Tislauskiviä

kemistileoliuos

Aion suorittaa tislauksen mutta mistään ei saa tislauskiviä... Mistä niitä voisi saada entä voisinko käyttää jotain korviketta?

13

3043

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ota oppikirja

      Mikä on "tislauskivi"? Olen opiskellut kemiaa ja suorittanut siitä tutkinnonkin mutta en vielä ole kuullutkaan sanaa tislauskivi.
      Taitaa olla jokin pseudotieteellinen termi. Jos kemian tiedot ovat tuota tasoa niin voidaan jo puhua tietojen täydestä puutteestä.
      EI tislausprosessissa mitään tislauskiviä tarvita. Tislausprosessi on varsin yksinkertainen: nostetaan nesteen lämpötila kiehumispisteen yläpuolelle (höyrystyy) ja annetaan sitten taas jäähtyä (lauhtua) takaisin nesteeksi.

      Korvikkeeksi taitaisi sopia jokin kunnon kemian oppikirja.

      • 5+1

        "Olen opiskellut kemiaa ja suorittanut siitä tutkinnonkin" Uuu.. oot saanut väännettyä itkuisesti ne kandin paperit ja elvistelet täällä jollain sanavalinnalla. Itse miellän kiehumakivet ja tislauskivet synonyymeiksi, olkoonkin jälkimmäinen vähemmän virallinen sanamuoto.

        Kyllä me labrassa puhuttiin yhtälailla kiehumakivistä kuin tislauskivistäkin. Tosin ne jotka vetää herneen perseeseen noin pienestä "virheestä" niin ovat varmaan yhtä mulkkuja luonteeltaan muissakin asioissa kun yksinkertaisissa sanavalinnoissa.


      • Anonyymi

        Vitun yksinkertainen


    • Kemian prof

      Vai olet kemisti, etkä tiedä midtä tuo puhuu.. kiehumiskivistä lienee kyse.. mutta ei siinä salapoltossa mitään kiviä tarvita, se on kyllä totuus..kivilla on tarkoitus saada lämpö jakaantumaan tasaisemmin astiassa..

      • ota oppikirja2

        Kyllä se lämpö saadaan jakautumaan tasaisesti myös sekoittamalla. Eli lämmitettävää nestettä voidaan sekoittaa vaikka mekaanisella potkurilla tai kiertopumppauksella (riippuu prosessin ratkaisusta).
        Meillä labrassa se lasipullo pannaan pyörimään ja tämä pyörimisliike tasaa lämpöä siinä lasiastiassa. Ja onhan ne termostaatit ja vesihauteetkin keksitty.

        Mitä sinne kiviä kannattaa lisätä koska niiden kivien lämmityskin vie oman osansa lämpöenergiasta. Nuo lisätyt kivet voivat vaikuttaa myös kemiallisiin prosesseihin joten turhia lisäaineiden lisäyksiä ei ole syytä suorittaa.

        Kyllä kemian laboratoriokoulutukseen sisältyy nämä lämmönsäätö mekanismien hallinnat prosesseissa. (huom. erot eksotermisissä ja endotermisissä reaktioissa).
        Ollaan vaan ilman sitä turhaa kivikuormaa. Luulisi kemian professorinkin tietävän nämä asiat. Toivottavasti kemianopiskelijat eivät tule sinun laboratorioon kivi kuormat repussa? Kyllä ne oppikirjat ja muistivihot riittää.


    • Proffa edelleen.

      Proffa jatkaa, että pihalta kerättyjä pikkukiviä voi käyttää oluenteossa aivan mainiosti, kiehunnan aloittamisen helpottamiseksi, ilman että litku palaa pohjaan..

      • ei sappikiviä

        Kivikuormaa ei kannata kerätä kotipihalta. Eikä kiviä kannata lämmittää oluen panossa. Kyllä se hyvä olut muutenkin syntyy. Jätetään ne pihakivet nyt rauhaan. Nautitaan vaan siitä kunnon kotioluesta ilman kiviä ja ilman "kivistyksiä".


    • Esimerkiksi posliinin kappaleet ovat hyviä kiehumakiviksi. Kiehumakivien käyttö perustuu kaiketi etupäässä ylikuumenemisen ehkäisyyn, jolloin ei tule turhaa roiskintaa, vaan tasainen pulputus. Posliinin murtopinnassa lienee hyviä kuplan aihioita.

    • ohje yksi

      "Kriittinen piste on se piste faasidiagrammissa, jossa neste-kaasu-tasapainokäyrä loppuu. Kriittisen pisteen yläpuolella erilliset neste- ja kaasufaasi häviävät ja aine on yhdessä faasissa, jota kutsutaan ylikriittiseksi fluidiksi. Lähestyttäessä kriittistä pistettä neste- ja kaasufaasin välinen entalpiaero (höyrystymislämpö) pienenee, kunnes kriittisessä pisteessa höyrystymisentalpia on nolla. Sama koskee neste- ja höyryfaasin välistä tiheyseroa.

      Kriittisen pisteen avulla on myös erotettu käsitteet höyry ja kaasu toisistaan. Höyrystä puhutaan silloin, kun faasin lämpötila on kriittisen lämpötilan alapuolella. Höyry voidaan aina tiivistää nesteeksi kohottamalla sen painetta. Jos aineen lämpötila on suurempi kuin sen kriittinen lämpötila, sitä ei voida nesteyttää.

      Veden kriittisessä pisteessä lämpötila on 374 °C ja paine 221 baaria. Kriittisen pisteen lämpötilaa ja painetta kutsutaan kriittiseksi lämpötilaksi (Tc) ja kriittiseksi paineeksi (Pc)." (osalainaus Wikipediasta)

      Ihan oikeasti tämä ei ole kemiaa vaan liittyy fysiikkaan. Mutta kemiassa kyllä käytetään paljon tislausprosesseja. Tislaajien on syytä muistaa nämä perussäännöt. Tislauksen perussääntö onkin kiehumislämpötilan tietäminen, kun tämän muistaa niin tislaukset onnistuu.

    • 1234+5678

      No oikea vastaus on tässä:
      Pihistetään mutsilta kukkaruukun keraaminen lautanen. Siis sellainen savesta poltettu. Pilkotaan se 5mm muruiksi. Se on siinä.

      Kukkaruukku on juuri sellainen materiaali, jota Liebigkin käytti.

    • kotiolut

      Oluen ystävänä minä nautin oluen mausta enkä kivien pureskelusta. En ymmärrä lainkaan tislauskivien käyttöä oluen valmistuksessa?
      Oluen valmistusprosessiin liittyy oluthiiva eli se on tavallinen käymisprosessi.
      Miten ne tislauskivet mitenkään liittyy käymisprosessiin? Hiivathan sen tekee.

      Ja jos lämpötila nousee liian korkealle niin ne hiivasolut kuolee ja prosessi pysähtyy siihen paikkaan. Kyllä se oikea lämpötilan valvontatapa on kunnon termostaatti eikä mikään kivikuorma.
      Ette taida olla ollenkaan perillä oluen valmistuksesta? Kunnon olut tarvitsee vain vettä, maltaita ja hiivaa (ja makuaromiksi humalia) ja käymisaikaa. Ja hiivojakin on kahdenlaisia eli puhutaan pinta- ja pohjahiivoista.

    • idiooti1

      pitääkö tyypin nimenomaan olutta valmistaa???

    • Anonyymi

      Jos on ylimääräinen vaikka erlenmeyer pullo niin lyö se palasiksi seinään ja avot, kokemuksesta tiedän että sopivan kokoiset lasin kappaleet toimivat hyvin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1957
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1692
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1609
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe