Vuorotteluvapaasijaistaminen menossa oikeaan suuntaan

Ihalaine

Ymmärtääkseni tai ainakin niin sen haluan ymmärtää, että vuorotteluvapaasijaisuus luotiin, jotta työttömyys vähenisi. Käytännössä vuorotteluvapaasijaisiksi on palkattu useimmiten sellaisia henkilöitä, jotka ovat olleet vain vähän aikaa työttömänä eli alle 3 kk. Käytännössä vain vähän aikaa työttömänä ollet työllistyvät muutenkin keskimäärin selvästi paremmin kuin pitkään työttömänä olleet.

Nyt kuitenkin onneksi ollaan luomassa työttömyyden vähentämisen hengessä sellainen sääntö, että sijaisen pitää olla ehtinyt olla vähintään 3 kk työtön putkeen. Muistaakseni on kuitenkin poikkeama alle 25-v ja yli 55- ja vastavalmistuneille. He saavat valitettavasti ohituskaistan omasta näkökulmastani katsoen, koska en kuulu mihinkään noista erityisryhmistä. Olen hakenut työttömänä ollessa ainakin 50 vv-sijaisuutta ja kaikissa tapauksissa olisin täyttänyt koulutusvaatimukset ja olisin ainakin itse uskonut kyseisen työn pystyväni hoitamaan. Jos olisi ollut tuo 3 kk sääntö voimassa tuolloin, niin taatusti olisin jossain rekrytoinnissa vottanut, sillä 5-10 haastatteluunkin noissa tapauksissa pääsin.

Töihinvalitsijoilta on työttömien aliarviontia väittää etteikö myös vähintään 3 kk työttömistä löytysii skarppeja sijaisia.

5

172

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 14.14

      Vuorotteluvapaa luotiin myös työssä jaksamisen takia. Kun voi pitää 3-12 kk vapaata työstään, eläkkeelle lähtö siirtyisi myöhempään.

      Minusta tuo uusi sääntö on hyvä, edistää yli 5-kymppisten ja nuorten työn saantia. Tähän asti meillä ainakin on palkattu vv-sijaiseksi henkilö, joka olisi palkattu muutenkin meille. Eli joku määräaikainen pistetään päiväksi työttömäksi, käy ilmoittautumassa työkkäriin ja tulee takaisin seuraavana päivänä. Näinhän tätä on kierretty vuosikausia ja se on ihan sallittua.

    • vv:lla ollut

      "Ymmärtääkseni tai ainakin niin sen haluan ymmärtää, että vuorotteluvapaasijaisuus luotiin, jotta työttömyys vähenisi."...

      Ei työttömyys vähene suoraan vuorottelun idealla, että tuuraa jotain 3-12kk. Mahdollistaa tietenkin kokemuksen saannin tuurajalle joka parantaa mahdollisuuksia jatkossa. Työttömyyttä se ei selaisenaan poista tietenkään!

      Olet siis sitä mieltä että vuorottelijaksi pitäisi ehdoitta valita se "pitkäänkin" työttömänä ollut, joka ei ole saanut sen pitkän työttömyyden aikana mistään töitä, edes yhtä kuukautta ja tarviten vuodeksi se pitäisi palkata? Melkoinen riski!

      Mihinkä ajatukseen asia perustuu, että juuri sellainen on firman paras vaihtoehto kun valintaa tehdään?
      Valitsisitko itse tällä perusteella henkilöä jopa vuodeksi omaan firmaasi vai olisiko joitain toisiakin vaatimuksia?...

      Oman vuorotteluvapaani ajaksi valittiin juuri valmistunut henkilö josta oli aiempaa kokemusta kausityöntekijänä! Vuorotteluvapaan (9kk) jälkeen hänet palkattiin firmaan ja on ollut jo 5v.

      "Työttömänä" hän oli valmistumisen jälkeen joitain arkipäiviä en muista tarkoin. En kuitenkaan usko että "vei" keltään työpaikkaa nenän edestä, vaan kyse oli tehtävään sopivasta henkilöstä josta aiempaa kokemusta firman toiminnassa!

      Kausityötkin on työkokemusta!!! Miksi pakko olla ensin työtön jotta saisi työpaikan? Ei mene mitenkään ajatusmaailmaani?

    • Ihalaine

      "Ymmärtääkseni tai ainakin niin sen haluan ymmärtää, että vuorotteluvapaasijaisuus luotiin, jotta työttömyys vähenisi."...

      "Ei työttömyys vähene suoraan vuorottelun idealla, että tuuraa jotain 3-12kk. Mahdollistaa tietenkin kokemuksen saannin tuurajalle joka parantaa mahdollisuuksia jatkossa. Työttömyyttä se ei selaisenaan poista tietenkään!"

      Työttömyys joka tapauksessa vähenee kyllä sillä henkilöllä, joka palkataan vuorotteluvapaasijaiseksi. Ja tämä on hänelle monella tapaa tärkeää.

      "Olet siis sitä mieltä että vuorottelijaksi pitäisi ehdoitta valita se "pitkäänkin" työttömänä ollut, joka ei ole saanut sen pitkän työttömyyden aikana mistään töitä, edes yhtä kuukautta ja tarviten vuodeksi se pitäisi palkata? Melkoinen riski!"

      En ole väittänyt näin. Se että on ollut pitkään työttömänä suoranaisesti kertoo vain siitä, että on ollut pitkään työttömänä, eikä mistään muusta. Jo se että on valmis tulemaan töihin on työttömästä positiivinen signaali. Muuan Timo Soinikin joutui 80-luvulla olemaan pitkään työttömänä. Vv-sijaiseksi voidaan palkata vain kolmeksikin kuukaudeksi. Vv-sijaiseksi pitäisi palkata sellainen, jonka uskotaan pystyvän työ hoitamaan, mutta tasatilanteessa mieluummin pitempään työttömänä ollut.

      "Mihinkä ajatukseen asia perustuu, että juuri sellainen on firman paras vaihtoehto kun valintaa tehdään?
      Valitsisitko itse tällä perusteella henkilöä jopa vuodeksi omaan firmaasi vai olisiko joitain toisiakin vaatimuksia?..."

      Kyllä, jos esiintulleiden seikkojen perusteella uskon pitkäaikaistyöttömän pystyvän hoitamaan työn hyvin ja vuodessahan jo voi oppia paljon. Yritykset ovat oma tapauksensa. Käytännössä varsin suuri osa vv-sijaisista työskentelee julkisella sektorilla. Sekä valtio ja kunnat virallisesti pyrkimät edistämään työllisyyttä ja sellaisten työttömien joiden on vaikea työllistyä palkkaaminen myös vv-sijaisiksi on linjassa tämän tavoitteen kanssa.

      "Oman vuorotteluvapaani ajaksi valittiin juuri valmistunut henkilö josta oli aiempaa kokemusta kausityöntekijänä! Vuorotteluvapaan (9kk) jälkeen hänet palkattiin firmaan ja on ollut jo 5v.

      "Työttömänä" hän oli valmistumisen jälkeen joitain arkipäiviä en muista tarkoin. En kuitenkaan usko että "vei" keltään työpaikkaa nenän edestä, vaan kyse oli tehtävään sopivasta henkilöstä josta aiempaa kokemusta firman toiminnassa!"

      Tämä toki edistää työllisyyttä, mutta ei vähennä tehokkaimmin työttömyyttä. Suurin syy vv-järjestelmän käyttöönottoon oli, että se vähentäisi työttömyyttä, mutta yo. esimerkin mukaankin näin ei ole tehokkaasti tapahtunut, koska jo minimissään päivän virallisella työttömyydellä on voinut päästä vv-sijaiseksi.

      "Kausityötkin on työkokemusta!!! Miksi pakko olla ensin työtön jotta saisi työpaikan? Ei mene mitenkään ajatusmaailmaani?"

      Olisihan tuo vv-sijaiseksi palkattu sinänsä laillisesti voitu palkata muutenkin kyseiseen yritykseen töihin kuin sijaiseksi. Ainoa vaan, että kukaan ei olisi päässyt tällöin yrityksestä vuorotteluvapaakorjaukselle ja käyttämään aikaansa parhaaksi katsomallaan tavalla.

    • vakava virhe jos...

      Vuorotteluvapaan sijaisuuden vaatimus menossa suohon eli loppuu kokonaan mikäli vaaditaan vain pitkäaikaistyötöntä sijaiseksi?
      Mitään järkeä asiassa!

      Windows -98 käyttäjä pitäisi palkata Windows 8.x käyttäjäksi ja autoCAD 1.0 osaaja pitäisi palkata autoCAD 2015 vers.käyttäjäksi?

      Tumput suorana seisovia voi vaihdella, mutta alansa oikeasti osaavia ei ja ne eivät ole pitkäaikaistyöttömiä koskaan! Se on ihmiskunnan järjestelmän idea toimia jotta mennään eteenpäin eikä paapota!

      On aloittajalla omituinen mielikuva yhteiskunnan toiminnasta ja yrittämisen ylläpidosta?

      • Byro B

        Riippuu alastakin. Ja eikö vanhempaa ohjelmaversiota käyttänyt tt opi nopeammin käyttämään uutta versiota verrattuna henkilöön, joka ei ole käyttänyt sitä vanhempaakaan versiota?
        Tässä unohdetaan täysin, ettei sijaisen tarvi tulla täsmälleen samoihin tehtäviin kuin vapaalle lähtevän. Töitä voi kierrättää ja sijainen voi tehdä täysin eri hommia kuin vapailija. Tiedän, pomot ei viitsi kierrättää.
        @vakava virhe jos... joskus luonto pysäyttää ensiluokkaisen työntekijän ja silloin ei tiedä, vaikka päätyisi sairasloman kautta pitkäaikaistyöttömäksi. Me olemme kaikki kuolevaisia..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      435
      3171
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      110
      2612
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      387
      2551
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      159
      2076
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1907
    6. 173
      1325
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1307
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1196
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      72
      1131
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1000
    Aihe