Autoilijan verotus tapissa

mistä maksat

ESS Pääkirjoitukset
Autoilijan verotus tapissa
17.10.2013 2:01
Liikenteen tulevaisuutta Jorma Ollilan johdolla pohtinut työryhmä esittää perusteellista muutosta suomalaiseen autoverotukseen. Autoveroa ryhdyttäisiin keräämään auton hankinnan sijaan ajamisesta.
Esityksen yhtenä tarkoituksena on laskea auton hintaa ja sitä kautta uudistaa autokantaa. Kovan veron takia suomalaiset ajavat Euroopan vanhimmilla autoilla.
Toisena tavoitteena on se, että tuleva kilometripohjainen tienkäyttömaksu lisäisi julkisen liikenteen käyttöä ja vähentäisi ympäristöhaittoja, koska saastuttaja joutuisi maksumieheksi. Työryhmä uumoilee, että autoilun hinnan noustessa joukkoliikenteen kysyntä kasvaisi jopa 40 prosenttia.
Työryhmän tavoitteet ovat sinänsä hyviä eikä tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pidä autojen satelliittipaikannusta välttämättä ongelmana yksityisyyden suojalle. Ehdotuksessa on kuitenkin liikaa kysymysmerkkejä tässä vaiheessa.
Henkilöauto on ja tulee olemaan jatkossakin harvaan asutussa ja pitkien etäisyyksien Suomessa useille kansalaisille ainoa mahdollinen kulkuväline, joten autoilun kustannuksia ei pidä lisätä. Maaseudulla julkista liikennettä ei juurikaan enää ole, ja monilla kaupunkiseuduillakin työmatkojen tekeminen bussilla on liki mahdotonta.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Kalle Jokinen (kok.) on perustellusti muistuttanut, ettei tiemaksusta saa tulla uutta porrasta, joka tukahduttaa ihmisten työssäkäyntiä ja yrittäjyyttä. Suurin osa ajoneuvoliikenteestä liittyy työssäkäyntiin, kauppaan ja yritystoimintaan.
Ollilan mukaan älyliikenne on yksi keino hallita kasvavaa liikennettä maailmalla. Siksi tuntuu oudolta, ettei ole ehdotettu mallia, joka todistetusti toimii jossakin maassa, missä ajoneuvomäärät ovat suuremmat kuin Suomessa. Älyliikenne tarjoaa monia mahdollisuuksia, mutta kannattaako harvaan asutun Suomen ryhtyä tässä asiassa pilotiksi?

3

85

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lyyli6

      Asiaa...kovasti ihmetyttää tämä lakiesitys. Itse asun n. 90 km. päässä työpaikaltani, alueella, josta on julkinenliikenne karsittu siten, että aamulla n. klo 7.00 ja iltapäivällä n. klo 16.00 menee bussi ja kumpanakin kellonaikana minulle väärään suuntaan, ottaen huomioon työaikani. Laskin omaltakohdaltani, että moisella verotuksella pelkästään työmatkani maksaisivat minulle vuodessa 1950 e....puhumattakaan matkoista kauppaan 15 km ja ehkä vielä sosiaalisesta elämästä, mikäli minulla siihen saattaisi olla varaa. Lisäksi vielä, että perheessä on kaksi autoa ja jokatoinen vkl lapsia kaksi kpl, joita viedään ja haetaan miten kulloinkin on tarvis. Samaan aikaan ollaan huolissaan siitä, että maaseutu kuolee. Kyllä varmasti näillä touhuilla. Ainoa vaihtoehto on, että valtio rakennuttaa meille saastuttajille uudet kodit tilalle johonkin lähemmäs kasvukeskuksia, jotta olisimme yhtä ekologisia kuin muutkin kaupungissa asuvat ja metrolla ajavat. Nykyverotus on jo sinällään järkyttävää ...ruuankin todellinen verotus nousee HUOMATTAVASTI jos siihen lisätään kauppamatkojeni kilometriverotus. Kysynkin nyt , että onko täällä enää ketään, jolta löytyisi tervettä maalaisjärkeä, kun hallitukselta sitä ei löydy. Todellisuus tulee vastaan julmalla tavalla. koulukyydit, taksit, tavarantoimitukset jne...jne...tulevat nousemaan rajulla tavalla. Ja lopuksi...onko nämä veromaksut sitten vähennyskelpoisia lopullisessa verotuksessa jos esim. minun 1950 e koostuu tulonhankinnasta ????

    • fhsffs

      Itse en usko alkuunkan että uusien autojen hinta laskisi, enneminkin nousisi kun kysyntä lisääntyy pienemmän veron takia. Tuo Ollila-pelle saisi keskittyä niihin matkapuhelimiin, miljonäärillä sillä ei oo mitään hajua kuinka kalliiksi autoilu tulee tavalliselle ihmiselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1381
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1357
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1342
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1335
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1304
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe