KARIES

karies3

Miten voi olla mahdollista, että tänä päivänäkään ei ole karies-bakteerille keksitty hoitomuotoa? Käsittääkseni kyseinen bakteeri on kapseloitunut, minkä vuoksi antibiootit eivät tehoa kuten bakteereihin yleensä.

Mutta eikö taudin nujertamiseksi ole edes vireillä mitään lupaavaa tutkimusta/hankkeita? (Ja älkää vastatko tähän mitään sokerin syömiseen liittyvää. Syön perusruokaa, ehkä kerran viikossa jopa makeisiakin, mutta en ansaitse näin huonoja hampaita näin hyvään hoitoon (sähköhammasharja 2xvrk, fluoritabletit, hammaslanka joka ilta, suun huuhtelu joka aterian (3-5 krt/vrk) jälkeen sokereista, mehu-/limuabsolutismi) nähden.)

Onko kyseessä vain hammaslääkäribisneksen salaliitto? Karieksen jälkeisenä aikana töitä riittäisi lähinnä oikojalääkäreille ja suuhygienisteille.

Muistakaahan hyvät vanhemmat, älkää koskaan nuolaisko parivuotiaan pilttinne lusikkaa syöttämisen välillä tyhjäksi tms. Voitte aiheuttaa melkoiset loppuelämän kärsimykset ja rahareiän lapsellenne.

11

359

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Umppu1

      Karies eli hammasmätä johtuu siitä, että jotkin suussamme elävät bakteerit tuottavat suuhun jäänyttä sokeriainesta syödessään voimakasta happoa, joka sitten tekee reiän hampaaseen. Näitä bakteereita on useita erilaisia, mutta niistä tärkein on nimeltään Streptococcus mutans. Suussa on kuitenkin satoja tai tuhansia eri bakteerilajeja, joista osa aiheuttaa kariesta, osa ientulehdusta ja osa vain olla möllöttää tietääksemme. Bakteereista ei pääse eroon - on hyvä muistaa, että suukin on vain osa pitkää putkea, joka päättyy peppureikään. Steriiliä suuta ei olekaan - viimeiset kariespöpöt suustasi kuolevat vasta krematoriossa.

      Emme myöskään pysty valikoiden tappamaan vain niitä kariesta aiheuttaia pöpöjä, ja jos pystyisimmekin tilalle tulisivat vaikkapa ientulehdusta aiheuttavat pöpöt.
      Se, mitä voidaan tehdä, on vaikeuttaa hommaa pöpöille. Harjaamalla estetään niiden asettautuminen taloksi. Saadessaan olla rauhassa bakteerit rakentavat oikean minikaupungin (biofilmi/pellikkeli) tehdäkseen tuhojaan. Harjaus hajottaa moisen rakennelman (ja hammaslanka niiltä alueilta, johon harja ei pääse ja johon siksi reikäkin helpommin nakertuu). Xylitolia suositellaan sitä varten, että pöpöt saavat siitä mahanpuruja eivätkä voi tehdä siitä happoa. Suuhuuhteet vähentävät tilapäisesti pöpöjen määrää, mutta eivät tapa kaikkia.

      Antibiooteilla ei karieksen kannalta ole merkitystä, koska suun kautta otettu antibiootti liikkuu verenkierrossa eikä pahemmin erity sylkeen ja sitä kautta suuonteloon, joka siis antibiootin ja verenkierron kannalta on itse asiassa kropan ulkopuolella. Tässäkin suuhuuhteella on isompi merkitys.

      Yleisesti ottaen suussa asuvat sellaiset bakteerit, jotka suun olosuhteissa viihtyvät. Ne tulevat sinne halusimmepa tai emme. Yleensä ne saadaan vanhemmilta (lusikkaa nuolemalla tai vaikka ihan pussaamalla). Jos haluaa lastaan suojata ärhäköimmiltä pöpöiltä, kannattaa hoitaa oma suu kuntoon ensin. Kun isin ja äidin hampaat on ensin korjattu ja sitten hyvin hoidettu, ei piltinkään suuhun iske ne pahimmat pöpöt.

      • Eikö riitä?

        > Syön perusruokaa, ehkä kerran viikossa jopa makeisiakin, mutta en ansaitse näin huonoja hampaita näin hyvään hoitoon (sähköhammasharja 2xvrk, fluoritabletit, hammaslanka joka ilta, suun huuhtelu joka aterian (3-5 krt/vrk) jälkeen sokereista, mehu-/limuabsolutismi) nähden.)

        Eikö tuo harjaus ja lankaus vielä riitä, kun hampaat eivät ole kuitenkaan pysyneet kunnossa? Mitä sanoo Umppu1?


      • j33s
        Eikö riitä? kirjoitti:

        > Syön perusruokaa, ehkä kerran viikossa jopa makeisiakin, mutta en ansaitse näin huonoja hampaita näin hyvään hoitoon (sähköhammasharja 2xvrk, fluoritabletit, hammaslanka joka ilta, suun huuhtelu joka aterian (3-5 krt/vrk) jälkeen sokereista, mehu-/limuabsolutismi) nähden.)

        Eikö tuo harjaus ja lankaus vielä riitä, kun hampaat eivät ole kuitenkaan pysyneet kunnossa? Mitä sanoo Umppu1?

        Voisiko olla joku superkanta bakteerista. Tai sitten oma puolustusjärjestelmä ei toimi tavanomaisesti. Luulisi (en ole opiskellut alaa) että puolustusjärjestelmän heikkous ei niin vaikuttaisi, jos puhdistaa tarpeeksi, mutta erityisen tehokas bakteerikanta ehtii syödä hampaita.


    • 2+16

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Bakteriofagi

      Voi tulevaisuudessa olla mahdollista poistaa selektiivisesti tiettyjä bakteereja.
      En usko että kariesta aiheuttavien bakteerien poistaminen olisi haitallista.
      Eihän niitä edes ole kaikilla.

    • luusto.

      Kanadalaisessa pilottitutkimuksessa D-vitamiinin puutteella on havaittu yhteys lasten kariekseen. Lapsilla, jotka kärsivät D-vitamiinin puutteesta, oli kaksi kertaa suurempi pahan karieksen riski verrattuna lapsiin, joiden D-vitamiinitasot olivat riittävät eli yli 75 nmol/l, joka tarvitaan terveen luun ylläpitämiseen (optimaalinen on 100-150 nmol/l). Suomessa kaikilla on alle 50 nmol/l, jos noudattaa virallisia suosituksia. Riittämätön D-vitamiinin saanti heikentää kivennäisaineiden kiinnittymistä hampaisiin ja voi johtaa hampaiden mineralisaation häiriöihin, jotka aiheuttavat kiillevaurioita. Hammasluu on luuston tapaan elävää kudosta ja siihen kulkeutuu ravinteita. Tärkeimmät näistä ovat C- ja D-vitamiini sekä kalsium ja magnesium.

      A-vitamiinin niukka saanti voi aiheuttaa hampaan kovakudoksen, kiilteen tai luun muodostumisen häiriöitä, altistumista ientulehduksille sekä limakalvojen ja sylkirauhasten kehityshäiriöitä. A-vitamiinin puutos on kuitenkin harvinaista.

      http://www.vitamindwiki.com/tiki-index.php?page_id=3018

      http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2432

      Eli hoitamalla luustoasi hoidat myös hampaitasi.

      Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos.

      Lastenlääkäri Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä. Ja hän vaatiikin, että lasten virallinen D-vitamiinin saantisuositus nostetaan 50µg:aan päivässä läpi vuoden pikkulapsilla.

      Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää.

      Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

      Ympärivuotisen ja riittävän D-vitamiinin lisäksi luuston normaali kehitys vaatii liikuntaa.

      D-vitamiini on erittäin halpaa (maksaa pari euroa kuukaudessa).

      Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain toukokuun alusta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Auringosta saat D-vitamiinia, mutta vain silloin kun varjosi on lyhyempi kuin sinä itse. Siis lyhyen aikaa keskipäivällä, noin kello 10-16 vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin.
      http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

      Suuri D-vitamiinihuijaus ja 2,5 miljardia säästöä!
      http://jyrisuominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/57863-d-vitamiini-huijaus-ja-kansan-tahallinen-kusetus

    • kova luu
    • hyvähammas

      C-vitamiinia 500-1000mg / vrk (tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg)

      D-vitamiinia 50-125µg / vrk

      Magnesium (sitraattimuodossa) 200-400mg/vrk (tutkimusten mukaan lähes 90 % ihmisistä kärsii magnesiumin puutteesta)

      Pohjoismaiset terveysviranomaiset suosittelevat aikuisille Omega-3 rasvahappoja 1-2 grammaa päivässä eli esim. villiä lohta vähintään 150 grammaa päivässä. Eli käytännössä kaikkein tulisi syödä Omega-3 rasvahappoja lisäravinteena purkista. Raskauden aikana Omega-3 rasvahappojen tarve jopa tuplaantuu. Omega-3 rasvahapolla on tärkeä rooli mm. aivotoimintojen säätelyssä, tulehdusten ehkäisemisessä ja immuunijärjestelmässä.

      Vuoden D-vitamiinit saa kympillä iHerbistä ja lähimarketistakin n. 50€:lla.

      Muut saa todella edullisesti Citymarketin luontaistuotehyllystä. Eli kuukausihinnaksi tulee n. 5€.

    • näillä mennään

      Ei ole reikiä meidän perheessä ollut, kun aloimme hoitaa luustoa ravinnolla ja ravintolisillä.

      Hampaat pestään kerran päivässä vaikka suositus on 2, mutta kun aina ollaan kerran pesty.

      Lankaa, kun muistaa.

    • Anonyymi

      Kariesta kyllä yritetään nujertaa, esim:

      "Japanissa työskennellään Elias Hakalehto oli havainnut, että passiivi-immunisaatiolla pystytään ehkäisemään myös kariesbakteereita. Sokeria popsineiden rottien hampaat pysyivät ehjinä, kun niille annettiin kananmunissa kehitettyjä vasta-aineita."

      https://yle.fi/a/74-20068516

      https://tekniikanmaailma.fi/milta-kuulostaa-rokote-kariesta-vastaan-kiinalaiset-ovat-jo-pitkalla/

      Joku on myös ehdottanut kariesbakteeria tuhoavan faagin käyttöä. Siis semmoinen faagi, joka tarttuisi vain kariesbakteeriin. https://fi.wikipedia.org/wiki/Bakteriofagi

    • Anonyymi

      Olen keski-ikäinen ja mulla ei ole ollut reikiä hampaissa,vaikka osti elämäni ekan sähköhammasharja vasta vuosi sitten. Hammasvälit puhdistan iltaisin ennen pesua ja aamulla pesen myöskin hampaat. ja kyllä minä syön makeaa mutta mua ollaan siunattu koska reikiä ei ole tullut. Lapsena koulussa oli välillä aina hampaiden pesua kesken koulupäivän ,mutta nähtävästi olen lapsena pessyt kotonakin hampaat. en muista,mutta näin varmasti koska ei ole tullut reikiä.

      • Anonyymi

        Toisissa keskusteluissa kerrotaan ensimmäisten elinvuosien tärkeydestä, saako silloin kariesbakteerin vai välttyykö siltä.

        Onnekas on se, joka saa perintönä vahvan hammasluuston ja välttyy kariespöpöltä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 122
      3016
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      84
      2761
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2188
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      20
      1763
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1668
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1509
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      17
      1479
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1427
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1387
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1312
    Aihe