetissa pääsen yli 1 kHz:n, mutta sen käyttö tuntuu rasittavan ja kuluttuvan normaalia lauluääntä. Korkealta laulaminen tuntuu myös tuottavan limaa kurkunpäähän, koska koen tarvetta köhiä ja ähistä. Ja kieltämättä sieltä jotain tuntuu lähtevänkin

Puheääntäni on sanottu kuuluvaksi ja vahvaksi, mutta niinä päivinä, joina on puhunut paljon ja kuuluvasti, kurkku saattaa tuntua illalla vähän kireältä ja ääni vähän kimistä/kähistä.

Nuorempana laulaminen oli täysin kivutonta ja helppoa, mutta näin 20 ikävuoden tienoilla on alkanut tulla tällaisia ongelmia. Mielestäni äänenmurroskin on jo takana, mutta voisiko se vieläkin vaikuttaa? Minulla on myös ollut ikäviä ongelmia nuhan & yskän kanssa, ne ovat monesti pitkittyneet pariksi kolmeksikin kuukaudeksi. Ovatkohan nuo tuottaneet äänihuuliin jonkinlaisia pysyviä vaurioita? Sellainen nariseva ääni, jota lapset tykkäävät tehdä, onnistuu kyllä ihan hyvin, eikös se ole jonkinlainen merkki, että äänihuulet ovat kunnossa?

Mutta neuvoja otetaan vastaan :)

5

759

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kun et maininnut

      Jos et ole tutustunut laulutekniikan perusteisiin niin kannattaa aloittaa tutustumalla käsitteisiin chest voice ja head voice. Ensinmainittu on sama äänentuottotapa millä puhutaan ja siksi luontevampi myös laulaessa. Jos sen tekee oikein niin juuri tuntuu mainitsemasi värinä rinnassa. Korkeissa äänissä värinä pitäisi tapahtua enemmän tai kokonaan päässä, vaatii aluksi vähän hakemista.

      Itsellä ns. sireeniharjoitukset ovat auttaneet saamaan varmuutta korkeisiin ääniin. Äänenavausharjoitukset kannattaa aina tehdä ja samalla ylöspäin mentäessä tarkkailla ettei ala kiristää kurkkua. Tuolta löytyy jotain vinkkejä suomeksi: http://yle.fi/vintti/ohjelmat.yle.fi/kuoroon/tuulin_laulutunti/aaniharjoituksia.html

    • oppialaulamaan2

      Kiitoksia neuvosta!

      Olen kyllä kuullut nuo käsitteet chest voice ja head voice, mutta pikaisella kokemuksella en juuri saanut aikaan ääntä, joka aiheuttaisi värinää päässä. Osaatko antaa mitään neuvoa, onko jotain niskan/pään asentoa tai muuta keinoa, millä tuollaista head voicea voisi yrittää saada aikaiseksi?

      Mitenkäs muuten sellainen ääni, joka tuntuu myös hieman vatsan alueella?

    • kun et maininnut

      En kauheasti voi antaa vinkkejä kun itsekin vasta opettelen. Kannattaa vain hakea tietoa eri lähteistä, miettiä mikä voisi sopia omaan tilanteeseen ja pitää maltti mukana harjoitellessa.

      Nuo sireeniharjoitukset on ymmärtääkseni ihan laulajien peruskamaa koska niihin törmännyt niin monta kertaa, niistä ei pitäisi olla haittaa ja itsellä ainakin auttanut sen hahmottamista miten ääni "sijoittuu" eri korkeuksilla. Rasittaa myös ääntä vähemmän kuin se että yrittää pysyä jossain sävelessä.

    • Aloitteleva keski-ik

      Lyhytkin yksityis- tai ryhmätuntiopetusjakso voisi auttaa, työväen- ja kansalaisopistossa niitä voi saada edullisesti. Kokenut opettaja erottaa myös äänielimistön sairaudet.

      Ääniala laajenee ylöspäin hitaasti. Toisaalta jos sinulla on "taantumaa", niin voisi olla hyödyllistä käydä lääkärissä. Äänihuulien katsominen on yksinkertainen tapahtuma, ja onnistuu normaalilla käynnillä. Itselläni se tehtiin pitkittyneen kurkkukipuilun vuoksi. Hiukka äklöttävä homma, kun kurkkuun työnnetään peili, mutta jo laulussa harjaantuneen pitäisi hallita kurkkunsa siten, että homma sujuu helpommin kuin taviksella.

      Sairaana ei ole terveellistä harjoittaa laulamista. Jonkin aiemmin käytössä olleen äänialueen poisjäänti on merkki häiriöstä, mutta ymmärtääkseni tällaiseen liittyy usein käheyttä. Kipu- ja flunssalääkkeiden asetosalisyylihappo voi herkistää äänihuulten verenvuodolle, mistä voi seurata polyyppejä. Allergia- ja hormoni- ym. lääkityksetkin vaikuttavat ääneen (kuten e-pillerit ja hormonikorvaushoito). Sairaana laulaminen on todellinen riski äänelle.

      Mielestäni opettaja auttaa ylä-äänissä parhaiten. Et kuule itse omaa ääntäsi oikein. Toisaalta millään älypuhelimellakaan et saa äänitettyä ääntäsi oikein. Eli ammattitaitoinen opettaja voi antaa toimivat vinkit. Ja sitä ennen tietysti lääkäriin varmistamaan, että treenaus on turvallista.

    • Aloitteleva keski-ik

      Jatkan vielä omasta kokemuksesta sen verran (kun googlettaen omaan vastaukseeni päädyin), että pääsin nyt sopraanoksi kirkkokuoroon, ja saan ensimmäisiä oikeita yksinlaulutunteja, joista ensimmäinen on takana. Itselläni ainakin suurin ongelma on ollut sekä henkinen että fyysinen jännittäminen. Jos on jännittynyt ihminen jo ennestään ja jos säikähtää kuollakseen jo nähdessään nuoteissa viivaston yläpuolen nuotteja, niin pelkkä jännitys pilaa koko homman.

      Itse olen tiedostanut, että vedän suuta leveämmälle auki. Nyt opettaja yrittää kitkeä pois leuan eteen päin vetämistäni ja muuta väärää lihastoimintaa. Ja saada laajennettua suun takaosaa vai mikä ruumiinosa se onkaan nimeltään. Lisäksi laulan alavatsalihaksilla, selän puolen lihakset ovat kokonaan hukassa. Eli vaatii aikamoista kehon tiedostamista ja siinä tapahtuvien reaktioiden muuttamista, että laulu sujuu. Eli ykkösasia on varmasti rentoutuminen. Kehotan jokaista aloittamaan siitä. Lämmittelyä, venyttelyä, rentoutusta. Ja oikea opettaja on avainasiassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1778
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      6
      1772
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      15
      1251
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1164
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1142
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      9
      1077
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1021
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      995
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      994
    10. 10
      980
    Aihe