Pythagoraan komma 》 täydelliset kvintit

J.S.Bach Prelude ^^

ELI vain niille jotka ymmärtävät mistä on kyse.
Tahtoisin vain tietää (tietoa ei voi olla liikaa) minlä takia temperoitu asteikko olisi ihanteellisin ja miksi se vaihettiin ?¿ puhtaat, luonnolliset intervallit soivat nätimmin, tietysti vireys heitti oktaavien kanssa tai jtn sen tapaista. Osaisiko kukaan vastata

9

59

Vastaukset

 • penis

  • Sinänsä ihan asiallinen kommentti, mutta ei liity aiheeseen millään tavalla.


 • Tämä siksi, että KAIKKI sävellajit soisivat samalla tavalla, että kaikista ylimalkaan voisi soittaa.

  • Näytät tietävän jotakin :) voisitko täsmentää olisi hienoa kuulla ? :)


  • Kyllä mä jotain tiedän mutta en kyllä ala sulle selittää. Turhaa ajan haaskausta.


 • Terve taas!
  Tota noin, ns. pythagoralaista kommaa ei tässä jaksa selvittää, mutta siis lähinnä pianoon perustuu tämä alkuperäinen idea tasavireisestä virityksestä, jossa 12 kvinttiä "yhtyy" 7:ksi oktaaviksi.
  Jos nuo kvintit viritetään puhtaaksi, on 4-viivainen a aivan törkeän korkea verrattuna 7 oktaavin päässä olevaan subkontra-a:han. Pianossahan on 7 ja rapiat oktaavia.

  Kun kvintit supistetaan sopivasti, pysyvät oktaavit siisteinä, ja mikä tärkeintä, kaikki puoli- ja kokosävelaskelet ovat yhtä suuria toisiinsa verrattuna.
  Juuri tämä puhtaan virityksen vaikutus kokosävelaskeleisiin johti tähän tasavireisen järjestelmän kehittämiseen joskus 1600-luvun lopulla.

  Esim. jouset viritetään puhtain kvintein, mutta siinä soittaja soittaessaan "säätää" sormiottein sitä viritystä koko ajan.
  Näin siis esim. sinfoniabändissä flyygeli ja jouset eivät ole samanlaisessa vireessä, mutta kyllähän nuo nätisti kimpassa soivat. OLÉ! :)

 • Ton Wikipedian ohessa oleva taulukko kertoo juuri siitä, miten puhtaassa virityksessä kokosävelaskelet eivät ole kaikki yhtä suuria. Tästä johtuen vain joku sävellaji soi kauniisti ja loput ihan perseestä.

  • Juu kiitos! Olen hieman myöhässä mutta noh :)
   Otin juu vielä selvää asiasta ja katsoin usean videonkin asiaan liittyen, kun sattui kiinnostamaan niin pirusti. Luulen nyt ymmärtäväni mistä on kyse. Harvalla riittää kiinnostus tällaiseen, itsehän olen vasta 17v :/


Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.