Olen tuntenut itseni tytöksi melkein koko elämäni (varhaisimmat muistot joskus 4-6v, nyt olen 22v). Tätä tunnetta olen koittanut työntää sivuun monta vuotta, mutta se aina pomppaa takaisin. Nyt viimeisen parin vuoden aikana se on pysynyt koko ajan pinnalla ja olenkin pohtinut elämääni ja identiteettiäni paljon. Lopputuloksena on se, että olen mielestäni transsukupuolinen.
Miten tästä eteenpäin? Voiko sekä lääkärin että psykologin kautta päästä transpolille? Olen koittanut päästä psykologille jo ahdistuksen sekä masennuksen takia, mutta siinä on ollut ongelmia.
Kuinka pitkä jonotus transpolille on ja kuinka kauan (ja kuinka monta käyntiä) kestää, ennen kuin saa lopullisen diagnoosin ja mahdollisesti hormonit kouraan?
Lisäksi, kuinka suuren osuuden koko hommasta valtio korvaa (hormonit, transpoli, terapia, ääniterapia jne. jne.) ja mitkä asiat pitää itse täysin maksaa?
Mitä tahansa tämän kaltaisia asioita, varsinkin tietoa siitä miten koko prosessi hoituu Suomessa, olisi kiva tietää! :) Olen suhteellisen paljon ottanut kaikesta selvää, mutta valitettavasti käytännöt Suomessa ovat täysin tuntemattomia, sillä suurin osa asioista netissä koskee jenkkejä, vaikka tietysti kaikki hoidon vaikutuksen sun muut ovat samat joka puolella.
Tunnen olevani transsukupuolinen, voitteko auttaa minua alkuun?
9
3455
Vastaukset
- nainen 21
1. haet tutkimukseen..jono siihen 3-6 kk Helsinkiin tai Tampereelle
2. tutkimus kestää 6-12 kk. Jos hyvin menee saat diagnoosin (kaikki ei saa)
3 jono hormoonipolille muutama kuukausi, sieltä saat hormoonit
4 vuoden elämä naisena/miehenä sitä ei tosin kukaan tarkista
5. pääset leikkausjonoon...kesto vähän ruuhkan mukaan
6. toipuminen leikkauksen jälkeen 6-8 viikkoa
hoitoon kuuluu laserointia, kurkkuleikkauset ja puheterapia . Hormoonit on 100%korvattuja
lääkärit ja sairaalakulut on pieniä kustaanuksia
Kokonaisaikaa menee noin 2-3 vuotta - kkjnk
Otetaanpa vähän perusteellisemmin kuin tuo ensimmäinen vastaus (perustiedot löytyy siitäkin).
- Ensimmäiseksi hakeudut yleislääkärille lähetteen saamiseksi transtutkimuksiin. Ohjeet lähetteen hakemiseksi löytyy Trasekin sivulta (http://trasek.fi/). Suositeltava on oma lääkärisi joka tuntee taustaasi. Mutta ongelmana voi olla että esimerkiksi eräät terveyskeskuslääkärit ohjaavat mielenterveyspuolen tutkittavaksi. Tuossa tapauksessa selvintä on mennä yksityispuolen lääkärille jolle ei ole asetettu tuollaisia vaatimuksia ja lähettää lähetteen suoraan transtutkimusyksikköön kuten STM on ohjeistanut. Psykologia/psykiatria ja mielenterveyspuolen hoitoja ei tarvita ellet itse koe sitä tarpeelliseksi. Tutkimusyksikkö (Helsinki tai Tampere, määräytyy asuinpaikkakuntasi mukaan).
- Tutkimusyksikkö kutsuu tutkittavaksi ja tuossa aiemmin olikin jo mainittu yleisimmät jonotusajat. Tutkimuksiin käytetään aikaa vähintään 6 kk, mutta nykyisin ruuhkien vuoksi kestää yleensä selvästi pidempään. Tutkimuksissa tavataan psykiatria, psykologia ja hoitajia, käyntikertojen määrä vaihtelee tutkimuspaikasta ja tutkittavasta riippuen. Tutkimukset ei maksa mitään tutkittavalle, sairaanhoitopiiri hoitaa maksut. Itse maksetaan vain matkakulujen omavastuuosuus, Kela palauttaa loput.
- Kun/jos saa transdiagnoosin (ehkäpä n. 70% saa), siirrytään hoitojaksolle. Samalla voidaan vaihtaa nimi tulevan sukupuolen mukaiseksi. Tuolloin aloitetaan hormonihoito tutkimusyksikön yliopistollisen keskussairaalan hormonipoliklinikalla (käynnit yleensä 6 kk välein). Hormoonilääkäri määrää tarvittavan lääkityksen. Kelakorvaus on alussa peruskorvaus (antiandrogeenit pysyvät aina peruskorvattavana). Viimeistään silloin kun uusi sukupuoli vahvistetaan, voidaan hakea Kelasta ylempi erityiskorvattavuus hormooneille. Samalla aloitetaan asetuksen vaatima vähintään vuoden kestävä arkielämänkoe jolla testataan pystyykö potilas elämään loppuelämänsä uudessa sukupuolessa. Tuona ajanjaksona voidaan tehdä muita hoitoja (esimerkiksi tapauksessasi mahdollisesti parran laserointia, aataminomenan poisto, äänihuulioperaatio ja/tai puheterapiaa). Nämä kaikki poliklinikkakäynnit ja sairaalakäynnit maksava julkisen puolen taksan mukaisesti (kolmenkympin luokkaa käynniltä/päivältä). Matkakuluista omavastuuosuudet.
- Kun arkielämänkoevaihe on käyty onnistuneesti läpi, käydään toisessakin tutkimusyksikössä psykiatrin tutkimuksissa. Sen jälkeen vahvistetaan uusi sukupuoli maistraatissa. Kuluja syntyy henkilöasiakirjojen uusimisesta ja erilaisista korttimuutoksista ym. kun henkilötunnus muuttuu.
- Tämän jälkeen voi hakeutua genitaalien korjausleikkaukseen, mikäli haluaa. Pakko ei ole ja leikkausten laajuudesta voi päättää itse. Kuluina on julkisen puolen sairaalan päivämaksut. Yleensäkin kaikista hoidoista ja leikkauksista on olemassa STM:n ohjeet joten kaikkea haluamaansa ei saa julkiselta puolelta.
Tässä oli tiivistettyä tietoa, lisätietoa löydät osoitteista http://transtukipiste.fi/ ja http://trasek.fi/ - kybele
Kuka saa hormonit 100 % korvattaviksi? En minä ainakaan ole saanut, vaikka korjauksesta on jo vuosia.
- kkjnk
Tässä Kelan määrittely ylemmän erityiskorvattavuuden perusteista:
Lääkkeiden erityiskorvausoikeuden edellytykset
121 Sukurauhasten vaikea vajaatoiminta
(Hypogonadismus; E28.3, E29.1, E89.4, E89.5, Q96, Q98)
Lausunnon ja lääkehoidon tarvearvion edellytetään perustuvan erikoissairaanhoidon yksikössä suoritettuihin tai sisätautien, endokrinologian, naistentautien ja synnytysten, urologian tai lastentautien erikoislääkärin suorittamiin tutkimuksiin.
Sairauden 121 perusteella erityiskorvausoikeus myönnetään pitkäaikaista korvaushoitoa vaativan sukurauhasperäisen sukurauhasten vaikean vajaatoiminnan hoitoon.
Naisilla erityiskorvattavaan lääkehoitoon oikeuttaa ns. ennenaikainen menopaussi, jolla tässä tarkoitetaan vähintään 8 kuukautta kestävää amenorreaa, toistuvasti suurentunutta FSH pitoisuutta ja estrogeenin puutteen merkkejä 40 vuotta nuoremmilla naisilla. Lisäksi munasarjojen poisto ennen 45 vuoden ikää oikeuttaa erityiskorvaukseen. Erityiskorvausoikeus voidaan myöntää myös allogeenisen kantasolusiirron perusteella, kun siirtoa on edeltänyt esihoito, joka johtaa säännönmukaisesti sukurauhasten vaikeaan vajaatoimintaan, miehillä kuitenkin enintään yhdeksi vuodeksi. Sukurauhasperäisen sukurauhasten vaikean vajaatoiminnan lääkehoidon erityiskorvausoikeus voidaan myöntää naisilla 50 vuoden ja miehillä 60 vuoden ikään saakka. Oikeutta erityiskorvaukseen ei myönnetä käytettäessä hormonivalmistetta osteoporoosin ehkäisyyn ja hoitoon.
Potilailla, joiden sukupuoli muuttuu lääketieteellisestä syystä, sukurauhasperäisen sukurauhasten vajaatoiminnan katsotaan alkavan päivänä, jona sukupuolen muuttuminen vahvistetaan ja henkilötunnus muuttuu uuden sukupuolen mukaiseksi. Heille erityiskorvausoikeus voidaan myöntää ilman määräaikaa.
Lausunnossa edellytetään kuvattavan asianmukaiset diagnostiset tutkimukset ja hyvän hoitokäytännön mukainen hoitosuunnitelma.
Mikäli olet aikanaan saanut hormoonilääkäriltä asianmukaisen B-todistuksen korvauksen hakemiseksi ja kelakortissasi on takapuolella koodi 121, olet oikeutettu saamaan hormoonit kolmeksi kuukaudeksi 3 eurolla, mikäli lääke on hyväksytty erityiskorvattavaksi (kaikki lääketyypit ei ole). Takavuosina tehdyillä päätöksillä kortissa voi olla vielä ohjeessa mainittu yläikäraja. Jos sieltä löytyy 50/60 vuotissynttäripäiväsi, tee ilmoitus Kelalle korvauksen oikaisemiseksi. Ellei koodia ole lainkaan, pitää saada B-todistus ohjeessa mainituilla perusteilla. - nainen21
hanki hormoonipolikliniikasta B todistusta. Sillä saa 100% korvausta
Trasekin ohje lääkäreille kannattaa printata ja ottaa mukaan
http://trasek.fi/documents/Ohje_laakarille.pdf- matkanalussa
Kiitos vastauksista (varsinkin kkjnk)!
Dr. Schultzenberger: Viinaa on jo yritetty vähän liikaakin, ei toimi.
Huhhuh, onpas pitkät jonot. Olin siinä käsityksessä, että polille olisi kuukauden jonotus ja hoito kestäisi maksimissaan puoli vuotta. Pitääpä ottaa itseä niskasta kiinni ja oikeasti viedä asiaa eteenpäin, kun kerta noin kauan kestää kaikki vaiheet.
Vielä sellainen asia, että mitkä voisivat olla sellaisia syitä, jotka eväisivät diagnoosin saamisen? Ei-transsukupuolisuus tietenkin, mutta jotain muuta?- Virnukatti
Diagnoosin eväämiseen voi riittää myös se, etteivät polilla katso tutkittavalla olevan riittäviä henkisiä voimavaroja prosessiin. Tuolloin evääminen ei ole pysyvä vaan tutkittava laitetaan "jäähylle" selvittelemään elämänsä muita oletettuja sotkuja. Aika tavallinen limbo on masennus - transsukupuolisuus. Et saa transsukupuolisuus diagnoosia koska olet masentunut, etkä tutkimusryhmän mukaan jaksaisi prosessia. Asiaan voidaan palata kun olet hoitanut masennuksesi. No miksi olet masentunut? Koska olet transsukupuolinen etkä saa diagnoosia.
Jos diagnoosia F64.0 transsukupuolisuus ei tule saattavat tarjota jotain muuta F64 alkuista eli arkikielisesti sanottuna ajattelevat tutkittavan olevan transvestiitti, transgender tai jonkinlainen fettari. Myös mielenterveysdiagnooseja kuten skitsofrenia, psykoosi, rajatila jaellaan.
Voimia pitkälle matkalle.
- Nykyään nainen
Hei matkanalussa,
olet ottanut jo suuren askeleen kohti itseäsi, kun olet todennut olevasi transsukupuolinen. Onnea siitä!
Matka uuteen sukupuoleen on pitkä ja monesti vaivalloinen, sitä ei kai voi kieltää, mutta jos on varma omasta sukupuolestaan, tällainen matka kannattaa.
Noita käytännön ohjeita tuossa onkin jo annettu ja niitä löytyy lisää Transtukipisteen sivuilta. Uskaltaudun kuitenkin antaa muutaman neuvon pitkällä kokemuksella prosessista ja elämästä uudessa sukupuolessa.
Olet vielä nuori ja sinulla on elämä edessä. Ala elää omana itsenäsi ja toteuta itseäsi. Voi tuntua aluksi vaikealta olla oma itsensä, mutta älä anna periksi peloille. Rakenna omaa tulevaisuuttasi muutenkin kuin sukupuolenkorjausprosessissa. Mieti, mitä haluat elämältä, ja ala toteuttaa toiveitasi. Voit saada kaiken, mitä muutkin, monet asiat vain tulevat ehkä eri muodossa kuin muilla keskimäärin.
Kun sinulla on vaikeaa, hae tukea ja apua. Sitä saat esim. Transtukipisteeltä. Psyyken ongelmiin kuten masennukseen ja ahdistukseen kannattaa ja pitää hakea myös apua. Niihin saat apua parhaiten psykoterapiasta, koska lääkkeet parantavat vain oireita. Psykoterapia auttaa sinua myös vaikeassa prosessissa rakentamaan itsetuntoasi, koska prosessin mukana tulee varmasti monta kohtaa, jona tuntuu ettei mistään tule mitään. Etsi siis itsellesi kognitiivinen psykoterapeutti, johon voit luottaa. Kelalta saa tukea psykoterapiaan, tarvitset vain lausunnon psykiatrilta Kelaa varten. Älä mene sellaiselle terapeutille, joka suhtautuu sukupuolen moninaisuuteen patologisoivasti.
Etsi vertaisiasi esim. kahvi-illoista. Muiden samankaltaisten tapaaminen voimauttaa paljon. Alat luottaa itseesi ja omaan tuntemukseesi omasta sukupuolesta. Muidenkin sukupuolimoninaisten ihmisten tapaaminen voi voimauttaa ja selkeyttää omaa kokemustasi.
Sukupuolenkorjausprosessi on pitkä eikä se lopu leikkaukseen. Prosessi on kasvamista omaksi itsekseen myös sen jälkeenkin. Moni asia on toki helpompaa nimen muutoksen ja leikkausten jälkeen.
Ole hyvä itsellesi. Kun olet lempeä itsellesi, sinulla on parempi olo ja elämäsi on parempaa. Pidä myös puolesi.
Onnea matkaasi!
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 941763
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa3581179Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"
Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna181178- 961038
- 62833
Vanhemmalle naiselle
Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam36811Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani6754- 46706
Lapuan liike nyt! rähinöimässä Tampereella
Avoimen rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen poprukat riehuvat Tampereella parasta aikaa.132698En vaan ymmärrä
Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla42680