Onko ilmoitusvelvollisuutta?

...arveluttaa?

Meille tuli au pair tammikuun alussa 2013, työsopimus loppui tämän vuoden tammikuussa. Nyt hän käväsi näppäämässä oman autonsa Sveitsistä ja puotteli sillä suoraan pihamme, eli tullauksia yms. ei ole mitään tehty. Hän ei uskonut kun sanoin kuinka tulee toimia. Sen tiedän että tuonti olisi maksanut lähelle 4000€ kaikkinensa, koska muuttoautona sitä ei enään voi tuoda. Käsitykseni mukaan myös turistiautona sen olo Suomessa on laitonta koska hänellä on osoite ollut meille kohta puolitoista vuotta. Nyt mieltäni askarruttaa että olenko ilmoitusvelvollinen vai onko tämä täysin hänen omalla vastuulla? Ja tuleeko tuon 4000€ lisäksi hänelle sakkoja tullaamatta jättämisestä?

12

231

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mies Saksasta

      Muuttoautona tuskin enää hyväksytään, koska auton pitää olla omistuksessa ja käytössä ulkomailla vähintään 6 kk ennen maahantuontia. Käyttöönottoilmoitus tulliin ja veroilmoitus 5 päivän sisällä siitä, niin selvinnee autoveron maksulla.

    • harmaa alue ?

      Melkoisen epäselvä ja epätarkan "kaahottava" tilannekuvaus josta ei tahdo oikein saada selkoa tilanteen perusfaktoista.

      Siis kysessä on sveitsiläinen au-pair, joka ollut lastenkaitsijana Suomalaisessa perheessä Suomessa tuon mainitun noin vuoden sopimusajan ja piste.

      Nyt hän sitten sopimuskauden päätyttyä on palannut kotimaahansa noin kahdeksi kuukaudeksi ja palannut takaisin Suomeen jo aiemmin Sveitsissä omistamallaan autolla.

      Onko hän palannut lomalle Suomeen vai onko uusi työsopimus alkanut (ja miten pitkäksi aikaa) ja sen myötä asuminen Suomessa alkaa uudestaan tuon tauon jälkeen?

      >> Nyt hän käväsi näppäämässä oman autonsa Sveitsistä ja puotteli sillä suoraan pihamme, eli tullauksia yms. ei ole mitään tehty.

      Eli hänellä on ollut ko. auto nimissään Sveitissä jo ties kuinka monia vuosia, ainakin yli vuoden, eli ennen ensimäistä Suomen periodiaan.

      Hieman tulkinnavarainen tilanne ehkä, johtuen tuosta vuoden Suomessa työskentelyn jaksosta, mutta joka kuitenkin on välillä katkennut.

      Nähdäkseni hän saa ajaa sillä lain salliman ajan Suomessa ilman sen Suomeen rekisteröintiä.

      Mikäli hän virallisesti uudestaan asettuu asumaan Suomeen, niin auto tulee rekisteröidä muuttoautona Suomeen tuon lain määrittelemän ajan kuluessa (onko se nykyisin kolme vai kuusi kuukauta?).

    • OTA SELVÄÄ
      • customssss

        Veronalennus voidaan myöntää seuraavin edellytyksin

        Yksityishenkilö tuo ajoneuvon omaan käyttöönsä.
        Ajoneuvon tuoja on maahanmuuttaja.
        Henkilö on välittömästi ennen muuttoaan ollut ulkomailla yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan.
        Ajoneuvo on välittömästi ennen muuttoa ollut muuttajan tai hänen aviopuolisonsa omistuksessa tai omistukseen johtavassa hallinnassa ja muuttajan käytössä vähintään kuuden kuukauden ajan.
        Ajoneuvo on tuotu muuton yhteydessä. Ajoneuvo katsotaan muuton yhteydessä tuoduksi, jos se tuodaan Suomeen 12 kuukauden kuluessa henkilön muutosta tai enintään kolme kuukautta ennen muuttoa. Lisäksi ajoneuvo tulee ilmoittaa verotettavaksi 18 kuukauden kuluessa muutosta.
        Muuttaja on oleskellut Suomessa muuttoa edeltävän vuoden aikana vain tilapäisesti. Jos oleskelu on johtunut tavanomaisesta lomamatkasta tai siihen rinnastettavasta syystä, oleskelu voidaan katsoa tilapäiseksi, mikäli se on kestänyt enintään 72 päivää. Satunnainen työskentely voidaan katsoa tilapäiseksi, jos Suomessa oleskelu on rajoittunut 40–50 päivään.Tilapäinen oleskelu voi kokonaisuudessaan kestää enintään 72 päivää. Mainittu määrä voidaan ylittää vain pakottavasta syystä.
        Henkilö, joka on aiemmin asunut Suomessa, ei ole muuttoaan edeltävän vuoden aikana ollut päätoiminen opiskelija.
        Jos muuttaja on aikaisemmin tuonut maahan alennetulla verolla tai verotta ajoneuvon, sen verottomalle luovutukselle säädetty tai määrätty määräaika on päättynyt ennen muuttoa Suomeen.

        Ennakkoratkaisun hakeminen

        Tulli voi antaa ennakkoratkaisun siitä, kuinka autoverolakia sovelletaan hakijan ajoneuvon verotukseen. Lisätietoa on kohdassa
        >> Ennakkoratkaisu


    • .vielä samaa arvelua

      Siis hän asaunut meillä tammikuusta 2013 yhtäjaksoisesti. Jää Suomeen. Kävi viikon Sveitsissä, hakemassa autonsa. Tarkistin sen verran että muuttoautona ei voi enään tuoda koska hän on asunut Suomessa jo yli vuoden, turistina ei voi ajaa koska hän on asunut meillä yli vuoden, Suomen sosiaaliturvatunnus ja osoite tänne, eli ei siis turisti. Sveitsi ei ole EU maa joten kai sekin jonkun lisähankaluuden saattaa tähän asiaan tuoda. Hän sanoo että hänellä on oikeus ajaa täällä omaa autoansa kolme kuukautta (tullissa eivät tämmösestä oikeudesta tienneet), mutta epäilen vahvasti kuinka se onnistuu ajamatta Suomen tullin kautta. Huono sanoa. Kunhan ei vain tuo minulle hankaluuksia.

      • -"-

        Eikä siis ole töissä tms. vaan asuu vain meillä kunnes löytää töitä Suomesta.


    • harmaa alue ?

      "Ajoneuvo on tuotu muuton yhteydessä. Ajoneuvo katsotaan muuton yhteydessä tuoduksi, jos se tuodaan Suomeen 12 kuukauden kuluessa henkilön muutosta tai enintään kolme kuukautta ennen muuttoa. Lisäksi ajoneuvo tulee ilmoittaa verotettavaksi 18 kuukauden kuluessa muutosta"

      Vaikuttaisi, että yllä oleva soveltuu ko. henkilön tapaukseen (?), eli kyseessä riskeeraisi olla verollinen tuonti jos hän on ollut virallisesti Suomessa kirjoilla yli tuon 12kk ennen auton hakua.

      >> Siis hän asaunut meillä tammikuusta 2013 yhtäjaksoisesti.

      Asuminen / majailu on yksi asia, mutta onko hän ollut tuon ajan alusta alkaen viallisesti kirjoilla Suomessa vai jostakin myöhemmästä pvm:stä alkaen?

      Oliskohan tuossa jokin mahdollisuus soveltaa tuota 12kk sääntöä ja silloin olisi kyseessä muuttoauto?

      Mikäli virallinen kirjautuminen Suomeen on alle 12kk auton tuonnista, niin asian kanssa tuojalla ei pitäisi olla mitään huolta.

      Sitten jäisi tuonti-ilmoituksen aikarajaksi 18kk virallisesta kirjoille asettumisesta Suomeen. En tiedä millaisia tositteita tulli kysyy ja / tai tarvitsee.

      Avaajallehan asiassa ei ole riskiä, sillä ko. henkilö on itse juridisesti vastuussa asiasta, sekä lisäksi hänen kanssaan on asiasta keskusteltu ja autontuoja on vakuuttanut tietävänsä pelisäännöt joista majoittajan ei voi vaatia olevan tietoinen.

      • .kyllä tämä tästä.

        Hän on ollut meillä kirjoilla tammikuun alusta 2013 (työsuhde alkoi 7.1). Mutta kun tiedän ettei minulle tule päänvaivoja niin se riittää. Vähän vain ihmetytti kun hänellä ei ollut mitään tietoa paljonko auton tullimaksut ja verot tulevat maksamaan, mutta ehkä hän on jonkun esitullauksen paperillisesti tehnyt? Auto on nyt seisonut meidän pihassa kolme viikkoa ja Sveitsin kilvet siinä ainaki näyttää olevan (:


    • harmaa alue ?

      Niin, mitä tarkoittaa tuo "meillä kirjoilla olo?" Niin, olihan tuossa tuo työsuhteen alku-pvm manittuna, joka saatta olla se merkkipaalu.

      Tuon autoveron suhteen yllä olevien tekstien valossa näkisin oleellisena pointtina olevan se mistä alkaen hän on ollut virallisesti kirjoilla Suomen sosiaaliturvassa jne., eli näkyvissä virallisissa rekistereissä.

      Joskus kun saattaa mennä jonkin verran aikaa matkalaukkujen laskemisesta siihen kunnes on maan rekistereissä kirjautuneena.

      Mutta viimekädessä hän on itse hommastaan vastuussa ja jos loppupeleissä se ei mene hänen olettamalaan tavalla, niin sitten hän valitettavasti joutuu maksamaan siitä oppirahat kantapään kautta.

      En tiedä millaisia tarkistuksia tulli tekee ja millaisia tositteita travitsee ja miten tilannetta tulkitsee. Hänen kannaltaan kovin / harmittavan pienestähän se ajallisesti olisi sitten kiinni jos verot joutuisi maksamaan.

      Toisiin maihin muuttaessa byrokratian ja eri asioita koskevian pelisääntöjen selvittäminen ja eri tilanteisiin varaituminen edeltä käsin on tärkeää, ettei tule ikäviä yllätyksiä (kuten esim. nuo auton tuonti-rekisteröinti-kuviot-ehdot eri maissa).

      • .vielä samaa ihmettelyä.

        Mielessä minullakin kävi se että lasketaanko Suomessa olo aika siitä kun on saanut sotu:n. Silloin se menisi aika naftille tuo aika, ehkä hippasen yli vuosi. Mutta hän kai tietää mitä tekee (: Meinasi viedä autonsa takaisin kotimaahansa jos maksut tulevat liian korkeiksi.


    • harmaa alue ?

      Tuosta virallisesta Suomen sotuun kirjautumisesta voisi ajatella loogisesti startti laskettavaksi ja sitä ehkä tullikin tulkitsee, riippuen mitä asiaan liittyviä tekijöitä tulli yleensä tarvitsee. Sitä edeltävän ajan voi tulkita oleiluksi, koeajaksi ja valmisteluksi mahdollista asettumista ajatellen.

      Tarkalle vaikuttaa meneveän. Harmi hänelle jos kallistuu verolliseksi kovin mitättömän aikamarginaalin vuoksi.

      Hänen kannattaisi selvttää asia / pelisäännöt ennekuin riskeeraa mahdollisen ajokiellon sakkoineen (?) eikä sitten pääse helposti edes autoaan takaisin viemään. Vaikkapa joku pikkusieluinen nipottaja kateellinen naapuri soittaa viranomaisille jotta tarkistavat vieraskilpisen auton tilanteen.

      Juuri tuon vuoksi eri maihin muuttaessa on hyvä tehdä jo edeltäkäsin huolella valmistelut, jotta tietää tarkoin millä pelisäännöillä tulisi eri suunnitelmansa toteuttaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      138
      10080
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2924
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      188
      2727
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      24
      2087
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      16
      1852
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1669
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1546
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe