Jalkasieni - näin pääsin eroon siitä

Johannes

Jalkasieni on pirullinen riesa. Kerran tultuaan se tuntuu pysyvältä vieraalta - jos jalat pääsevät sopivasti hautumaan ja kastumaan (kuten lähes aina talvella, kengissä sisällä oltaessa), taas ovat laitimmaisten varpaiden välit punaisena. Ja se kutina!

jatkuu...

12

3547

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Johannes

      Apteekissa ja netissä tyrkytetään kaikenlaista käsikauppatuotetta, tunnetuimpana ehkä tämä Lamisil. Lääkäri taas kroonisiin tapauksiin suosittaa erittäin pitkää antibioottikuuria, joka pistää elimistön sekaisin sekä tosiasiassa altistaa muutaman kuukauden viiveellä entistä pahemmalle jalkasieni-infektiolle.

      Tarttumisen välttämiseksi naivi ohje "vältä paikkoja joissa jalkasieni voi esiintyä" ei tietenkään tosielämässä toimi, ellei todella rajusti rajoita elämäänsä esimerkiksi uimahallien ja kesäisen ulkoilmaelämän suhteen. Jalkasienen itiökantaa nimittäin löytyy esimerkiksi ruohikosta ja mullasta...

      Mitä tehdä? Onko peli menetetty, pitääkö jalkasienestä kärsiä loppuelämänsä?

      No, minä päätin ruveta kokeilemaan ja selvittämään järjetelmällisesti, maalaisjärjellä, miten saisin tuon kiusan pois elämästäni. Päätös syntyi aikanaan 2011.

      Olen hyvän hygienian ystävä ja pesen ja kuivaan jalkani todella huolellisesti aina suihkun yhteydessä. Käyn suihkussa vaihtelevasti pari kertaa päivässä, yleensä aamuin-illoin.

      Lienee nopeinta ensin todeta, mikä ei toiminut minun jalkasieneeni. Paljon mainostettu ja hehkutettu Lamisil, vaikka sitä käytti kuinka pitkään tahansa, ei auttanut mitään. Kutina ehkä herkesi tunniksi-pariksi, mutta jo illalla suihkuun mennessä tuttu punavalo paistoi varpaiden väleistä - ja aamulla varpaanvälit auki ja kutina, se kutina... Vaikka ennen nukkumaan menoa olin rasvannut Lamisillillä koko jalkaterät ja varpaat.

      jatkuu...

      • Anonyymi

        Kokeiltuani vuosikymmenet eri konsteja, näyttää nyt siltä, että minulle sopii Nailner-niminen sienilääke. Sitä pensselöidään sienikynsille.


    • Johannes

      Tuttu lääkäri sitten kirjoitti 4 viikon todella tuhdin antibioottikuurin. Siitä voisi kertoa paljonkin, mutta totean lyhyesti, että koko aineenvaihduntani meni sekaisin vaikka olen tunnettu "rautamaha". Lisäksi iho kutisi joka puolelta vartaloa sen 4 viikkoa niin pirusti. Jalkasieni meni piiloon kyllä - 3 kuukaudeksi! Noin 15 viikkoa kuurin jälkeen, iltasuihkussa, sen taas huomasin. Tuttu punainen kaveri pilkisteli varpaiden välistä, ja kutina palasi parissa päivässä.

      Teepuun öljyä ja tervaa kokeilin myös. Niillä molemmilla tuntuu olevan kutinaa lievittävä vaikutus, mutta sieni, joka ei elä vain ihon pinnassa vaan 3 millimetrin syvyyteen asti ihon alla, palasi alle vuorokaudessa. Lisäksi minulla tuo teepuun öljy kuivasi ja irrotti nahan ihon pinnasta, eli varpaidenvälit kesivät ja niinpä sienelle oli otollista jatkaa kasvuaan, heti kun pahimmat öljyhuurut olivat vaimenneet.

      Jalkakylpyä etikassa monet ovat suosittaneet. Kun suomalaiset laimeat etikanlitkut eivät toimineet, hommasin sitä 90%:sta vahvaa etikkaa venäjällä käydessäni, ja sekoitin sitä kylpyveteen ronskilla kädellä. Ei auttanut sekään jalkakylpy. Kutina loppui hetkeksi, aamusuihkussa tuttu punavalo pilkotti varpaiden välistä.

      Tämän kaiken jälkeen kokeilen lannistuneena muitakin käsikauppatuotteita Lamisillin lisäksi, esimerkiksi AF24-puikkoja, Canestesia ja Fungorinia. Melko lailla sama tarina kaikilla, kutina loppui parhaimmillaan pariksi päiväksi, palatakseen entistä voimakkaampana. Ilmeisesti hoitoa olisi pitänyt jatkaa ikuisesti kaksi kertaa päivässä - mahtava bisnes noille hoidefirmoille. Lisäksi minulla oli koko ajan lievästi kutiseva ja hautova tunne noiden voiteiden ja litkujen kanssa - siellä jalkasieni ihon sisällä ikään kuin ilkkui, että odotahan kun lopetat tuon voiteen käytön, niin tulen taas pintaan!

      Netissä haut tuottavat tutun tuloksen: jokaista tuotetta kehuu joku, eikä ole mitään mahdollisuutta selvittää mitkä ovat mainostarinaa ja mitkä todellista. Lisäksi noita sienen tarkkoja geenityyppejä on lukemattomia, vaikka ne luetaan saman yleisnimen "jalkasieni" alle. Se mikä toimii yhdelle, ei toimi toiselle. Jopa nettijutuissakin tulee kuitenkin selväksi, että kaikkia käsikauppatuotteita pitää käytännössä käyttää koko ajan tai lyhyin väliajoin jatkuvasti, muuten sieni palaa. Palaa.. ei se mihinkään mennyt alun perinkään noilla käsikauppatuotteilla, se oli noiden litkujen ja voiteiden painamana piilossa itiötasolla ihon syvyyksissä.

      jatkuu...

    • Johannes

      Koska olen kansainvälisesti tunnettu keksijä, päätin että tämä ei jää tähän. Päätin eliminoida kolme sienen kasvuun vaikuttavaa tekijää: kosteus, bakteeri- ja sieniystävällinen elinympäristö jalassa (tästä sukkien ja kenkien haju johtuu), sekä d3-vitamiinien liian vähäinen saanti.

      Ensimmäiseksi rupesin syömään suomalaisiin suositukseen nähden yli 1000% yliannosta d3-vitamiinia, Antti Heikkilän ohjeiden mukaisesti. Kapseli päivässä tätä:
      http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Solar-D-Gems-4-000-IU-360-Softgels/12663

      Toiseksi, rupesin voitelemaan varpaat ja jalat varpaiden läheltä kerran päivässä sillä ihmedeodorantilla, joka pitää kainaloon siveltynä hajut ja bakteerit jopa viikon poissa - eikä irtoa suihkussakaan! Melkoinen myrkky, mutta tuntuu toimivan kainalossa:
      http://www.lavilin.com/products/deodorant/underarm-deodorant-cream.html

      Kolmanneksi, rupesin tupsuttamaan joka aamu, kuiviin jalkoihin, suihkun jälkeen, ihan sitä tavallista Johnsonin baby powderia todella rutkasti. Hieroin sitä myöskin varpaidenväleihin huolellisesti. Jalat olivat siitä valkoisena. Siitä jalat sitten puhtaisiin sukkiin.

      Ja olkoon jumala armollinen! Tuolla hevoskuurilla kutina loppui käytännössä heti, ja kahden päivän päästä edes suihkussa ei ollut havaittavissa niitä hennon pinkkejä sienimerkkejä varpaiden väleissä ja välin lähi-iholla. (Sienihän paljastaa itsensä parhaiten, kun jalat ovat vesimärät kuumasta vedestä kuten suihkussa - silloin sieni "juo" vettä ja helottaa oikeinkin punaisena.)

      Vedin viikon verran tuota kuuria (d3-vitamiinin syöntiä jatkoin loputtomiin, siitä tuntuu olevan muutakin hyötyä), eikä sen jälkeen sieni palannut puoleen vuoteen. Kuumassa suihkussakin varpaanvälit pysyivät lumivalkoisena!

      Puolen vuoden päästä vasen jalka osoitti vienoja sienen merkkejä punavaloineen, mutta tein tuon saman kuurin, ja se loppui. Niin että "lopullinen" ratkaisu tuo ei ollut, mutta puoli vuotta on pitkä aika, varsinkin kun hoito on tiedossa ja siinä mielessä luonnollinen, että antibiootteja ei tarvi syödä.

      Nyt on 5 kuukautta takana ilman jalkasientä.

      Toivottovasti tämä hieman pitkähkö tarina antaa toivoa kaikille jalkasienestä kärsiville.

    • Tiivistä juttujasi

      Hyvä Johannes. Ruokasoodalla lähtee

    • Anonyymi

      Etikka on myrkkyä jalkasienelle eli etikka kylpyjä useasti viikossa, samalla katoa jalkahiet hajuineen.
      Etikka on todella halpaa eli ei tarvitse säästellä käytössä.

      • Anonyymi

        Sama kokemus. Pyyhin varpaat ja varpaanvälit talouspaperilla joka on kastettu etiikkaan esim. vuoteessa ennen nukkumaanmenoa. Jalkasieni vihaa etikkaa. Eikä maksa paljon.


    • Anonyymi

      Myös hyvä konsti; jos alamhampaassa kolo, se vettä täyteen ja istuu hellalle, kun vesi kiehuu niin jalkasieni ei vaivaa. Poistaa samalla pahan hajuisen hengityksenkin.

    • Anonyymi

      Johtuisko tuo jalkasienien yleistyminen Kiinalaisista muovisista sukista . Eivät hengitä . Ennen sukat oli jopa puuvillasta ?

      • Anonyymi

        Paremminkin kai voisi ajatella, että sitkät tapaukset kyllä hyvin mahdollisesti ja nostaisin esiin myös sen mitä täällä on jo ollut eli nykyinen monella valtava sokerin syönti, se ylläpitää kaikenlaista tulehdusta. Tästä on paljon varmaa näyttöä.

        Mä tulin lukemaan tästä, kun eräällä tuttavalla on sinnikäs sieni, johon on kaikki monstit käytetty. Itsellä ei ole, mutta joskus oli haperat kynnet ja jotain sienen näköistä, mutta se meni itsestään pois. Itsellä ongelmana on lähinnä kovettumat. Kerran oli hemmetin kipeä kraateri varpaassa muutaman kuukauden, mutta se olis tod.näk. hoitunut varhaisemmalla antibiootilla - huolimatta matalasta crp:sta. Mulla ei muutenkaan ole tulehduksia ollut aikoihin kuin aniharvoin, mutta kun kilppari ja nestetasapaino olis pahasti vajaa niin oli paljon ja lievempiä ja pahempia. Lisättyä sokeria en juuri syö kuin joskus munkki,leivos,jäätelö ym. ja puolukkavispipuuroon mutta reilusti alle sen mitä moni muu.

        Tää tuttava on perusterve, joten olis luullut suun kautta otettavan lääkkeen+paikallishoidon tehoavan. Oliskohan vastaus sittenkin joku aika helppo eli ei ole syönyt kaikkia pillereitä, paikallishoito jäänyt vajaaksi, pitänyt jalkoja liian kosteassa, ei pessyt sukkia 60 asteessa, sokerilla mässäilijä ei ole mutta maistuu kyllä. Osalla sieni niin vähäoireinen ettei rajoita jalkeilla oloa mutta tätäkin varmaan hyvä rajoittaa minimiin

        lajijasuris


    • Anonyymi

      Etikkaa voisin kokeilla. Jalkani ovat kaameassa kondiksessa. Oikean jalan sienimöykky näkyy heti kun sukan poies ottaa jalasta.
      Se haittaa ennestään kävelyä. Sitä aattelee, että kremakamina hoitelee sitten nuokin vaivat.

      • Anonyymi

        Varpaat sisälle kuumaan vai kylmään kaminaan?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      601
      4183
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3448
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      67
      3051
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2931
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2264
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2201
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2157
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1965
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1950
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1919
    Aihe