Kumpi muoto on oikein? Ja onko tässä eroa britti- ja amerikanenglannin välillä?
Entä miten ilmaistaan yksikössä ja monikossa "Williamsin" ja "Williamsien"?
James' vai James's?
16
6220
Vastaukset
- MjTT
Yksikön genetiivin pääte on englannissa 's. Niinpä looginen oikea muoto on: This is James's car. Kuitenkin etenkin amerikanenglannissa käytetään aika yleisesti "lyhennettyä" muotoa, kun henkilön nimi päättyy s-kirjaimeen: This is James' car. Monet jopa lausuvat sen kuten se kirjoitetaan, eli genetiivi ei ilmene ääntämisessä lainkaan!
Jotta asia ei olisi turhan yksinkertainen, myös brittienglannissa hyväksytään ja jopa suositaan samanlaista genetiiviä klassisen luontoisista nimistä: Socrates' wisdom. Muuan Oxfordista tohtorinhatun saanut tuttavani suosii myös muotoa Sibelius' symphonies.
Williams on s-päätteinen erisnimi, joten yllä mainittu pätee siihenkin. On kahdenlaista käytäntöä. S-kirjaimeen päättyvien sanojen monikon pääte on es: Williamses. Monikon genetiivin pääte puolestaan on pelkkä heittomerkki, jos sana päättyy s-kirjaimeen: The Williamses' cars are here.
On myös epäsäännöllisiä monikkoja, jolloin genetiivi muistuttaa yksikön genetiiviä: children's books. Englanninkielisen maailman johtavat tyyliohjeet ”The Chicago Manual of Style” ja ”The Oxford Style Manual” ovat yksimielisiä siitä, että nykyaikaiset s-loppuiset nimet taipuvat yleisten sääntöjen mukaan. Antiikin aikaiset tai vieraskieliset nimet saattavat muodostaa poikkeuksia, mutta oikea possessiivimuoto (tai ”genetiivi”, jos niin halutaan sanoa) on siis ”James’s” ja vastaavasti ”Williams’s”.
Myös monikon muodostus on mainittujen ohjeiden mukaan säännöllistä, perusmuodossa siis ”Williamses”, possessiivissa ”Williamses’”. Tällaisia possessiiveja pidetään kuitenkin vältettävinä. Esimerkiksi Chicago sanoo: ”Rewording may be advisable to avoid such awkward possessives as ’The Rogerses’ address’.”- 2+4
Nuo -s’s-päätteet ovat englannissa vähän samanlaisia kuin š ja ž suomessa. Periaatteessa ne kuuluvat hyvään tyyliin, mutta käytännössä niitä ei yleensäkään käytetä ja usein niitä jopa vastustetaan tietoisesti.
- MjTT
Tietysti monet kielioppien ja tyylioppaiden laatijat pitävät teoksiaan "johtavina". Anglosaksisessa maailmassa kukkii kuitenkin niin monenlaisia kukkia, että kielitoimiston tai vastaavan auktoriteetin puutteesta johtuen mielipiteitä riittää ja käytäntö on kirjavaa.
- Oikein on...
Mitä seuraavista alkuperäisen kysymyksen sanoista et ymmärtänyt: ”Kumpi muoto on oikein?”?
Jos sinulla on tiedossasi yleisemmin arvossa pidettyjä auktoriteetteja kuin täällä mainitut, kerro toki. Jos taas haluat lässyttää muusta kuin mistä kysyttiin, teepä niin jossain muualla, kiitos. - MjTT
Oikein on... kirjoitti:
Mitä seuraavista alkuperäisen kysymyksen sanoista et ymmärtänyt: ”Kumpi muoto on oikein?”?
Jos sinulla on tiedossasi yleisemmin arvossa pidettyjä auktoriteetteja kuin täällä mainitut, kerro toki. Jos taas haluat lässyttää muusta kuin mistä kysyttiin, teepä niin jossain muualla, kiitos."Mitä seuraavista alkuperäisen kysymyksen sanoista et ymmärtänyt: ”Kumpi muoto on oikein?”?"
Kuten useimmat suomea hyvin osaavat lienevät tajunneetkin ensimmäisen vastaukseni perusteella, asiasta ei olla yksimielisiä. Monien mielestä molemmat ovat oikein, mutta toisaalta useiden mielestä vain jompikumpi kelpaa. - Pukkeli
MjTT kirjoitti:
"Mitä seuraavista alkuperäisen kysymyksen sanoista et ymmärtänyt: ”Kumpi muoto on oikein?”?"
Kuten useimmat suomea hyvin osaavat lienevät tajunneetkin ensimmäisen vastaukseni perusteella, asiasta ei olla yksimielisiä. Monien mielestä molemmat ovat oikein, mutta toisaalta useiden mielestä vain jompikumpi kelpaa.Hyväksyyköhän ylioppilastutkintolautakunta molemmat muodot?
Ja kiitos kaikille vastauksista! Paitsi vaalimainostajalle... - MjTT
Pukkeli kirjoitti:
Hyväksyyköhän ylioppilastutkintolautakunta molemmat muodot?
Ja kiitos kaikille vastauksista! Paitsi vaalimainostajalle..."Hyväksyyköhän ylioppilastutkintolautakunta molemmat muodot?"
Todennäköisesti. Yksittäisen sensorin mielipiteistä ei tietenkään voi mennä vuorenvarmasti takuuseen. 70-luvulla muuan Helsingin yliopiston natiiveista englannin kielen lehtoreista järjesti kyselyn, jossa kysyttiin englantilaista filologiaa yliopistolla opettavien mielipiteitä noin viidestätoista kiistanalaisesta rakenteesta tai sanasta. He eivät olleet yksimielisiä yhdestäkään niistä. Minulla on tuo Tempus-lehdessä julkaistu artikkeli tietokoneellani, mutta se on vähän liian pitkä tähän lainattavaksi. Sensorit ovat aika liberaaleja ja kuvailisin heitä enemmän deskriptiivisen kuin preskriptiivisen kieliopin kannattajiksi.
Tämä ei liity kysyjän tiedusteluun, mutta mainitsenpa kuriositeettina, että esimerkiksi tanskalainen professori Otto Jespersen mainitsee kieliopissaan jopa tällaisia genetiivejä: for conscience' sake, for goodness' sake ja täysin ilman heittomerkkiä for brevity sake.
Lainaan pätkän: "Note especially for conscience' sake, for goodness' sake (on account of the following s); before sake the s is also sometimes left out, even if the word does not in itself end in s: for brevity sake, for fashion sake." (En viitsinyt käyttää lainausmerkkejä sanontoja erottamaan.) Uskoisin, että monet grammaatikot ja tyylioppaiden laatijat kavahtavat näitä genetiivejä.
Kaikki eivät muuten ole yksimielisiä edes tuon omistamista usein ilmaisevan sijamuodon nimestä. Kun olin nuori mies 60-luvulla, professori Päivö Oksala tapasi sanoa: "Sanokaa te genetiivi. Minä sanon genitiivi, koska se on oikein." :o)
- gauss's on varma
Vihje, jos unohdat, etsi Gauss´s law (Karl Friedrich Gauss)
amerikkalainen kirjoittaa näin, varma, nim. alan mies
pakkoruotsi estää englannin osaamisen ja tuhoaa saksan / ranskan oppimisen
lähes kokonaan
ja jos haluamme opiskella Saksassa (noin 100 miljoonaa puhujaa Euroopassa)
on osattava saksaa hyvin jne.
das obligatorische Swedisch hemmt das deutsche Studium und
um in Deutschland zu studieren, brauchen wir ziemlich gute Deutschkenntnisse
http://jussiniinisto.fi/index.php/2014/04/pakkoruotsia-ja-eurovaalikampanjaa-kuvissa/
http://www.suomenperusta.fi/wp-content/uploads/2014/04/Vapaaehtoinen-ruotsi-on-hyvinvointietu-pdf-11.pdf
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/131
Suomen Perusta -ajatuspaja julkaisi viime viikolla Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja Ilmari Rostilan kirjan Vapaaehtoinen ruotsi on hyvinvointietu – suomenkielisten näkökulma kielipolitiikkaan. Rostilan kirjassa pohditaan muun muassa, minkälaista kieliosaamista suomalaiset tarvitsevat tulevaisuudessa ja tarvitaanko ruotsinkielisten palveluiden tuottamiseen kaikille pakollista ruotsin opiskelua.
Viime viikolla eduskuntaan jätettiin myös kansalaisaloite pakkoruotsin poistamiseksi. Aloitteen on allekirjoittanut 62 000 kansalaista, ja eduskunta käy aiheesta lähetekeskustelun 15. toukokuuta.
Ruotsin kielen pakollisuus eittämättä heikentää maailman valtakielten osaamista suomalaisten keskuudessa. Ruotsia tarvitaan jatkossakin, mutta opetuksen pakollisuus ei ole tätä päivää. Tulen äänestämään kansalaisaloitteen puolesta.
On enää vajaa kuukausi vaaleihin. Perussuomalaisten eurovaaliehdokkaat ovat jalkautuneet ahkerasti turuille ja toreille. Sää suosi, kun puheenjohtaja Timo Soini kävi 26. huhtikuuta vauhdittamassa eurovaalikampanjaa Vantaan Tikkurilassa
http://jussiniinisto.fi/wp-content/uploads/2014/04/TimoTorilla.jpg
\\\\\\\\\\\\\\\\\\ SINÄ PÄÄTÄT \\\\\\\\\\\\\\\\\\
TAPAA TOHTORI-JUSSI LIVENÄ numero on 84
Ylen meppigalleria: http://areena.yle.fi/tv/2246592
Jussi Halla-ahon road show jatkuu
Riihimäki, Pori, Nakkila, Loviisa, Itä-Lappi
Ranua, Salla, Kemijärvi
Tästä lähtee tänään
ti 6.5. Eurovaalipaneeli Riihimäen Kerhotalolla (Torikatu 3), alkaen klo 18.
pe 9.5. Vaalitilaisuus ja paneeli Eurooppa-päivänä Porissa Eetun aukiolle klo 12-14. Tämän jälkeen tilaisuus Nakkilassa.
la 10.5. "Suomen rooli EU-parlamentissa - ketkä päättävät sinun asioistasi? Kuka hallitsee Eurooppaa?" Paneelikeskustelu Loviisan liikuntahallilla klo 12-16.
su 11.5. Kiertue Itä-Lapissa, pysähdykset Ranualla, Sallassa ja Kemijärvellä.
\\\\\ NUMERO ON 84 \\\\\\\\\\\\ EU-VAALIT SUNNUNTAINA 25.5. \\\\\
\\\\\ ÄÄNI TOHTORI JUSSI HALLA-AHOLLE \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
\\\\\ ENNAKKOÄÄNESTYS MA 14.5. - SU 20.5. \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
oo KATSO Jussi Halla-ahon EUROVAALIVIDEO oo
http://dreambroker.com/channel/el3eifsg/iframe/ox8dt0vd
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
http://www.halla-aho.com/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=619355891485303&set=a.507377419349818.1073741827.507372639350296&type=1&theater
https://www.facebook.com/pages/Jussi-Halla-aho-Europarlamenttiin-2014/507372639350296
http://www.halla-aho.com/scripta/vaalitapahtumia.htmlOlipas vastenmielistä poliittisen julistuksen tuputtamista palstalla ja keskustelussa, jossa aihe on ihan muu. Taidat olla pakkoruotsin kiihkeä kannattaja ja perussuomalaisten vastustaja, kun yrität näyttää pakkoruotsia vastustavalta perussuomalaiselta, joka tekee vaalityötä noin mauttomasti.
Mutta puuttuakseni siihen asiantapaiseen, jonka kirjoitit alussa, muka liittääksesi vaahtoamisesi tähän keskusteluun: suomen kielen sääntöjen mukaan kirjoitetaan ”Gauß”, koska vieraissa nimissä säilytetään niihin kuuluvat vieraat kirjaimet (kuten tarkkeetkin).- ssdsds2
Yucca kirjoitti:
Olipas vastenmielistä poliittisen julistuksen tuputtamista palstalla ja keskustelussa, jossa aihe on ihan muu. Taidat olla pakkoruotsin kiihkeä kannattaja ja perussuomalaisten vastustaja, kun yrität näyttää pakkoruotsia vastustavalta perussuomalaiselta, joka tekee vaalityötä noin mauttomasti.
Mutta puuttuakseni siihen asiantapaiseen, jonka kirjoitit alussa, muka liittääksesi vaahtoamisesi tähän keskusteluun: suomen kielen sääntöjen mukaan kirjoitetaan ”Gauß”, koska vieraissa nimissä säilytetään niihin kuuluvat vieraat kirjaimet (kuten tarkkeetkin).Väärin. Perussuomalaiset nimenomaan ovat juuri noin typeriä juntteja. Kyseessä on ehdottomasti perussuomalainen ja vieläpä ylpeän avoimesti sellainen.
- Aitosuomalainen
ssdsds2 kirjoitti:
Väärin. Perussuomalaiset nimenomaan ovat juuri noin typeriä juntteja. Kyseessä on ehdottomasti perussuomalainen ja vieläpä ylpeän avoimesti sellainen.
Niin varmaan joku halusi sinun ajattelevan.
- Free-English
Englannin kielessä on yksi pääsääntö: kirjoittaja saa täysin vapaasti valita, mitä vaihtoehtoista kirkoitustapaa käyttää. Jos joku on muita harvinaisempi tai kokemattomalle lukijalle vieras, se ei tee siitä väärää.
Suuri osa painetuista kielioppisäännöistä on tarkoitettu vain helpottamaan kielen perusopiskelua.- Jeeves
Toki voi käyttää haluaamaansa kielimuotoa, mutta silloin pitää pysytellä siinä eikä sekoittaa esimerkiksi britti- ja amerikanenglantia. Suomessa viralliset englanninnokset tulee tehdä brittienglannilla, koska se on yksi Euroopan unionin virallisista kielistä. Asiasta on valtioneuvoston päätös vuodelta joskus.
- Jasså
Montako englanninkielistä kirjaa olet kirjoittanut? Entä montako arvostetussa lehdessä julkaistua englanninkielistä artikkelia?
Jos yrittäisitkään mitään sellaista, huomaisit, että englannin kielessä pidetään säännöistä tiukasti kiinni.
Toki omaan pöytälaatikkoonsa voi kirjoittaa ihan miten haluaa. Ja jos kirjoittaa vaikkapa nettiin englanniksi, niin kukaan ei yleensä tule korjaamaan. Sen sijaan kyllä lukijat päättelevät varsin paljon siitä, miten kirjoitat. Asiat ovat vielä melko hyvin silloin, kun virheistäsi päätellään vain, että englanti ei ole äidinkielesi. Mutta jos ”valitset vapaasti”, niin lukijatkin valitsevat vapaasti ja toteavat, että jos kirjoittaja ei viitsi kirjoittaa kunnollista englantia, ei ole syytä lukea enempää – tai ainakaan ottaa sisältöä tosissaan. - huhuu!
Jeeves kirjoitti:
Toki voi käyttää haluaamaansa kielimuotoa, mutta silloin pitää pysytellä siinä eikä sekoittaa esimerkiksi britti- ja amerikanenglantia. Suomessa viralliset englanninnokset tulee tehdä brittienglannilla, koska se on yksi Euroopan unionin virallisista kielistä. Asiasta on valtioneuvoston päätös vuodelta joskus.
Huhu siitä, että valtioneuvosto olisi päättänyt brittienglannin käytöstä, on vanhempi kuin Euroopan unioni. Olisi kiva tietää, mistä huhu on peräisin ja onko siinä koskaan ollut edes siteeksi jotain totta. Euroopan unionin virallisia kieliä ovat englanti, espanja, ruotsi jne., eivät jotkin ”brittienglanti”, ”espanjanespaka”, ”ruotsinruotsi” jne.
Kouluissa kai opetetaan yhä jonkinlaista brittienglannin jäljitelmää siksi, että opettajat luulevat osaavansa brittienglantia ja tietävät, että eivät osaa sujuvasti amerikanenglantia. Mitään tämän syvällisempää syytä asiaan ei taida olla.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla
Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e3077740Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne866031Jos olisit täällä
Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä1733581Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee322077Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san221916Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea
Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.1951911- 361699
- 441494
- 591486
- 221441