Tislauskiviä

kemistileoliuos

Aion suorittaa tislauksen mutta mistään ei saa tislauskiviä... Mistä niitä voisi saada entä voisinko käyttää jotain korviketta?

13

3407

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ota oppikirja

      Mikä on "tislauskivi"? Olen opiskellut kemiaa ja suorittanut siitä tutkinnonkin mutta en vielä ole kuullutkaan sanaa tislauskivi.
      Taitaa olla jokin pseudotieteellinen termi. Jos kemian tiedot ovat tuota tasoa niin voidaan jo puhua tietojen täydestä puutteestä.
      EI tislausprosessissa mitään tislauskiviä tarvita. Tislausprosessi on varsin yksinkertainen: nostetaan nesteen lämpötila kiehumispisteen yläpuolelle (höyrystyy) ja annetaan sitten taas jäähtyä (lauhtua) takaisin nesteeksi.

      Korvikkeeksi taitaisi sopia jokin kunnon kemian oppikirja.

      • 5+1

        "Olen opiskellut kemiaa ja suorittanut siitä tutkinnonkin" Uuu.. oot saanut väännettyä itkuisesti ne kandin paperit ja elvistelet täällä jollain sanavalinnalla. Itse miellän kiehumakivet ja tislauskivet synonyymeiksi, olkoonkin jälkimmäinen vähemmän virallinen sanamuoto.

        Kyllä me labrassa puhuttiin yhtälailla kiehumakivistä kuin tislauskivistäkin. Tosin ne jotka vetää herneen perseeseen noin pienestä "virheestä" niin ovat varmaan yhtä mulkkuja luonteeltaan muissakin asioissa kun yksinkertaisissa sanavalinnoissa.


      • Anonyymi

        Vitun yksinkertainen


    • Kemian prof

      Vai olet kemisti, etkä tiedä midtä tuo puhuu.. kiehumiskivistä lienee kyse.. mutta ei siinä salapoltossa mitään kiviä tarvita, se on kyllä totuus..kivilla on tarkoitus saada lämpö jakaantumaan tasaisemmin astiassa..

      • ota oppikirja2

        Kyllä se lämpö saadaan jakautumaan tasaisesti myös sekoittamalla. Eli lämmitettävää nestettä voidaan sekoittaa vaikka mekaanisella potkurilla tai kiertopumppauksella (riippuu prosessin ratkaisusta).
        Meillä labrassa se lasipullo pannaan pyörimään ja tämä pyörimisliike tasaa lämpöä siinä lasiastiassa. Ja onhan ne termostaatit ja vesihauteetkin keksitty.

        Mitä sinne kiviä kannattaa lisätä koska niiden kivien lämmityskin vie oman osansa lämpöenergiasta. Nuo lisätyt kivet voivat vaikuttaa myös kemiallisiin prosesseihin joten turhia lisäaineiden lisäyksiä ei ole syytä suorittaa.

        Kyllä kemian laboratoriokoulutukseen sisältyy nämä lämmönsäätö mekanismien hallinnat prosesseissa. (huom. erot eksotermisissä ja endotermisissä reaktioissa).
        Ollaan vaan ilman sitä turhaa kivikuormaa. Luulisi kemian professorinkin tietävän nämä asiat. Toivottavasti kemianopiskelijat eivät tule sinun laboratorioon kivi kuormat repussa? Kyllä ne oppikirjat ja muistivihot riittää.


    • Proffa edelleen.

      Proffa jatkaa, että pihalta kerättyjä pikkukiviä voi käyttää oluenteossa aivan mainiosti, kiehunnan aloittamisen helpottamiseksi, ilman että litku palaa pohjaan..

      • ei sappikiviä

        Kivikuormaa ei kannata kerätä kotipihalta. Eikä kiviä kannata lämmittää oluen panossa. Kyllä se hyvä olut muutenkin syntyy. Jätetään ne pihakivet nyt rauhaan. Nautitaan vaan siitä kunnon kotioluesta ilman kiviä ja ilman "kivistyksiä".


    • Esimerkiksi posliinin kappaleet ovat hyviä kiehumakiviksi. Kiehumakivien käyttö perustuu kaiketi etupäässä ylikuumenemisen ehkäisyyn, jolloin ei tule turhaa roiskintaa, vaan tasainen pulputus. Posliinin murtopinnassa lienee hyviä kuplan aihioita.

    • ohje yksi

      "Kriittinen piste on se piste faasidiagrammissa, jossa neste-kaasu-tasapainokäyrä loppuu. Kriittisen pisteen yläpuolella erilliset neste- ja kaasufaasi häviävät ja aine on yhdessä faasissa, jota kutsutaan ylikriittiseksi fluidiksi. Lähestyttäessä kriittistä pistettä neste- ja kaasufaasin välinen entalpiaero (höyrystymislämpö) pienenee, kunnes kriittisessä pisteessa höyrystymisentalpia on nolla. Sama koskee neste- ja höyryfaasin välistä tiheyseroa.

      Kriittisen pisteen avulla on myös erotettu käsitteet höyry ja kaasu toisistaan. Höyrystä puhutaan silloin, kun faasin lämpötila on kriittisen lämpötilan alapuolella. Höyry voidaan aina tiivistää nesteeksi kohottamalla sen painetta. Jos aineen lämpötila on suurempi kuin sen kriittinen lämpötila, sitä ei voida nesteyttää.

      Veden kriittisessä pisteessä lämpötila on 374 °C ja paine 221 baaria. Kriittisen pisteen lämpötilaa ja painetta kutsutaan kriittiseksi lämpötilaksi (Tc) ja kriittiseksi paineeksi (Pc)." (osalainaus Wikipediasta)

      Ihan oikeasti tämä ei ole kemiaa vaan liittyy fysiikkaan. Mutta kemiassa kyllä käytetään paljon tislausprosesseja. Tislaajien on syytä muistaa nämä perussäännöt. Tislauksen perussääntö onkin kiehumislämpötilan tietäminen, kun tämän muistaa niin tislaukset onnistuu.

    • 1234+5678

      No oikea vastaus on tässä:
      Pihistetään mutsilta kukkaruukun keraaminen lautanen. Siis sellainen savesta poltettu. Pilkotaan se 5mm muruiksi. Se on siinä.

      Kukkaruukku on juuri sellainen materiaali, jota Liebigkin käytti.

    • kotiolut

      Oluen ystävänä minä nautin oluen mausta enkä kivien pureskelusta. En ymmärrä lainkaan tislauskivien käyttöä oluen valmistuksessa?
      Oluen valmistusprosessiin liittyy oluthiiva eli se on tavallinen käymisprosessi.
      Miten ne tislauskivet mitenkään liittyy käymisprosessiin? Hiivathan sen tekee.

      Ja jos lämpötila nousee liian korkealle niin ne hiivasolut kuolee ja prosessi pysähtyy siihen paikkaan. Kyllä se oikea lämpötilan valvontatapa on kunnon termostaatti eikä mikään kivikuorma.
      Ette taida olla ollenkaan perillä oluen valmistuksesta? Kunnon olut tarvitsee vain vettä, maltaita ja hiivaa (ja makuaromiksi humalia) ja käymisaikaa. Ja hiivojakin on kahdenlaisia eli puhutaan pinta- ja pohjahiivoista.

    • idiooti1

      pitääkö tyypin nimenomaan olutta valmistaa???

    • Anonyymi

      Jos on ylimääräinen vaikka erlenmeyer pullo niin lyö se palasiksi seinään ja avot, kokemuksesta tiedän että sopivan kokoiset lasin kappaleet toimivat hyvin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan aussikulta, missä?

      Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      366
      2198
    2. Haluaisin sun kanssa yhteisen

      Elämän. Haluun sut.
      Ikävä
      57
      1628
    3. Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?

      Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      166
      1295
    4. Pikkunaiselle terkkuja

      Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi
      Ikävä
      277
      1189
    5. Voisiko olla jopa niin

      Että kumpikin vähän pelkää totaalista heittäytymistä, koska tiedetään että se olisi menoa sen jälkeen. Samaan aikaan hal
      Ikävä
      67
      969
    6. Pystyisitkö ottamaan kaivattuasi

      Elämääsi miten pian
      Ikävä
      86
      955
    7. Varkaita kuhmossa

      Miksi kuhmolaiset ei tee mitään varkaille ja huumehörhöille, teloittaa pitäisi kaikki.
      Kuhmo
      33
      903
    8. Arto Satonen ja kokoomus 2020: Poliittiset virkanimitykset ovat koruptiota

      2025: Kokoomus on junttaamassa Arto Satosta Kelan johtoon ohi pätevämpien hakijoiden. https://www.hs.fi/politiikka/art-
      Maailman menoa
      113
      882
    9. Saara Aalto ja Teemu Roivainen paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaus kietoi meidän kohtalomme..."

      Oho! Ex-pari on palannut yhteen musiikin merkeissä. He tekevät Rakkaustarina-nimeä kantavan 20-vuotisjuhlakiertueen syks
      Suomalaiset julkkikset
      12
      876
    10. K&T: Harvinainen haastattelu: Susanna Laine avaa suhdetta Petri Nygårdiin: "Olin sinkku vuosia..."

      Susanna Laine ei ole kertonut suhteestaan Petri Nygårdiin (Petri Laurila) julkisuudessa juurikaan. Aktiivisesti sosiaali
      Suomalaiset julkkikset
      8
      846
    Aihe