Vinkkejä/muistilista au pairiksi lähtevälle?

Blazenna

Olen lähdössä puolentoista viikon päästä Irlantiin, Corkin lähellä olevaan pikkukylään au pairiksi, ja kerta on minulle ensimmäinen sekä au pairiudessa, että pidemmälle suuntautuvissa matkoissa. En siis ennen ole ollut edes lentokoneessa. Lippu on jo hommattu ja kuljetus Dublinista perheen kotiin järjestetty, mutta nyt kysyisin, mitä muuta minun pitäisi muistaa vielä ennen lähtöä,
1. Kela-asiat ja muut "viralliset" jutut (Eurooppalainen sairaanhoitokortti minulla jo on)
2. Mitä matkalle mukaan, miten kannattaa pakata ja mitä viemiseksi perheelle? Jälkimmäisen olenkin jo aika hyvin mielestäni suunnitellut, mutta tosiaan kun en ennen ole tehnyt näin pitkiä enkä tämäntyylisiä matkoja, niin minulta voi helposti unohtua joku juttu, mitä muut pitävät itsestäänselvyytenä. :D

Ja myös jos Corkin seudulla on muita au paireja, niin saa ihan vapaasti ilmoittautua. :)

Kiitos vastauksista!

4

628

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Charlie's angel

      Kiva, että oot päättänyt lähteä au pairiksi, se oli ainakin itselle ihan korvaamaton ja ainutlaatuinen kokemus, ja yritänkin parhaillaan etsiä seuraavaa perhettä!

      Kannattaa ehdottomasti pitää huolta, että työsopimus tehdään huolella ja allekirjoitetaan. Itsellä se jäi tekemättä, kun olin niin innoissani lähdössä. Tämä kostautui sillä, että perheellä oli hieman erilaiset odotukset kuin itsellä ja loppujen lopuksi tulikin sitten äkkilähtö perheestä (sopimukseen kannattaa kirjata irtisanomisaika, jolloin sinua ei voida heittää talosta ulos yllättäen, normi kai 2vkoa). Onneksi uusi majoitus järjestyi, eikä mitään katastrofaalista päässyt tapahtumaan. Kannattaa kuitenkin allekirjoittaa se sopimus, ihan omaksi turvaksi ja että tietää, mitä itseltä odotetaan. Näin ollen kumpikaan osapuoli ei joudu pettymään.

      Kaverin kokemuksen perusteella voin antaa vinkin, että perheeltä kannattaa varmistaa myös niinkin epäolennaisen kuuloinen asia, kuin kamerat. Kyllä, Keski-Euroopassa useammissa host-perheiden kodeissa oli kameroita au paireiden tietämättä. Kaikille se ei ehkä ole kovinkaan suuri asia, mutta itselle se tuntui todella pahalta, kun sai pidemmän aikaa perheessä asuttuaan tietää, että on koko ajan tallentunut kameraan, jota host-vanhemmat seuraavat ilmeisesti päivittäin.

      Tarkoitus ei ole pelästyttää sinua, mutta annoin omien kokemusten perusteella vinkkejä, jotka kannattaa huomioida. Olen itsekin lähdössä uudestaan au pairiksi, joten kovin kamala ei omakaan kokemukseni voinut olla. ;-)

      Toivottavasti viihdyt ja au pair vuodestasi (tai ajastasi) tulee upea! Onnea matkaan. :)

      • Blazenna

        Ei ole sellaista työsopimusta tehty, mikä olisi allekirjoitettukin, mutta perhe kyllä lähetti sähköpostilla sellaisen kirjeen/sopimuksen, jossa luki työajat ja -tehtävät, ja johon minä sain myös vaikuttaa (minulla ei kyllä ollut siihen mitään muuta sanomista, mutta kysyin loma-ajoista, joista sovittiin myös alustavasti). Irtisanomisajasta ei siis ole ollut mitään puhetta, mutta perhe vaikuttaa kyllä sen verran järkevältä, että eiköhän tilanteen sattuessa pystytä sopimaan jokin järkevä aika.

        Kameroita?! Kuulostaa jotenkin aika röyhkeältä.. :o En ole edes ajatellut, että voisi olla kameroita. Haluaisin kyllä tietää, jos sellaisia on, mutta miten tuollaista kysyy? Tuntuisi töykeältä ikään kuin olettaa, että vakoilevat au pairia. Olivatko nimenomaan sinun takiasi asentaneet ne?

        Ja kiitos vastauksesta! :)


    • Kamerat vai ei

      Onko muilla kokemuksia kameroista host-perheessä? Haittasivatko kamerat au pair kokemustanne?

    • Charlie's angel

      En usko, että ne oli mun takia sinne asennettu. Menin jotenkin ihan shokkiin, enkä sen enempää asiasta jäänyt keskustelemaan, päätettyäni saman tien, että tämä oli nyt tässä. Nyt myöhemmin asia on alkanut harmittaa enemmän.

      Yleensä kamerat ovat tietenkin turvallisuussyistä, aivan kuin heilläkin oli, mikä on ihan ymmärrettävää. Ulkona olevat kamerat tietysti ok, eikä välttämättä edes tarvitse niistä au pairille kertoa (olettaen, että kameran kuvat/video tarkistetaan, jos joku esim. murtautunut taloon), mutta mielestäni siinä tapauksessa kuuluu, että niistä seurataan au pairia. Toisekseen, kun kysyin, onko kameroita myös sisällä talossa (josta olin melko varma jo tässä vaiheessa) sain vastaukseksi "ei kuulu sinulle". Mielestäni kuuluu.

      Olen itsekin miettinyt, miten kysyn asiasta hienovaraisesti seuraavalta host-perheeltäni. Paikallinen au pair -neuvoja kirjoittikin facebookin au pair -yhteisöön, että host-perheeltä kannattaa kysyä kameroista, kun vastaavia tapauksia oli sattunut muutama. Ehkä siis kannattaa kertoa, että olet kuullut ikävistä tapauksista, ja au paireja on neuvottu asiasta kysymään.

      Eihän se nyt maailmaa kaada, että talossa on kameroita - jos niistä vain kerrotaan ja ne ovat siellä oikeista syistä. Ja sisällä olevia kameroita on varmasti melko harvoissa host-perheissä, joten niitä ei kannata säikähtää, mutta kysyä kylläkin. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      577
      3846
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3298
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2781
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2729
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2124
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2071
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1947
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1845
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1790
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1739
    Aihe