Evoluutiobiologi: "Täydellisiä mätsejä on olemassa"

För evigt..?

Evoluutiobiologi: "Täydellisiä mätsejä on olemassa"

On tieteellisesti todistettu, että täydellisiä ”mätsejä” eli täydellisesti toisilleen sopivia pareja on olemassa, evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala sanoo.

20 vuotta yhdessä olleita pariskuntia tutkimalla on todettu, että on olemassa pareja, joiden aivot reagoivat toiseen edelleen yhtä vahvasti kuin ihastumisvaiheessa.

-  Kestävä romanttinen rakkaus on tieteellisesti katsoen mahdollista. Suurin osa ei vain ole löytänyt sitä oikeaa mätsiä.

Mistä täydellisen puoliskon sitten tunnistaa? Rantalan mukaan järjellä ei ole siinä sijaa, vaan homma toimii tiedostamattomasti hormoni- ja alitajuntatasolla.

-  Kannattaa valita se, joka vie jalat alta. Reaktio on niin vahva, että se ajaa kaiken muun ohi. Sen jälkeen voi vain toivoa, että persoonallisuudet ovat yhteensopivat. Ihastunut ihminen kun ei pysty objektiviisesti arvioimaan ihastuksensa kohteen persoonallisuutta.

-  Jos joutuu tietoisesti valitsemaan kahden välillä, ei kannata ottaa kumpaakaan.

Ihastumishormonit voivat kuitenkin myös huijata, koska ne saavat aikaan sen, että ihminen näkee toisen positiivisemmin.

-  Jos ihastuksen kohde ei olekaan riittävän hyvä mätsi, sammakko palaa prinssin tilalle, kun ihastushormonit katoavat.

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/43615-evoluutiobiologi-taydellisia-matseja-on-olemassa


Mitä minuun tulee, niin ihastushormonit lakkasivat vaikuttamasta kohdallani joskus kahdeksankymmentäluvun loppupuolella ja toisaalta, niitä tuntuu erittyvän aina kun edes ko. "tyttöä" ajatelen..

28

897

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • typo

      Ajattelen

      • hypo

        kuin myös...


    • miettelijäs

      Miten sitten voi erottaa sen onko kyseessä harhainen ja häilyvä ihastumishormoni vai se että alitajuisesti tietää kohdanneensa sen oikean mätchin???

    • afigofg

      jos se olisikin noin helppoa mutta entäs kun se jalat alta vievä on yksinkertaisesti pään sisältä "mätä"?? ei sellaisen kanssa voi eikä kannata pariutua, jonkinasteinen tutustuminen tarvitaan, se tuosta ehkä puutuu jos ajattelee missä vaiheessa oikean tunnistaa

    • ota tai jätä

      Prinssistä paljastuu sammakko heti ensimäisten ongelmien eteentullessa, niinhän kaikki miehet toimivat

    • Lobotomia?

      Mitä jos tällainen mätsi on löytynyt ja molemmat osapuolet on mätiä? Erossa pitäisi pysyä koska suhde meni vaaralliseksi, mutta ei voida, siihen ei riitä edes ulkomaille muutto eikä vuodet. Joka kerta kun nähdään, päädytään yhteen heti. Molemmat pysyy sinkkuna ja elämä menee hukkaan. Mitenpä sitä voisi ketään ottaa kun tuntee näin jotain muuta kohtaan.

      • vaarallinen?

        mitä tarkoitat vaarallisuudella, pahaa mustasukkaisuuttako, auttaisko puhuminen vai veiko kissa kielen?auttaisko hoito molempia ja mt-ongelmien myöntäminen?kantasi voi olla myös yksipuolinen, muista se!


      • Lobotomia?
        vaarallinen? kirjoitti:

        mitä tarkoitat vaarallisuudella, pahaa mustasukkaisuuttako, auttaisko puhuminen vai veiko kissa kielen?auttaisko hoito molempia ja mt-ongelmien myöntäminen?kantasi voi olla myös yksipuolinen, muista se!

        Tarkoitan molemminpuolista mustasukkaisuutta ja väkivaltaa. Toinen osapuoli ei halua puhua eikä mennä hoitoon, itse olen mennyt, kasvanut ja oppinut. Siltikin olisin valmis yrittämään uudelleen jos toinen tekisi osansa. Ei tee, eikä puhu asioista, koska ei näe että hänessä olisi mitään vikaa.

        Olen miettinyt onko tunne yksipuolinen, muttei vaikuta siltä. Ainakin hän sanoo että yhä sama intohimo on minua kohtaan, on aina kanssani kun nähdään/teen aloitteen, ei ole ottanut uutta naista, on lakannut huolehtimasta itsestään jne...


    • ^ Tuttu

      tilanne..

      • Lobotomia?

        Oisko antaa mitään vinkkejä? Miten oot itse "selvinnyt" / mitä tässä pitäisi tehdä?


    • lobbaaja

      Hei nim. lobotomia! Ota oma elämä haltuusi.

      Ärsyttää "kuunnella" tuollaisia tarinoita! Joko otat eksääsi yhteyttä, ja yritätte miettiä jottako suhteenne voisi vielä onnistua paremmin ja palaatte yhteen, tai sitten annat sen tunteen olla omassa arvossaan.

      Kyllä sä voit jonkun toisne löytää, ja tuntea häntä kohtana jotakin arvokasta. Jos ei nyt sitä aivan tismalleen samaa kuin mitä eksääsi, niin omalla laillaan yhtä upeaa.

      Joka tapauksessa pitää TOIMIA jos on tunteita puoleen tai toiseen. Ärsyttää ihmiset jotka hilja amielessään haikailee jonkun perään. Tee jotain, tai siirry eteenpäin!

    • Lobotomia?

      Niin ärsyttää minuakin, enkä ole sellainen. Olen rehellisesti ja suoraan monta kertaa sanonut tunteeni exälleni, joka on niin tomppeli, ettei usko minua.

      Ja silti päädytään joka kerta nähdessämme moneksi päiväksi rakastelemaan. Tiedän että hän pelkää. Hän sanoo ettei ole koskaan tuntenut näin ja yhä, vuosien jälkeen se intohimo on jäljellä ja vaikka mitä, mutta on sitä mieltä ettei suhteesta tule mitään.

      Ei voi myöntää asiaa, mikä on minulle itsestään selvä: meidän kuuluu olla yhdessä. Minusta tuntuu ettei hän tajua kuinka ainutlaatuista tämä on, koska olen hänen ensimmäinen ja tähän mennessä ainoa tyttöystävänsä.

    • Entäpä jos

      tunne onkin yksipuolinen?

      (Rakkauteni ja/tai pakkomielteeni on kestänyt jo vuosia - vuosikymmeniä.)

      • ei match lainkaan?

        Silloin se ei ole täydellinen mätch, jos et herätä samaa toisessa ihmisessä.


    • Noh.. voihan

      kyynel..

      I know that shit happens, but my heart and soul persistantly keep on telling to me otherwise!!

    • 7ioto

      PASKAAAAAA

    • Tahdon uskoa, että:

      "Täydellisiä mätsejä on olemassa" , mutta alan myös pikkuhiljaa uskoa, että todella piiiiitkään elämänirakkautena pitämäni nainen, ei tunne (koskaan tuntenutkaan?) samoin.

      ->Alkaa takki olla aika tyhjä ja elämän suunta on juuri nyt melko hukassa, mutta kenties vielä joskus löydän sen todellisen täydellisen mätsin..

    • voiko näin käydä?

      Mitä jos se täydellisen matchin löytyminen aiheuttaa niin voimakkaan reaktion, ettei pysty käsittelemään asiaa vaan pakenee...?

      • Intohimonroihu

        Sanopa muuta...

        Voi käydä. Juuri niin on käynyt ainakin itselle erään tietyn kanssa yhden kerran elämässä. Tunsimme ennestään ja katseita ja flirttiä meidän välillä oli varmaan alusta lähtien. Kun hän vihdoin teki aikeensa ja tunteensa minulle suoraan selviksi, reagoin niin voimakkaasti että itsekin hämmästyin omaa käytöstäni. Torjuin hänet suoraa päätä. En oikein tiedä miksi koska olisin halunnut hänet. Kai tilanne oli muutenkin mutkikas mikä vaikutti päätökseen pakittaa voimakkaasti. Elämä jatkui eikä saatu tilannetta selvitettyä. Ollaan nähty myöhemmin useita kertoja ja tunne on ja pysyy ainakin itsellä. Aina "kolahtaa" kun hänet näen ja hänellä vaikuttaa olevan ihan samoja ongelmia. Tai ainakin pitää minusta sillä osoittaa sen selvästi ja välillä näkyy hänestä ulos päin. Nykyään välttelemme, kai oman järkevyyden nimissä. Mitään emme ole asialle tehneet sillä kumpikin varattuja.


      • Intohimonroihu

        Ja vuosia tämän kanssa jo kulunut sillä olen tavannut hänet jo ennen omaa miestä. Nykyään nähdään harvemmin kun kai hän yrittää unohtaa jos oikein asian tulkitsen mutta aina sama juttu kun nähdään.


    • Ilmeisesti sinulla

      on kokemusta asiasta? Mitä vastaat itse?

    • ristiriitaaani

      Mikä selittää tämän ilmiön sitten:
      Minulla on tunteet kuolleet miestäni kohtaan jo noirmaali aika seurustelun alusta lähtien milloin se sammakko palaa prinssin tilalle, eli emme ole siis sopivat.
      Mutta MIES sanoo että häenllä edelleen on tunteet vahvoina, hän rakastaa ja ons itä mieltä että olemme täydellinen match-pari..kestoseisokki päällä jok kerta minut nähdessään.
      eli jos tuo juttu pitäisi paikkansa, niin eikö molemmille siten pitäisi käydä niin että rakkaus lopahtaa alkuhuuman jälkeen?
      Miksi nyt on käynyt niin että vain minun rakkauteni on lopahtanut, mutta mies kokee edelleen jotain hormooneja.
      Miten tuo pystyy olemaan yksipuolista, että toinen on sen toisen täydellinen pari ja rakkaus ei suostu kuolemaan, mutta se toinen vaan jatkaa rakastamista kuin oltaisiinkin täydelline pari.??

      • bcontrol

        Mutta hei ole kuitenkin kiitollinen tilanteesta! Kaikilla kun ei ole miestä joka on todella rakastunut aina vaan! :)

        Usein tuo on toisin päin, naisem kiintymyksen erittämä oksitosiini rakastuttaa enemmän, kun taas miehen seksualisen kiihkon erittämä dopamiini vähenee kun nainen alkaa tulla "liian tutuksi".

        Luultavasti miehelläsi kyse on siis tosirakkaudesta! Onneksi olkoon!

        Ehkä sulla on muita hormonaalisia muutoksia, ehkäisypillerit, stressi tms? Oikeasti on tehty tutkimuksia että naiset viehättyvät aivan erilaisista miehistä ja erilailla sen perusteella minkälaista ehkäisyä käyttävät!


    • Nopeasti-paskaa

      Financially I have been supported the Academy of Finland.

    • ö030ek

      Ikävää jos ei sellaista koskaan löydäkään. Kyllä ihminen hakee itsensä kaltaista, jonka kanssa kohtaisivat samat arvot ja elämäntyyli. Ja tietysti että kolahtaisi myös seksuaalisesti. Monen kanssa voi sopia yhteen joiltakin osin ja oma päätös on, että tyytyäkö siihen jos ei yksin halua elää. Oma eka poikaystävä oli miltei itseni vastakohta ja ikävä ero siitä tuli. Nyt olen onnellinen että se suhde päättyi, koska minulle sopivampaa on olemassa.

    • Ohyeah

      Mukavaa kun tänne postataan välillä jotain järkevääkin:). Pitkäaikaisessa parisuhteessa pitää kyllä olla sitä jotain, että liitto kestää - ennen se kesti kun oli pakko. Omalta kohdaltani olen tehnyt päätelmän, että jonkinlainen vipsahtaminen pitäisi tapahtua, mukana hormonit ja myös (ehkä tiedostamaton) mieltyminen itselle sopivaan tyyppiin luonnollisesti ilman turhaa järkeilyä olisi se juttu. Olen inhorealisti, looginen asioiden punnitsija ja kyynikko. Tekisi hyvää hurahtaa kunnolla...

    • Niin_Ikävä

      Kyllä - on, vieläkin, kai kunnes kuolen.

    • opinnotkasassa

      Se on muuten evoluutiopsykologia, ei -biologia. Oppiainetta voi opiskella Turun yliopistossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 148
      4183
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3784
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      21
      2618
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1871
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1747
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1629
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1605
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1533
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1511
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1501
    Aihe