FEC-koulutusohjelmat - tapa kiertää henkilöstön palkkaamista?

7+17

Onko FEC koulutukset oikeasti hyödyksi – vai paikataanko niillä työntekijöiden tarvetta? Mikäli konsepti ei ole tuttu - siitä ja ohjelmista voi lukea täältä: http://www.fec-rekry.fi/

Lyhyesti,koulutus on 6kk pitkä jakso jossa työttömänä oleva työskentelee yrityksessä ja paketti sisältää koulutusta. Koulutuksen ajalta ei makseta palkkaa vaan työskentelee työttömyysturvansa ja 9 euron kulukorvauksen turvin. Yritys maksaa koulutuksen toteuttajalle ohjelmamaksun. TE-palvelut ovat luonnollisesti mukana ohjelmissa ja haku tapahtuukin työkkärin kautta.

Osallistujat ovat yleisesti ottaen jo pidempään työelämässä olleita ammattilaisia. Työttöminä ollaan eri syistä. Koulutukset myydään hyvänä työllistymistä vahvasti edistävänä. Mikäli kaikki tähdet on kohdallaan on työllistyminen mahdollista. Koulutuksen saaminen ei ole huono asia - ja CV:n täytettä myös kertyy. Osaaminen ja ammattitaito saattaa kehittyä jos pääsee oikeaan yritykseen ja tehtäviin.Todellisuus ei ehkä ole näin valoisa eikä ruusuinen. Hyvin suuri osa osallistuvista on ilman mitään tietoa tulevaisuudesta yrityksessä siinä vaiheessa, kun jakso lähestyy loppuaan. Infotilaisuuksissa kerrotaan tarinoita kuinka osallistujille on tarjottu työsopparia jo viikon jälkeen ohjelman alkamisesta. Mutta ei asia ole näin kuin ehkä promillessa tapauksissa.

Moni osallistuja on huomannut, ettei suinkaan ole ensimmäinen FEC-koulutettava yrityksessä. Työntekijöille on jatkuva tarve - mutta sen sijaan että yritys palkkaisi osaajan; on löydetty FEC-konsepti. Kun yhden koulutettavan puolen vuoden jakso päättyy, otetaan seuraava. Rahaa säästyy palkoissa, ja työt tulee tehtyä.
6kk määräaikaiseen työsuhteeseen palkattaessa esim digipuolta tuntevan markkinointikoordinaattorin kulut yritykselle huomattavasti isommat. Palkka lienee näillä on n. 3000 e luokkaa kuussa. Siihen päälle sossukulut ym. Ohjelman kautta yritys saa esim eMarketing talent-konseptin kautta puoleksi vuodeksi osaajan hintaan 7200eur alv. Yrityksellä ei ole mitään velvollisuutta sitoutua, tekijän lomat ei kerry, ei tarvitse maksaa työterveyshuoltoa, eikä luontaisetuja.

FEC-ohjelmia on huomattu käytettävän myös pitkien sairauslomien paikkauksessa yrityksissä, sekä kesätyöntekijöiden saamisena halvalla. Hyvin nimekkäätkin suomalaiset yritykset ovat ottaneet koulutettavia paikkaamaan kiirettä, mikä on syntynyt YT-neuvottelujen jälkeen kun irtisanottujen työt jää tekemättä. Projektiluontoisissa tehtävissä koulutettava on suosittu valinta.
Koulutettavat ovat myös huomanneet olevansa tilanteessa, että työpaikassa kaikki ei ole kuten sovittu ja luvattu. Koulutettavia on kohdeltu huonosti - ja olettettu ylitöiden tekemistä ja työyhteisö ei ole ottanut koulutettavaa lämpimästi vastaan. Moni osallistuja on keskeyttänyt ohjelman ja vaihtanut yritystä. Vaikka koulutuksen toteuttajalla on tiedossa nämä - silti samaan paikkaan lähetetään uusia koulutettavia.. Jotkut koulutettavat ovat huomanneet että tehtävä työ ei ole omaa pitkää ammattitaitoa kehittävää vaan ollaan lähinnä assarin tehtävissä - tehdään postituksia, kopiodaan materiaaleja ym. Monelle tulee myös yllätyksenä että hän ei ole ensimmäinen koulutettava yrityksessä. Koulutuksen toteuttaja ei kuitenkaan asiasta ennen koulutusta useinkaan kerro - että ollaan menossa töihin yritykseen jossa edellisen jakso juuri päättyi. Jos koulutettava tietäisi asian hän tajuaisi, ettei tähän yritykseen ole oikeasti realistista työllistyä. Jollain yrityksillä saattaa olla useampiakin koulutettavia samaan aikaan. Jos yrityksellä on niin paljon tekemätöntä työtä - eikö silloin ole syytä olettaa että yrityksessä olisi tilaa myös vakinaiselle työntekijälle?

Koulutus voi tekijälle olla myös taloudellista tilannetta huonontava vaihtoehto. Palkkaa ei siis tule, vaan työttömyyskorvauksella hommia tehdään. Lisäksi tekijälle maksetaan 9 euron veroton korvaus päivältä. Pääkaupunkiseudulla olevalle joka joutuu ostamaan seutulipun päästäkseen töihin ja lounastamaan päivittäin, tuo 9 euroa ei riitä kattamaan kuluja mitä työssäkäynnistä aiheutuu. Koulutukseen osallistuessa myös työn hakeminen vaikeutuu. Haastatteluissa käyminen ja hakemusten teko ei onnistukkaan yhtä helposti enää, eikä aikaa ole yhtä paljon.

TE-keskuksen rooli mietityttää. Ovatko he tietoisia siitä että koulutettavia lähetetään yksi toisensa perään samaan yritykseen tai koulutettavilla paikataan yrityksessä väliaikaista tarvetta?

Toki koulutuksilla on myös hyöty tekijöille. Moni saa nostetta tulevaisuuteen ja lisäkoulutusta, mutta se työllistyminen on se mitä haetaan. Moni koulutettava on huomannut oman motivaationsa tippuvan nopeasti kun reaaliteetit ovat tulleet ilmi, sekä kun on keskusteltu muiden koulutettavien kanssa. Aika moni on pettynyt moneenkin asiaan koulutuksen aikana huomatessaan että asiat ei ehkä olekkaan niin miten asia on koulutukseen osallistuvalle myyty.

60

8521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • chaos

      Hei,

      olen jonkin verran tutustunut tuohon FEC -järjestelmään. Työllistymisestä minulla ei ole esittää faktaa, mutta tiedän myös tunnetumpia jä vähemmän tunnettuja yrityksiä etenkin IT-alalla, jotka tätä systeemiä hyödyntävät. Tähän täytyy todeta, että samalla tavalla harjoittelijoita käytetään joskus hyvinkin pitkiin harjottelujaksoihin, ketjuttaen halpaa työvoimaa vuodesta toiseen. Strategiana siis tuottaa työ halvalla eikä tarjota urapolkua harjoittelijalle.

      Niin, FECistä... minulla on vähän ristiriitainen suhtautuminen siihen, kuten noihin harjoittelupaikkojen ketjuttamiseen.

      Tokihan FECiin valitulla on hyvä tilaisuus saada työkokemusta ja koulutusta tietyllä alalla. Vaikka ei työllistyisi FEC-yritykseen, niin työpaikka voi löytyä FECin jälkeen muualta.

      Esimerkiksi näitä SAP-koulutettavia on haettu FECin kautta muistaakseni ainakin Capgeminille, IBM:lle, Fujitsulle, Headstartille ym. Etenkin tähän SAPiin liittyen on mielestäni merkittävää, että usein koulutukseen on sisältynyt järjestelmäkoulutus ja jokin perus sertifikaatti. Tämähän ei ole halpaa huvia, joten työntekijä tässä saa suuren hyödyn. Ja käsittääkseni IT-alalla erilaiset sertifioinnit ovat arvokkaita, kun projektia myydään asiakkaalle ja jotta työntekijä pääsee projekteihin. Ja kai sillä on vaikutusta myös työnhaussa.

      Toinen näkövinkkeli tässä on se, että luullakseni TE-toimiston tyllistämispalvelun "luvut" näyttävät hyvältä, kun näin ja näin monta ihmistä on saatu FEC-koulutukseen. Koska työkkärin tarkoitus on kehittää ja ylläpitää työllistämispalveluja (ja tukea yrittäjyyttä) niin heillä täytyy myös olla näyttöä siitä, että tekevät jotakin hyödyllistä veronmaksajien rahoilla. Haluaisin uskoa siihen, että FEC olisi kehitetty aitoon työllistämistarpeeseen. Kuitenkin etenkin IT-allalla eletään niin kovassa murroksessa ja tehostamispaineessa, että yritykset varmasti käyttävät näitä ohjelmia hyväkseen. Eihän se laitontakaan ole.

      Omasta mielestäni, mitä olen vilkaissut eri alojen FEC -koulutuksia, koulutus ei tuo lisäarvoa, mikäli on suorittanut korkeakoulu/AMK-tutkinnon vastaavalta alalta. Toki jos ajatellaan, että olet työttömänä, etkä meinaa saada työtä, niin "teet ainakin jotain" etkä vain istu passiivisena kotona.

      On varmaan aika tapauskohtaista, kuka hyötyy ja kuinka paljon näistä koulutuksista. Itse koen, että ne eivät ole minua varten. En tiedä vastasinko mitenkään kysymykseesi, mutta tässä kuitenkin omia ajatuksia.

    • Ei..

      en suosittele.
      Olin tuossa koulutuksessa parisen vuotta sitten. "Pääsin" tekemään täysin koulutustani vastaamatonta työtä, työaika oli 8-16 ja ylitöitä olisi pitänyt pystyä tekemään. Tehtävät, joita "työsopimuksessa" kuvattiin eivät pitäneet paikkaansa, en saanut kunnon perehdytystä tehtäviin ja tuolta ajalta on jäänyt mieleeni vain jatkuva kiire, ahdistus ja stressi. Jatkotyöllistyminen...ei, ei todellakaan!
      Oliko hyötyä? Ei minulle. Täyttäähän tuo tietysti aukon CV:ssä, mutta siinäpä se.

    • mmma33

      Ilmeisesti kuitenkin hyvä bisnes, kun koulutukset senkun jatkuvat............. Itse soitin suoraan viestintätoimistoon ja kysyin harjoittelu/työpaikkaa ja pääsin heti haastatteluun........... Eli ottakaa luuri käteen ja soittakaa suoraan, mitään ylimääräisiä kouluttajia ei tarvita!

    • nochanceforajob

      Todella hyvä bisnes - ainakin "työnantajille" ja koulutksen järjestäjille. Järjestäjät saa rahat tiskiin - ja paikat ammattilaisen hoitamaan projektit tms ilman sitoutumista ja murto-osalla siitä, mitä maksaisi palkata ihminen. Koulutettavasta imetään kaikki irti - ja kun 6kk on täynnä sanotaan että sayonara - ja otetaan uusi. Työpaikka saa näin jatkuvasti uutta työvoimaa, ja järjestäjä rahaa. Työntekijä saa vaan tyhjiä lupauksia - ja pettyy kun jossain vaiheessa tajuaa mistä on kyse. Työllistyminen - my ass :D

    • reilua?

      Olen juuri parhaillaan FEC koulutuksessa eikä tosiaankaan vastaa sitä mitä myytiin! Olen vuosia työskennellyt vaativissa markkinoinnin tehtävissä päällikkötasolla ennen kuin YT:t iski viime vuonna ja työt loppui. Ammattikorkeakoulusta valmistunut - ikää siinä 40v ja työkokemusta 15v.

      Olen nyt emarketing Talent FEC koulutuksesa... Kyllähän sitäkin puolta on hommissa ollut (vähän) mutta olen kyllä ihan työharjoittelijana. Tehtäviini on kuulunut mm kopiointi, postitus ja kahvin keitto. Sekä toimarin sihteerinä toimininen. Ammattitaito ei ainakaan pääse karttumaan. Tämä yritys ei ainakaan ole vakavissaan minua palkkaamassa, enkä kyllä assistentin hommiin haluakkaan - tein niitä opiskeluaikana 90-luvulla tarpeeksi.

      Yritykselle todella hyvä - saada tosiaan minut firmaan halvalla puoleksi vuodeksi. Mitään markkinointipestiä ei koko firmassa edes ole - halusivat vain saada kauttani tietoa taitoa markkinointiin - eli olen opettanut myös muita - siis olemassa olevia työntekijöitä - jotka sitten alkaa minun oppejani mukaillen hommia hoitaa kun koulutukseni päättyy.

      • Anonyymi

        Voi kamalaa! Kuulin että FEC: stä saa vielä vain 9e päivässä? On se kumma jos korvaus ei nouse elinkustannusindeksin mukana?


    • paksua shittiä!

      Tämä on kusetusta. Mitään työtä ei saa työvoimapoliittisesta "koulutuksesta". Kysessä on kansallinen kusetus, jolla nostetaan veronmaksajien rahoja puuhasteluun ja ihmisten orjuuttamiseen.

      • Opetta-ja

        Nimimerkille paksua shittiä!

        Sanopa koulutusta parempi keino mahdollistaa työllistyminen? Pitäisikö koko järjestelmä lopettaa mielestäsi kokonaan? Mitä tilalle? Ideoita?

        Juuso Vuorinen
        Ideal Learning Oy


      • Opetusministeriö
        Opetta-ja kirjoitti:

        Nimimerkille paksua shittiä!

        Sanopa koulutusta parempi keino mahdollistaa työllistyminen? Pitäisikö koko järjestelmä lopettaa mielestäsi kokonaan? Mitä tilalle? Ideoita?

        Juuso Vuorinen
        Ideal Learning Oy

        Tilalle tietenkin oikeata tutkintoon ja pätevyyteen johtavaa koulutusta.


      • Kerrohan
        Opetusministeriö kirjoitti:

        Tilalle tietenkin oikeata tutkintoon ja pätevyyteen johtavaa koulutusta.

        Juuso Vuoriselle:

        Kyllä, tämä älytön "koulutusjärjestelmä" tulisi kokonaan lopettaa. Työnantajien tukeminen miltei ilmaisella työvoimalla ylläpitää työttömyyttä. Koulutettavien palkattomuus ylläpitää myös köyhyyttä, sekä lisää huonoa itsetuntoa.

        Haluaisin tietää joitain lukuja (joita varmasti kirjataan) siitä kuinka moni näistä "orjatyöläisistä" oikeasti saa koulutustaan ja kokemustaan vastaavan paikan koulutuksen jälkeen? Kerrohan?


      • Opetta-ja
        Opetusministeriö kirjoitti:

        Tilalle tietenkin oikeata tutkintoon ja pätevyyteen johtavaa koulutusta.

        Tätähän on toki Suomessa saatavilla ammattikorkeakouluissa, ammattikouluissa ja yliopistoissa jne.


      • Opetta-ja
        Kerrohan kirjoitti:

        Juuso Vuoriselle:

        Kyllä, tämä älytön "koulutusjärjestelmä" tulisi kokonaan lopettaa. Työnantajien tukeminen miltei ilmaisella työvoimalla ylläpitää työttömyyttä. Koulutettavien palkattomuus ylläpitää myös köyhyyttä, sekä lisää huonoa itsetuntoa.

        Haluaisin tietää joitain lukuja (joita varmasti kirjataan) siitä kuinka moni näistä "orjatyöläisistä" oikeasti saa koulutustaan ja kokemustaan vastaavan paikan koulutuksen jälkeen? Kerrohan?

        Nimimerkille kerrohan:

        Vaikka tietäisimme lukuja, joita kyllä varmasti kirjataan, niin mistä voimme tietää, että työllistyminen tapahtui juuri koulutuksen takia, eikä esimerkiksi hyvän tuurin takia? Ohessa kuitenkin joitain lukuja uudenmaan ELY-keskuksesta. http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Koulutus/aikuiskoulutus_ja_vapaa_sivistystyoe/elinikaisenoppimisenneuvosto/liitteet/FEC_koulutukset.pdf


      • FECiinpettynyt
        Opetta-ja kirjoitti:

        Nimimerkille paksua shittiä!

        Sanopa koulutusta parempi keino mahdollistaa työllistyminen? Pitäisikö koko järjestelmä lopettaa mielestäsi kokonaan? Mitä tilalle? Ideoita?

        Juuso Vuorinen
        Ideal Learning Oy

        Minusta FECin ongelma oli siinä, että siinä kerättiin iso kasa eri alan ihmisiä ja heille opetettiin samoja asioita. Jos kullekin olisi räätälöity koulutuspolku, niin kurssista olisi ollut enemmän hyötyä. Esimerkiksi jos nyt haluaisin opetella jotain uutta omaan alaani liittyen, niin varmaankin löytäisin helposti jonkujn tutkijan tai professorin, joka osaisi antaa paljon hyödyllisempiä materiaaleja ja tutkimussuuntia kyseiselle alalle.


      • EttäNäin__
        Opetusministeriö kirjoitti:

        Tilalle tietenkin oikeata tutkintoon ja pätevyyteen johtavaa koulutusta.

        Ei vaan tilalle aito työsuhde oikealla palkalla ja sellaisia työtehtäviä sekaan, joita ennen ei ole tehnyt tuttujen työtehtävien rinnalle. Näin ammattitaito karttuu, verotuloja tulee ja kulutus lisääntyy sen sijaan, että eräät lahkot keräävät rahat itselleen ja piilottavat rahat ulkomaille eivätkä maksa veroja.

        Ja sitten muille, älkää nyt ihmeessä opettako ammattitaitoa muille. Tehkää työnne oikein korostetun hitaasti jos ollenkaan, esittäkää tietämätöntä ja osaamatonta, tehkää hutiloiden jos siitä ei mitään palkkaakaan makseta ja tiedossa on, että palkkaamaan teitä ei tulla koskaan ja homma on ihan kusetusta. Olette ihan hiljaa ettekä vuoda tietotaitojanne ilmaiseksi yhtään mihinkään.


      • Anonyymi
        Kerrohan kirjoitti:

        Juuso Vuoriselle:

        Kyllä, tämä älytön "koulutusjärjestelmä" tulisi kokonaan lopettaa. Työnantajien tukeminen miltei ilmaisella työvoimalla ylläpitää työttömyyttä. Koulutettavien palkattomuus ylläpitää myös köyhyyttä, sekä lisää huonoa itsetuntoa.

        Haluaisin tietää joitain lukuja (joita varmasti kirjataan) siitä kuinka moni näistä "orjatyöläisistä" oikeasti saa koulutustaan ja kokemustaan vastaavan paikan koulutuksen jälkeen? Kerrohan?

        Tilastat esille! Samoin työntekijöitä kierrättävät firmat! Soitin yhteen FECiä järjestävään koulutusfirmaan ja kyselin työnantajista ja he eivät halunneet paljastaa edes yritysten toimialoja ja nimiä. Tämä haiskati pahalle, koska toimiala on työnhakijalle tärkeä ja jos on vaikka tieto, että sielå on ollut paljon muita ilmaistyöntekijöitä kierrätettävänä! Tämä ei herättänyt yhtään kyllä luottamusta. Hän vielä valehteli, että karenssia ei tule jos on ilmoittautunut ,eikä halua mennä johonkin yllätysfirmaan!


      • Anonyymi
        Opetta-ja kirjoitti:

        Nimimerkille kerrohan:

        Vaikka tietäisimme lukuja, joita kyllä varmasti kirjataan, niin mistä voimme tietää, että työllistyminen tapahtui juuri koulutuksen takia, eikä esimerkiksi hyvän tuurin takia? Ohessa kuitenkin joitain lukuja uudenmaan ELY-keskuksesta. http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Koulutus/aikuiskoulutus_ja_vapaa_sivistystyoe/elinikaisenoppimisenneuvosto/liitteet/FEC_koulutukset.pdf

        Sivunon poissa käytöstä . Löytyykö lukujs jostain muualta?


    • JanikaS

      Suurimmalla osalla F.E.C.-koulutuksiin osallistuvista on akateeminen koulutus; olen ollut mukana useammassa infotilaisuudessa joissa jokainen on esitellyt itsensä: kauppatieteilijöitä, DI, arkkitehtejä, valtiotieteilijöitä, pari juristiakin on ollut mukana. Lisäksi jonkun verran "tavallisia" insinöörejä IT-tai muulla taustalla. Kaikilla pitkä työura takanaan. Ikää on useimmalle kertynyt vähintäin 45 vuottta - varmasti pääsyy miksi ovat siellä.

      F.E.C.-koulutus on tosiaankin yritykselle hien o tapa saada osaava ja ammattitaitoinen ihminen halvalla hommiin; kokemusta on ja intoa tehdä työ kunnolla koska aina on mahdollisuus saada "oikeaa työtä" eli palkkaa yrityksestä. Oikeasti hyvin harva työllistyy. Itse olin ennen joulua päättyneellä F.E.C.-kurssilla josta yksi sai työtä. Me muut saimme kokemuksen ja merkinnän CV:hen.

    • 3+18

      Mua ainakin käytettiin täysin hyväksi FEC koulutuksessa. Työpaikkaa ei tullut tietenkään - ja vasta myöhemmin selvisi että olin jo kolmas perättäinen FEC-koulutettava samassa firmassa. Eli haluavat ammattitaidon ja kokemuksen - eivät osaajaa jolle pitäisi maksaa palkkaa.

      Minulta odotettiin joustoa työajoissa todella paljon. Lisäksi jouduin hoitamaan paljon juoksevia asioita "harjoittelijoiden" hommia vaikka olen kuitenkin pitkän työkokemuksen omaava (päällikkö- ja asiantuntijatason) ihminen, yli nelikymppinen, korkeakoulutettu. Hoidin postituksia, kahvinkeittoa.... Myyntitehtävissä minun odotettiin ajelevan ympäriinsä omalla autolla ja kilsakorvauksia sai kysellä viikkotolkulla. Olin myös yrityksen "ostaja" ja omilla rahoillani ostettuja firman tarvikkeita sai odotella ja kysellä maksuun.

      Ammattitaitoni ei siis kehittynyt. Hyvä puoli oli koulutukset jossa sai muista uusia kontakteja. Eipä moni kyllä työpaikkaa saanut. Aika usea oli hyvin pettynyt... Moni myös vaihtoi yrityspaikkaa koska oli täysin kusetettavana. Eräällekkin paljastui että hänet oli otettu firmaan paikkaamaan pitkää sairaslomaa = eli ei toivettakaan että työpaikan saisi. Yksi toinen oli otettu firmaan kouluttamaan omaa henkilökuntaa - eli haluttiin saada halvalla ammattilainen taloon tekemään pohjatyö ja jakaamaan osaamisensa muille - eikä aikomustakaan palkata.

      Joten vaikka kuinka haluaisi ja osaisi näyttää kyntensä niin aika monessa paikassa kuitenkin on kyse vain siitä että FEC:n kautta otetaan halpatyövoimaa käyttöön. Harmi ettei koulutukseen hakeutuville kerrota näitä asioita ennakkoon. Olihan se FEC toteuttajalla tiedossa esim minun yrityksen kohdalla että olen jo kolmas sielä - sarjakoulutettavana.... Toteuttajalle hyvä kun yrityksestä tulee kanta-asiakas jonne aina voi lähettää uuden höynäytettävän.

      • Anonyymi

        Ei kyllä nosta motivaatiota, että on jo kolmas FECissä kierrätettävä työntekijä 9e orjapalkalla...on se kumma, että aina vain 9e päivässä vaikka elämisen hinta on noussut?


    • työtön insinööri

      Tänään lueskellut tästä F.E.C. -aiheesta ja noita itselle sopivia koulutuksia näyttäisi olevan useampi tarjolla. Tämä keskustelu kyllä sai miettimään uudemman kerran asiaa. Taidanpa jatkaa työttömänä olemista ja oikean työn etsimistä vaan.

      • Iki Kurssilainen

        Olin F.E.C.-koulutuksessa, missä mukaan pääsyn ehtona oli, että osallistujan on itse pystyttävä järjestämään kurssityöpaikka yrityksessä koulutuksen ajaksi. Onnistuin saamaan eräästä yrityksestä kurssityöpaikan ja sen jälkeen kurssille pääsy varmistui. Kurssin aikana maksettiin korotettua tukea ja lisäksi 9 eur/päivä ylläpitokorvausta.

        Kurssin jälkeen onnistuin pääsemään samaan yritykseen noin 5 kk:n määräaikaiseen työsuhteeseen. Itse olisin jatkanut tämän jälkeenkin mutta tämä ei sopinut yritykselle.

        Ilman tätä F.E.C.kurssia olisi siis tämäkin työsuhde jäänyt kokematta ja yrityksessä työskentely kurssin aikana ja sen jälkeen palkallisena näkyy ansioluettelotiedoissa.

        Oman kokemuksen perusteella voin todeta, että F.E.C-kurssilla mukana olosta voisi olla hyötyäkin.


      • Iki Kurssilainen
        Iki Kurssilainen kirjoitti:

        Olin F.E.C.-koulutuksessa, missä mukaan pääsyn ehtona oli, että osallistujan on itse pystyttävä järjestämään kurssityöpaikka yrityksessä koulutuksen ajaksi. Onnistuin saamaan eräästä yrityksestä kurssityöpaikan ja sen jälkeen kurssille pääsy varmistui. Kurssin aikana maksettiin korotettua tukea ja lisäksi 9 eur/päivä ylläpitokorvausta.

        Kurssin jälkeen onnistuin pääsemään samaan yritykseen noin 5 kk:n määräaikaiseen työsuhteeseen. Itse olisin jatkanut tämän jälkeenkin mutta tämä ei sopinut yritykselle.

        Ilman tätä F.E.C.kurssia olisi siis tämäkin työsuhde jäänyt kokematta ja yrityksessä työskentely kurssin aikana ja sen jälkeen palkallisena näkyy ansioluettelotiedoissa.

        Oman kokemuksen perusteella voin todeta, että F.E.C-kurssilla mukana olosta voisi olla hyötyäkin.

        Lisäksi:

        Kurssin aikana voi myös samalla etsiä töitä oikeasti, sitähän ei mikään estä. Jos onnistuu saaman työpaikan kurssin aikana niin ei kai mikään estä lopettamasta kurssia ja menemästä suoraan töihin.


      • tohtorismies50

        Minäkin olen tohtori koulutukseltani, ja sain tehtäväkseni keittää erinomaista kahvia muille työntekijöille. Ja eihän siitä mitään tullut kun oli vain vanha kalkkiintunut moccamaster käytössä, avaintulos tästä oli vain pahaa litkua ja koulutuksestani ei ollut hyötyä. Kaikki moittivat kahvia. Niin, työvoimakoulutus ei ollut kyseessä mutta voin kuvitella että samalta se tuntuu oli tai ei! Olen tyrmistynyt suomalaisesta työelämästä, miksi ei ole kunnon kahvinkeittimiä! Tuntuu että yritykset käyttävät vanhojakin kahvinkeittimiä vain hyödykseen, pitäisi olla aina uusi keitin.


      • Anonyymi
        Iki Kurssilainen kirjoitti:

        Olin F.E.C.-koulutuksessa, missä mukaan pääsyn ehtona oli, että osallistujan on itse pystyttävä järjestämään kurssityöpaikka yrityksessä koulutuksen ajaksi. Onnistuin saamaan eräästä yrityksestä kurssityöpaikan ja sen jälkeen kurssille pääsy varmistui. Kurssin aikana maksettiin korotettua tukea ja lisäksi 9 eur/päivä ylläpitokorvausta.

        Kurssin jälkeen onnistuin pääsemään samaan yritykseen noin 5 kk:n määräaikaiseen työsuhteeseen. Itse olisin jatkanut tämän jälkeenkin mutta tämä ei sopinut yritykselle.

        Ilman tätä F.E.C.kurssia olisi siis tämäkin työsuhde jäänyt kokematta ja yrityksessä työskentely kurssin aikana ja sen jälkeen palkallisena näkyy ansioluettelotiedoissa.

        Oman kokemuksen perusteella voin todeta, että F.E.C-kurssilla mukana olosta voisi olla hyötyäkin.

        Trolli


    • FEC

      Onko kenelläkään positiivisia kokemuksia IT- alan FEC- koulutuksista? Tai mistään FEC- koulutuksista? :)

      Olen ajatellut, että tuo olisi loistava tapa syventää osaamista, jos on ajautunut töihin alalle, jolle ei ole kouluttautunut, työtehtäviin on sisältynyt asioita, joita on oppinut vain työn ohessa tai jos harkitsee alanvaihtoa. Kun joutuu työttömäksi, voisi sitten näitä asioita opiskella lisää tässä FEC- työharjoittelussa ja näin parantaa työllistymismahdollisuuksia. Mutta ilmeisesti FEC- harjoittelijan ei ole tarkoituskaan hyötyä mistään, ainoastaan työnantajan TE- toimiston...

      • Positiivinen kokemus

        Olin FEC -koulutuksessa, jossa olin ensimmäinen koulutettava yrityksessä jossa olin, ja sain siellä loistavan perehdytyksen työhön, ja hyvää lisäoppia ja koulutusta oman alani asioista ja ohjelmistoista, joista minulla ei ollut aiempaa kokemusta. Olisin ihan mielelläni ollut siellä koko harjoittelujakson ajan, sillä se olisi vahvistanut ammattitaitoani ja osaamistani. Sain kuitenkin koulutuksen aikana toisen, "oikean" työpaikan, koska jatkoin työnhakua aktiivisesti koulutuksessa olosta huolimatta. (Tässä moni kurssikaverini teki sen virheen, että he lakkasivat hakemasta työtä heti kun kurssiin liittyvän työharjoittelupaikan olivat saaneet.) Nyt olen pysyvässä työssä, jota todennäköisesti en olisi saanut, jos en olisi saanut kokemusta ohjelmistoista, joiden käytön opin tuolla FEC koulutuksen työharjoittelussa. Itse kurssi ja koulutuspäivät olivat hyvää kertausta jo aiemmin oppimistani asioista, ja osaamiseni laajentamista. Eli jo pelkästä koulutusosiosta oli hyötyä, mutta myös siitä, että sai hyvän harjoittelupaikan.
        Mielestäni kannattaa ilman muuta mennä koulutukseen, mutta jatkaa samalla työnhakua. Kannattaa myös valita koulutus, josta tietää sinänsä jo olevan hyötyä oman ammattitaidon ylläpitämiselle tai kehittämiselle,


    • älkäämenkö

      Paha mieli jäi jos näin voi sanoa - uskon että minua johdettiin tarkoituksella harhaan työpaikassa että en lopeta ennen kuin 6kk ohjelma loppuu.Uskon että tarkoitus heillä ei ketään työllistää olekkaan sillä minulle selvisi ohjelman aikana etten ole ensimmäinen FEC koulutettava. Tarkoitus siis tosiaan lienee paikata jatkuvaa työvoiman tarvetta näin - ottamalla koulutettava toisensa jälkeen. Yritys säästää rahaa, sehän on selvä. FEC ohjelmamaksu on paljon vähemmän kuin 6kk palkka myynnin- ja markkinoinnin ammattilaisesta.

      Minulle lupailtiin koko ajan että "kyllä varmasti jatkoa on - täytyy nyt hallituksen kanssa vielä puhua, vielä ei osata vahvistaa...." Tätä jatkui koko 6kk. Ohjelmani loppui ennen kesää ja sovittiin että kesän jälkeen palaillaan - syksyllä oli tarkoitus alkaa projekteja joissa varmasti minun ammattitaidolleni on käyttöä aina osa-aikaisesti.

      Variksen marjat! Juuri soi puhelin että "kyllä me nyt katsotaan näitä projekteja vasta myöhemmin ja ei sinun kanssa nyt voida jatkaa".

      Onneksi en nyt ranteita tämän auki ollut valmistautunut vetämään sillä olinhan jo vähän arvellut ettei heillä ole tarkoitus ketään palkata, ilmaiseksi kyllä oli yliopistoharjoittelija kesäksi kelvannut ;)

      Minulle jäi koko kokemukseta aika huono fiilis. Ok - sain tehdä puoli vuotta palkaltta duunia.... Mutta myös puoli vuotta aika hukkaan.

      Samaan aikaan ohjelmassa mukana olleiden kanssa jutelleena - hyvin on ollut ikäviä kokemuksia monella. Yksi taisi saada työpaikan yrityksestä jossa oli, pari muu muualta. Monelle on käynyt kuten minulle - alkuun on lupailtu lupaavaa jatkoa mutta mitä lähemmäksi ohjelma on loppuaan tullut on alkanut ääni kellossa muuttumaan eikä työpaikkoja ole sitten ollutkaan.

      • fdfdfdfdfdfdfd

        Älkää olko noin lapasia vaan kostakaa huono kohtelunne. Keinot ovat monet.


      • Anonyymi
        fdfdfdfdfdfdfd kirjoitti:

        Älkää olko noin lapasia vaan kostakaa huono kohtelunne. Keinot ovat monet.

        Huonosta kohtelusta, työntekijöiden kierrättämisestä ja nollapelistä kannattaa valittaa Tylkkäriin ja Elykeskukseen joka kerta.


    • le lupine grande

      Oma FEC-yritykseni kieltämättä käytti minua vaan hyväkseen, en tehnyt siellä mitään vaativia töitä, firmalla ei ollut edes aikeita palkata minua FECin päättymisen jälkeen, ja myöhemmin kuulin että samaan hommaan oli otettu vielä kaksi muuta FECiläistä lähtöni jälkeen. Nykyisin ko. lafka on lopettanut toimintansa, enkä yhtään ihmettele, koska management by perkele ei oikeesti oikein toimi.

      FECin positiivinen seuraus oli tosin se että sain alalleni kuuluvan sertifioinnin ja pääsin ns. Oikeisiin Töihin kunnon palkalla FECin jälkeen. Nyt olen tosin vaihtamassa alaa, ja voisin harkita FECiä uudelta alalta, vaikka peppu varmaan kipeytyykin taas puoleksi vuodeksi...

      • Anonyymi

        Ne sertifioinnit on oikeasti netissä usein täysin ilmaisia, jos sellaisen haluaa ilman, että menee FECiin niin pyytää vaan TE toimiston lausunnon sivutoimisesta opiskelusta. Se että saat sertifioinnin on vain myyntikikka.


    • Työllistyin

      Positiivinen kokemus täällä Sarasen järjestämästä FEC:stä. Harjoittelufirma kohteli alusta saakka kuten työsuhteessa olleitakin, myös töiden suhteen: sain mielenkiintoisia ja haastavia tehtäviä ja vastuita. Koulutuksen jälkeen työt ovat jatkuneet vakituisella sopimuksella. Lisäksi koulutuspäivät olivat mielenkiintoisia ja fec-porukan kanssa pidetään edelleen yhteyttä.

      • puijari

        Sitten heräsin.


    • kohtatyötön

      Kuinka paljon puoleen vuoteen sisältyy koulutusta ja kuinka paljon työssäkäyntiä? Käsittääkseni Sarasen eTalousPro ohjelmassa on vain n. 20 koulutuspäivää.

      Onko joku käynyt terveystekologian asiantuntijat FEC koulutuksessa?

      • FeciksMeni

        terveystekologian asiantuntijat FEC koulutuksesta ei ole kokemuksia, mutta Tietoturvakoulutuksesta kylläkin. Saranen antaa tosiaan sen 20 pv koulutusta ja loput 100 päivää työskentelet yhteistyöyrityksessä täysiä 8h päivä 9e/pv korvauksella. Sitten saat ehkä 4kk pätkän töitä ja sut pistetään pihalle. Huonolla tuurilla et saa edes sitä 4kk töitä koulutuksen päätyttyä.


    • Tiskaan_Omani

      OK, en ikäväkseni voi kirjottaa kivaa menestystarinaa, minäkään.

      En suosittele F.E.C. -koulutustaa ( Projektikoulutus). Ei tässä kehity yhtään mihinkään. Saan tehdä osaamiani asioita (no nehän me jo tiesimme osaamisalueiksi), mutta missään rinnakkaisessa kehitysprosessissa en saa olla mukana.

      Tiskejä saisin tiskata, mutta aikuiset tiskaavat omat tiskinsä. Eli ...

      Todella turha kokemus, näiden tulisi ottaa joku aloitteleva tradenomityöelämäharjoittelija. Joku poiskelija, joka päsisi ensikertaa toimistohommiin ja kenelle kokemuksesta olisi oikeasti hyötyä.

      Mainittakoon, että muutama kurssille osallistuva vaikuttaa olevan tilanteessa, jossa he kehittävät/kehittyvät ja kaikki hyötyvät.

      Eli - kaikki on mahdollista. Ohjeena voisin neuvoa valitsemaan kohteen erittääin huolella. Mitkä on todelliset tehtävät? Mitä he tarvitsevat? Kysele .... ja ole kriittinen valitsija!

      • Anonyymi

        Karenssiatulee jos ei ota niitä puljuja vastaan ja vaikka ottaisi ei voi tietää vastaako sitä mitä on luvattu.


    • Tempputyöllistäjät

      Kyllä te olette samperi tyhmiä. Nyt pitäs jo nousta joukolla tällasia juttuja vastaan. Ei ole ihme, että ei ole assateille töitä, kun ne hoitaa juristit ilmasex. Ehe, ehe.

    • tarkkana

      Oma kokemus (en ole lopulta lähtenyt näihin mukaan): kannattaa olla tarkkana, mihin lähtee mukaan. Minulle tarjottu oman alan pestejä (josta 10 vuotta kokemusta). "Kouluttajafima" yritti myydä melko epämääräistä työnkuvaa, mutta pyysin ennen haastattelua yrityksen yhetystiedot ja kysyin tarkemmin mm, millainen pesti, tarkemmat työtehtävät ja onko heillä mahdollista palkata, jos molemmat (työnhakija ja yritys) sitä haluavat fec:in jälkeen. Siinäpä paljastui "kouluttajafirman" epämääräisyys: yksi mm pelkkä äitiysloman sijaisuus ja mahdollista palkata fec:in jälkeen, toinen pesti, johon ei talossa ollut koskaan resursoitu rahaa tällaisiin pesteihin, eikä myöskään jatkossa voinut palkata, koska ei resursseja jatkossakaan. Mutta silti halusivat kovanluokan ammattilaisen ilmaiseksi töihin. Miten tämä homma oli myyty tälle organisaatiolle? Olisin voinut mennä tekemään tämän 5 kk pestin kovalla konsulttirahalla, 10 vuoden kokemuksella. Mikä pahinta en olisi oppinut mitään uutta, hain fec:n kautta uutta suuntaa uralleni, uusia taitoja. Tätä oli TalentGate. Onko kellään kokemusta Sopraanosta? Jotenkin vaikuttaa, että aika laiskasti etsivät/tarjoavat yrityksiä, onko näin? Onko suunta se, että itse pitää etsiä yritys ja "kouluttajafirma" vaan kuittaa rahat? Kuunnellaanko oikeasti työnhakijan toiveita, hän kuitenkin parhaiten tietää, millaista uutta taitoa, osaamista tarvitsee TYÖLLISTYÄKSEEN. Se kai tässä ainakin pitäisi olla päätavoite? Ei työttömien aktiivisten työnhakijoiden hyväksikäyttäminen, kyykyttäminen, eikä tavallisten määräaikaisuuksien ja äitiyslomasijaisuuksien täyttäminen ilmaistyöllä - näin markkinoilta pelataan pois palkalliset sijaisuudet. Tämä tiedoksi ainakin TalentGate:lle. Olkaa siis tarkkana, kyselkää tarkasti. Kysykää myös tarkemmin koulutuksen sisältöä ennen kuin menette mukaan. Minkä tasoista koulutus oikeasti on? Mitä sinä työnhakijana hyödyt niin, että se auttaa sinua työllistymään? Mitä sinä saat tästä. Onko "kouluttajafirmoilla" kiusaus pyörittää samoissa firmoissaan ilmaisia fec-tyyppejä vuodesta toiseen? Eikö tavoite kuitenkin ole löytää aitoja työpaikkoja työttömille? Piilotyöpaikkoja, sellainen toki vaatii kovaa työtä binestä tekeviltä koulutusfirmoilta. Siksi kysyn, onko suunta se, että työnhakijan tulee itse hakea yritys, jossa työskentelee 5 kk ilmaiseksi vai auttaako "koulutusfirma" Tässä oikeasti, aidosti? Vai onko se vaan yritystensä kumppani?

    • Jepulisbenjamix

      FEC koulutus pitäisi lopettaa. FEC koulutus vääristää työmarkkinaa ja tekee aidon työllistymisen edelleenkin hankalammaksi, hyödyn saajat ovat BaronaGroupin kaltaiset työttömien hädän hyväksikäyttäjät.

    • MoraalinvartijaX

      FEC koulutus todellakin on koulutettujen ammattilaisten hädän ahnetta ja moraalitnta hyödyntämistä. Minulle riitti, kun tutustuin järjestelmään, nyt olen lukenut täältä mielikuvaani vahvistavat kommentoinnit. Kaupallistetaan toisten hätä, melko julmaa!

    • Loistavia mahdollisuuksia ainakin TalentGaten kautta. Kaverit on päässeet johto- ja päällikkötasoisiin tehtäviin. Se on varmaan niin, että erilaisia firmoja pyörii geimeissä ja niistä on itse osattava valita ne relevantit vaihtoehdot. Yritysten maksuosuuskin (7800) on sen verran kova, että ihan kahvin keittoon ei täyspäinen työnantaja tätä konseptia käytä. Rohkeasti prosessiin mukaan katsomaan mitä jää käteen. Pakko ei ole hyväksyä mitä tahansa yrityspaikkaa.

      • fec-päällikkö

        Terveisiä TalentGatelle. 7800 euroa on nakkirahoja yritysmaailmassa puolen vuoden työntekijästä joka ei kerrytä lomia, ei omaa työterveyshuoltoa tai omaa mitään muitakaan työtekijän oikeuksia. Fakta on että 99% FEC- ohjelmaan osallistuneille käteen jää lämmin tunne siitä että sai 9 eurolla pre päivä tehdä puoli vuotta ilmaiseksi työtä yritykselle jonka tehtävä on puolestaan tuottaa voittoa, ei työllistää tai kouluttaa Suomen työttömiä.


      • Anonyymi

        Näinkö sanoo yrityksen mainosmies?


      • Anonyymi
        fec-päällikkö kirjoitti:

        Terveisiä TalentGatelle. 7800 euroa on nakkirahoja yritysmaailmassa puolen vuoden työntekijästä joka ei kerrytä lomia, ei omaa työterveyshuoltoa tai omaa mitään muitakaan työtekijän oikeuksia. Fakta on että 99% FEC- ohjelmaan osallistuneille käteen jää lämmin tunne siitä että sai 9 eurolla pre päivä tehdä puoli vuotta ilmaiseksi työtä yritykselle jonka tehtävä on puolestaan tuottaa voittoa, ei työllistää tai kouluttaa Suomen työttömiä.

        Sama kokemus surulliista mutta miten vielä mahdollista?


    • Feicci

      Onko tämä ”FEC” lyhenne sanasta ”feces”?

    • F.E.C

      " Suurimmalla osalla F.E.C.-koulutuksiin osallistuvista on akateeminen koulutus; olen ollut mukana useammassa infotilaisuudessa joissa jokainen on esitellyt itsensä: kauppatieteilijöitä, DI, arkkitehtejä, valtiotieteilijöitä, pari juristiakin on ollut mukana. Lisäksi jonkun verran "tavallisia" insinöörejä IT-tai muulla taustalla. Kaikilla pitkä työura takanaan. Ikää on useimmalle kertynyt vähintäin 45 vuottta - varmasti pääsyy miksi ovat siellä. "

      - Voisiko olla niin, että opistotason hakijoita ei noteerata koulutukseen ollenkaan ?
      Onko kenelläkään kokemuksia ?

    • Hanna123

      Ihan hyväksikäyttöä. Olin Saranen Terveysteknologian kautta yritysessä jossa ei opastettu mitenkään ja töitä sai tehdä orjana.

      • Anonyymi

        Heippa,

        olin myös Sarasen järjestämässä IT-alan koulutuksessa ja minut otettiin suoraan yritykseen. Sopimuksen mukaan oli tarkoitus osallistua ja tehdä koulutuspäivinä Sarasella ja muuten tehdä töitä yrityksessä. Heti alussa tuli selväksi, , että Sarasen ohjelman koulutuspäivän sisältö on huonoa (tämä oli toimarin näkökulma) ja että voit hyvin skipata ne. Lisäksi kalenterini täytettiin sen verran täyteen, että ei edes olisi ollut mahdollisuus osallistua koulutuspäiviin, jos en olisi asiasta pitänyt kiinni. IT-yrityksessä työskentelin työttämänä ansiosidonnaisella "korotetulla tuella" mutta tein n. 12 h tunnin päiviä täysipäiväisenä työntekijänä. Koulutukseni jälkeen tyällistyin firmaan mutta epäoikeudenmukaisuus ja huono ilmapiiri jatkui, joten siirryin toiseen yritykseen, missä kohtelu oli täysin toinen ja työstä sai työtä vastaavan palkkion myös.

        Yritykset todella röyhkeästi käyttävät tätä järjestelmää hyväksi. Edelleen näyttää myös kyseinen yritys olevan Sarasen listalla ja täten en voi suositella koulutuksia ellet sitten halua lähteä neuvottelemaan ja pitämään omista oikeuksista kynsin ja hampain kiinni.


    • Anonyymi

      Talentgaten FEC ammattitaidonta tuubaa ja epätoivoisten osallistujien hyväksikäyttöä. Ryhmäterapiasessioita järjestettiin ennen jakson alkamista, joissa hoettiin legendaa siitä, kuinka 80% työpaikoista on piilossa ja kuinka joku on päässyt jopa toimariksi tai johtajaksi. Osallistujia käskytettiin hakemaan paikkoja omien kontaktiensa kautta (niinkuin juuri sitä ei olisi ennen tätä vaihetta jo tehty), ja kun joku kyseenalaisti tähän ilmaistyöhön liittyvän nöyryytyselementin niin sai osakseen ylenkatsetta ja ivaa. Tilastoharhaa, 9€ päivässä pilipaliprojekteissa olevat merkitään välittömästi työssäkäyviksi. Neuvostoliitossakin luotiin aikoinaan työpaikkoja tyhjästä - joka museohuoneessa, lapionvarressa tai hotellin kerroksessa oma henkilö päivystämässä, ja työllisyys oli korkealla. FEC tulisi lakkauttaa ja firmoille, jotka hyväksikäyttävät FEC:tä tulisi asettaa sanktioita.

      • Anonyymi

        Suomi on viimeinen ex-neuvostoliiton satelliittimaa, tämä maa on jo itäeurooppalaislla tasolla kaikilla mittareilla kun hintataso ja propaganda kaikissa asioissa huomiodaan.

        Valehtelu ja paskanjauhaminen on nykyään arkipäivää... koskahan juntit herää?


    • Anonyymi

      Ai vieläkö FEC koulutukset pyörii? Olen tuolla 10sittn ja juuri noin tehtiin silloinkin. Kun toinen tulee, yoinen lähtee. Tämä ei ole niinkään noiden yritysten vika, vaan niiden joiden tulisi valvoa systeemiä. työt oli ihan assarinhommaa ei kuunnelut ja kousattiin. Ei oppinut juuri mitään...

    • Anonyymi

      Entä NYT, syksyllä 2021, korona-konttauksen jatkuessa jo ties kuinka monettta kuukautta:
      IT-hommia yli 20v, viimeks "Project Managerina" eli vaikka missä sekalaisissa hommissa lopulta. Työt loppu vuoden vaihteessa, haku päällä, mutta TYÖNANTAJIEN mielestä ikä painaa. Eläkkeestä ei mitään toivoa - eikä kyllä haluakaan - ennen kuin joskus 10v kuluttua. Omasta mielestäni oon parempi kuin erinäiset nuoremmat.
      Yhtä FEC-paikkaa yritin metsästää ensin, mutta ois itse pitänyt lyhyessä ajassa taikoa se yritys. Läheltä liippas, mut ei sittenkään. Nyt yritän toista, jossa kuulemma kouluttaja ensisijaisesti se matchaaja.
      Onko KETÄÄN, jolla ois NYT, koronakurimuksen aikana, onnistunut löytään mitään tällä reseptillä? Vai menikö ihan hukkaan koko homma? Itse jouduin 90-luvun lamassa kahteenkin mestaan, jossa pellepalkalla väänsin tilastoja kauniimmiksi. Kunnes ITSE hain ihan uutta koulutusta ja SEN kautta lohkes se pitkä duunirupeama. Enää en vastaavaa nöyristelyä jaksais... En oo leuhka, mutta on mullakin sentään ammattiylpeys, ihan nuoret - tai vanhat - kollit ei mua enää pompota!

      • Anonyymi

        Omasta syyskuussa alkaneesta f.e.c.-ryhmästä o muutama jo rekrytoitu heidän sopimusyrityksiinsä tässä loppuvuoden aikana. Kursimme ei ole IT-alaa tosin, mutta asiantuntijatyötä viestinnässä ja markkinoinnissa on tainnut olla niiden tyyppien suuntaukset.

        Kysyinkin ennen ohjelman alkua infotilaisuudessa kouluttajilta, että ovatko huomanneet firmojen varovaisuutta pandemian aikana, ja kuulemma vähemmän puljuja on liikkeellä, mutta ilmeisesti kuitenkin ovat tosimielellä sitten. Sehän on varsin mukavaa, että hetken (ilmaisen) koeajan jälkeen ovat niin vakuuttuneita, että haluavat tekijään sitoutua.

        Itellenihän ei tätä onnea käynyt ja jouduin lopettamaan, kun osoittautui, ettei firmalla olekaan tarjota minulle lupaamiaan töitä, ja esimies oli ilkeä. Ei perehdytetty, multa ei työntekijänä kysytty mitään, mutta oletukset oli aika jännät ja sitten piikiteltiin. Merkkasivat sentään lopettamisen siten, ettei tullut karenssia. Mutta jos tää oli meidän 20 kurssilaisen ainoa negatiivinen kokemus, niin hell yes, tulta päin vaan!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Omasta syyskuussa alkaneesta f.e.c.-ryhmästä o muutama jo rekrytoitu heidän sopimusyrityksiinsä tässä loppuvuoden aikana. Kursimme ei ole IT-alaa tosin, mutta asiantuntijatyötä viestinnässä ja markkinoinnissa on tainnut olla niiden tyyppien suuntaukset.

        Kysyinkin ennen ohjelman alkua infotilaisuudessa kouluttajilta, että ovatko huomanneet firmojen varovaisuutta pandemian aikana, ja kuulemma vähemmän puljuja on liikkeellä, mutta ilmeisesti kuitenkin ovat tosimielellä sitten. Sehän on varsin mukavaa, että hetken (ilmaisen) koeajan jälkeen ovat niin vakuuttuneita, että haluavat tekijään sitoutua.

        Itellenihän ei tätä onnea käynyt ja jouduin lopettamaan, kun osoittautui, ettei firmalla olekaan tarjota minulle lupaamiaan töitä, ja esimies oli ilkeä. Ei perehdytetty, multa ei työntekijänä kysytty mitään, mutta oletukset oli aika jännät ja sitten piikiteltiin. Merkkasivat sentään lopettamisen siten, ettei tullut karenssia. Mutta jos tää oli meidän 20 kurssilaisen ainoa negatiivinen kokemus, niin hell yes, tulta päin vaan!

        Mua kiinnostaisi myös juurikin viestinnän ohjelma. Olen pätkätyöläinen enkä enää jaksaisi pätkätöitä joten ei oo hirveesti menetettävää - mut vituttaahan se kun kuitenkin noista töistä jotain tienaa ja haluaisin päästä eteenpäin jonnekin. Sivuilla väitetään että 80% työllistyy niin kiinnostaa onko tosissaan näin...


    • Anonyymi

      Kun koulutuspaikan saavat eivät palkkauksen lupaukset pitäneet lainkaan paikkaansa. Ihan oikeita töitä pääsi tekemään mikäli oli hyvä, mutta varsin pian selvisi aloituksen jälkeen ettei yrityksellä olekkaan resursseja palkkaukseen. Koulutusohjelma oli hyvä, mutta sitä päässyt lainkaan soveltamaan yritykseen. Nämä yritykset pitäisi paremmin varmistaa, koska niissä voi olla paljon opiskelijoita. Kokenut osaaja kyllä kelpaa, mutta siitä ei haluta maksaa.

    • Anonyymi

      Ko. koulutukset pyörivät näköjään edelleen TE-palvelujen haussa olevassa työvoimakoulutuksessa. En ihmettele yhtään työttömyyttä tässä maassa. Ensin yleinen tehostaminen työpaikoilla eli eri syistä lähtijöiden tilalle ei palkattu ketään. Sen jälkeen opiskelijoiden palkattomat harjottelujaksot, työttömien työkokeilut ym. "koulutusohjelmat". Nykyään ilmeisesti ajatellaan aika laajasti, ettei työnteosta edes tarvitse maksaa mitään. Sehän on orjuutta. Miten muka uusien hienojen sanojen keksiminen -orjuuden- tilalle muuttaa asian todellista laitaa? Ei mitenkään.

      • Anonyymi

        Samaa mieltä! Työtehtävät erityisesti IT-alalla ovat myös vaativia ja moni yritys, joka ottaa työntekijöitä koulutusohjelmien kautta, käyttävät heitä häikäilemättömästi hyväkseen. Samasta työstä, mistä vaikka pitäisi henkilölle maksaa 4-5 k maksetaan koulutusohjelmalle esim. Saraselle ja työtön taas saa ansiosidonnaisen tai työttömyyskorvauksen + korotuksen (9 euroa päivä). Onko tämä oikein? Usein myös koulutusohjelman sisältö jää toteuttamatta ja henkilöä käytetään vaan röyhkeästi hyväksi teettämällä vielä ylitöitä esim. projektissa, missä henkilö laitetaan vastuuseen ja näin ollen ei voi sanoa tehtäville ei. Esim. Sarasen ohjelmassa työtuntimäärä pitäisi olla 40 tuntia, mutta itse tein 12 h tunnin päiviä yritykselle ja paljon jäi Sarasen tarjoamia koulutuspäiviä tekemättä, koska päällekkäin oli työtehtäviä yrityksessä. ja niille Sarasen päiville yrityksessä viitattiin kintaalla.

        Koulutusohjelmissa kannattaa tähdätä isoihin yrityksiin harjoittelemaan, koska heillä taas ei ole mahdollisuutta käyttää tilannetta hyväksi samalla tavalla.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5309
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3437
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      192
      1463
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      988
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe