Ero ilman avioehtoa?

4 + 18

Jos eroan nyt kun ei ole avioehtoa, meneekö omaisuus kokonaan puoliksi? Asunnosta toinen omistaa pienemmän osuuden kun toinen, joten onko avioehtoa pakko olla jos haluaa prosenttiosuuksien säilyvän erossakin? Mulla on isompi osuus enkä halua maksaa sitä toiselle.

11

3049

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -erkki

      Kyllä ositus lähtökohtaisesti tapahtuu siten, että nettovarallisuus puolitetaan. Kun et esitä perusteita, minkä tähden jaossa pitäisi tuosta puolittamisperiaatteesta poiketa, niin ei voi muuta todeta kuin että puolittamiseksi se menee.

    • mek

      Helpommalla pääsette kun jaatte omaisuuden prosenttiosuuksien mukaan ja se siitä.
      Jos toinen ei sustu siihen niin avioehto ennne erohakemuksen laittamsta niin helpottaa hommaa jos toinen haluaa ruveta hankalaksi.

      • Taas näitä mekin hölmöjä neuvoja!

        >>Helpommalla pääsette kun jaatte omaisuuden prosenttiosuuksien mukaan ja se siitä.>Jos toinen ei sustu siihen niin avioehto ennne erohakemuksen laittamsta niin helpottaa hommaa jos toinen haluaa ruveta hankalaksi.


      • vivvkkiii

        Onneksi kukaan ei enään allekirjoita avioehtoa jälkikätee. Eli prosentit voi unohtaa, tai 50% / 50% se menee, eli tasan kaikki:)


      • mek
        vivvkkiii kirjoitti:

        Onneksi kukaan ei enään allekirjoita avioehtoa jälkikätee. Eli prosentit voi unohtaa, tai 50% / 50% se menee, eli tasan kaikki:)

        Yksi asia unohtuo että aviooikeutta toisen omaisuuteen ei mikään laki pakoita ja jos pääsee soppariin että omaisuus jaetaan sen mukaan mitä kukin omistaa niin paljon helpommalla pääsette. Juuri tämän kaltaisten asioiden takia kannattaa pysyä avoliitossa niin erossa ei tartte jakaa kuin yhteinen omaisuus ja se siitä. Avioliitossakin eron sattuessa rittää kun jaetaan vaan se yhteinen omaisuus ja se mikä on vain toisen nimisää jää myös hänelle. Esim. toisen perintöön ei kannata aviooikeutta käyttää kun se on hänen omaisuutta niin hyvä tulee. Jonkinmoinen ositus kannattaa aina tehdä ja paperille jos ei minkään muun takia niin verottajan että on ositus tehty.


    • Mahdoton mies

      Kannattaa neuvotella sen toisen osakkaan kanssa, koska sovussa olette pystyneet omaisuuden tuolla prosenttiosuudella hankkimaan niin sovun löytyessä sen voi samoilla perusteilla kaiketi jakaakin. Sinun kannaltasi olisi hyvä asia, jos olisi dokumentteja esittää noista prosenttiosuuksista ettei ole vain sana sanaa vastaan.

      Mutta eihän asia niin yksinkertainen tietenkään ole. Ositukseen voi vaikuttaa avioliiton kesto, testamentilla saatu omaisuus ym. Koettakaa välttää isompia riitoja ja käräjöintejä.

      • Jos osituksesta riitelemään lähdetään, niin se, joka vaatii lainmukaista osuuttaan eli puolta pesän nettovaroista, on niskan päällä. Kun ei avioehtoa ole (eikä aivan lyhytaikainen avioliitto), merkitystä ei ole myöskään sillä, että kykenee dokumentoimaan maksaneensa yli puolet. Puoliksi kun nimittäin lähtökohtaisesti menee, vaikka asunto olisi kokonaankin toisen omistama ja maksama.

        Toki ap:n kannatta yrittää sopia, jos nyt saisi edes vähän enemmän kuin puolet. Mutta liian tiukkana ei kannata olla.


    • Paperit aina kunnoss

      On monta syytä siihen, että toisella on prosenttiosuus eli vähemmän kuin puolet ja toisella siten enemmän omistussuhde.

      Sillä ei ole kovin suurta merkitystä jos osuudet ovat 49% ja 51 %,

      Mutta jos on esim 40 % ja 60 %, siihen on todella syynä usein, että toinen on osallistunut suuremmalla rahoitukseen suuremmalla osuudella. Ne voivat olla omia varoja tai on saanut vanhemmiltaan varoja asunnon ostoon.

      Tuskin ne vanhemmat ovat tarkoittaneet, että eron tullessa heidän varansa joutuu ositettaviksi, kyllä sen varmasti ymmärtää vähemmällä osuudella oleva, että asia kannattaa sopia ja tyytyä osuuteensa, eikä yrittää "rahastaa" erotessa.

      Aina jos saa vanhemmiltaan varoja, tulisi laatia jonkinlainen asiakirja, jos on lahja, siinä voi olla lauseke, että ei ole avio-oikeutta, ei nykyisellä eikä tulevilla puolisoilla , tästä kuitenkin on täytynyt maksaa lahjavero.
      Toinen tapa on laatia velkakirja, siihen tarvitaan kohtuullinen laina-aika, merkintä koron maksamisesta, välttämättä korkoa ei tarvitse maksaa, joten voi olla 0 prosenttia.

      Näihin kannattaa aina käyttää asiantuntijaa, kun laaditaan papereita, mutta juuri näiden erojen koittaessa niitä tarvittaisiin.

      En tosin näe korrektina, että toinen vaatii puolikasta itselleen, sillä varmasti tietää, että sellainen osuus ei hänelle kuulu.

      Näitä papereita monelta puuttuu, sillä eihän sitä eroa kenellekään soisi ainakaan omat vanhemmat.
      Itsekin olen tähän ansaan astunut, eli lapsemme perheen rakentamiseen annoimme lautatavaraa, joitakin asioita maksoimme sekä työpanos, jonka teimme oli kirvesmiehen työt lähes kokonaan, joten sitä samaa ei toisen puolison puolelta tullut.
      Kuitenkin heidän erotessa, olivat tuon lapsemme puolison vanhemmat vaatimassa suurinta osaa sekä määrittämässä arvoja tänä päivänä. Voin sanoa, että lapsemme puoliso sai osan meidän lahjoituksista, onneksemme emme ehtineet siirtää omaisuutta heidän nimelleen, joka oli suunnitelmissa.
      Oma lapsemme joutui todella koville tuossa erossa, sen lisäksi että puoliso oli unohtanut hänet jo vuosia ja vietti elämäänsä ihan muiden seurassa.
      Eron jälkeen jouduin lastani pelastamaan rahallisesti eteenpäin, niin tyhjäksi ilkesi tuo entinen puoliso vetää ja juuri sen vuoksi, että kaikista ei ollut näyttöä.

      Tämän kaiken estäisi sillä että jokainen tekee avioehdon ja kaikesta muusta saannosta tehdään asialliset paperit.
      Jos jotakin tuo avioehto paperi niin riepoo, että ei sitä allekirjoita, ei silloin pidä solmia avioliittoa ja avoliitossakin pitää varat ihan erillään ja ilman yhteisiä hankintoja.
      Uusperheellisille avioliiton solmivilla pitäisi suorastaan olla pakko tehdä avioehto ja lisäksi vielä testamentit, että lapset tulee huomioitua joka tapauksessa oikein.

      Ei voi olla niin, että uusi puoliso saa omaisuutta, joka on tullut osituksessa entisen puolison kanssa.

      Kyllä se raha näyttää kelpaavan.
      Yhdessäkin erossa, vaimon isä oli kuollut ja tämän jäämistö oli jätetty perikunnan omistukseen, tämä vävy yritti erotilanteessa päästä kaikin tavoin kiinni myös tuohon perikunnan omaisuuteen, ei rahastamaan hänelle kuulumatonta.

    • ..................

      Mites ne kumpaisenkin velat? Niitä ei kannata jättää huomiotta

      • miukuuusaa

        korrektii tai ei, niin tasan menee kaikki. Ihan sama mitä osuuksia kumpikin maksanut..ero tulee ja puolet menee...näin kävi miullakin,kun vaihdoin uuteen mieheen. exä lähti kiukuspäissää, mut mie sain puolet koko sen omaisuuesta. eli miullekin kävi hyvin.


      • hadfhadf
        miukuuusaa kirjoitti:

        korrektii tai ei, niin tasan menee kaikki. Ihan sama mitä osuuksia kumpikin maksanut..ero tulee ja puolet menee...näin kävi miullakin,kun vaihdoin uuteen mieheen. exä lähti kiukuspäissää, mut mie sain puolet koko sen omaisuuesta. eli miullekin kävi hyvin.

        "tasan menee kaikki"

        Ei meinaan mene. Osituksessa lasketaan kumpaisenkin netto-omaisuus. Velka on sen, jonka nimissä se on.
        vaikkapa,
        A:n omaisuus 100000-velat 90000=netto-omaisuus 10000
        B:n omaisuus 15000 - velat 0=netto-omaisuus 15000
        Yhteinen netto-omaisuus = 25000 ja se puoliksi, eli B maksaa A:lle 2500 tasinkoa


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      296
      2630
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      99
      2075
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      77
      1606
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      158
      1448
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1288
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1205
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1074
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1020
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      911
    Aihe