Taskurahoista

auppityttelivaan

Moi! Oon itse harkinnut lähtöä au pairiksi, ja näitä keskusteluja selaillessa on useasti noussut esille, miten pieni on au pairin saama taskuraha. Tietenkin se riippuu perheestä paljonko saa, mutta mielestäni joku 200 euroa kuussa kuulostaa erittäin hyvältä jos itselle ei koidu mitään kuluja asumisesta tai ruuasta jne. Puhumattakaan sitten lähes 400 eurosta kuussa.

Haluaisin kuulla, missä maassa asut, paljonko saat taskurahaa ja mihin yleensä käytät sen? Joudutko esim. maksamaan vapaapäivien tai iltojen ruuat itse? Tuntuuko palkka kohtuulliselta? Entä vaihteleeko se työmäärän mukaan vai onko se vakio lomien tai vapaapäivien määristä riippumatta? Olisi hauska tietää, että osaa sitten miettiä millaista palkkaa pyytää ;-)

2

95

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • enempi parempi

      Joka maassa on oma minimi, joko laissa/säädöksissä määrätty tai muuten vain yleisti hyväksytty summa. Jossain maissa se myös vaihtelee alueittain, esim. Sveitsissä on eri kantoneissa eri säädökset.
      Itse olen Sveitsissä Luzernin kantonissa ja saan minimin eli 700 frangia (reilu 500€) kuussa eikä siitä oteta minulta mitään vähennyksiä (vaikka säädösten mukaan siitä saa vähentää muutaman kympin kuluja). Sen lisäksi minulla on perusedut, vakuutus, lennot, puhelinliittymä, ylläpito ja kortti julkisiin.

      Palkasta maksan itse kaiken, mitä kodin ulkopuolella teen ilman perhettä. Jos olen perheen mukana jossain, he maksavat esim. ruuat ja pääsymaksut. Maksan itse bensat, jos käytän autoa omiin tarkoituksiin.

      Sveitsi on kallis maa, joten täällä tuo minimi on aika suuri. En silti menisi halvemmassakaan maassa perheeseen, jossa saisin alle 400€ kuussa edut, koska haluan matkustella vapaalla. Kyllähän 200€ riittää mainiosti pikkushoppailuun lähikaupungeissa tai bilettämiseen, mutta itse en välitä sellaisesta, vaan haluan käydä mahdollisimman monissa paikoissa tämän vuoden aikana, myös naapurimaissa. Olisi myös hienoa, jos malttaisin laittaa vähän rahaa säästöönkin :D

      Aupairina olo on kuitenkin TYÖTÄ ja aika rankkaa sellaista (paitsi jos töitä on 10h viikossa jolloin vahdit kilttiä rauhallista kirjoja lukevaa lasta) ja kyllä siitä kannattaa vaatia työmäärää vastaava palkka. Älä ajattele sitä viikkorahana, koska et kuitenkaan ole kotona omassa perheessä, jossa saat tarvittaessa lisää rahaa isoihin ostoksiin ja vanhemmat maksaa lomailut jne. Olet vieraassa perheessä vieraassa maassa ja itsestäsi ja rahoistasi vastuussa. Jos vielä maksat vaikka puhelinliittymän tai kielikurssin itse, 200 eurolla ei paljon shoppailla, juhlita tai seikkailla.

      Aupairin olisi aina hyvä pitää säästössä sen verran rahaa, että jos perheessä yhtäkkiä tilanteet kuumenee ja tuntuu, että pakko päästä pois/kotiin, on varaa lentää Suomeen tai vaihtaa perhettä tms. Tai minkä vain tilanteen varalle hätärahaa. Vaikka teillä olisi paperiasiat ja vakuutukset ja kaikki kunnossa, perhe voi heittää sinut pihalle koska tahansa ja siinä olet sitten vieraassa maassa yksin itkemässä jossain kunnantalolla tai Suomen suurlähetystössä tai vastaavassa. Ja jos haluat lähteä, sinulla on kuukauden irtisanomisaika. Kuukausi on pitkä aika, jos sinua kohdellaan huonosti. Jos haluat lähteä nopeammin, rikot sopimusta eikä perhe ole velvollinen maksamaan lentojasi eikä välttämättä suostu maksamaan mahdollisia maksamatta olevia palkkoja lähdöstäsi kuultuaan.

      Lomat tai vapaapäivät eivät vaikuta palkkaan, se on sama joka kuussa. Ylitöistä tietty korvaukset. Maasta riippuen aupairille kuuluu vuodessa 4-5 viikkoa palkallista lomaa (ei siis vähennä sen kuun palkkaa vaikka pitäisit viikon tai pari lomaa kalenterikuukauden sisällä). Lomat pitää sopia etukäteen niin, että ajankohta sopii perheelle.

      Kannattaa siis sisäistää, että aupairina olo on työtä, joka on rankkaa. Muiden aupairien kanssa jutellessa on huomattu, että lähes poikkeuksetta perheen vanhemmat tuottavat enemmän vaivaa ja väsymystä kuin lapset. Lastenhoito on helpoin osa, siihen päälle siivoamista, mahdollista parisuhde/perheriidan välikätenä olemista, vanhempien ongelmien ja stressin kaatamista niskaasi, valittamista pikkuasioista, palkanmaksua myöhässä... Paljon on tietty hyvääkin ja kokonaisuutena aupairius on plussan puolella, mutta älä unohda/väheksy työn rankkuutta ja vaadi aiitä kunnon korvaus. Sitten on myöhäistä pyytää palkankorotusta, kun työ osoittautuukin rankemmaksi kuin miltä sopimusta tehdessä kuulosti. Varaudu siis kaikkeen ja pyydä heti kättelyssä summaa, joka on enemmän kuin vain tarpeeksi.

      • aupparitytteli

        Juu kiitti tästä infosta! Itsekin oon haaveillut että aupparivuonna voisi edes vähän matkailla, tai vähintäänkin sen jälkeen. Muuten tuun toimeen vähällä, en ole himoshoppaaja tai bilehile tai vastaavaa! :-D Ja näitä kokemuksia lukiessa on kyllä käyny selväksi tuo kirjallisen sopparin tärkeys... Pitää jo alkaa luonnostella listaa että muistaa mitä kaikkee siihen sopimukseen pitäis saada, ihan varmuuddn vuoksi...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9766
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2857
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      172
      2647
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2059
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1647
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      15
      1505
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      12
      1468
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe