Turhauttavimmat kysymykset.

Niin No.

Autonostajilla on kysyttävää ja hyvä niin; pitääkin kysellä itselle tärkeitä tarkennuksia, kun autoa on ostamassa. Unohtamatta riittävää koeajoa ja auton asiapapereihin tutustumista, sitten kun ostohetki koittaa.

Mutta myyjää turhauttavimpia, kuin jostain mitään mistään tietämättömän opaskirjasesta kopsattuja, kysymyksiä on paljon. Todennäköisesti edes kysyjää itseään ei kiinnosta vastaus, on vaan tapana nämä kysellä.

"Montako omistajaa ollut?"
"Millainen auton historia on?"
"Onko yhtään ruostetta?"
"Millaiset renkaat?"
"Onko tuulilasi ehjä?"
"Toimiiko ilmastointi?"
"Joko on vaihdelaatikko remontoitu?"
"Mikä viimeinen hinta?"

Omistajien määrän saa tarkalleen tietoonsa esim. www.autorekisteri.fi palvelusta. Samalla saa muutakin tietoa auton historiasta.
Jos omistajia on ollut yksi tai kaksikin, autokauppias sen osaa ilmoituksessaan kyllä mainita.
Ruostetta, ainakin alkavaa sellaista, on 99% varmuudella jokaisessa yli kaksivuotiaassa autossa, kymppivuotiaassa 100%.
Jos renkaat eivät ole juuri alle asennetut uudet, ne ovat käytetyt ja uusia saa 200-300eurolla normaalikokoisina autoon kuin autoon.
Tuulilasi on jokaisessa autossa ja uusiminen on muutamia satasia, 200-300yleensä ja jos ei rek.otteessa ole korjauskehoitusta, silloin se on kunnossa ainakin seuraavaan katsastukseen saakka.
Jos autokauppias ilmastoinnin ilmoittaa, se myös toimii. Ja tietenkin ilmastoinnin ostaja tarkastaa itsekin sitten koeajolla.
Vikatilastoihin tuijottaja kyselee usein sellaisiakin korjauskohteita, joissa ei vikaa ole eikä ole ollut. Toisekseen 10vuotiaan auton koko elämänkaarta ei kauppias tiedä millään, joten koeajollahan nuo tyyppikohteet pitää ostajan itsensä tarkastaa.

Viimeinen hinta on se, jonka ostaja maksaa kaupantekohetkellä. Sitä ei koskaan sanota puhelin- tai nettikyselyn perusteella erityisesti silloin, kun ostajalla on vielä vaihtoautokin tulossa, jonka arvo pitää arvioida ihan yhtälailla kuin myytävän autonkin ostaja arvioi ja kelpuuttaa tai ei.

Kysyä saa ja pitääkin, mutta vähän vois miettiä mitä kysyy.

43

430

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...................

      Turhauttavimpia kysymyksiä ovat ne, mistä selkeästi näkee ettei ilmoitusta ole luettu. Kysytään onko lohkolämmitintä vaikka perustiedoissa se on mainittu.

      Toimimattoman auton myyminen on myös tuskaista, esim. vetari poikki ja siksi ei ole ajettu katsastukseen. Venäläiset ja somalit katsovat vain hinnan ja luulevat soittelevansa toimivasta autosta. Tähän tosin syyllistyvät syntyperäisetkin suomalaiset. Kysytään, että toimiihan autossa varmasti kaikki. Ja sitten vedetään herneet nenään jos kysyy takaisin että luitkohan nyt ilmoituksen kokonaan vai kyseletkö lämpimiksesi.

      • .................

        Jatkoa:

        "Jos omistajia on ollut yksi tai kaksikin, autokauppias sen osaa ilmoituksessaan kyllä mainita."

        On kuitenkin jälleenmyyntiarvoon vaikuttava juttu, eli varmasti mainitaan jos ensimmäiseltä omistajalta tulee. Samoin kuin se, että on säilytetty aina tallissa.

        Kaikista turhauttavinta on kun 38 vuotta vanhasta projektikuntoisesta autosta kysellään, montako omistajaa. Sehän nyt on selvää, että noilla on monesti toistakymmentä omistajaa.


      • Ei välttämättä
        ................. kirjoitti:

        Jatkoa:

        "Jos omistajia on ollut yksi tai kaksikin, autokauppias sen osaa ilmoituksessaan kyllä mainita."

        On kuitenkin jälleenmyyntiarvoon vaikuttava juttu, eli varmasti mainitaan jos ensimmäiseltä omistajalta tulee. Samoin kuin se, että on säilytetty aina tallissa.

        Kaikista turhauttavinta on kun 38 vuotta vanhasta projektikuntoisesta autosta kysellään, montako omistajaa. Sehän nyt on selvää, että noilla on monesti toistakymmentä omistajaa.

        "Kaikista turhauttavinta on kun 38 vuotta vanhasta projektikuntoisesta autosta kysellään, montako omistajaa. Sehän nyt on selvää, että noilla on monesti toistakymmentä omistajaa."

        Ei välttämättä. Kyllä noita on tapauksia, joissa papan auto on jäänyt johonkin suulin perälle makaamaan kymmeniksi vuosiksi. Omistajia yksi tai kaksi ja pienen etsimisen jälkeen jopa kaikki auton paperit myyntiesitteestä lähtien saattaa löytyä piirongin laatikosta.

        Se on sitten toinen juttu, että mitä merkitystä omistajien lukumäärällä on projektikuntoisen auton kohdalla...

        Mutta niitä turhauttavimpia kysymyksiä. Nämä ovat kyllä ehdottomasti kärkipäässä:
        1) Kerrot jo ilmoituksessa selkeästi että auto vaihdetaan vain käteiseen rahaan. Ja sitten kuitenkin porukka kyselee että "Otatko vaihdossa Terhi soutuveneen ja toimivan perämoottorin?" tai "Vaihdatko pikkuvikaiseen (moottori pitää pientä kolinaa, ei haittaa ajoa) BMW M5:een?"
        2) Yrität päästä eroon jostakin 500€:n ritsasta, niin sakki ehdottelee että: "Maksan kolme sataa jos ajat sen tänne sadan kilometrin päähän" tai "Pidä mulle varattuna, niin tulen katsomaan ensiviikon torstaina."


    • riskillä mennään

      Jos oikeasti on myymässä niin vaan kestettävä ne "tyhmätkin" kysymykset ei kaikki soittaessaan muista siitä ilmoituksesta niitä rivien väliin piillotetuista vioista puoliakaan.

      Se tuntuu epäselvältä että ostaja vaan tulee paikan päälle katsomaan paitsi jos tulee jollain julkisella kulkuneuvolla paikkakunnalle silloin voi mennä vastaan.

      Jopparit näistä tyhmistä kysymyksistä nokkautuu kun eivät paljoa historiaa tuotteistaan tiedä ja suositten sovinnolla kertomaan ne viat mitkä tiedossa, järkevä ostaja osaa tiedostaa ettei 1000 saa 20000 ajoneuvoa käytetyn osto on kompromisseja ja p#skaa voi tulla käteen mutta oikealla asenteella ja hyljeksimättä niitä ei parhaimpia kuvia sisältäviä nättiauton ilmoituksia voi löytää helmen mutta nämä on niitä kompromisseja (maksaa vaivan maksaa 300 enempi katsastetusta ja yhdellä olleella ja yli 200km päästä haettuna)

      • 3whyw4the5

        "Jos oikeasti on myymässä niin vaan kestettävä ne "tyhmätkin" kysymykset ei kaikki soittaessaan muista siitä ilmoituksesta niitä rivien väliin piillotetuista vioista puoliakaan."

        Totta toinen puoli. Markkinat ovat meillä sen verran täynnä, että myynti ei ole pelkästään ostajan aktiivisuudesta kiinni. Mutta sitten on tapauksia jotka todellakin kyselevät vain lämpimikseen ilman aikeitakaan ostaa mitään.


    • No.Niin.No.

      Turhauttavaa on myös sähköpostitse viikkokausienkin jaarittelu, itsestään selvyyksien kysely ja hinnastakin vänkääminen "Mikä viimenen hinta"-tyylisillä tyhmyyksillä.

      Autoliike on ilmoitukseensa kirjannut, mitä varusteita autossa on tai ei ole.
      Tottakai virheitä voi sattua suuntaan jos toiseenkin, mutta lähtökohtaisesti jos esim. ilmastointia ei ole mainittu, sitä ei myöskään silloin autossa ole.
      Tai vetokoukku; jos sitä ei ole mainittu, eikä kuvissakaan näy, sitä ei silloin ole ja sen puuttuminen ei todellakaan ole mikään tinkimisen peruste. Siirtyy vaan sitten katsomaan sellaisen yksilön toisaalta, jossa se vetokoukku on. Vtun yksinkertaista.

      Nämä "ai ei oo koukkuu, se maksaa sit tonnin asennettuna"-pellet kun aina haluavat nimenomaan sen edullisesti hinnoitellun yksilön, jossa koukkua ei ole ja sitten vtunmoinen itku ja pillitys kun se on ihan ehdottoman tärkeä kun mökille pitää viedä hevosenpskaa kärryllä!?

      Sama ilmastoinneissa.
      Etsitään se "Suomen halvin" yksilö ja pillitetään kun sitä ilmastointiakaan ei oo ni kai nyt tonnin tai parikin tingit?
      Ei.
      Tokihan ilmastointi oleellinen varuste on, mutta jos ei edes "Suomen halvimmalla hinnalla" kelpaa ilmastoimattomana, pitää osata etsiä ilmastoitu eikä pillittää sen puutteesta selaisessa autossa jossa sitä ei yksinkertaisesti ole. Siksihän se halvin onkin.
      Se halvin ilmastoitu voikin olla sitten tonnin tai kolme kalliimpi ja 50 tai satatonnia enemmän ajettu. Laskee siitä sitten kukin, miten paljon ilmastoinnin puute haittaa tai paljonko tahtoo sen olemassaolosta maksaa.

    • hellureiööö

      Jokaisessa puhelussa / spostissa kysytään niitä samoja asioista jotka ovat jo ilmoituksessa mainittu.

      - Vielä melkein jokainen kysyy koska olette auki? Sekin on aina mainittu jokaisessa ilmoituksessa.

      Koska tulette tutustumaan kyselemäänne autoon? : Noooo kun siellä päin ajelen ( auto Hki ja soittaja Kilpisjärveltä.......)

      Lopullinen hinta? Yksikään vuosien kokemuksella ei tule juuri kaupoilla lopullisen hinnan kyselijöistä puhelimessa ja kun sanoo että myyn sillä mitä tarjosit juuri, niin aletaan selitteleen ja keksiin vaikka mitä.


      Suurin osa on täysin pellejä rahattomia turhan kyselijöitä ja mankujia

    • uuunoja riiiittäää

      " Voisitko katsoa saanko rahoitusta, ei pitäisi olla mitään"
      ja vakuuttelua ja selittelyä että vanhaksi on mennyt, sitten kesken oikeiden asiakkaiden ystävällisesti jos sittenkin asenteella katsoo tietoja musteet ja paperit loppuu tulostimesta kun tulee kuralla olevia luottotietoja ja selvityksiä, "ei pitänyt olla mitään"

      " Oletteko auki sunnuntaina, lauantai iltana jne. "

      " saako pakun viikonlopuksi koeajoon" hommaa vuokraamosta muuttoautosi.....

      " mulla on tässä tuhannen autossa neljätonnia velkaa, pyyhkijän sulat on kyllä uudet, kiinnostaisi tuo 2012 vuosimallin MB " just just.

      Suurin osa kyselijöistä kuvittelee että kaikennähnyt kauppias on eilen syntynyt.

      • moottoriturbaani

        "Suurin osa kyselijöistä kuvittelee että kaikennähnyt kauppias on eilen syntynyt. "

        Jeps.
        Eli pitää kauppiasta tyhmänä.

        Samaiset paviaanit pitävät rehellistä yrittäjätyötään tekevää autokauppiasta myös lähtökohtaisesti huijarina.
        Jos esim. ilmoituksessa lukee, että auto on juuri katsastettu huomautuksitta, niin silti kysellään "mitähän vikaa siinä on tai tulee kohta olemaan" ja tietenkin se "ootteko itse käyttänyt katsastuksessa" -epäily.


      • jjjjoooood
        moottoriturbaani kirjoitti:

        "Suurin osa kyselijöistä kuvittelee että kaikennähnyt kauppias on eilen syntynyt. "

        Jeps.
        Eli pitää kauppiasta tyhmänä.

        Samaiset paviaanit pitävät rehellistä yrittäjätyötään tekevää autokauppiasta myös lähtökohtaisesti huijarina.
        Jos esim. ilmoituksessa lukee, että auto on juuri katsastettu huomautuksitta, niin silti kysellään "mitähän vikaa siinä on tai tulee kohta olemaan" ja tietenkin se "ootteko itse käyttänyt katsastuksessa" -epäily.

        Juuri, ja just nämä onko mitään vikaa eilen katsastetussa tuovat oman aivan p-kasan josta "unohtavat mainita" hirven p-rseen kokisen reiän pohjassa, tai poikkinaisen jousen tai kansivian, ja jankuttavat haluamastaan mitä vikoja tulee seuraavaan katsastukseen, just joo......

        Yleensä vuosien kokemuksella ne jotka epäilevät aina kaikkea tuovat aina poikkeuksetta itse miinan pihaan ja ovat läpeensä epärehellisiä, ihan mummosta vaariin ulkonäköön ja asemaan katsomatta, niin se käytännössä on!!


      • moottoriturbaani
        jjjjoooood kirjoitti:

        Juuri, ja just nämä onko mitään vikaa eilen katsastetussa tuovat oman aivan p-kasan josta "unohtavat mainita" hirven p-rseen kokisen reiän pohjassa, tai poikkinaisen jousen tai kansivian, ja jankuttavat haluamastaan mitä vikoja tulee seuraavaan katsastukseen, just joo......

        Yleensä vuosien kokemuksella ne jotka epäilevät aina kaikkea tuovat aina poikkeuksetta itse miinan pihaan ja ovat läpeensä epärehellisiä, ihan mummosta vaariin ulkonäköön ja asemaan katsomatta, niin se käytännössä on!!

        "Yleensä vuosien kokemuksella ne jotka epäilevät aina kaikkea tuovat aina poikkeuksetta itse miinan pihaan ja ovat läpeensä epärehellisiä..."

        Jep jep...
        Huvittavimmista pöhköistä sellaistakin kokemusta, että jos nimenomaan kyselevät esim. pakoputkiston kuntoa, on varmaa että omansa vaihdossa tarjoamansa on pakoputkikitillä juuri paikattu ja vuotaa edelleen... tai jos se jakohihnan vaihtoajankohta on se maailman tärkein juttu, omassaan sen aika olisi ollut jo aikoja sitten.
        Eli paljastavat tyhmillä kysymyksillään oman autonsa viat ja tarkastuskohteet.

        On se sitten helppo "ampua alas" tinkimisyrittelyt, kun luettelee vaihdokin akuutit viat; pakoputkiston vaihto, molemmat rengassarjat uusiks, jakopäänhuolto heti, tuulilasi, katsastus RANKKA putsaus, vähän kolhu- ja ruostekorjauksia... ja jos oikein vaikeaksi apina-asiakas vielä vääntelehtii, voihan sitä aina sanoa ettei vaihdokki käy enää millään hinnalla.
        Ei autokauppiaankaan korjausrahat puussa kasva ja jos "poka" ei ymmärrä oman autonsa arvon olevan ihan jotain muuta kuin vastaavan ehjän, niin ei sitä väkisin pidä kauppaa vääntää. ongelmia ja harmia on muutenkin kuin itse niitä itselleen ostamalla.


      • moottoriturbaani
        moottoriturbaani kirjoitti:

        "Yleensä vuosien kokemuksella ne jotka epäilevät aina kaikkea tuovat aina poikkeuksetta itse miinan pihaan ja ovat läpeensä epärehellisiä..."

        Jep jep...
        Huvittavimmista pöhköistä sellaistakin kokemusta, että jos nimenomaan kyselevät esim. pakoputkiston kuntoa, on varmaa että omansa vaihdossa tarjoamansa on pakoputkikitillä juuri paikattu ja vuotaa edelleen... tai jos se jakohihnan vaihtoajankohta on se maailman tärkein juttu, omassaan sen aika olisi ollut jo aikoja sitten.
        Eli paljastavat tyhmillä kysymyksillään oman autonsa viat ja tarkastuskohteet.

        On se sitten helppo "ampua alas" tinkimisyrittelyt, kun luettelee vaihdokin akuutit viat; pakoputkiston vaihto, molemmat rengassarjat uusiks, jakopäänhuolto heti, tuulilasi, katsastus RANKKA putsaus, vähän kolhu- ja ruostekorjauksia... ja jos oikein vaikeaksi apina-asiakas vielä vääntelehtii, voihan sitä aina sanoa ettei vaihdokki käy enää millään hinnalla.
        Ei autokauppiaankaan korjausrahat puussa kasva ja jos "poka" ei ymmärrä oman autonsa arvon olevan ihan jotain muuta kuin vastaavan ehjän, niin ei sitä väkisin pidä kauppaa vääntää. ongelmia ja harmia on muutenkin kuin itse niitä itselleen ostamalla.

        "... jos "poka" ei ymmärrä oman autonsa arvon olevan ihan jotain muuta kuin vastaavan ehjän, niin ei sitä väkisin pidä kauppaa vääntää."

        Ja nämähän vaihtavatkin autonsa sitten "autosta kuin autosta 2000euron hyvitys" -ylihintaliikkeissä.

        ...ja todellakin isolla välirahalla totaalisesti unohtaen ja silmät ummistaen totuudelta, ettei se väliraha ollut "kuin" 3000euroa siihen vähän tarjonneen liikkeen välirahaan verrattuna.
        Mutta saipas hyvän hyvityksen!!


    • tyyyypeeerääät

      "koska jakohihna on vaihdettu" Juuri vaihdettu, " no palataan" ja luuri korvaan, lopuksi kysytään aina jakohihnaa vaikka se on ilmoituksessa nimenomaan mainittu, joskus kysynkin tiedätkö edes mikä se tai missä, en tie tulee vastaus, autosta eikä muusta niin väliä mutta nuo jakohihnan kyselijät rupee riittään, mitä väliä jossain kalliimmassa autossa on jos se on ylivoivaimaisesti suomen halvin jakohihnan vaihdolla jos on kaikki jo HINNASSA HUOMIOITU, voi että näitä.....

      • motorturban

        Just näin.
        Ihan sama mitä kysymykseen vastaa, se ei kauppaan johda.

        "Mites renkaat?"
        No, molemmat sarjat täysin ajamattomat ja uudet.
        "Ai... no palaan ehkä asiaan..."

        "Onko kolaroitu?"
        Ei ole, auto on itseasiassa äidiltäni tullut vaihdossa, joten tiedän ihan sattumoisin historian uudesta tähän hetkeen.
        "Ai... jaa... no kattellaan."

        Eli puhelimessa ei kannata kysyä kuin "Onko auto paikalla kun tulen tunnin kuluttua koeajolle?" eipä juuri muuta ole järkevää udella, jos ilmoituksessa on asiallisesti täytetty varustelistaus.
        Kaikki muu on mielipiteenvaihtoa ja ajanhukka arvailua.
        Kenen mielestä rengas on 90%uusi toisen mielipiteenä 60% ja kolmannen mielipiteenä voi olla ihan vaihtokunnossakin sama kumi... eli paikanpäällähän tuo selviää, kun marssii liikkeeseen ja koeajelee auton.


      • äöhgjjöo

        Jakohihnasta on jostain syystä kehitetty niin kammottava peikko. Vaikka ei se kummallisempi toimenpide ole nelisylinterisessä autossa. Pieneen autoon kun on V6 tungettu, saattaa jakohihnan vaihto edellyttää vähän isompaa purkua mutta loppupeleissä kuitenkin toimenpide muiden joukossa.


      • Niinpäniin

        "HINNASSA HUOMIOITU"

        Jep, niin varmaan. Miksi ette sitten samantien vaihda niitä hihnoja? Luulisi sen paremmin myyvän kun voisi sanoa ettei ole kilometriäkään ajettu uudella hihnalla


    • burleskitanssija

      Tyhmien älynväläysten äiti:

      Autoon tehty juuri jakopäänremppa 190000km kohdalla, ajomäärä nyt 192000km.

      Asiakas-valopään kysymys:
      "Miksi jakopää on huollettu?"

      ...niin että mitä tuohon nyt sitten voi enää vastata?

      • tyhmä vastaus

        Valopää se joka ei osaa kysymykseen vastata.Tyhmiä kysymyksiä ei ole,vaan ainoastaan tyhmiä vastauksia.


    • Ostanut ja myynyt

      Asiakashan saa kysyä ihan mitä haluaa.Myyjä on asiakaspalveluammatissa ja sen mukaan on asioihin suhtauduttava.Jos ei pää kestä, niin muitakin hommia varmaan löytyy.

      • toinen puoli

        Yksityiset myyjät onkin ihan oma porukkansa.


      • ostettu ja myyty
        toinen puoli kirjoitti:

        Yksityiset myyjät onkin ihan oma porukkansa.

        Yksityisiltä löytyy autoja mutta tarvitsee "pelisilmää" tunnustettava että uusia saa kaupasta ja tehtävä ostajana selville itselleen paljonko niitä euroja on kasassa kun se luottokauppa ei onnistu (tai onnistuu mutta silloin jo joku kolmas osapuoli sotkettu).

        -Kauanko auto ollut sinulla ?, kysymys jos ärsyttää unohda koko auto.

        -Katsastus? jos lähempänä kuin 4kk myyjä saa katsastaa ja äkinää eikä mitään
        kompromissia näkyvissä niin unohda taas.(hinnassa vastaan tuloa)

        -Rekisteriote jos merkatttu vikalistaa kysy onko korjattu? nämäkin tuppaa unohtumaan ja 50 euron ruostekorjaus on höpinää joka ei ole todellisuutta eli unohda jos tämmöistä ilmenee jätetty tekemättä.

        - Jos jokin asia mättää kaupanteossa nin unohda koko ostos niitä vanhoja autoja tulee joka päivä liikkeistä ja tehtaista kuluttajille ja neuvo älä osta selvittämättä kyseisen auton vikaongelmat ja nyt en tarkoita iltapäivälehtien "vikalistoja" vaan menemällä merllikerhon sivuilla ja sieltä asioita kaivamalla löytyy mutta maksaa kyllä vaivan ja voi säästää muutaman euronkin siinä sivussa.


    • aikarosvoille ja

      Kuinka liike on auki, voi pyhä sylvi sentään miten tuollaisella kyselijälle voi olle euroakaan rahaa kun on noin lukutaidon ja tyhmä.

      ( jokaisessa ilmoituksessa lukee aukioloajat )

      100% tuollainen kyselijä ei koskaan tule oikeille ostoksille reaalimaailmassa, kyslee loppuikänsä aikansakuluksi ja lopuksi jakohihnaa joka on maailman tärkein asia uuvateille, ja sekin on mainittu ilmoituksessa kun sitä kysyy jokainen viisastelija.

    • UUVATELLE

      - Viimeinen hinta? - ihan sama mitä vastaa, ei edes kuuntele ja seuraavaksi kysyy jakohihnaa mikä on mainittu suurella jo ilmoituksessa, ja tämän kun sanoo vastaus kun on selailtu niin paljon ettei muista, mikä taas kertoo aikansakuluksi vaivaavasta uuvatista.

      - kun sanoo mitä tarjoot ja hyväksyy sen , kysyy koska tulet lunastamaan tekemäsi tarjouksen niinkuin MIEHET TEKEE, saa mutinaa ja luurin korvaan.

    • Ihmettely_Kostautuu

      Aina niin ajankohtainen ja kyllä; tyhmiä kysymyksiä on olemassa. Kysyä saa, mutta vähän vois miettiä mitä kysyy.
      Lähtökohtaisesti ennen (turhien, tyhmien, turhauttavien) kysymyksien esittämistä olisi kaupan aikaiseksi saadakseen vaikkapa se myynti-ilmoitus luettava, kuvat olisi hyvä katsella ja vasta sitten, jos näistä ei vastausta löydä ihmettelyynsä; kysyä asiaa myyjältä.
      On nimittäin jonkin verran turhauttavaa ja samalla kysyjän motiivien (sekä lukutaidon että täyspäisyyden) kyseenalaistavaa, kun ilmoituksessa on esimerkiksi auton katsastusajankohta selkeästi ilmituotu ja kysyjä kuitenkin kysyy "Milloin katsastettu?"
      Toki tähän vastataan, jopa pienesti jännityksellä seuraavaa fiksua kysymystä odottaen. Se lukutaidottomuuten edelleen viitaten onkin yleensä samaa tyhjänpäiväistä tasoa; "Onko vetokoukkua, onko lokilämmitintä, onko webastoa, onko ilmastointi automaattinen vai manuaalinen, onko kahdet renkaat..." ja kaikkiin vastaus olisi jo myynti-ilmoituksesta luettavissa ja jopa kuvista nähtävissä.
      Näihin kun olet ilmoituksen toistona vastaillut, astuu esiin jo edellä mainittu ostajan täyspäisyyden puntarointi. Kaikkiin esittämiinsä kysymyksiin vastaus, sekä ilmoituksen tiedot on olleet vain positiivisia ja kyselijän loppukommentti on; "Täytyy katella millon kerkeis kattomaan autoo kun on tota välimatkaakin... mikä muuten ois viimenen hinta jos tulisin katsomaan autoa?"
      Välimatka kotisohvalta myyjäliikkeeseen oli tiedossa ennen kyselyä. Auton edullinen hinta laittoi lähtökohtaisesti kyselijän kyselemään, joten hintakin on kaikessa halpuudessaan jo tiedossa.

      Nämä tyhjänkyselijät eivät useinmiten saa edullista autoa ostettua, kun aikansa menee tyhjänkyselyyn ja edullisten hintojen ihmettelyyn.

      • KysymyksiinJärkeä

        Lyhyesti:
        Lukekaa ne ilmoitukset, katsokaa kuvat, halutessanne selvitelkää edelliset omistajat (TraFi ja muut palveluntarjoajat /maksullisia palveluita) älkääkä jo ilmoituksessa kerrottuja asioita toistona kyselkö! ...jos siis haluat asiallisen palvelun ja mahdollisesta vaihtoautostasi asiallisen hyvityksen vaihdossa. On 100-varmaa, jos alkuun jo tyhmyyksien kysely paljastaa sinut pöhkoksi tyhjänkyselijäksi, ettei automyyjä välttämättä ihan vakavissaan ota sinua muutenkaan.


    • KauankoMontakoMiksi

      Yksi kysymys, erityisesti autoliikkeelle esitettynä, on aina herättänyt ihmetystä: "Kauanko auto on ollut teillä myynnissä?"

      Siis häh? Mitähän sillä on ostajalle merkitystä, onko auto ollut 3-päivää vai 3-kuukautta liikkeessä myynnissä? Kertokaa kiitos joku, jolle tämän kysymyksen esittäminen on tapana, mitä haette tai luulette saavuttavanne tällä tiedolla.
      Olisiko parasta, että auto on ollut vain kolme päivää ja olisit ensimmäinen joka siitä on kiinnostunut? Vai olisiko mukavampaa ostaa auto, joka on ollut liikkeen hallussa puoli vuotta?

      TOTUUS kun on, ettei myynnissä olemisen ajalla ole mitään merkitystä auton hyvyyteen tai huonouteen.
      Kokemus on osoittanut, että toisinaan joku tietty automerkki ja -malli menee viikossa ja toisinaan samanlainen nököttää pihassa kuukauden tai useammankin. Täysin riippumatta auton hyvyydestä, huonoudesta, väristä tai "onko sillä ollut paljon kiinnostuneita"... joka onkin seuraavaksi ihmettelemäni kysymys; onko autosta kiinnostuneelle mitään merkitystä sillä, moniko muu on samanaikaisesti samasta autosta kiinnostunut?
      Olisiko tähän paras vastaus, että ketään ei ole kiinnostanut, olet ihka ensimmäinen joka edes soittaa tästä autosta vai että kymmenittäin on kiinnostuneita ollut, kaikki vaan niin PA ettei ole ostamiseen kynnet riittäneet.

      TOTUUS kun tähän on, että tottakai autoliikkeen myyntiautoihin on kiinnostuneita ostattelijoita. Ihan perus-tötteröönkin viikossa ainakin muutama, kuukaudessa jo kymmenen ja useampia kuukausia myynnissä olleeseen kymmenittäin yhteydenottoja on ihan tavanomainen kiinnostuneitten määrä. Kokemus on osoittanut, että vaikka kuinka olisi kiinnostunut haaveidensa autosta, lienee se PA tilanne taas esteenä ostamisen haaveilussa.

    • Kauppahan perustuu ns. "nopeaan kiertoon!"
      Jos autoa ei myydä runsaassa kuukaudessa, on se ominaisuuksiinsa nähden
      ilmeisesti liian "kallis".
      Oma kokemukseni kesältä 2017 on, että kun kysyin - josko myyjät aikovat
      perustaa paikalle Automuseon, niin minut tuijotettiin ulos.
      Ajateltu ostokohde oli yli € 30.000,- hintainen BMW. Ostokohteen hinta sinänsä
      OK, mutta hyvityshinta ei vastannut omia käsityksiäni.
      Olen myös myynyt muutaman auton itse, sekä lehti-ilmoituksella ja netissä.
      Tilanne on aina sama, ilmoitukseen ei ole syvennytty, puhumattakaan siitä, että
      olisi katsottu, ettei se ollutkaan farmari.
      Lisäksi voidaan soittaa pyhäaamuna klo. 06!

      • KalleinEiParas

        Ei pidä väittämä "Jos autoa ei myydä runsaassa kuukaudessa, on se ominaisuuksiinsa nähden
        ilmeisesti liian "kallis". " ihan paikkaansa.

        Auto voi olla myös "liian halpa" vastaaviin verraten ja tämäkös se ostattelijoita vasta hämmästyttääkin... olen autoliikkeen edustajana myynyt vuosien varrella satoja "liian hapoja" autoja, joille lopulta viimein sen "rohkean ostajan" paikalle viitsiydyttyä on tullutkin yllätyksenä, että autohan on ehjä!? Monasti kaupan tehtyään kertoileekin, että oli jo paljon kalliimpia vastaavia käynyt ostattelemassa, mutta ne oli huonompia, kalliimpia ja pikkuisen suurempi vaihtohyvitys omastaankaan ei korjannut tilannetta.
        Lopputuloksena iloinen asiakas, kun vihdoin uskaltautui paikalle sitä "siin on varmaan jotain vikaa kun on niin halpa" autoa ostamaan!


      • eitietenkään

        "että kun kysyin - josko myyjät aikovat
        perustaa paikalle Automuseon, niin minut tuijotettiin ulos.
        Ajateltu ostokohde oli yli € 30.000,- hintainen BMW. Ostokohteen hinta sinänsä
        OK, mutta hyvityshinta ei vastannut omia käsityksiäni."

        Ei kukaan halua tehdä kauppaa kanssasi kun aloitat vittuilemalla, paina se visusti mieleesi.
        Käsityksesi hyvityksestä ei ole realistinen tietenkään, unennäköä.


      • KalleinEiParas
        eitietenkään kirjoitti:

        "että kun kysyin - josko myyjät aikovat
        perustaa paikalle Automuseon, niin minut tuijotettiin ulos.
        Ajateltu ostokohde oli yli € 30.000,- hintainen BMW. Ostokohteen hinta sinänsä
        OK, mutta hyvityshinta ei vastannut omia käsityksiäni."

        Ei kukaan halua tehdä kauppaa kanssasi kun aloitat vittuilemalla, paina se visusti mieleesi.
        Käsityksesi hyvityksestä ei ole realistinen tietenkään, unennäköä.

        Just näin... näitä vtun viisastelijoita on niin nähty.
        "että kun kysyin - josko myyjät aikovat perustaa paikalle Automuseon, niin minut tuijotettiin ulos."

        Oli kuitenkin varovainen autokauppias, kun pelkällä tuijottelulla selvisit. Vtun mulkku.

        "Ostokohteen hinta sinänsä OK, mutta hyvityshinta ei vastannut omia käsityksiäni."

        Peruspäivä kauppiaalle, kun autonvaihtaja näkee päiväunia oman autonsa vaihtoarvosta... näin käy PÄIVITTÄIN, kun myyntituotteet on edullisesti hinnoiteltu.
        Ps. Yhtäkään ei ole jäänyt myymättä, aikaahan tuo toki vie kun unennäkijöitä suksittelee vttuun...


      • jepulisjee

        "kysyin - josko myyjät aikovatperustaa paikalle Automuseon, niin minut tuijotettiin ulos"

        -juuri näitä viisastelijoita sai välillä suorastaan hätistellä ulos, silloin kun autokauppaa vielä tein. Näin henkilökohtaisesti vuosittan satoja autoja myyneenä ja myös sisäänostaneena, nyt kun (luojan kiitos) löysin mieluisamman toimialan, ei yhtään myyntiautoa minulle tai liikekumppaneilleni jäänyt museoitavaksi, ei vaikka viisastelijat ja varsinkin ylihyvityksen kärkkyjät ulos tuijotettiinkin.

        Muistuu mieleeni eräs kerta, kun oli myynnissä e90 m3 bemu, ja asiakas tuli vaihdattelemaan e46 mallista m3 siihen, pokalla naamalla kyseli,paljon maksatte välirahaa..

        Kyllä autokauppiasvuosista saisi semmoisen muistelmateoksen, että KTL joutuisi korjaamaan arviotaan keskuudessamme ilman hoitoa vapaina olevista mielenterveyspotilaista sen luettuaan.


      • KauankoMontakoMiksi
        jepulisjee kirjoitti:

        "kysyin - josko myyjät aikovatperustaa paikalle Automuseon, niin minut tuijotettiin ulos"

        -juuri näitä viisastelijoita sai välillä suorastaan hätistellä ulos, silloin kun autokauppaa vielä tein. Näin henkilökohtaisesti vuosittan satoja autoja myyneenä ja myös sisäänostaneena, nyt kun (luojan kiitos) löysin mieluisamman toimialan, ei yhtään myyntiautoa minulle tai liikekumppaneilleni jäänyt museoitavaksi, ei vaikka viisastelijat ja varsinkin ylihyvityksen kärkkyjät ulos tuijotettiinkin.

        Muistuu mieleeni eräs kerta, kun oli myynnissä e90 m3 bemu, ja asiakas tuli vaihdattelemaan e46 mallista m3 siihen, pokalla naamalla kyseli,paljon maksatte välirahaa..

        Kyllä autokauppiasvuosista saisi semmoisen muistelmateoksen, että KTL joutuisi korjaamaan arviotaan keskuudessamme ilman hoitoa vapaina olevista mielenterveyspotilaista sen luettuaan.

        "juuri näitä viisastelijoita sai välillä suorastaan hätistellä ulos"

        Tästä päästäänkin asiaan; asiakkaan asenne ratkaisee hyvin paljon.

        Myyjä puntaroi asiakasta ensisilmäyksestä/-yhteydenottotavasta alkaen, onko auton tarvitsevalla oikeasti auton oston-/vaihdon tarve ja kuinka vahva sellainen? Lähtökohtana pitääkin aina olla, että ostajalla on tarve ja halu, kauppiaalla sattumoisin on tuote joka tuon voisi täyttää.
        Jos asenteellisuus kauppiasta/myyntituotetta kohtaan on "tarjoon höpöjä että pääset eroon siitä" niin kauppa jää kauppiaan päätöksellä tekemättä. Ei tuollaista asiakkaakseen edes halua. Tarve jää täyttymättä ja vaivalloinen hyvän yksilön etsiminen auton tarvitsijalla jatkuu, kauppiaan päivä jatkuu normaalisti ja autolle löytyy ostaja myöhemmin. Asenteellisuus ei siis kauppiaan päivää pilaa, asenteellinen vaan tuhlaa omaa aikaansa.

        Jos taas asiakkaan asenne on kohdallaan heti ensi metreistä lähtien, paneudutaan tällaisen asiakkaan palveluun (myös "tyhmiin kysymyksiinsä") asiallisesti, nopeasti vastaillen ja joustavasti asiakkaan toiveita kuunnellen. Toki koko ajan "itse kauppaa vieden" haluamaansa suuntaan; eli kaupan päätökseen sopivilla euronmerkeillä. Huonoa/kannattamatonta kauppaa ei tehdä mukavankaan asiakkaan ehdoilla; kannattava liiketoiminta ei perustu kaveruuteen asiakkaitten kanssa. Pitää hyväksyä välillä tehneensä turhaan myyntityötä jopa viikkoja asiakkaan eteen, mutta monia ihan mukaviakin asiakkaita joutuu "laskemaan käsistään" kun ei kertakaikkiaan euronmerkit osu plussalle mitenkään.

        "...ei yhtään myyntiautoa minulle tai liikekumppaneilleni jäänyt museoitavaksi, ei vaikka viisastelijat ja varsinkin ylihyvityksen kärkkyjät ulos tuijotettiinkin."

        Pakkohan ei ole kauppaa pelkästä kaupan ilosta tai "rakkaudesta lajiin" kauppiaan tehdä. Eli joskus pidempäänkin myynnissä ollut "pääset eroon siitä" autokin saa mieluummin vaikka museoitua ennenkuin sen myyntipakkoa viisastelijoille olisi kauppiaalla.


    • ZJJJ

      Sorry nyt, ei kai tästä nyt nenille kannata ottaa, jos ostaja sattuu olemaan vähän puheliaampi.
      Ei autokauppakaan nyt niin haudanvakavaa tarvitse olla!
      Elämänsä parhaassa iässä - 35 -45 - oleva autonostajapolvi, ei enää kuten aikaisemmin, tunne
      autoja eikä niiden tekniikkaa kovinkaan hyvin, mutta eivät tunne myyjätkään. Kaupan kohde
      saatetaan kyllä koeajaa, mutta koeajossa ei kuitenkaan huomata, puoltavatko esim. jarrut tai
      josko kytkin ottaa turhan ylhältä.
      Ei ymmärretä katsoa auton alle - onko auton alla vuotoläikkää vai ei. Ei tiedetä missä öljytikku
      on, puhumattakaan siitä, että sitä ymmärrettäisiin sitä nostaa.
      Jos öljyä on vähänlaisesti voi se olla merkkinä öljynkulutuksesta. Jos öljy on aivan kirkasta,
      unohda koko auto, sillä silloin öljyt ja vedet ovat usein sekaisin, sillä öljyt on vaihdettu vain
      hämäämismielessä.
      Ostetaan suin päin - ehkä vain värin perusteella - eikä sitten huomata, oliko autossa Xenonit
      vai ei tai missä kunnossa toinen rengaskerta - if any - oli.
      Eikö autonmyyjän tehtävä ole kertoa nämä asiat, sen sijaan että hän vaikenisi niistä?
      Siis huomasitko, että esim. toinen rengaspari on huono!
      Kun ostajalta nämä asiat unohtuvat, ollaan sitten valittamassa.

      • MieliSeOnPuolella

        Tuokin on niin totta; kaupankäynnistä ei pidä tehdä haudanvakavaa, ei osto- eikä myyntipuolella. Kireä tunnelma tappaa kauppahalut, molemmin puolin.
        Kommenttisi:
        "Elämänsä parhaassa iässä - 35 -45 - oleva autonostajapolvi, ei enää kuten aikaisemmin, tunne
        autoja eikä niiden tekniikkaa kovinkaan hyvin..."

        KOKEMUKSESTA kerrottakoon, että "asiantuntijat" ne vasta raskaita asiakkaita ovatkin. Asiantuntemus kun teillä viisailla hyvin usein ei perustu mihinkään tai perustuu ulkoa opeteltuun ostajanoppaaseen (kuten jo aloituksessa oli viitattu) tai pelkkään mutuun, eli arvailuun ja musta tuntuu luulotteluun. Tähän muuten sorruit sinäkin.
        On täysin valopäisen välkkyä järjenköyhyyttä väittää tai luulotella, että kun autoliike on hyvään asiakaspalveluun, reiluun toimintaan ja tuotteen tuntemukseen perustuen autoon teettänyt huollon ja öljytkin on kirkkaat, että sinä prkeleen "asiantuntija" kehotat tällaisen auton heti miten jättämään ostamatta?!?
        "Jos öljy on aivan kirkasta, unohda koko auto, sillä silloin öljyt ja vedet ovat usein sekaisin, sillä öljyt on vaihdettu vain hämäämismielessä."

        ...kaltaisesi ei saa autoa ostettua, ei hyvää ainakaan. Palvelutilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti melko jäätäväksi, älä sitä sitten ihmettele "asiantuntijuuksissasi" pilasit itse kaupan. Kuten totesin; te "asiantuntijat" niitä tyhmimpiä kysymyksiä mistään-mitään-ymmärtämättöminä useimmin esitättekin.

        Kommenttisi:
        "Eikö autonmyyjän tehtävä ole kertoa nämä asiat, sen sijaan että hän vaikenisi niistä? Siis huomasitko, että esim. toinen rengaspari on huono!"

        Kyllä myyjän on hyvä kertoa tiedossaan olevat, oleelliset seikat. Faktat. Ei mutua, ei omia mieltymyksiä automerkkiin vaan faktat. Ja kun käytetystä puhutaan, mielipiteet "hyvän renkaan, käyttökelpoisen renkaan ja ihan paskan renkaan" välillä on mielipiteitä.
        Esim. minun mielestäni 6-7mm rengaspintaa on vielä ihan hyvä rengas. Ostajan mielestä se voikin olla aivan loppu ja heti vaihtokunnossa, kun sen valmistuspäivä on 2013-2014.

        Useimmat autoliikkeet huoltavat ja kunnostavat autot joita myyvät, juuri siksi että tietävät edes hieman paremmin tuotteestaan mitä myyvät. (Hui! Kirkkaat öljyt jokaisessa autossa!? Hämäämismielessä??)

        Silti myyjän ei tietenkään pidä tuotettaan huonommaksi haukkua, kuin se on. Autoliikkeen ei tarvitse (liiketaloudellisesti ei kannatakaan) jokaista vanhaa autoa seuraavalle käyttäjälle kaikilta osiltaan uudeksi rakentaa. Lisäksi myyjän henkilökohtainen mielipide voi olla, että myynninkohde "Mondeo vuodelta 2007" on sellainen kikotuksen kuvatus jolla itse ei kehtaisi edes mökkipitäjässä kauppareissua ajella. Sen pitää olla tietenkin kunnossa. Ehkäpä vasta katsastettukin. Näin ollen se onkin jollekulle "hieno ku mikä" verraten siihen vaihdossa tarjoamaansa -89 Fiestaan.

        Kuluttajaoikeusneuvojakin tietää kertoa kysymykseesi vastauksen.
        https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kaytetyn-auton-ostajat-naita-vikoja-myyjat-eivat-korvaa/1895386

        Kuluttajaoikeusneuvoja Anneli Tyrväinen:
        "Ei automyyjä sano ostajalle, että ota tästä vanha ja huonokuntoinen auto. Käytetyissä autoissa on aina vikoja, Tyrväinen toteaa."


    • siei8848

      Ihan jokainen, siis joka ainoa,
      vaihdokin tarjoaja, valehtelee autonsa kunnosta,
      "en ole huomannut"
      " oli jo kun ostettiin"
      " ei siinä mitään vikaa ole"
      " sekin , tämä ja tuo sanoi sitä ja tätä"
      Suuttuu yleensä kun vasta kymmenes kauppias mainitsee samasta asiasta,
      syyttää ja haukkuu kun vika on peilissä,
      taas ammattilainen huomasi kusetus yritykseni...
      Tarjoaa samalla vaihtohinnalla mitä uuteen ylihintaiseen tarjottiin, suuttuu
      kun ei kukaan, siis kukaan kauppias hyvitä samaa käytettyyn,
      Kun kysyy mitä tarjosivat suoralla kaupalla ostossa, vastaus on
      eivät osta näin vanhoja ollenkaan, niinpä niin.

    • OK, myönnän, että tämä "öljykokemukseni" on n. 40 vuoden takaa. Myyjänä oli toki
      toisen merkin piirimyyjä, eikä mikään häkkikauppa.
      Itse ajan kuitenkin W211 dieselmersulla -09, jota ei koko ajan tarvitse olla vaihtamassa.
      Ystäväpiirissä minua kuitenkin pidetään kokeneena autoilijana - kortti vuodesta 1964 -
      joten mielipiteitäni kysytään usein, kun nuorempi polvi on ostamassa ensimmäistä autoaan.

      • MerkkiliikeKokemusSiis

        Eli merkkiliike oli tehnyt hämäysmielessä öljyjenvaihdon?

        "...öljyt ja vedet ovat usein sekaisin, sillä öljyt on vaihdettu vain hämäämismielessä."

        Ja eikä ollut siis mikään häkkikauippa! ...toki jo 40 vuotta sitten tapahtunutta on melko turha enää pohtia ja muistella piirimyyjää jota ei enää oleolemassakaan. Häkit on edelleen, piirimyyjä katosi markkinoilta.


    • TurhautuksienÄITI

      OSTON JÄLKEEN, viikon kahden, kuukauden tai parin, jopa puolen vuoden kuluttua:

      "Ostettin teiltä auto ja nyt se meni rikki. Mitä tehdään?"

    • hameetpäälle

      Kyllä me naapurin reiskan kanssa kännäillessä tultiin siihen tulokseen että te maksatte tämän ja tuon, ja sekin sano sitä ja tätä.
      Näitä kuvittelijoitten kysymyksiä saa kuunnella, tosin kun käräjäoikeus laittaa heidät maksaan kaikkien kulut niin oppii itkeen kuin tyttöillä on tapana....

    • Turhauttavaa

      Olen myynyt yksityisenä kalustoani pois ja turhautunut ensimmäisenä siihen että ainoa asia jota sähköpostilla kysytään ovat 1: mikä on tiukka hinta, 2. Laita kuvia vaikka ostattelija saattaa olla 20 km matkan sisäpuolella. Vastaan molempiin yleensä että tule katsomaan ensin niin neuvotellaan sitten hintakin kohdalleen, jos vielä ilkeät tinkiä. Viime kesänäkin myin yhden auton ja kaksi moottoripyörää ja ne kaikki ensimmäisinä paikalle vaivautuneille "oikeille" ostajille. Kertonee kai jotakin myös kaluston kunnosta sillä eivät olleet ikäluokkiensa halvimmasta päästä.

    • ZJJJ

      Olen täysin samaa mieltä, sillä juuri tällaista tämä on, nimim. turhauttavaa!
      Tiedän yhden tutun, joka ostelee ja myy moottoripyöriä.
      Kun ostajakandidaatti kysyy tiukkaa hintaa tai pyytää lähettämään enemmän
      kuvia tms., niin hän kertoi jo kauan vastanneensa näille, että soita sitten
      uudestaan, kun sinulla on se raha koossa - siis se joka ilmoituksessa on mainittu.
      Soitot eivät ole vähentyneet.

    • avebella

      Pakko kusyä arvon raadilta mitkä ovat niitä viisaita kysymyksiä käytettyä autoa ostaessa?

    • viiisaskyssäri

      Kas tässä:
      -Arvon autokauppias, voinko kertoa paskavaihdokistani kaikki piiloviat?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      218
      7053
    2. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      12
      2462
    3. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      36
      1872
    4. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      79
      1758
    5. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      332
      1683
    6. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      153
      1664
    7. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      8
      1661
    8. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      1519
    9. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      137
      1457
    10. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      337
      1275
    Aihe