Israelin polyteismista - Jahven kehityskaaresta

demon_of_dawn

Vanhan testamentin Jumalan ja Jeesuksen Isän - Jahven - kehityshistoriasta.
Hän oli aluksi lähinnä paikallinen sotajumala, joka erinäisten vaiheiden kautta tuotiin sitten Israelillekin pääjumalaksi (vielä myöhemmin Jahvesta kehittyi kaiken maailman luoja):

"One longstanding hypothesis is that Yahweh originated as a warrior-god in the region of Edom and Midian, south of Judah, and was introduced into the northern and central highlands by southern tribes such as the Kenites; Karel van der Toorn has suggested that his rise to prominence in Israel was due to the influence of Saul, Israel's first king, who was of Edomite background."
http://en.wikipedia.org/wiki/Yahweh
http://books.google.fi/books?id=6YWEAR1lNEwC&hl=fi

Jahve ei siis ollut Israelin ensimmäinen jumala, vaan ennen häntä siellä palvottiin mm. kanaanilaista Ēl -jumalaa:

"Several pieces of evidence have led scholars to the conclusion that El was the original "God of Israel"—for example, the word "Israel" is based on the name of El rather than on that of Yahweh."
http://en.wikipedia.org/wiki/Yahweh

Tästä El -jumalasta kerrotaan, että hän oli kaikkeuden luoja, myös kaikkien muiden jumalten luoja:

"In the Canaanite religion, or Levantine religion as a whole, Ēl or Il was the supreme god, the father of humankind and all creatures"
http://en.wikipedia.org/wiki/El_(god)

Tarkemmin Vanhaa testamenttia tutkimalla tulee itse asiassa esiin, kuinka Israel todella tunsi useampia jumalia kuin vain Jahven. Kyse oli siis polyteismista. Esimerkiksi kanaanilaisen Baalin palvonta oli yleistä, ja tunnetun israelilaisen sotasankarin Gideonin toisena nimenä tunnettiinkin Jerubbaal eli "Baal taistelee" tai "Baal on suuri".

Niin ikään Daavidin poikien nimissä esiintyi aluksi Hebronissa Jahven nimi (esim. Adonia), mutta myöhemmin Jerusalemissa syntyneet pojat saivatkin nimensä El-jumalan (esim. Elisama ja Elifelet) sekä Baal-jumalan mukaan: Baaljada eli "Baal tuntee". Vanhemmat, jotka liittivät jonkin jumalan nimen lapseensa, toivoivat tietenkin juuri kyseisen jumalan suojelusta lapselle.

Edelleen muinaisen Israelin polyteistisesta luonteesta voidaan todeta vielä Raamatun tekstien pohjalta seuraavaa:

Kanaanilaiset olivat juutalaisten sukulaisia ja samaa kieltä puhuvia. Tämä mielessämme kun sitten luemme vaikkapa Jaakobin toiminnasta, huomaamme muinaisessa Israelissa vallinneen polyteismin:

"Ja Jaakob saapui matkallansa Mesopotamiasta onnellisesti Sikemin kaupunkiin, joka on Kanaanin maassa, ja leiriytyi kaupungin edustalle. Ja hän osti sen maapalstan, johon hän oli pystyttänyt telttansa, Hamorin, Sikemin isän, pojilta sadalla kesitalla. Ja hän pystytti siihen alttarin ja antoi sille nimen Eel, Israelin Jumala."
- 1. Moos. 33:18-20

"Ja Jaakob saapui Luusiin, joka on Kanaanin maassa, se on Beeteliin, kaiken väen kanssa, joka oli hänen seurassaan. Ja hän rakensi sinne alttarin ja nimitti paikan Eel-Beeteliksi, koska Jumala oli siellä ilmestynyt hänelle, silloin kun hän pakeni veljeään."
- 1. Moos. 35:6, 7

Mikäli nimeä "El" olisi käytetty vain yleisnimenä "jumala", kuuluisi käännös tässä kohtaa "jumala jumalan huone", mikä ei tietysti kuulosta kovinkaan järkevältä. Huomattavasti ilmeisempi selitys on se, että Jaakob tunsi kanaanlilaisten pääjumalan nimen "El" ja käytti kyseisen jumaluuden nimeä. Nimi "El" ei tarkoittanut kanaanilaisille vain jumalaa yleisnimenä, vaan se oli heidän jumalansa erisnimi, joka merkitsi "voimakkutta".

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tärkeä kysymys!

        Haluatko sinä, mies, minut?
        Ikävä
        88
        1234
      2. Asiallinen lähestyminen

        Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
        Sinkut
        151
        1036
      3. En tiedä..

        Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
        Ikävä
        61
        778
      4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

        Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
        Suomalaiset julkkikset
        14
        730
      5. Ai jaa sinä oletkin ahnas

        Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
        Ikävä
        107
        688
      6. Vedalainen metafysiikka

        Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
        Hindulaisuus
        287
        685
      7. Mitäs nainen

        Meinaat tehdä viikonloppuna.
        Ikävä
        60
        684
      8. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

        Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
        Ikävä
        37
        636
      9. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

        Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
        Ikävä
        42
        634
      10. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

        kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
        Ikävä
        57
        612
      Aihe