Deduktio, abduktio ja induktio

VictorXYZ

Osaako joku sanoa, mitä eroa näillä on todellisuudessa?

3

1498

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lisää todellisuutta

      Yksi unohtui: obduktio.

    • Xenia Onatop

      Logiikan alueella perusteita, joista päättelyn johtopäätös johdetaan, kutsutaan premisseiksi. Deduktiivisessa päättelyssä tosista premisseistä seuraa välttämättä tosi johtopäätös. Deduktiivinen päättely on päättelyä tunnetuista tapauksista toisiin tunnettuihin tapauksiin.

      Esimerkki:
      1.Kaikki ihmiset ovat kuolevaisia (premissi 1)
      2.Sokrates on ihminen (premissi 2)
      3.Sokrates on kuolevainen (johtopäätös)

      Deduktiivisessa päättelyssä tosista premisseistä ei voi koskaan seurata epätotta johtopäätöstä. Esim. matematiikka ja eksakti tietojenkäsittelytiede ovat deduktiivisia tieteitä. Toisaalta koska matematiikkakin on kielipeliä, niin tästä voidaan siirtyä siihenkin, että mm. shakki on luonteeltaan deduktiivinen ketju.

      Induktio on päättelymuoto, joka lähtee liikkeelle yksittäisestä havaintojoukosta ja muodostaa niistä yleistyksen tai teorian. Oletus, jonka mukaan aurinko nousee huomenna on induktiivinen, usein tiedostamaton yleistys aikaisemmasta kokemuksestamme. Kaikki fysiikan lait ovat tämänkaltaisia tottumukseen perustuvia yleistyksiä. Induktio ei ole varmaa, vaan todennäköistä päättelyä, sillä uusi havaintoaineisto voi kumota aikaisemman havainnoista tehdyn yleistyksen. Tämä tarkoittaa sitä, että emme voi olla koskaan absoluuttisen varmoja siitä, onko aikaisempi induktiivisesti johdettu päättelymme totta. Tätä kutsutaan induktion ongelmaksi.

      Induktiota luonnehditaan toisinaan päättelyksi, joka etenee tunnetuista tapauksista tuntemattomaan. Tällä tarkoitetaan sitä, että yleistys, joka yksittäisistä havainnoista tuotetaan, väittää lisäävänsä tietoamme. Induktio tuottaa uutta tietoa.

      Esimerkki:
      1.Havaitut joutsenet ovat valkoisia (premissi 1)
      2.Kaikki joutsenet ovat valkoisia (johtopäätös)

      Esimerkissä tutkija väittää, että valkoisuus kuuluu joutsenien luokkaan kuuluvien kaikkien lintujen ominaisuudeksi. Tähän johtopäätökseen hän on päätynyt tekemistään havainnoista. Tutkija ei kuitenkaan ole havainnut kaikkia olemassa olevia joutsenia. Tämän vuoksi hänen tietonsa ei ole varmaa, vaan todennäköistä.

      Tätä esimerkkiä käytetään sen vuoksi, että on olemassa myös mustia joutsenia. Väite "kaikki joutsenet ovat valkoisia" kumoutui, kun Australiasta löytyi mustia joutsenia.

      Täydellinen induktio on induktio, jossa kaikki mahdolliset yksittäistapaukset käydään läpi. Päinvastoin kuin muut induktion lajit, tällainen päättely on pätevä, ja samalla pätevä deduktio. Matematiikassa toisinaan käytetään induktiotodistusta.
      Matemaattinen induktio on matemaattinen todistusmenetelmä, joka kuuluu matemaattisen algebran päähaaraan. Matemaattinen induktio perustuu induktioperiaatteeseen, jolla todistetaan luonnollista lukua n koskeva väite todeksi kaikilla luvun n arvoilla. Teknisesti induktiotodistus koostuu kolmesta vaiheesta:

      1.Perusaskel Osoitetaan esimerkin kautta, että P(0) on tosi

      2.Induktioaskel Induktio-oletus: oletetaan, että P(n) on tosi arvolla n=k
      Induktioväite: väitetään, että P(n) tosi arvolla n=k 1
      Todistus: todistetaan, että induktio-oletuksesta seuraa induktioväite

      3.Johtopäätös Induktioaskeleessa todistettiin, että P(n) on tosi aina seuraavalla luvun n arvolla. Koska P(0) on tosi, niin myös P(n) on tosi kaikilla luonnollisilla luvuilla n.

      Abduktiivista päättelyä kutsutaan päättelyksi joka pyrkii "parhaaseen saatavilla olevaan selitykseen". Abduktio on päättelyä, jossa pyritään seurauksista päättelemään syitä. Abduktio lähtee liikkeelle yksittäisistä tosiasioista, ilman, että niitä yhdistäisi yhteinen teoria. Abduktiivinen päättely ei ole deduktiivisesti pätevää, sillä tarjolla olevasta todistusaineistosta on mahdollista päätyä myös toisenlaiseen johtopäätökseen. Esimerkiksi tilastollisessa matematiikassa esiintyy menetelmiä, jotka ovat abduktiivisia. Suurimman uskottavuuden menetelmä perustuu ajatukseen, että on tiedossa ehdollinen tiheysfunktio p(x|theta), missä x on havaittu datavektori ja theta on matemaattisen mallin tuntematon parametri. Etsitään sellainen theta, joka maksimoi p(x|theta):n. Maximum a Posteriori-menetelmä perustuu Baysesin sääntöön p(theta|x)p(x)=p(x|theta)p(theta), jolloin maksimoidaan

      p(theta|x)=p(x|theta)p(theta)/p(x)

      Kysyit siis, mitä eroa näillä on todellisuudessa. Voisi sanoa, että esim. vaikka fysiikka on selvästi induktiivinen tiede, se on käytännön ihmiselämän ja biosfäärin kannalta eksaktia. Eli vaikka Aurinko ei aina nouse - se imaisee joskus maapallon - voidaan kyllin suurella todennäköisyydellä todeta, että se nousee huomenna. Seuraava askel on kemia, jonka perusteoria on kvanttimekaniikka. Se on hivenen epäeksaktimpaa, mutta käytännön kannalta luotettavaa. Positivistiset luonnontieteet, joissa hankitaan tiedostamattomasta luonnosta tietoa, poikkeavat paljon hermeneuttisista ihmistieteistä, joissa hankitaan tietoisesta ihmisestä usein tulkinnan metodilla tietoa, ovat varsin kaukana toisistaan. Esim. haastattelututkimukset ovat vahvasti induktiivisia, ja niihin sisältyy suuresti epävarmuutta. Voivathan jotkut haastateltavat antaa tietoisesti vääriä vastauksia jne.

      • JohnnyBeGoode

        Perusteellisesti selitetty.

        Tilastotieteen näkökulmasta (lyhyesti) abduktio johtaa suurimman uskottavuuden estimointiin, induktio bayes-estimointiin ja deduktio frekventistiseen eli klassiseen estimointiin. Näissä eri estimoinneissa parametrien ja muuttujien tulkinnat ovat ainakin jossain määrin eroavia. Tosin normaalijakaumaoletuksella (satunnaistermin osalta) muistaakseni johtavat identtisiin lopputuloksiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      93
      1738
    2. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      358
      1159
    3. Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"

      Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1158
    4. Mikä on horoskooppisi?

      Entä tiedätkö kaivattusi?
      Ikävä
      94
      1019
    5. Onks se väärin jos

      Tutustuttaisiin edes vähän enemmän?
      Ikävä
      62
      813
    6. Vanhemmalle naiselle

      Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam
      Ikävä
      34
      773
    7. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      5
      716
    8. Mitä meidän välillä

      Tulee tapahtumaan? Sinusta paljon kiinni
      Ikävä
      46
      696
    9. En vaan ymmärrä

      Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla
      Ikävä
      42
      670
    10. Mitä saat naiselta mies kun

      Otat ohjat? Saat feminiinistä pehmeyttä, lämpöä ja rauhaa. Kun nainen on tässä moodissa hän auttaa miestä lepäämään ja p
      Ikävä
      113
      666
    Aihe