termit hukassa

täysurpo

Ostin mökille vanhat stereot 80-luvun alusta (jvc viritinvahvistin) mitä nämä tiedot kertovat, Signaali-kohina-suhde: 71dB (MM), 91dB (line)Taajuusvaste: 20 Hz -20 kHz Harmoninen särö: 0,5% Tuloherkkyys: 2.5mV (MM), 120mV (DIN), 120mV (line) Pitääkö jotain näistä ottaa huomioon, jos hankkii paremmat kajarit. Teho on 2x35w, 8 ohmia. Mihin liitän cd soittimen? Kiva olis vähän tietää, jospa vaikka alkais enemmänkin kiinnostamaan tollasten retrovehkeiden harrastelu.

7

188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ehkä vähemmän...

      Signaali-kohina-suhde: 71dB (MM), 91dB (line)
      "MM" (= moving magnet) tarkoittaa tässä vanhanmallisen levysoittimen (phono tai vastaava) sisäänmenoa, line kaikkia muita. Arvot ovat käytännössä riittävän hyviä.

      Taajuusvaste: 20 Hz -20 kHz. Tuo äänialue matalimmasta bassosta korkeimpaan vinkunaan on riittävä.

      Harmoninen särö: 0,5% on myös riittävä. Tosin tuolla nimenomaisella särölajilla ei ole käytännön merkitystä.

      Tuloherkkyys: 2.5mV (MM), 120mV (DIN), 120mV (line). Ovat riittävät.

      Pitääkö jotain näistä ottaa huomioon, jos hankkii paremmat kajarit.
      Millään noista edellä mainituista asioista ei ole kajarien kanssa mitään tekemistä.

      Teho on 2x35w, 8 ohmia. Tällä asialla taas on. Kajarin nimellistehon on oltava vähintään tuo 35 Wattia, jos aikoo soittaa täysillä joko tahallaan tai vahingossa...

      Mihin liitän cd soittimen? Line tai line in tai aux tai aux in liitäntään. Älä kuitenkaan aux out tai line out liitäntään.

      Jos hommaat vanhanmallisen levysoittimen, liitä se phono (MM) liitäntään, jos siinä ei ole sisäänrakennettua esivahvistinta. Muuten kuten cd-soitin.

      Tuon ikäsisessä laitteessa on suurimpana ongelmana kaikkien liitäntäpintojen hapettuminen. Esimerkiksi äänenvoimakkuutta ja sävyä säädettäessä voi kuulua rahinaa. Asiaa auttaa jonkin verran säätimien edestakainen liikuttelu.
      Myös liittimet kannattaa liittää ja ottaa irti muutaman kerran.

      Onnea stereoillesi ja hyviä kuunteluelämyksiä!

      • täysurpo

        Erittäin paljon kiitoksia!! On hienoa saada asiallisia ja asiantuntevia vastauksia, eikä jonkun super hifistin "paska vehje" kommentteja!!


    • sgsd

      Ihan vaan mielenkiinnosta, useissa vastauksissa kerrottiin vain että "ovat riittävät" mutta ei että mitä ne arvot itse asiassa tarkoittavat?

      Kajareihin liittyen semmoinen mielenkiintoinen juttu että ainakin PA -puolella suositellaan käytettäväksi suurempaa vahvistinta kuin mitä kaiuttimen tehonkesto, vaikka se tuntuu vähän erikoiselta. Eli kajarin tehonkesto pitäisi olla pienempi kuin vahvistimen teho. Lukekaa vaikka:
      http://pli.fi/reiska/index.htm
      ja kohta Vahvistimet:
      "Useat ammattikaiutinvalmistajat suosittelevat käytettävän vahvistimen tehoksi vähintään kaiuttimen jatkuvaa tehonkestoa, korkeintaan kaksinkertaista tehoa kaiuttimeen verrattuna"

    • PA-korjailija

      Olisit sitten lukenut ajatuksella koko homman läpi koska lopussa sanotaan että "tehoa tarvitaan hoitamaan musiikkisignaalin kaikki piikit. Piikit ovat usein rokkiosastolla 6-9 desibeliä jatkuvaa tehontarvetta suurempia. Siis hetkellinen tehontarve jatkuvaan verrattuna on moninkertainen. Hyvä vahvistin selviää yleensä 3-4 desibeliä jatkuvaa tehoa suuremmista hetkellisistä piikeistä. Jos vahvistin ei suoriudu kaikista musan pärskeistä ja poksuista, siitä seuraa säröä. Siitä taas seuraa ei-toivottuja harmonisia. Yhtälö päättyy risaan kaiuttimeen..."

      Siksi käy noin jos kaiuttimeen pusketaan kovin säröistä signaalia kun vahvistin menee "polvilleen" ja pahimmastta tapauksessa syöttää päätteen hajotessa suoraa tasajännitettä kaiuttimelle jolloin kelat palavat.

      Arvoille löydät selvityksen ehkä parhaiten hieman kuukkeloimalla itse en viitsi niitä tähän alkaa kirjailemaan koska melko pitkä sepustus tulisi rautalangasta kääntäen.

      • sdgsdg

        Joo, olen lukenut ajatuksella läpi ja tuossahan perustellusti kerrotaan että miksi vahvistimen kannattaisi olla tehokkaampi kuin kaiuttimen tehonkesto kun taas täällä aiemmassa viestissä on sanottu että kaiuttimen tehonkeston pitäisi olla suurempi kuin vahvistimen tehon eli justiinsa toisinpäin. Toisaalta, tilannehan ja käytetyt tehot on vähän yleensä erilaiset elävän musiikin toistossa kuin kotona "valmiin" musiikin toistossa jossa ei yleensä mitään yllättäviä piikkejä esiinny. Eli voisi sanoa että molempi on oikein...


    • PA-korjailija

      Miksi ajattelet ettei mainitsemasi "valmiin" musiikin toistossa olisi tehoa tarvitsevia piikkejä?

      Miksiköhän sitten esim. autoihin pitää laittaa isot konkkapatterit juuri noita bassopiikkejä ym. varten?

      Kotioloissa ei tietysti ole kaikilla mahdollisuus soittaa sellaisilla voimakkuuksilla että tehopiikit tulisivat vastaan kun saattaa naapurisopu olla vaarassa, autoissa ei niin väliä vaikka kulkisivatkin "pomppimalla" kuten joissain nuorisovirityksissä näkyy ja kuuluu...

    • sdgsdg

      "Miksi ajattelet ettei mainitsemasi "valmiin" musiikin toistossa olisi tehoa tarvitsevia piikkejä? "
      Siksi että valmiin musiikin miksausvaiheessa miksaaja on (toivottavasti) säätänyt tasot semmoisiksi ettei (yllättäviä) piikkejä tule. Vastaavasti elävässä musiikissa esim. rumpali saattaa innostua yhtäkkiä läimimään rumpujaan huomattavasti kovempaa kuin soundcheckissä tai laulaja päättää hakata päätään mikrofoniin yms. mitä nyt keikoilla voi sattua.

      Toki on niinkin että valmis musiikki on loudness warin takia ylipäätään liian "korkeatasoista" (en nyt puhu musiikin sisällöstä) ja sitäkin voi soittaa esmes autossa liian lujaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5338
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2396
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1917
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      45
      1625
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1571
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1368
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      7
      1248
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe