Pitäisikö tehdä lastensuojeluilmoitus?

Apuaaaa!!!

Katsotaan kuinka sekavaksi teksti muuttuu... Eli siis, olen seurannut hyvän ystäväni perhe-elämää jo hyvän aikaa ja en tiedä miten toimia.
Perheeseen kuuluu ystäväni ja tämän vanhempien lisäksi tämän biologiset pikkusisko ja -veli, sekä sijaiskotipikkusisko, joka on toiseksi nuorin biologisen pikkusiskon jälkeen. Sijaiskotilapsi on todella ongelmallinen tapaus joka suhteessa (varastelee muilta, tuhoaa toisten lasten omaisuutta, pahoinpitelee pienintä, nyt jos listaa pari asiaa) mutta sekä vaanhemmat että sossutantat, jotka välillä tekee jonkun tason tarkastuksia, ovat sitä mieltä että tätä sijaislasta pitää vain ymmärtää. Ystäväni perheen vanhimpana lapsena on totta kai pienimmän puolella, mutta joutuu itse kärsimään rangaistuksia, jos estää sijaislasta esimerkiksi lyömästä tai tönimästä pienintä.
Lisäksi koko perhe-elämä pyörii sijaislapsen mielitekojen ja tunnetilojen ympärillä. Häntä jaksetaan leppyytellä ja kompromisseja tehdään joka asiassa, kunhan sijaislapsi on iloinen, eikä se ole mielestäni oikein ketään perheenjäsentä kohtaan.
Joten, miten teen ilmoituksen asiasta, ja voiko ilmoituksen tehdä niin, ettei perhe saa tietää sen tekijää? Sillä jos perheen vanhemmat saavat tietää minun olleen asialla, he tulevat vihaamaan minua enkä saa enää olla ystäväni kanssa tekemisissä.

6

366

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uupata

      Ei voi tietää mistä oloista sijaislapsi tulee. Ystäväsi vanhemmat ovat päättäneet toimia auttajina sijaislapselle eikä sille mitään voi. Jos teet lastensuojeluilmotuksen niin se on se samainen sossutantta sitä käsittelemässä joka on jo muutenkin sijaislapsen kanssa tekemisissä. Ystäväsi vanhemmat ovat varmasti olleet tietoisia tulevista vaikeuksista ennen sijaislapsen tuloa. Ystävääsi voisi kannustaa puhumaan vanhempiensa kanssa ihan kunnolla tuosta tilanteesta, jospa sitä kautta saisi muutosta ja kotia rauhoitettua.

      • En tiedä...

        Siis sijaislapsi on tuotu perheeseen alle vuoden ikäisenä koska huumeita käyttänyt yksinhuoltajaäiti ei tahtonut olla missään tekemisissä lapsen kanssa. Eli hän on periaatteessa ollut perheessä koko elämänsä. Ja yhtenä syynä lapsen käytökselle on myös perusteltu sitä, että lapsen oman äidin kanssa asuu kuitenkin lapsen vanhemmat sisarukset, eli hän oli ensimmäinen, ketä ei sinne hyväksytty. En vain vieläkään tajua miten tästä voisi jäädä heti synnytyksen jälkeen äidistään erotetulle lapselle niin pahoja traumoja että oikeuttaa pahoinpitelyyn, mutta niin, paha sanoa..
        Ja ystäväni on yrittänyt puhua aiheesta vanhemmilleen, mutta nämä kumoaa kaikki väittämät sillä, että ystäväni on vain väärällä asenteella sijaislasta kohtaan eikä ole ikinä tätä hyväksynyt perheeseen. (Kuitenkin ennen sijaislapsen käytöksen älytöntä pahentumista muutamisen vuotta sitten ystäväni käyttäytyi tätä kohtaan kuin he olisivat oikeastikin biologiset sisarukset.)


    • ideoita

      Lapsen käytöstä tulisi olla arvioimassa muitakin kuin tuo yksi "sossutantta", joka ei näe vikaa tai kestä kritiikkiä koska hän on itse vastuussa sijoituslapsesta, lapsi on ikäänkuin hänen asiantuntijavastuullaan. Tuon ystäväsi pitäisi päästä puhumaan toiselle taholle ongelmasta, myös hän voi tehdä ilmoituksen omalta ja sisarustensa kannalta syystä "kasvuympäristö vaarantaa lapsen normaalin kehityksen". Eli lastensuojeluilmoituksen aihe olisi biologisen nuoremman lapsen kokema perheväkivalta. Esimerkiksi. Koskapa vanhemmat eivät näe ilmiselviä tosiasioita kotonaan (eivät halua nähdä). Puhelimitse voi keskustella esim. heidän "oman sosiaalityöntekijänsä" esimiehen tai kollegan kanssa, kysellä miten tilanne käytännössä saadaan helpottamaan.

    • Voit hyvin tehdä lastensuojeluilmoituksen nimettömänä. Vanhemmat eivät välttämättä ymmärrä, kuinka raskas lasten tilanne on. Koska heillä on sijaislapsi, perhe on jo sosiaalitoimen tuen piirissä, ja ilmoituksesi helpottaa työntekijöiden työtä, kun asia tulee esille.
      Saattaa olla perheellekin helpotus. Heille saattaa olla vaikea myöntää, että asiat eivät ole hyvin.

    • hanki itsellesi eläm

      Kuolleena syntynyt ajatus.

      • Aijaa?

        Mielenkiintoine näkemys sulla, haluaisitko perustella?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      10300
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      421
      4563
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      92
      3104
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2875
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2714
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      230
      2698
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      154
      1889
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      73
      1748
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1640
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1443
    Aihe