Lääkkeitä kuulustelun kautta

gersonisti

Kuulin äsken paikallisradion uutisista, että apteekeista ei enää välttämättä saa ostettua tavallisia reseptittömiä lääkkeitä hyllyltä, vaan niitä saa tiskin takaa, jos saa, myyjän kuulusteltua, mihin aiot sitä käyttää. Väitettiin tämän vähentävän lääkärikäyntejä, kun esimerkiksi jälkiehkäisytabletin saa apteekista, jos selviää kuulustelusta. Asialla on kuitenkin toinenkin puoli. Monet luontaituotteet, vitamiinit ja muut perinteiset aineet ovat nyt saatavissa vain apteekeista, eikä niitä saa tuoda ulkomailta. Jos olen oikein ymmärtänyt, jodi on yksi tällainen aine. Olen vuosia käyttänyt sitä kaikkiin pieniin haavoihin, ja myös lisännyt sitä muutaman tipan mehuun, koska kärsin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mikä luultavasti osaltaan aiheutti syövänkin. Jodi auttaa siihen. Halusin ostaa pullon laimennettua jodiliuosta, Lugolin jodia, jota apteeksissa epäilemättä oli. Minulle sitä ei kuitenkaan myyty. Kysyttiin, mihin sitä käyttäisin. Kerroin ottavani sitä sisäisestikin, ja se ilmeisesti oli se punainen vaate. Miten nyt ylläpidän terveyttäni? Haastanko apteekin oikeuteen, jos syöpä uusiutuu? Suomen oikeuslaitoksen ollessa, mitä on, sekään tuskin kannattaa. Eli suurten lääketehtaiden voittojen takia halvat luonnonlääkkeet käytännössä kielletään.

Vaikka ette itse olisi vielä kiinnostunut luontaishoidoista tai sairauksien ehkäisystä vitamiinein, hivenainein ja yrtein, voi tulla aika, jolloin asia on teillekin ajankohtainen. Kai haluatte elää yhteiskunnassa, jossa kansalaisella on oikeus päättää, mitä kehoonsa laittaa? Minä en ainakaan halua olla lääketeollisuuden lypsylehmä.

10

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vset

      Osta haluamasi tuote vaikka verkkokaupasta, ei tarvitse kestää sitä apteekin "kuulustelua"

    • 12+2

      Helppoa. Valehtele. Siitähän reseptilääkkeissä on yleensä kysymys. Jos jotain ainetta tahtoo, mutta ei saa reseptiä rehellisesti kertomalla mihin sitä käyttää, joutuu valehtelemaan. Ei se ole henkilön vika, että sitä ei hänelle myyty, joten valehtelu on tällaisissa tilanteissa moraalisesti aivan hyväksyttävä ratkaisu. Järjestelmä vaan on niin typerästi rakennettu. On käyttäjän, eli sinun, omalla vastuulla huolehtia, että aineen haitat ja hyödyt tuntee. Siihen voi apuna käyttää asiantuntijaan, lääkäriä. Muutoin olet vapaa käyttämään ihan mitä tahdot.

      • <awvdxrn

        Missäs kohtaa keskusteluketjua oli puhe reseptilääkkeistä?


      • 12+2
        <awvdxrn kirjoitti:

        Missäs kohtaa keskusteluketjua oli puhe reseptilääkkeistä?

        Niin tarkoitin, että reseptilääkkeissä on ollut sama menettely aina, joten asiat eivät paljoa muutu. Nyt pitää lääkärin sijaan valehdella sitten myös farmaseutille.


    • Jodisuolat

      Joku mainitsikin luontaistuotekaupat. Jodin käytöstä on ristiriitaista tietoa kilpirauhaspotilaille netissä, mutta tänä kesänä julkaistiin tulos, jonka mukaan suomalaiset saavat ruoasta liian vähän jodia. Tämä selittäisi myös kilpirauhasen vajaatoiminnan runsauden maassamme.

      Sain luontaistuotekaupastani vihjeeksi vaihtaa natriumpitoinen pöytäsuola (esim. Jozo) meri-, ruusu- tai kristallisuolaan, jotka sisältävät monia kivennäisiä. Samoin Vogelin tuotteissa on merilevävalmiste, joka ei vaikuttanut minulla mitenkään. Jodin liikakäytöstä varoitetaan turhaan.

    • jsx1

      "Kuulustelun" tarkoituksena ei ole (tai ainakaan ei pitäisi olla) kiusata ihmisiä, vaan apteekit toteuttavat lakisääteistä velvollisuuttaan edistää lääkkeiden turvallista käyttöä ja ehkäistä vääränlaisesta käytöstä aiheutuvia haittoja.

      "Olen vuosia käyttänyt sitä kaikkiin pieniin haavoihin, ja myös lisännyt sitä muutaman tipan mehuun, koska kärsin kilpirauhasen vajaatoiminnasta, mikä luultavasti osaltaan aiheutti syövänkin."

      Lugolin jodiliuospullossa sanotaan seuraavaa: "Suositeltu vuorokausiannos: 1 tippa 1dl:aan vettä, laita jääkaappiin, juodaan 14vrk:n aikana (7ml/pv), 1 annos 193 μg jodia/vrk. 1 tippa sisältää 2700 μg jodia."

      Aika paljon olet sitä saanut, ottaen huomioon, että normaalitilanteessa jodin turvallisena päiväsaannin rajana pidetään 600 μg. Akuutteja myrkytysoireita se aiheuttaa onneksi vain harvoin, mutta pitkäaikainen liikasaanti voi aiheuttaa kilpirauhasen vajaa- ja liikatoimintaa ja jopa kilpirauhassyöpää (eli juurikin niitä oireita, joita olet yrittänyt sillä hoitaa).

      Ja kyllä - riittävä jodin saanti on tärkeää kilpirauhasen toiminnalle, ja suomalaiset saavat sitä usein liian vähän ruoasta - mutta suositeltu päiväannos normaalitilanteessa on vain noin 150-175 μg. Lääkäri voi määrätä sitä käytettäväksi lyhytaikaisesti huomattavasti suuremmillakin annoksilla, mutta tällöin syynä on esim. kilpirauhasen liikatoiminta (koska isoina annoksina jodi lamaa kilpirauhasen toimintaa).

      "Kuulusteluilla" (ja reseptistatuksella) on siis yleensä jokin lääkitysturvallisuuteen liittyvä tarkoitus, mutta jos joku tietoisesti haluaa toimia suositusten vastaisesti, niin kaipa ihmisellä on siihenkin oikeus. Eli varmaan voit sitten seuraavalla kerralla valehdella käyttötarkoituksen.

      • iodine

        "Aika paljon olet sitä saanut, ottaen huomioon, että normaalitilanteessa jodin turvallisena päiväsaannin rajana pidetään 600 μg."

        Mihin tällainen tieto perustuu? Esim. japanilaisten päivittäinen jodin saanti on 1000 – 3000μg ja heillä keskimääräinen elinikä on pisimpiä maailmassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      390
      3857
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      133
      2697
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      128
      1875
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1320
    5. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      51
      1192
    6. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      172
      1189
    7. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1167
    8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      64
      1125
    9. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      51
      952
    10. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      291
      930
    Aihe