Antti Heikkinen: Pihkatappi

peksu.makela

Heikkisiä rynnii kirjamaailmaan leveällä rintamalla. Mikko-Pekka tuo terveiset Kutturasta ja Antti Nilsiältä. Sukulaisuutta ei lie, sattumaa vain kun nämä osuivat lukupöydälle melkein peräjälkeen. Muutakin yhteistä on kuitennii kuin kirjoitajan sukunimi. Kumpikin käsittelee paljon puhuttua rakennemuutosta, tosin eri näkövinkkelistä. Mikko-Pekka nostattaa koko saamenmaan kapinaan, Antin kapina on puhtaasti henkilötasolla ja uskottavampaa.

Antti Heikkinen kertoo sukutarinaa, omaa vai keksittyä lie sivuseikka. Läpi käydään lähihistoria minäkertojan ensimmäisistä muistikuvista nykyhetkeen. Perinjuurin syväkepulainen muisti alkaa Kekkosen hautajaisista. Joita puoliorvoksi jäänyt Jussi-poika seuraa isukin ja vaarin kanssa televisiosta. Vaari on puolueen rivimiehiä, soitteluväleissä Vironperän Jussin kanssa ja vahvan maahengen läpisavustama on isäkin. Maanviljelijäksi Jussiakin on suunniteltu, mutta nuorukaisen oma tahto vie toisaalle. Navetan hajusta teatterilavalle, kirjoittamaan ja kuvaamaan.

Kirjoittamisesta on kyse koko ajan. Jussi kirjoittaa sukunsa tarinaa, kyselee tapahtunutta ja keksii mitä ei tietoonsa saa. Ajassa hypellään kansalaissodan teloituskomennuksilta nykyhetkeen ja Jussin kasvun eri vaiheisiin. Pelkkää auvoa ei maalaiselämä Savon sydämessä ole, mutta irtiototkin on tuskaisia. Nautittavan hauskoja kohtauksia Heikkinen Jussin elämään kirjoittaa ja marssittaa kirjan läpi hyvin luonnehdittuja tyyppejä isovanhemista kylähulluihin ja teatterikorkean pääsykokelaisiin.

Kyläelämän kohokohdat, ripillepääsyt, lakkiaiset ja hautajaiset käydään läpi välillä turhankin perusteellisesti. Pitääkö ne kaikki naapurit saattaa viimeiseen lepoon ennen kuin takakansi vastaan tulee? Karuimpia ovat välirikon kuvaukset. Kun maamieskoulu vaihtuukin lukioon ja talikko tietokoneeseen saattaapi muutama vuosi mennä puhumatta isän ja pojan välillä. Toki eroon kasvamisessa apuna on myös suvussa kulkenut puukko, jolla jo neljäs sukupolvi setvii ihmissuhteitaan.

Juonipaljastuksista ei enempää, ettei tu sanomista. Sen vain, jotta kyllä se Kekkonenkin lopulta tulee, muutenkin kuin elokuvissa.

Antti Heikkisen teksti on yhtaikaa nautittavan hauskaa ja synkeän totta. Viljelijämäärä vähenee jyrkästi, mutta tilakoko kasvaa ja koneita tarvitaan siihen mistä ennen selvittiin väen voimalla. Joku lukija saattaa kokea savonkielisen replikoinnin liian haasteelliseksi. Kirjakielellä kasvatettu joutuu välillä arvailemaan mitä mikin sananpaukaus oikein tarkoittaa. Kun tämän kielikynnyksen yli selviää, lukijalla on hauskaa. Silloin kun ei itketä.

Rohkenen suositella lämpimästi muustakin kuin Kallion hipsteriklubien arkiolevaisen nykytodellisuudesta kiinnostuneille.

13

416

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Peksunkaima

      Savonia tuli, oikeutetusti

    • Maaseuroosan ystävä

      Eikö se pihkatappi tarkoita karhun talviunien aikana pedon perseen sulkua? Onko nimi siitä tai sympooli?

      • donnerinjörkka

        Siitä, ja symboli. Lukeminen kannataa aina.


      • ankeaa
        donnerinjörkka kirjoitti:

        Siitä, ja symboli. Lukeminen kannataa aina.

        Tämäntyyliset kirjannimet eivät houkuttele lukemaan, vaikka symboliikasta olisikin kyse.


    • Vuorenpeikkolainen

      Poika osaa vissiin kirjottaa. Meinaan kun Juice-kirjaansa myyty kohta 40 000. Se on kirjaksi paljon!

      • Paljon mahdollista

        Voipi siinä olla Juicellakin jotain osuutta asiaan. ;)


      • Parikanniemen pehtoo
        Paljon mahdollista kirjoitti:

        Voipi siinä olla Juicellakin jotain osuutta asiaan. ;)

        Voipi se olla silviisiikin tai sittennii toesinpäen.


      • Anonyymi
        Parikanniemen pehtoo kirjoitti:

        Voipi se olla silviisiikin tai sittennii toesinpäen.

        Kyllä L e s k i s e n nimi saattoi vaikuttaa, mutta hyvin poika hänenstä kirjoitti...koruttoman totuuden mukaisesti...mielestäni.


    • tasakieli

      Kirjoitan tähän vuosia vanhaan ketjuun, kun en muutakaan kehtaa aloittaa. Kuitenkin vuosien saatossa mättänyt tuo, että Hra Heikkistä on pidetty jonakin "maaseudun kirjailijana". Kysehän on samasta asiasta kun joskus Haanpäätä pidettiin tukkijätkänä, kun oli niiden ympärillä kasvanut.
      Kyllä Heikkinen on moderni ja urpaaniturpaanikin kirjailijana. Vaikka kasvoi maaseudulla, niin ei liene päivääkään maatöitä tehnyt itse. Eli herra kertoo tuossa "tapissa" ihan itsestään osittain, valinta kertoo omista valinnoista.
      Miten siis voidaan puhua jostain "Maaseudun kirjailijasta", jos tuntuma on se että lähti niistä hommista pois tekemättä niitä yhtään päivää, kysynpähän vaan?! No, kaikki on toki suhteellista, Juicekin puhui joskus "maaseudulla asuneensa", vaikka asui pikkukaupungissa nuoruutensa. Mutta kyllä monikin on peltoja voinut katsella, vaikka ei maaseudulla olisi nuoruuttaan viettänytkään. Jos kirjoittaa kaiken havaintojen pohjalta, niin ulkopuolinenhan silloin on ollut. Kaikkea tosin voi katsella ulkopäinkin, mutta on se mielestäni jollain tavalla häiritsevää kirjallisuudessa.

    • tasakieli

      En toki halua tällä kirjallisia tai muitakaan valintoja moittia. Mutta mielestäni se vaan tuo uskottavuutta jos kirjoittaa kokemuksesta, eikä siitä että on sivusta tarkkaillut.
      Ihan sama esim.nykymusiikissa muuten, lapsenkasvoiset pari-kolmekymppiset laulaa jotain juttuja, jonka merkitys on hämärtynyt, kun ei ole omakohtaista suhdetta siihen mitä laulaa. Sekin on minusta hyvin häiritsevää. Mutta en kirjallista lahjakkuutta kiellä noin muuten.

    • Anonyymi

      Jumalauta mikä pukki

      • Anonyymi

        Ainakin Iisalmessa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ainakin Iisalmessa.

        Kyllä teatteriväki hyväksyy kaiken, pakkohan se on painaa villasella kun on Heikkinen kyseessä. Kannattais herätä rahoittajienkin


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5810
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      26
      3687
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      229
      1948
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1782
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      94
      1232
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1187
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      289
      957
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      51
      951
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      889
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      848
    Aihe