Kitaran kielien vaihtaminen

tyttörokkari

Hei,

olen ensimmäistä kertaa vaihtamassa kielet sähkökitaraan mallia LTD Viper-50. Että kaikki menee oikein niin tiedustelisin tietävämmiltä, mitä tulee huomioida kieliä vaihtaessa? Olen kuullut että kannattaa vaihtaa esim. 1 kieli kerrallaan (siis että vanhat kielet irrotetaan sitä mukaa kun uutta laitetaan tilalle), jotkut taas sanovat että joka toinen kieli kerralla. Jotkut käskevät venytellä kitaran kieliä vähän ennen kuin kiristää ne vireeseen, ym kaikkea kuultua.

Eli vinkkejä kaipaisin, kiitos etukäteen!

7

2131

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • martti11

      Paskapuhetta tuollaset. Irrota vaan kaikki kielet ja pistät uudet tilalle, ei siinä kovin monimutkasia rituaaleja tartteta. Ei kielien vaihto ole mikään filosofia!

      • juu tai siis ei

        Ei se nyt ihan täysin paskapuhetta ole. Jos ottaa kaikki kielet ensin pois ja laittaa sen jälkeen uudet, kaulalta kestää hieman aikaa että se taas asettuu paikalleen. Tämä vaikuttaa mm. vireessä kestämiseen. Jos siitä ei ole sen suurempaa haittaa (esim. soittelee vain kotona) niin sitten se on toki melko lailla sama että millä metodilla sen tekee.


    • Yksivaanäijä

      Kielet voi vaihtaa joko yksi kerrallaan tai kaikki irti ja sitten uudet tilalle.

      Jos et tee kitaraan mitään isompaa putsausta esim. puhdista otelautaa / öljyä sitä niin sitten vaihda vaikka yksitellen kieli kerrallaan (tässä vaihtoehdossa kaulalle tulee vähemmän jännitteen vaihtelua).

      Yksi hyvä periaate kielten vaihteluun on eli jos vaihdat kaikki kielet kerralla niin älä suoraan katko niitä kieliä poikki ja poista niitä sitten sen jälkeen vaan ekaksi löysää kieliä yksi kerrallaan sopivan löysäksi, näin kitaran kaulaan ei kohdistu hyvin nopaa jännitteen vaihtelua.

      Jos ne kielet katkaisee ilman että niitä löysää ja kun se katkaisu on sen verran nopeaa toimintaa niin kaulaan kohdistuu siinä aika nopea jännitteen vaihtelu mitä kannattaa välttää.

      Itellä on sellainen sääntö kielien vaihdossa, että:

      a) Jos teen otelaudalle puhdistuksen (puhdistus / öljyäminen) niin poistan kaikki kielet (löysään kieliä yksi kerrallaan ja kun on tarpeeksi löysällä niin sitten katkaisen ja poistan)

      b) jos en tee otelaudan puhdistusta niin vaihdan kieli kerrallaan

      Tuossa sun kitarassa on kiinteä talla (eli ei sellaista kammellista liikkuvaa tallaa) joten siinä suhteessä sääettävää jää vähemmän kielien vahdon jälkeen kuin sellaisessa kammellisessa kitarassa).

      Et maininnut sitä seikkaa, että millaiset kielet vaihdat tilalle ja tähän liittyen:

      a) Jos vaihdat eri paksuiset kielet vanhojen tilalle niin on hyvä sitten tutustua ja osata säätää intonaatio kohdilleen (jos et tiedä miten tämä tehdään niin googleta, ei ole mikään hankala homma vaan ihan kitaristin perusosaamista tämäkin hoitaa).

      b) jos vaihdat saman pakusuiset kielet ja samaa merkkiä/settiä niin intonaatioon ei tarvinne koskea (tässä osa kitaristeista on tarkempia homman suhteen kuin toiset).

      Eipä tuo kuitenkaan iso homma ole aina kielienvaihdon yhteydessä intonaatiota tarkistaa, se kun kannattaa tehdää juurikin uusilla kielillä.

      Lopuksi sitten tuo kielien venytys, jos haluat että ne pysyy heti vireessä paremmin niin sitten venytät niitä kieliä ja jos ei ole niin nuukaa niin sitten virität sitä mukaan kun ne venyy.

      Jos päätät venyttää kieliä niin sitten pehmeä pieni kangaspala käteen ja sen avulla varovasti vetelet kieliä vähän ylöspäin kun olet niitä siihen vireeseen laitellu suurin piirtein, tee hitaalla liikkeellä varovaisesti ja venytä.

      Jos olet jostain epävarma niin kysy neuvoa.

      Jos tarvii kaularautaa säätää niin sekin kannattaa tehdä, tutustu tähänkin säätämiseen ja miten se kandee tehdä. (Kaularaudan säädössä sitten sellainen asia, ettei säädä kerralla liian paljon eli 1/8, 1/6 kierrosta tai maksimissaan ehkä 1/4 kierrosta, enempää ei kannata kerralla vetää edes koska se kaula hakee viiveellä sen asentonsa.

      Vielä sen verran kielienvaihdosta, että aika moni vaihtaa kieli kerrallaan (jos ei putsata) ja varsingin kammellisissa kitaroissa tämä on kivempaa kun ei tarvi ihan niin paljoa säätää sitä tallaa kielien vaihdon jälkeen kun jännitteet pysyttelee koko aika kaulalla / tallan jousien suhteen lähellä samoja arvoja eikä tule liian isoa vaihtelua.

      Harvemmin kitaran kaula esim. katkeaa tai ottaa itseensä vaikka ne kielet siitä kaikki ottaa irti, mutta kannattaa ne aina sitä ennen löysätä, jotta jännitevaihtelu on pienempi.

    • samatytteli

      Hei ja kiitos vastauksista. Kielet tulee olemaan 10-46 paksuiset ja taispa samanlaiset olla paikallaan jo.

      Voinko tehdä siis sillä tapaa että kaikki kielet pois, uudet tilalle, en kiristä kieliä vielä, vaan sitten kun kaikki ovat paikallaan, venyttelen niitä ja sitten vasta kiristän ja viritän?

      Tuosta öljyämisestä kysymys, pölyt siis totta kai pyyhin pois kun sellainen tulee mahdolliseksi. Öljyä löytynee musiikkikaupasta, mutta löytyykö vastaavaa halvemmalla esim. tavallisesta kaupasta?

      • Yksivaanäijä

        Eli teet samalla puhdistuksen.

        Kielien poisto:

        - Löysää ekaksi kieliä yksi kerrallaan ennekuin lähdet poistamaan yhtkään kieltä, löysää ne suht lerpuksi ja sitten katkot ne jostain 12 nauhan kohdilta ja poistat.

        Putsaus:

        - leikkaa vanhan hammasharjan harjakset hieman lykäisemmäksi ja putsaa sen avulla otelaudan nauhavälit alkuun pahimmasta liast kuivana

        - kun pahimmat liat olet ottanut pois niin sitten pehmeällä rätillä johon olet laittanut / kostuttanut vaikkapa Dunlopin Fretboard Cleaneria niin pyyhit nauhavälit putsaten ja katso samalla näkyykö vielä sellaista likaa mitä voit hammasharjalla putsailla vielä samalla kun sitä puhdistusainetta on nauhavälissä. Varsinkin nauhavälin nauhojen vierustat on helppo sillä hammasharjalla putsata tuossa sun kitarassa.

        - kun olet puhdistanut niin anna ihan vähän aikaa kuivua (ainakin tuo Dunlopin aine kuivahtaa aika nopeaakin).

        Öljyäminen:

        - puhdistuksen jälkeen sitten sipaset nauhaväleistä vaikka topsy-puikon öljyyn kostutetulla päällä ja levität pehmeällä rätillä öjyn koko nauhaväliin aina per jokainen nauhaväli läpi käyden

        - anna öljyn imeytyä jonkin aikaa, riippuen vähän määrästä mitä käytät niin n. 30 min - 1 tunti (mulla yleensä siinä n. ehkä 1 tunti).

        - jos imeytymisen jälkeen on vielä öjyä otelaudan nauhaväleissä niin pyyhi pehemällä liinalla ylimääräiset öljyt pois jos on. (Yleensä n. 1h imeytymisen jälkeen ei pitäisi olla pahemmin sitä öljyä siinä otelaudalla tai sitten on lutrannu vähän liikaa ;-) ).

        - Joka tapauksessa ennekuin laitat uudet kielet kiinni niin olis toivottavaa, että otelauta ei ole enää öljystä kostea, jonka sormin tuntee koska sitten se kerää aika nopeesti sitä likaa siihen uudestaan kiinni, eli oteluata ns. kuivan oloinen ja sitten kielet kiinni.

        - Öljyä jos ostat niin Dunlopin otelauta öljy (sitruunan tuoksuinen öljy) maksaa siinä ehkä 5- 7 euroa, jos en väärin muista ja kestää vuosia eli ei maksa paljoa.

        - Voit myös käyttää ihan normaalia ruokaöljyä ja tähän pätee samat jutut kuin kaupasta ostettavaan öljyyn eli sillä ei liikaa lutrata vaan enemmänkin sipastaan siihen nauhaväliin. (mitään auton öljyä tai vastavaa ei sitten saa siihen otelautaan käyttään koska se ei ole hyväksi, ne on liian voimakkaita aineita kitaralle).

        HUOM! Öljyn käytössä sitten sellainen asia, että käsittelemätön vaahtera otelauta ja siihen ei öljyä käytetä (sun kitarassa ei sitä varmaankaan ole eli se vaalea otelauta).

        Sen verran tuosta ruoka-öljystä, että se ei tietenkään haise sitten yhtä hyvälle kuin tuo kaupasta ostettu vaikkapa Dunlopin öljy.

        Kielien laitto kiinni:

        - laita uudet tilalle yksitellen ja kiristä niitä hieman aina kun laitat, mutta älä laita heti siihen normi vireeseen vaan tee lopullinen kiristys hieman myöhemmin

        - kun kielet on kaikkai paikallaan niin kiristä lähelle sitä sun normi virettäsi ja pendaile muutaman kerran peri kieli

        - sitten kiristät ne siihen sun vireeseen jonka jälkeen otat käteen pehmeän kankaan ja sen avulla venytät vaikkapa pari kieltä kerrallaan varovasti ja hitaasti nostaen jostain otelaudan n. 12 - 16 välin kohdilta kieliä hieman ylöspäin vetäen varovasti ja hitaan puoleisesti, jonka jälkeen katot miltä vire vaikuttaa ja virität taas, ei noita hirveästi tarvi nostella ja kokemus opettaa kuinka paljon pitää venyttää, se kun on kitara ja kielikohtaistakin.

        - Zekkaa sitten vaikka lopuksi kun vire on kohdillaan miltä näyttää oteluadan/kaulan kaarevuus ja säädä kaulaa sen mukaan joko kiristäen tai löystäen kaularaudasta (jos siis tarvis).

        - lopuksi tarkista intonaatio

        eli viritys mittarin avulla painat jokaisen kielen osalta kieltä 12 nauhan välistä ja katsot mitä mittari näyttää (eli se täsmällinen vire) ja sitten vertaat sitä ääntä 12 nauhan päältä ns. huiluääneen eli pidät sormea kielellä kiinni muttet paina alas ja saat sen huiluäänen, tämä huiluääni tulee olla viritysmittarilla katsottuna saman korkuinen kuin se 12 nauhavälistä painettu ääni.

        (jotkut vertaa 12 nauhavälin painettua ääntä ja kyseisen kielen vapaana soimista, tämä kuitenkaan ei ole se paras tapa, jo senkin takia, että ne on eri oktaavi alueella.

        Tutustu kitaran säätämiseen ja muuhunkin, on hyvä jos itse hallitsee myös tämänkin puolen, ei tarvi sitten muita vaivata ja osaa itse tehdä :D


    • tttttttttttttttttt

      Ok kiitoksia paljon!

    • akustinen mies

      Kieli pysyy parhaiten vireessä, kun kääntää kiristystapista viimeksi kiristävään suuntaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2548
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1932
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1403
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1280
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1275
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1191
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1111
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1065
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1034
    10. 17
      1025
    Aihe