Kuinka sisarluku vaikuttaa identiteettiin

Suosittelija

Mielenkiintoinen tärkeä kirja, jonka kirjoitti ruotsalainen tutkija Elizabeth Sjö.....koko nimeä en muista, löytyy kaupungin kirjastoista, salaatinvihreä kansi.

Kirja kertoo siitä, kuinka sisarluku eli monesko perheenjäsen olet perheessä, vaikuttaa siihen millainen sinusta tulee.

Kirja avasi aika monta patoutumaa minussa. Löysin vastauksia kysymyksiini.

Vaikuttavia asioita ovat oletko ensimmäinen, toinen tai muu, oletko poika tai tyttö, onko ennen sinua ja sinun jälkeen sisarparvessa poika vai tyttö, mikä on aika sisarten välisessä iässä, oletko ainut lapsi, vanhempien oma sisarparvijärjestys, onko enemmistö sisarista poikia vai tyttöjä.

Nämä kaikki vaikuttavat siihen, minkälaisen puolison sinä valitset, minkälaisista asioista pidät ja minkälainen mentaliteetti sinä omaat ja miten elämäsi saattaa kulkea.

Suosittelen kaikille sosiaalialan työntekijöille ja kaikille. Kirja on ehdoton ammattilaisille. Aikaisemmin tätä teoriaa on tutkittu Amerikassa. Kuten kirja antaa ymmärtää, teoria ei ole niin vielä levinnyttä.

7

747

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aatokseni arm

      Sisarkuku ei yksin vaikuta, millainen minusta tulee.

      • suosittelija

        ei yksin eikä kaksin, mutta vaikuttaa

        lue kirjaa


      • suosittelija
        suosittelija kirjoitti:

        ei yksin eikä kaksin, mutta vaikuttaa

        lue kirjaa

        eka lapsi on älykkö, vastuullinen, kuuliainen, joka pitää huolta, hän ei turhan päiten lähde hullutuksiin. muistan lukeneeni kirjasta että jossakin intiaani perinteesä eka lapsi uhrattiin jumalille.

        jos perheessä on vain yksi lapsi, hän saattaa kärsiä psyykkisistä häiriöistä kuin monikkolapsiperhe

        lapsen henkilökohtaiseen identiteettikehitykseen täytyy antaa kuulua 3-4 vuotta, jos sisarten välinen ikä on alle 3, niin he "kiinnittyvät" toisiinsa enemmän

        toinen lapsi on aina ekan vastakohta
        toinen lapsi on kriittinen vaihe, että jatkaako perhe perhelisäystä

        toiset, kolmannet ym lapset ovat elämäniloisempia kuin ekat ja sosiaalisempia. he tekevät enemmän kepposia

        tytöt ovat hoivaavia tulevia äitejä, pojat aktiivisia ja rajuja
        vanhempi sisar tekee nuoremmasta pojasta feminiinisemman kuin jos edessä olisi veli
        perhe jossa on poikaenemmistö on dynaaminen
        tästä kirjassa kerrotaan paljon enemmän josta tästä en kerro

        isolukuisessa perheessä lapset voivat muodostaa ryhmittymiä iän perusteela
        lapset myös toimivat itsenäisenä joukkona usein vanhemmista riippumatta, joskus heitä vastaan

        eka lapsi on johtaja, jota yritetään kilpailuttaa, toinen lapsi ekaa, kolmas tokaa ym.

        E.S veti teatteriryhmää jossa enemmistö oli toisia, kolmansia ja edelleen lapsia. esityksestä tuli spontanni, villi ja hauskaa. Sitten saman esityksen hän teki ryhmälle jossa oli paljon ekoja lapsia, niin esityksestä tuli suunnitelman mukainen, lapset olivat ahkeria opiskelijoita ja tenttasivat vuorosanoja.

        teoria parin muodostuksesta: eka lapsi sopii toisen, kolmannen ym. kanssa - pienempi riski avioeroon kuin kahdella ekalla lapsella, jossa asetelmana on kilpailu. joskus tyttö, jolla on sisaret, valitsee puolisokseen pojan, jolla on veljet. kaksi viimeistä lasta puolisoina ei ole hyvä, sillä kukaan ei tee velvollisuuksia kotona. myös viimeinen lapsi voi käyttää enemmän alkoholia kuin muut. hän on tottunut suosikkiasemaan ja joskus omaa vaikeuksia sopeutua yhteiskuntaan.

        viimeinen lapsi saa osakseen paljon rakkautta, koska vanhemmat sisaret muuttavat jo kotoaan ja hän saa olla vanhempien suosikki

        eka lapsi saa vähiten arvostusta vanhemmiltaan, koska häneltä odotetaan huolenpitoa pienemmistä. Usein vanhemmat suosivat viimeistä lasta esim. hän saa perintöä.


    • Valitut palat

      Kuulostaapa vakavastiotettavalta. Asiaan vaikuttaa myös se, kuinka monen kanssa on pannut.

      • kljflkjv

        paistipannut


    • aakkaka

      Nostetaampa ylös vähän muita juttuja sukurutsaus juttujen sekaan. Vaikuttaa toki paikkasisarkatraassa, niinkuin vaikuttaa moni muukin asia.

    • heidikkk

      Yritin kerran vuosia sitten saada tästä aiheesta keskustelua aikaan tällä palstalla, mutta kaikki vastaukset, joita sain, olivat minua syyllistäviä ja sellaisia, että on täysin turhaa miettiä tuollaisia asioita ja että on turhaa katsoa minnekään menneisyyteen ja lapsuuteen ja vatvoa moisia asioita ym ym. Kukaan ei tuntunut olevan asiasta kiinnostunut. Kaikki pitivät minua vain tyhjän jauhajana, ja vain nykyhetkellä oli merkitystä jne. Yritykseni keskustella aiheesta valuivat täysin ymmärtämättömään maaperään.

      Itse olin silloin lukenut Tpmmy Hellsteniä ja hän käsitteli juuri tätä samaa aihetta. Minua se kyllä kiinnosti, koska huomasin hänen olevan kummallisesti oikeassa. Sillä asialla selvästi tuntui olevan jotain merkitystä, monesko lapsi olit perheessä tai olitko ainoa lapsi. Tiettyjä suuntaviittoja on olemassa. Tietysti jokainen on ensisijaisesti aina yksilö, mutta meillä on myös ympäristöstämme ja lähtökohdistamme johtuvia käyttäytymiskuvioita, jotka voi olla hämmästyttävän samankaltaisia samanlaisten taustojen omaavien kanssa. Esim. perheen vanhin lapsi voi olla koko elämänsä ajan eräänlainen pomottaja, tavalla tai toisella. Samoin ns. keskimmäisen lapsen syndrooma on usein hyvin havaittavissa. Ja jos kohtaat ihmisen, joka kummallisella tuurilla saa aina ihmiset tekemään asioita puolestaan tai ainakin odottavat ja olettavat saavansa asioita helpommin kuin muut, he saattavat hyvinkin olla niitä lapsuudenperheensä kuopuksia.

      Eli ei ihme, että psykiatriassa lapsuudella, jopa asioilla, jotka ovat tapahtuneet ennen syntymääkin, on merkitystä. Esim. jos lapsesta on kiihkeästi toivottu poikaa, mutta onkin syntynyt tyttö, ja vaikka tätä pettymystä ei ole koskaan hänelle tietoisesti esiin tuotu, se saattaa silti tuntua lapsen elämässä hyvin kokonaisvaltaisena asiana, ja aiheuttaa sen, että tämä tyttölapsi ei koskaan itsekään opi pitämään sukupuoltaan arvokkkaana ja siitä voi seurata vaikeita asioita hänen aikuiselämässään. Jos nämä asiat tunnistetaan, niitä voidaan käsitellä ja hoitaa.

      Kyllä, nämä on mielenkiintoisia asioita. Olen usein mietiskellyt sitäkin, että miksi esim. äitini lapsuudenperheen (jossa oli yli kymmenen lasta) kaikki pojat ovat elämässä hyvin menestyneitä ja raittiita miehiä, mutta kaikki tyttäret avioituivat alkoholistimiehen kanssa. Isoisä oli esimerkillisen hyvä mies, ja poikalapset saivat häneltä hyvän miehen mallin. Mutta miksi tyttäret eivät osanneet etsiä isänsä kaltaista miestä elämänkumppanikseen? Johtuisiko siitä, että ensin syntyi seitsemän tytärtä, ja sitten kaikki nuorimmat olivat poikia. Pojat olivat tietenkin vanhempiensa silmäteriä, varsinkin isänsä, koska olivat siis tulleet niin monen tytön jälkeen. Pettyivätkö tyttäret isäänsä ja etsivätkö alitajuntaisesti hänen täydellistä vastakohtaansa? Vaikea sanoa, mutta jotain täytyy olla takana, koska sekä isäni että nämä tätieni miehet muistuttavat toisaan aika lailla muutenkin kuin vain siinä, että olivat (osa elää kyllä vieläkin) melkoisia viinaveikkoja ja hulivilejä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6323
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4066
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2476
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1970
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      28
      1458
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1326
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1070
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1016
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      991
    Aihe