Onko tämä väkivaltaa vai mitä? Nainen pahana

vanha ja vastuuton

Minä olen mies, hän nainen. Tarina alkaa 2006, irtosuhde josta kehkeytyi monivaiheinen kaveruus/rakkaustarina. Koskaan ei ”virallisesti” oltu yhdessä. Hän pyysi sitä, minä pakoilin, kuitenkin jollain tavoin oltiin yhdessä vaikka ei oltukaan. Molemmilla oli useita muitakin suhteita tai hoitoja. Hän jätti ne suhteet (kai) loppuaikana kun toivoi vakisuhtetta kanssani, minä en jättänyt vaan sekalaisia suhteita oli viime vuoteen asti. Hän on nyt 33v, minä 41. Lapsikuumetta hänellä oli, ja lopuksi oli myös hänen itsemurhauhkauksia.

Olisi vaikka kuinka paljon kirjoitettavaa, kuvauksia siitä kuinka hauskaa ja rauhallista meillä oli pitkään yhdessä, tai kuinka raivokkaita tappeluita ja äärimmäisiä solvauksia ja petoksia loppuvaiheessa.. mutta laitan tähän nyt vaan simppelit faktat viimeisen parin viikon aikana tapahtui.

Kaksi viikkoa sitten: Hän soitti ja puhuimme vajaat 3 tuntia puhelimessa. Tai oikeastaan hän puhui, minä kuuntelin, ja kun jossain kohdissa väitin vastaan, hän korotti ääntään tai huusi. Joten sitten vaikenin ja kuuntelin. Kirjoitin puhelun aikana hänen tarinointiaan ylös, tarkoituksena saada selvyys mistä ihmeestä tämän todella surkeaksi menneen ”parisuhteen” kriisissä ja hänen muuttuneessa käyttäytymisessään on kyse. Edellisenä päivänä olimme puhuneet 5 tuntia samanlaista asiaa puhelimessa.

Sen noin 3 tunnin puhelun päätteeksi sanoin että nyt minun on lähdettävä kaupungille, hän sanoi että on vielä yksi asia sanottavana. Sanoin että ok. Hän sanoi hiljaisella ja jotenkin muuttuneella tai värittyneellä äänellä että muutama päivä sitten (meidän merkkipäivä, emme viettäneet sitä taaskaan yhdessä) hänellä oli todella vaikeaa ja mielessä kävi että hän päätyy mielisairaalaan, tai jotain muuta tapahtuu.

Minulla särähti korvaan koska tarina kuulosti ikävän tutulta ja kipeältä. Pyysin toistamaan selkeämmin mitä hän tarkoittaa. Hän toisti. Minulla loppui kärsivällisyys ja tiuskin puhelimeen että ”Olet siis uhkaamassa taas itsemurhalla? SE ON HENKISTÄ VÄKIVALTAA! En hyväksy sellaista!” ja löin luurin kiinni. Tajusin heti itsekin että ei olisi kannattanut menettää malttia, mutta tämä oli ehkä kymmenes itsemurhaviittaus vuoden sisällä, ja tuli odottamatta kaksi päivää jatkuneiden melkein rationaalisten maratonpuheluiden ihan loppumetrillä. Juuri kun olin toivonut että keskustelu pääsisi jotenkin tervehenkisemmille raiteille kuin mitä viime kuukausina on ollut.

Hän kuitenkin päätti, syystä tai toisesta, puheluiden päätteeksi kommentoida kuinka itsetuhoiselta hänestä tuntuu. Minusta siinä haisi häikäilemätön henkinen hyväksikäyttö: myötätunnon kalastelua ja syyllisyydentunteen aiheuttamista toiselle, keinoja kaihtamatta. Mutta koska ei voi olla varma, vaan pelko toisen itsemurha-aikeista on aito, se juuri tekee tilanteesta niin pirullisen. Ehkä se ei ollutkaan tahallista kiusaamista, vaan rehellistä avun pyytämistä minulta? Olenko narsistinen hirviö, kun edes epäilen muuta?

Lyötyäni luurin kiinni, hän soitti takaisin, ja kirkui sellaisella äänellä jota kuulee vain jossain kauhuelokuvissa. En saanut selvää mitä hän sanoi, sitten luuri meni hänen puolelta kiinni. Puolen tunnin kuluttua tuli email, jossa hän kertoi nyt kirjoittavansa viimeisen testamenttinsa, ja todistuksensa lähipiirille siitä tuhosta mitä minä olen tehnyt, hakevansa unilääkettä ja aikovansa alkaa popsia sitä loputtomiin ja katsoa mitä tapahtuu. Maailma saa tietää. Vastasin että se on hulluutta, ollaanpa nyt molemmat aikuisia ihmisiä.

Tämä oli ehkä kolmas kerta kun uhkaus oli noin konkreettinen. Muilla itsemurhalla uhkauksen kerroilla se on ollut epäsuoraa ja verhottua. Mutta kuitenkin aivan helvetin pelottavaa! Aiemmilla kerroilla olin ollut hänen vanhempiinsa ja kavereihinsa yhteydessä ja pyytänyt apua, pyytänyt reagoimaan. Jotain reaktioita silloin tulikin. Sen jälkeen tämä naiseni ilmoitti että jos vielä olen hänen vanhempiinsa yhteydessä, se vain satuttaa heitä mutta ei auta mitään, ja seurauksena on että ei vain hän vaan myös hänen äitinsä kuolee!

En koskaan päässyt selville mitä tuo kommentti häneltä oikeastaan tarkoitti, mutta se on sen verran pelottava että en ole sittemmin uskaltanut olla hänen vanhempiinsa yhteydessä.

7

312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha ja vastuuton

      JAAHAS, huomaan että ei tästä lyhyttä tarinaa tullutkaan. Katkaisen taustakertomuksen tähän, ja ohessa perusfaktat mitä tänään tapahtui:


      1.
      Olin työtapaamisessa. Tuli puhelu. Se oli hän, ensi kerran 2 viikkoon! Olin aika yllättynyt. Sanoin että en juuri ehdi puhua, voidaako soittaa myöhemmin. Hän sanoi että taustaäänet kuulostavat siltä että en ole missään kokouksessa (paikka oli baari jossa soi musiikki). Sanoin että oli miten oli, suljen nyt. Ja suljin puhelun.


      2.
      Laitoin puhelimen äänettömälle. Hyvä, sillä kokouksen aikana tuli 30 puhelua, katselin kun puhelimen ruutu välkehti. En pystynyt keskittymään keskusteluun vaan tunsin jännittyväni. Koitin parisuhdeterapeutin neuvomaa jännitysharjoitusta, ei paljon auttanut. Kokouksen tunnelma lässähti minun osaltani ja luulen että hapan naama huomattiin, mutta muut eivät tiedä syitä miksi olin niin pahana. Koitin kuitenkin olla mahdollisimman normaali.


      3.
      Kävin wc:ssä ja tunsin hieman horjuvani. Supattelin itselleni ”oh God! Oh God! Voi Jumala tätä tilannetta!”


      4.
      Kokous päättyi. Kävelin yhden puiston hiljaiseen nurkkaan ja soitin hänelle takaisin. Tässä puhelun sisältöä eli hänen sanojaan: ”Oletko sä muka olevasi ihminen?”, ”Olet loukannut mua niin monta vuotta, mitä sä muka olet kärsinyt?”, useaan kertaan hän toisti ääneen tapauksen jossa sylkäisin häntä yli vuosi sitten (se on totta. oli silloin aika helvetin loukattu ja vihainen, olin mielestäni auttanut häntä monessa asiassa mutta hän heitti naamalle: ”sinä teit ne asiat vain satuttaaksesi minua!”, minusta se oli silloin kuin sylkäisy naamalle, mutta henkisesti: eli ei todistettavissa). Hän toisteli sitä sylkäisyepisodia niin monta kertaa, että minulle tuli tunne että onko hän nauhoittamassa tätä puhelua ja kerää jotain todistusaineistoa kuinka vittumainen sika minä olen?

      Koitin välttää aihetta ja olla provosoimatta mutta se tuli esiin niin monta kertaa että päätin kysäistä: onko sinusta sitten ok se, että täysin provosoimatta potkaisit minua munille silloin? Hän oli erään kavereideni käydyn keskustelun aikana luullut että vähättelen häntä, siitä seurasi potku jalkoväliini täysin varoittamatta; tajusin tapahtuneen vasta kun kroppani meni kaksin kerroin kadulla ennenkuin olin tietoisesti ehtinyt rekisteröidä mitään tapahtuneen:

      ”Mikä helvetti mulle nyt tuli?? (5 sekutia kuluu ennenkuiin tajuan--) Siis mitä, menin kanveesiin koska sinä potkaisit munille?? MIKSI???”

      Lopputuloksena kävi silloin ilmi että hän oli ymmärtänyt täysin väärin jonkin lauseen jonka olin sanonut, ja suuttunut. No, tänään puhelimessa selitys oli ”sehän oli vaan väärinkäsitys”. Naamalle sylkemistä siis kaivellaan loputtomiin, ja ehkä nauhoitetaan sitä koskeva puhelumme. Miestä jalkoväliin potkiminen on kuitenkin ”vain väärinkäsitys ja silloin suutahdin, itse sanoit ettei vanhoja askioita pidä kaivella”.

      Otin myös esille sen, että hän on jokin aika sitten lähettänyt todella kummallisia ja valheellisia häväistys-emaileja lähipiiriini kuuluville ihmisille, ja koittanut aktiivisesti sitä kautta aiheuttaa minulle vahinkoa työasioissa. En tiedä häpeääkö hän sitä toimintaansa vai mikä on, mutta en saanut häneltä tähän asiaan paljon kommenttia. Vai olisiko hän sittenkin ollut nauhoittamassa puheluamme, eli hänen oli parempi olla tunnustamatta sille nauhalle mitään?? En voi tietää...!


      5.
      Tämän päivän puhelun aikana hän oli myös rauhallinen, ja sanoi muutaman asian jotka voi ottaa huomioon ihan rationaalisina mielipiteinä ja havaintoina.

      Tässäkin on se pirullinen piirre, ettei hän ole täysin hullu tai paha, vaan osaa myös ajatella omilla aivoillaan ja sanoo välillä järkeviä asioita. Joita en voi olla sivuuttamatta, koska niissä on järkeä. Esim aihepiiristä ”mika minussa on vikana”. Siis tämän jutun kirjoittajassa.

      Siitä huolimatta välillä taas tulee hyvinkin sekopäistä tai täysin yksipuolisen syyttävää tarinaa. Ja huutoa. Ja itsemurhauhkauksia, suoraan sanottujakin, mutta useimmiten verhottuna tai epäsuorasti vihjaillen.


      6.
      Päivän puhelu saatiin päätökseen lopulta ilman paljoa huutamista tai hysteriaa. Lähdin lenkille. Sen aikana olikin sitten tullut 10 puhelua (vain). Lähetin viestin että tuollainen soittelu perä perään tuntuu minusta uhkaavalta ja pelottavalta. En soittanut takaisin. Hänestä ei ole sittemmin kuulunut.


      7.
      Olen blokannut hänen puhelinnumeronsa työpuhelimestani. Hän on sen takia hankkinut ilmeisesti juuri jonkun systeemin jolla soittajan numeron saa muutettua tai poistettua, koska tänään kaikki hänen puhelut tulivat työpuhelimeeni, ja useasta eri tuntemattomasta numerosta tai estetystä numerosta. Kun johonkin niistä vastasi, niin se oli hän siellä linjan päässä.



      Mistä tässä on nyt kyse?? Miksi hän tekee noin?

      Mitä minä nyt teen???

    • erakkonainen

      Ihan naisena sanoisin että tarvitset nyt kyllä apuja trauma terapeutilta etkä suomi 24 lukijoilta.

      Homma kuulostaa niin sekoamassa olevan ihmisen elämältä että onko kaup. kenties kriisi keskusta. Menisin sinne tai soittaisin ja lukisin tämän episodin sinne. Meinaan jos ja kun tuo naisesi toteuttaa edes uhkailunsa sinne päinkään sinulla on ammattilaisen tuki takana.
      Nti on ihan selkeesti jostain syystä sairastunut sellaiseen uskoon että olet luvannut jotain jota et ole sitten kuitenkaan lunastanut. siitä tuo raivoaminen ja täysi sekoaminen rakkaudesta. Tuosta vaan ei tule muuta kuin ruumiita jossain vaiheessa jos et nyt hae apuja ammattitasolla nk. ulkopuolista apua. Vähän pelottaa tuo sun läheisyys rähähdenaisen lähellä.
      Omasta kokemuksesta voin sanoa ett jos en olisi ajoissa kadonnut ihmisen elämästä täysin ja hakenut apua ammttitasolla olisin varmaan ollut oikeudessa jossain vaiheessa. Samanlainen sekopää rakastaja kanssa takana.

    • harmillista

      olet pulassa.ikäänkuin pettänyt toisen.mene keskutelemaan jollekin ammatti-ihmiselle,ahistavaa jo .älä suostu pitkiin puheluihin,,,paha tilanne sulla,voimia paljon

    • Terkka

      Jostain syystä edellinen kommenttini on taas kerran poistettu. Joku vetänyt herneen nenään, kuten tavallista.
      Mutta, toistampa tässä:
      -tilanne täyttää henkisen pahoinpitelyn tuntomerkit.
      -ihan ensiksi, ota seuraava kerta puhelu nauhalle tai pyydä todistaja paikalle kuulemaan. Älä kuitenkaan mene mukaan riitaan, anna naisen kiljua ja uhkailla.
      -älä poista tekstiviestejä äläkä e-maileja.
      -mene lähimmälle polisiasemalleja kysy neuvoa miten eteenpäin. Ota todisteet mukaan.
      -älä jää yksin, kerro luotetulle henkilölle/henkilöille asiasta. Ja hae kesksuteluapua!
      Psyykkinen väkivalta on yhtä paha kuin fyysinenkin!
      -kun olet saanut "materiaalin" kokoon, älä vastaa puhelimeen tai hänen meileihinsä. Jos tulee kadulla vastaan tai tulee ovelle häritsemään, soita poliisi.
      Tuo on hyvin raskasta ja voi jatkua pitkään jos et toimi. Kenenkään ei tarvitse elää tuollaisen kanssa, ei kenenkään. Hävetä ei tarvitse, ammatti-ihmiset on kuulleet paljon tätä, ja paljon muuta. Ei se ketään hätkäytä. Rohkeasti toimeen.

    • Kuulostaa tutulta

      Tuo nainen ei kyllä vaikuta ihan tervepäiseltä.... itseasiassa jonkun sortin luonnehäiriö tulee ekana mieleen. Kokeilepa jatkossa olla reagoimatta millään tavalla mihinkään yhteydenottoon. Kokeilee aikansa eri tyylejä (rajujakin!), mutta jos ei saa sinusta reagointia aikaan, niin turhautuu ja "pyyhkii sut elämästään", jonka jälkeen saat olla rauhassa.

      MUISTA: AIKUINEN IHMINEN ON ITSE VASTUUSSA ITSESTÄÄN, kenenkään itsemurhauhkailut ei ole toisen syy, tuossa kuvaamassasi tilanteessa niiden tarkoitus on vain ja ainoastaan hajottaa ja hallita sua.. törkeää henkistä väkivaltaa, jota luonnehäiriöiset harjottaa ihan sumeilematta.

    • vanha ja vastuuton

      Kiitos neuvoista ja kommenteista.

      En ihan kaikkia kommentteja heti uskonut, mutta nyt vaikuttaa todellakin siltä että tilanne vaan pahenee ja järkipuhe ei tunnu menevän millään keinolla perille. Ainoa keino alkaa kohta olla puhelinnumeron ja osoitteen vaihto...

      Itse olin uskoton aiemmin. Tai ehkä en "teknisesti uskoton" koska olin sanonut että en ala olemaan ainoastaan hänen kanssaan, vaan muitakin saattaa olla. Hän siis tiesi tilanteen. Mutta toisaalta yhdessä oleskelu (ei yhdessä asuen kuitenkaan) vuosien ajan on voinut antaa ymmärtää että kyllä me sitten lopuksi mennään naimisiin tms...

      Kenellä on päävastuu?

      Loinko minä tämän tilanteen?

      • sairastut itsekin

        Sinä et ole onneksi sitoutunut häneen vielä mitenkään ja sinulla on täysi oikeus katkaista tuo erittäin epäterve suhde. Sanot sen hänelle erittäin selkeästi ("tämä suhde meidän välillä päätyy nyt tähän ja piste."), etkä sanallakaan jatka keskustelua tai kuuntele hetkeäkään häntä enää, vaan suljet puhelimen, etkä vastaa yhteenkään soittoon tai viestiin enää sen jälkeen.
        Se, mitä tuo nainen tekee sen jälkeen, EI OLE SINUN VASTUULLASI, VAAN HÄNEN TÄYSIN OMA PÄÄTÖS, vaikka tekisi itsarin, mutta parhaimmassa tapauksessa teistä molemmat pääsette toipumaan tuosta kieroutuneesta suhteesta, kun tuo mieletön riippuvuus katkeaa, etkä ole enää hänen mielivaltansa kohde.

        Voit puhua asiasta esim kriisipuhelimeen ja poliisille, jolla on asia tiedossa silloin, jos jotain tapahtuu. He EIVÄT pidä sinua missään tapauksessa syyllisenä, jos nainen päättää yrittää itsaria. Nainen on aikuinen ja päätösvaltainen ja vastaa omista teoistaan. Sinä et pysty estämään, jos hän aikoo tuollaista! Jos mahdollista, vaihda osoite ja puhelinnumero, jonka laitat salaiseksi. Osoitettakin voit miettiä, kuinka suojaisit, ettei hän saa selville. Älä vastaa numerottomiin tai sulle vieraisiin numeroihin ja jos työpuh pakko vastata, niin sulje välittömästi, kun kuulet, että se on hän. En tiedä, voiko puhelimeen laittaa yhden tai useamman nron eston, ettei niistä nroista pääse. Töissä voi hyödyntää puhelinkeskusta, joka voi kysyä, kuka soittaa ja millä asialla ja sanoa keskukselle, että sanoo aina sille naiselle, että et voi ottaa puheluja nyt vastaan. Tai anna pomon vastata ja nähdä, mikä puhelinhäirikkö/työn häiritsijä tuo nainen on. Pomo voi esittää naiselle asiallisen ja vakavan uhkauksen: "ellei tähän työpuhelimeen soittelu ja työntekijämme häirintä lopu, ilmoitan asian poliisille."
        Etköhän pääse naisesta eroon. Tee vaan ensin itse LUJA PÄÄTÖS!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      311
      2814
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2193
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      82
      1643
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      188
      1530
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1335
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      54
      1231
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1094
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      20
      1092
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1030
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      921
    Aihe