Kuinka kävelylenkille?

Maaliskuuhhhh

Liikunnan sanotaan auttavan paniikkihäiriöstä kärsivää, mutta kuinka mennä esim. kävelylenkille kun pelkään että saan lenkillä paniikkikohtauksen? Haluaisin niin kovasti lisätä liikuntaa, kun suurilta osin tulee oltua vain neljän seinän sisällä, mutta kun en uskalla lähteä ulos. Tuntuu niin kauhealta ajatukselta, että olen kävellyt aika pitkälle ilman paniikkioireita, ja sitten jos kohtaus tulee yhtäkkiä, enkä pääse heti kotiin.

24

2392

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ahistus3

      Kumpi on helpompi, ihmisten ilmoilla kävely (eli lenkille vaikka kaupungille) vai enimmäkseen yksin olo (eli pururadalle, metsään tms)? Valitse ensialkuun se, mikä tuntuu helpommalta... mulle on helpoin mennä ihan vaikka metsään, ja onneks asunkin jos ei nyt korpimetsän mutta ison puiston lähellä, mutta toisille voi olla tietty se, että on ihmisten ilmoilla jos oikeesti tulee niin pahoja kohtauksia, että tarvitsee apua.

      Jos on todella hankalaa, niin pienin askelin :) Käy vaikka ensin lenkillä ihan lähistöllä, että on nopea päästä kotiin ja sitten vähitellen pidempiä.

      Mua ainakin auttaa, jos tulee ahdistus tai tunne, että paniikki on tuloillaan (esim koulussa) niin lähden kävelemään... aina ei tartte kuin kiertää vaikka kortteli, niin jo helpottaa, en tiedä onko se se liikunta vai ulko-ilma mikä auttaa.
      Yleensä se lähteminen ulos on se vaikein, ja ehkä ekat kymmenen minuuttia pohtii vaan lähintä pakoreittiä kotiin, mutta kyllä jo 20 minuutin jälkeen olo kohenee ja on ihan mukavaa jo.

    • Blöbö

      Sinun pelkosi siitä että saat kohtauksen todennäköisesti myös aiheuttaa sen kohtauksen. Ei ole mitään pelättävää ja hävettävää siinä että saa paniikki kohtauksen kesken lenkin, istut vain alas ja hengittele rauhallisesti.

      Sinun tulisi miettiä miksi sinun kohtauksesi alkavat, monesti ihminen ei ymmärrä niitä ajatuksia ja mekanismeja mitkä voivat johtaa siihen kohtaukseen.

      Sinun tulisi muistaa se että sinulla ei ole mitään hätää vaikka kohtaus iskisikin kesken lenkin, rauhoitut ja keskität ajatuksesi johonkin yksinkertaiseen asiaan kuten hengittämiseen, siihen tunteeseen.
      Älä pyöritä päässäsi ajatuksia mitkä vain pahentavat kohtaustasi, kuten: mitä jos joku näkee minut nyt.

      Nämä ajatusmallit myös usein aiheuttavat niitä kohtauksia kun pelkää, nolaavansa itsensä, häpeä, epäonnistuminen. Ihmiset usein eivät edes tiedosta että ajattelevat moisia asioita, tai pelkäävät niitä.
      Nämä ovat niitä ajatusmalleja jotka ruokkivat sitä paniikkihäiriötä.

      • Anonyymi

        Hienosti kirjoitettu, se on juuri näin 👍❤😊🌞


    • Paniikkipoijjes

      Minä sain reilu vuosi sitten paniikkihäiriö -diagnoosin parin muun diagnoosin yhteydessä ja tuossa vaiheessa olin lähestulkoon neljän seinän sisällä oleva. Ihan pienetkin ulkoilumatkat tuntui karsealle ja keho oli lähestulkoon 24/7 stressi/ahdistuneisuustilassa, sydän tykytti ja lyönnit kuuli koko ajan, rintakipuja, huimausta jne. Itselle auttoi nämä kikat pikkuhiljaa:
      1. Tein alkuun todella pieniä lenkkejä, mutta mietin mielessäni jotain tyyliin: "aivan sama jos kerran meinaan nyt kuolla niin tulkoon vaan sydänkohtaus/mikälie" ja jatkoin kävelyä vaikka pahaa teki.. Tuosta ne oireet rupesi sitten ajan kanssa pikkuhiljaa helpottamaan kun jatkoin ja jatkoin.
      2. Alkuun kävelin muutaman sadan metrin säteellä kotikerrostalosta, ensimmäisten viikkojen lenkit oli ehkä sen 300 metriä, siitä pikkuhiljaa aina pidensin ja kävin vähän kauempana. Muutaman kuukauden jälkeen huomasin, että pystyin kävelemään jo usean kilometrin lenkkejä ilman sen suurempia pelkoja tai oireita.
      3. Varsinkin alkuun kävin kävelemässä enemmän ilta-aikaisin, koska iltaisin/öisin kehoni on rauhallisempi kuin päiväsaikaan.

      Jos asuisit täälläpäin niin lähtisin mielelläni kaveriksi ja tueksi/turvaksi :)

    • se elinikäinen

      Minä saan lähestulkoon aina paniikkikohtauksen, kun lähden ulos. Toisinaan se estää lähtemisen, toisinaan ei. Mutta kieltämättä tieto siitä, että pantsu tulee, estää lähtemisen tai kynnys on ainakin korkeampi.

      Suututtaa aika tavalla. Sitä ei tavallinen ihminen tajua, miten paljon paniikki- ja ahdistushäiriöinen ja vielä lisäksi adhd-diagnoosin omaava joutuu tekemään jokapäiväisen elämänsä eteen kuin ns. normaali.

      Niin ja se liikunta ei vaikuta ahdistukseen mitenkään, mutta on fyysiselle terveydelle hyväksi.

      En tiedä, oliko tästä aloittajalle apua, kirjoitin koska halusin sanoa, että inhottavaa se on, mutta ei se ole kuolemaksi. On vain elettävä sen paniikin kanssa päivästä toiseen. Sitten kun saa liikutuksi tai tehdyksi jotain muuta, niin on hyvä ajatella että tenpäs kuitenkin.

    • rohkeasti vaan!

      Itsekin olen aina pelännyt lenkille lähtöä paniikin takia. Mulla on vielä se ikävä piirre että paniikki laittaa mahan lähes aina sekaisin ja pelkään kuollakseni että "nyt on päästävä vessaan"-olo tulee kaukana kotoa.

      Aloitin itse pienin askelin. Mulla alkaa tosta 10metrin päästä polku joka kiertelee mettässä pienen lenkin. Siellä pystyn olemaan ihan rennosti joten jos on paha "paniikkipäivä" niin en edes pakota itseäni kauemmas. Vähitellen rupesin tutkimaan (kännykän kartat-palvelusta :D) että miten pyörätiet ja autotiet menee ja miten voisin kävellä pienen lenkin niin että lähinnä ns. kiertäisin kotia (pääsisin nopeasti takaisin jos paniikki iskee).

      Uskon että pelon kohtaaminen on myös tosi tärkeää. Mulle on pari kertaa tullut jossain yleisellä paikalla paniikkikohtaus joka pisti mahan sekaisin mutta tajusin että pystyn pidättelemään vessaan asti. Sellaiset vähänkin positiiviset kokemukset vahvistaa tunnetta siitä että selviän.

      Aurinkoisia kevätpäiviä! :)

    • Tarmotar

      Meillä päin ei ainakaan ohikulkijat katsele muiden tekemisiä joten saa rauhassa olla. Joskus saatan rivakoittaa kävelyvauhtia jos tuntuu että nyt tulee rytinälle -> puran energian kävelyyn.

      • se elinikäinen

        Mielestäni oli muutoinkin hullua, että toiset ihmiset tuotiin mukaan tähän keskusteluun. Ei kai sillä mitään väliä ole, mitä toiset ihmiset ajattelevat, siis paniikkihäiriöisen kannalta. Omaa oloa siinä vain ajattelee.

        Tai tietysti jos paniikilla on sellainen selkeä syy, että toiset ihmiste pelottavat niin sitten se on eri juttu.

        Itse harmittelen lähinnä sitä, että kiitos pultsarien ja huumeveikkojen on penkit siivottu lähes kaikkialta pois. Jos huippaa pasta, olisi mukava istua jonnekin hengähtämään välillä, mutta minnekäs istut.


    • Kipinä

      "Mielestäni oli muutoinkin hullua, että toiset ihmiset tuotiin mukaan tähän keskusteluun."
      Suurimalla osalla paniikkihäiriö liittyy sosiaalisiin pelkotiloihin.
      Ulkotila, ulos meneminen laukaisee siksi monilla paniikkokohtauksen.

      Kieltämättä on harmi että penkit on raivattu pois kaikkialta ympäri maata.

      Kysyisin sinulta (Se elinikäinen) että mikä sinun paniikkihäiriösi syy on?
      Kirjoituksistasi sai sen kuvan ettei se ole perinteinen sosiaalisten tilanteiden pelko? Aina Paniikkihäiriöisellä on se perimmäinen syy takana niille kohtauksille. Mitä pelkää, useinkaan ihminen ei pysty paranemaan jos ei tiedä edes niitä syitä sille.

      • se elinikäinen

        Huomasin itsekin eilen kirjoittaessani, että kommenttini ei ollut ihan ok, koska isolla osalla paniikkikohtaukset liittyvät tietyntyyppisiin sosiaalisiin pelkotiloihin. Se mikä sai minut kommentoimaan oli, että yritin lohduttaa ettei toisten suhtautumisesta kannata välittää, ettei tulisi vielä lisää sitä painetta. Itselläni kun toisten ihmisten suhtautumisella en ole mitään väliä enkä mieti toisia ihmisiä erityisemmin.

        Minulla paniikkikohtauksia tulee jopa ihan ilman syytä kun ongelma on kroonistunut eli kun pelkään että niitä tulee ja tiedän että niitä tulee, niin tuleehan niitä tietenkin. Koska niitä on ollut ihan pikkulapsesta saakka (jolloin niitä tietenkään ei osattu hoitaa eli olin yksin vuosikymmeniä) niin ongelma kroonistui.

        On asioita, jotka lisäävät paniikkikohtausten todennäköisyyttä. Yksi sellainen asia on ihmisistä tai liikkeiden taustamusiikista lähtevä melu. Tai että seinän takana pidetään äänekkäitä bileitä. Yhden sellaisen tilanteen yhteydessä oli vähällä, etten soittanut itselleni ambulanssia joulun välipäivinä, mutta sain onneksi työterveyshoitajan kiinni. Hän kehotti poikkeuksellisesti ottamaan Propralia tavallista isomman annoksen ja pahin laukesi. Pidän siitä, että maailmassa ei ole turhia ääniä ja yksin oleminen tekemättä mitään hiljaisuudessa on parasta luonnonlääkettä.


    • sisäliikuntaa

      Voihan sitä liikuntaa sisälläkin harrastaa. Jumppaa niin että hiki lentää, netistä löytyy ohjeita ja videoita. Voi laittaa vaikka ikkunan auki. Itse en vain saa lähdetyksi ulos vaikka näyttää ettei monikaan ihminen tuossa lähellä lenkkeile. Joku vaan jarruttaa...

    • Kipinä

      Oma pääsi.

    • gvbon

      Lähdet vaan rohkeasti kävelylle ja otat mukaan taskuun yhden rauhoittavan lääkkeen (esim. xanor, diapam, rivatril) mahdollisen kohtauksen varalle.

      Teen usein näin, että mukana on laukussa aina 'varmuuden vuoksi' yksi rauhoittava. Saa mielenrauhan vain tiedosta, että apu on lähellä tarvittaessa ja usein ei tule edes popsittua sitä rauhoittavaa.

      Paniikkikohtaukseni olivat pahoja ja niitä tuli usea päivässä.
      En voinut matkustaa bussilla, poistua kotoa edes kauppaan ja kotonakin sain kohtauksia.
      Masennuin kun ei tullut käytyä missään.
      Otin itseäni niskasta kiinni ja päätin väkisin pelosta huolimatta lähteä matkustamaan bussilla, lentokoneella, asioimaan pankissa jne.
      Joskus sain kohtauksia joskus en.
      Kohtaukset loppuivat aika nopeasti, opettelin uudelleen tottumaan asioihin ja hyväksymään kohtaukset.
      Ajattelin, että kohtaukseni näyttää ulkopuoliselle korkeintaan siltä, että olen pahoinvoiva tai että olen pyörtymäisilläni.
      Ei niin paha ulkopuolisen katseltavaksi, verrattuna epilepsiakohtaukseen tms.

      Joskus täydessä bussissa tuli kohtaus ja ajattelin, että kukaan ei huomaa sitä. Otin vain rauhoittavan ja homma oli taas hallussa.
      Nykyään kohtauksia tulee vain kerran tai pari kuussa, useimmiten alkoholin tai kahvin nauttimisen jälkeen. Näitä olen pyrkinyt välttämään.

      Liikunta onnistuu hyvin. Alkuun voi jännittää mutta liikunnan mukana tuoma mielihyvä endorfiini kyllä rohkaisee siihen ettei pelkää ja kohtausta tulisi.
      Käyn salilla usein. Silloin kuin huimaa tms. niin levähdän, juon vettä ja kuuntelen musiikkia.


      kaikkea hyvää !

      • Anonyymi

        Läheskään kaikki ei saa lääkeapua niin neuvosi on monelle yhtä tyhjän kanssa siltä osin.


    • Anonyymi

      Tämä on kuin minun kokemukseni. Juuri tänään kesken kävelylenkin kiireesti kotiin: tuntuu että hengitys salpautuu, voimakas pahoinvointi jne. Tämä tapahtui aamupäivällä ja vieläkin on vähän höntti olo, vaikka kello on 20 illalla. Jos vielä seuraat tätä palstaa, kerrotko, oletko päässyt eroon ongelmastasi ja miten? Todella elämää rajoittava asia.

    • Anonyymi

      Ihan niin se on, omaiset ovat kovasti yllytämässä että nene nyt lenkille tietämättä kuinka vaikeaa se on ihmiselle tämän sairauden kanssa. Silloin toivoo että hekin saisivat kokea miltä se tuntuu .
      Ja nykyisin sanotaan myös hoidon taholta ettei aina ole hyväksi pakottaa itseään mihinkään
      Niin että täytyy ehkä odotella sitä milloin tuntee jaksavansa kävellä sillä nekin tunteet tulevat ajan mukana

    • Anonyymi

      Miten on läkityksesi laita. Miloin kävit kontrolissa siitä? Mitä opet trapiassa? Mitkä työkalut sait sietä? käytä niitä.Jos tupakoit,juot kaljaa,viniä? pahentaa vaan tilanettasi.

    • Anonyymi

      Kommenttisi on jo vanhentunut.. mutta sanoisin, että entä sitten, jos kohtaus tulee lenkillä? Voithan saada sen kohtauksen vaikka jossain puskassa.. se menee ohi ja voit jatkaa kävelyä. Ehkä ei tartte olla aina kotona vaan "uskaltaa" saada kohtauksen myös lenkillä.

    • Anonyymi

      Jos joku teistä osaa englantia, hankkikaa jostain käsiinne Claire Weekesin kirja "Hope and Help for Your Nerves". Suosittelen, tämä kirja on kultaakin kalliimpi.

    • Anonyymi

      Eikö se päinvastoin ole vähän pelottavaa siellä omissa oloissaan saada, et jossain syrjemmässä ihmisten ilmoilla tunne että saa apua tarvitessaan. No sellainen ohje on että vedenjuonti, kun sitä ei pysty tekemään jos tosi kyseessä. Aivot saa viestin että kaikki hyvin. En ole tainnut koskaan saada joten en ole varma onko se tuossa tuoksinassa sitten mahdollista. Noin kolmasosa ihmisistä kokee paniikkikohtauksen elämänsä aikana. Onko ahdistuskohtaus sitten eri asia, se on tullut koettua.

      • Anonyymi

        Ensimmäinen paniikkikohtaus varmasti aina tosi pelottava! Toistuviin olisi hyvä yrittää suhtautua rauhallisesti ja mm. hengittää hitaasti, kun se on "vain" tunne, jos ole mitään oikeaa merkkiä vaarasta. Jotta tämä onnistuu, pitää siis saada itselleen varmuus siitä, ettei ole aidosta uhkatilanteesta kyse. Mitä paremmin kykenee ajatteleen paineistettuna, sitä paremmin varmaan paniikkiinkin osaa suhtautua. On kokemusta itselläkin, kuin myös ahdistuksesta, enkä mä pelkkää paniikkia pidä kovin pahana, kun on sosiaalisesti ja muutenkin pahempaa oirekuvaa.

        Monisairas


    • Anonyymi

      Minä en kans uskalla lenkille lähteä, pahin oire panikkikohtaksessa on huimaus. En tiedä miten seviäisin kotiin takaisin kun saattaa kestää useamman tunnin huimaus pahassa kohtauksessa. Vuosia ollut jo tätä, haaveilen et olisimpa terve ja pystyisin yksin käymään esim. kaupungilla käveleen. Kahdin ihmisiä jotka yksin kävelyllä.

      • Anonyymi

        Kuulostaa ikävältä... Onko se varmistettu, että syy tosiaan paniikki? LIenee hyvin harvinaista, että jää tunneiksi päälle kotonakin. Mulla ainakin tulee mieleen muutakin vaikken lekuri ookaan

        Monisairas


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuulostaa ikävältä... Onko se varmistettu, että syy tosiaan paniikki? LIenee hyvin harvinaista, että jää tunneiksi päälle kotonakin. Mulla ainakin tulee mieleen muutakin vaikken lekuri ookaan

        Monisairas

        Niinku on ihan kokemusta itselläkin. Primaaria paniikkihäiriötä tai sos.til. pelkoa ei ole vai kuinka se pitäis ajatella, mut ellei tiettyjä somaattisia vikoja olis, ei näitä ongelmia olisi. Huomaa sen tuolla kaupoissa, aika puupää saa olla ilman että kukaan puuttuu, mutta annas jolla, jos jonkun mielestä joku on hirveetä niin johan suu käy!

        Pahimmat paniikkioireet on semmosia mitkä sivullinenkin on voinut huomata - ja kommentoida kuka mitenkin. Mutta mulla on myös somaattisella puolella sosiaalisesti haitallisia oireita ja sieltä kaikki lopulta kumpuaakin - siis kokemuksista, mutta myös paniikkia lietsovia sairauksia, kilpirauhasen liikat. ja nestetas.häiriöt. Sen sijaan semmoset pienemmät mitkä on lähinnä omaa tunnetta, ovat jo aika harmittomia. Eli siis voihan sitä olla omasta mielestään vaikka liian ruma ihmisten joukkoon, mut kukaan ei ole huomioo kiinnittänyt niin so what.

        Monisairas


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      49
      5005
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3287
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1412
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1265
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      957
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      878
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      215
      741
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe