Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Ikärasismi - totta vai tarua?

BackToBusinessSenior

Ilmaisjakeluna jaettava kaupunkilehti julkaisi hiljattain seuraavan pääkirjoituksen eli kysessä ei ole yleisönosastokirjoitus. Lukekaapa, mitä painavaa herra päätoimittajalla on sanottavaa:

"Lehtemme julkaisi 4.9. jutun 55-vuotiaasta Hannusta, joka kertoi olevansa ikärasismin uhri. Hän ei kertomansa mukaan pääse edes työhaastatteluun, vaikka pätevyyden pitäisi riittää tietyissä tapauksissa aina valituksi tulemiseen saakka. Hannun kaltaisia on Suomessa paljon, liikaakin. Eikä tilanne ole helpottumassa, sillä yritysten talousnäkymät poikivat vielä lisää yt-uutisia, joissa eläkeputki ja ikääntyneiden työntekijöiden irtisanominen on yleistä. Ja tämä on fakta.

On myös paljon noin 60-vuotiaita, joista työnantaja haluaa pitää kiinni. Kaikki eivät siis automaattisesti ole heti irtisanottavien listalla, vaikka näin julkisuudessa usein annetaankin ymmärtää. Kokenut, asiansa osaava ja hyvässä työkunnossa oleva 60-vuotias on arvokas resurssi yritykselle. Tämän aseman kyseisenlainen työntekijä on itse omilla edesottamuksillaan vuosien saatossa rakentanut ja ansainnut. Eli tekemällä oman työnsä hyvin läpi koko työelämän, voi petata itselleen vahvan aseman myös työuran viimeisille vuosille.

Ikärasismi voi myös olla tekosyy, jonka taakse työttömäksi jäänyt viisikymppinen piiloutuu. Irtisanomiseen täytyy aina olla jokin syy. Jos irtisanominen on yksittäistapaus, syy löytyy lähes varmasti irtisanotusta henkilöstä itsestään. Jos kyse on yt-neuvottelun jälkeisestä massairtisanomisesta, valitsee työnantaja tähän joukkoon ne, joilla katsoo olevan heikoimmat edellytykset selviytyä työtehtävistään jatkossa.

Olen itse törmännyt muutamaan tapaukseen, jossa työnhakija on jo valmiiksi kiihottanut mielensä siihen tilaan, että hän on varma joutuvansa ikärasismin uhriksi. Ei kovin hyvä lähtökohta hakuprosessille, vai kuinka?

Ikärasismi ei ole pelkästään lähellä eläkeikää olevien ongelma. Se koskee myös nuoria aikuisia. Esimerkiksi useat rahalaitokset kohtelevat nuoria luotonhakijoita eri säännöillä kuin iäkkäämpiä. Vaikka nuoren henkilön talous olisi paljon vahvemmassa kunnossa kuin keski-ikäisen pariskunnan talous yhteensä."

Satun itse kuulumaan tuohon yli viisikymppisten "täysin omaa syytään työttömäksi joutuneiden ja laiskuuttaan sellaisena pysyneiden" synkkään joukkoon.

Kaksi vuotta sitten työnantajani karsi rankalla kädellä väkeä ja kokemus sai väistyä, ainoastaan yläkertaan jäivät korvaamattomat yli kuusikymppiset "supermiehet", joita ilman firma ei tule enää ikinä pyörimään (lue: johtavat firmaa yhtä päin persettä kuin ennenkin)

Kaksi vuotta olen aktiivisesti yrittänyt metsästää työpaikkaa hyvinkin laajalla skaalalla, "oikeisiin töihin" hakiessa hylkäysperuste on ollut "ylikoulutettu tai -kokenut", omma koulutus- ja kokemustasoa vastaavvin paikkoihin hakiessa on joutunut mm. kuulemaan perusteita, kuinka kaikki pyörii ATK:n varassa, mikä on hankala opetella tuolla iällä - kiitos vaan arvostuksesta, jonka hakuvaiheessa mainitsemani yli kolmenkymmenen vuoden tietotekniikan käyttö jos jossakin muodossa sai.

Pääkirjoituksen asenne on sitä samaa mitä on saanut kuulla tuttaviltakin ihan tarpeeksi tyyliin "Kuinka kauan sinä aiot löhöillä kotona, kyllähän sinulle töitä löytyy, kun vain viitsisit hakea...." Joopa joo, niinpä niin. Voi sanoa, että "ystävät" ovat karsiutuneet Ystäviin. Parhaimmat hyvä etteivät vaihda tien puolta vastaantullessaan ja jos kohtaavatkin, niin eka kysymys on: "ootko jo töissä? Ai et, miksi?"

Mutta nyt kahden vuoden metsästys on tuottanut tulosta ja oman alan työpaikka napsahti kohdalleni. Tulen pitämään matalaa profiilia enkä kerro kenellekään perheen ulkopuoliselle, että olen saanut töitä. Jännä nähdä, miten kanssaihmisten asenteet minua kohtaan kehittyvät, olenko edelleen ruttotautinen laiskiainen. Ja mitä sitten tapahtuu, kun sana työpaikan saamisesta väistämättä leviää, ollaanko sitä sitten ylimmäisinä "ystävinä" selkään taputtelemassa.

Tuollainen pääkirjoitus on kohtalaisen helppo naputella siistin kirjoituspöydän äärellä kun palkka juoksee, mutta kannattaisi tuollaisten viisastelijoiden muistaa, että näinä aikoina voi löytää itsensä noiden parjaamiensa joukosta hetkenä minä hyvänsä. Kuka vain voi olla seuraava uhri milloin vain.

Postilaatikkooni ilmestyi muuten teippi, jossa en perinteiseen tyyliin kiellä mainosten pudottamista, mutta ao. lehden pudottaminen sen sijaan on hyvin selväsanaisesti kielletty.

2

158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eksää

      Miksi kaupunki voi irtisanoa talon asulkaan pitkä-aikaisen vuokra suhteen iän perusteella?

    • 651287

      Tunnistan tuon pääkirjoittajan ajatuksen. Olen se työntekijä joka joutui irtisanotuksista koeajalla, sen jälkeen en ole saanut ollenkaan enää töitä. Myönnän että en ollut ko. työsuhteen aikana voimissani olin burn-outin partaalla. Tuon irtisanomisen jälkeen olikin vain kotona reilun vuoden lepäämässä, en edes hakenut työpaikkoja, sen sijaan hakeuduin opiskelemaan ja täydentämään koulutustani. Opiskelun jälkeen olen ollut voimissani mutta en vaan työllisty. Syynä ilmeisesti on tuo väsymyksestä ja täydellisestä uupumuksesta johtuva epäonnistuminen yhdessä paikassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      91
      2374
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      55
      2085
    3. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      95
      1923
    4. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1858
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      11
      1672
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1592
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      27
      1456
    8. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1430
    9. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1412
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      73
      1390
    Aihe