Kauanko rasvavarastot riittää? plus aivot!?

kyselykausi

Hei! (tiivistetty kysymys lopussa, jos et jaksa kokonaan lukea)

Kuikakohan pitkäksi aikaa rasvavarastoni mahtavat riittää paastossa?

Pituuteni 160 ja paino 48-50
Reilu vuosi sitten jollakin sähkömittarilla rasvaprosenttini oli 21 ja risat. Painoin silloin 48 kg. Olen lukenut että ei välttämättä ole luotettava? Netissä olevien laskureiden mukaan tulokset seuraavanlaiset: tietoihin perustuva (ikä, pituus, paino) ilmoitti rasvaprosentiksi 22,4 mitoilla 160cm 50kg 19v. Jolloin rasvamassa painaisi siis 11,2 kg. Kehonmittauksiin (lantion ympärys, vyötärön ympärys, kaulan ympärys, pituus, paino) perustavan laskurin mukaan rasvaprosenttini olisi vain 13,6 jolloin rasvan massa olisi 6,8kg. Mitat: kaula 27cm, lantio 76cm, vyötärö 62cm. 50kg 160cm pituutta. Voiko tämä mitenkään pitää paikkaansa?? Mittaukset suoritin tosin naru ja viivoitin systeemillä kun mittanauhaa ei ole... Enkä muutenkaan ole kovin vakuuttunut mittaustulosten paikkansapitävyydestä, sillä miten muka osaan arvioida, tuleeko lisäsenttejä ilmasta mahassa tai ruokailun myötä.

Mutta joka tapauksessa...

Paasto-ohjeissa sanotaan että ihmisellä on keskimäärin 15 kg rasvaa joista 13? Voidaan käyttää ravinnoksi, mikä riittää 40 päiväksi. Eli jos minulla olisi rasvaa vain 6,8 kg tarkoittaisiko se sitä että voisin käyttää ravinnoksi niistä 4,8kg? Että 2 jäisi jäljelle, elinten ympärille?

Kuinka monta päivää voisin teidän mielestä paastota turvallisesti, ettei tule mitään elinvaurioita?

Entä aivot? Miten aivojen käy paastotessa? Luin että aivot ei voi käyttää pelkästään ketoaineita ravintona, vaan tarvitsee aina vähintään 400kcal edestä glukoosia (naisilla) pitääkö paikkansa? Luin myös että keho pystyy paastossakin tätä glukoosia tuottamaan sen mitä on välttämätöntä, mutta onko tila "pysyvä" vai loppuuko glukoosin tuotto jossain vaiheessa? Entä ketoaineiden tuotto?

Kehitysmaissa kuollaan nälkään ja anoreksiaan voi kuolla, joten mikä siinä niinkun ensimmäisenä ottaa lopputilin: sydän, aivot vai mikä? Tuleeko loppu siis kun rasvat on käytetty KOKONAAN loppuun vai voiko käydä niin että vaikka rasva ei ole täysin loppu, voiko lihas, glukoosi tai elintoiminta loppua? Siis kerta sitä 2 rasvakiloa ei voi käyttää ravinnoksi niin mitä sitten tapahtuu jos paasto jatkuu vielä sen jälkeen kun nälän tunne palaa, siirtyykö takaisin ottamaan lihaksesta vai ottaako vielä rasvasta, vai aivojen valkeasta aineesta vai verottaako elintoiminnoista? ja palaako nälkä varmasti? Ihan varmasti? Entä jos ei palaa, anorektikoilla ei esim välttämättä palaa vaikka varastot onkin käytetty ja ei välttämättä enää koskaan palaa parantumisenkaan jälkeen... Näin olen ymmärtänyt, eli voiko paaston aikana tämä näläntunne häiriintyä/kadota pidemmäksi ajaksi/lopullisesti.
Voiko paasto aiheuttaa pysyviä elin tai aivovaurioita? Entä suola? Miten käy sydämen ja muiden lihasten kun vesipaastoaja ei saa suolaa, kuinka pitkään suolavarastot kestävät? Entä muut ravintoaineet, vitamiinit ym. Mikä ero vesi ja mehupastolla on, eli jos paastoaa mehulla ja saa siitä jonkin verran (alle 400) kaloreita niin riittääkö rasvat silloin pidempään?

Anorektikko saattaa sairastua ja vaurioitua tai jopa kuolla refeeding oireyhtymään kuten keskitysleiriltä vapautuneet aikoinaan kun ruokaa tuleekin yht äkkiä paljon. Voiko sama käydä kun lopettaa paaston? Paasto-ohjeissa puhutaan vaan suoliston sekaisin menemisestä ja paaston hyvien vaikutusten saman tien häviämisestä ja painon noususta/kehon rasvoittumisesta kun pienentyneen lihasmassan vuoksi kulutus onkin pienempää, mutta refeedingistä ei puhuta. Jos aloittaa syömisen pikkuhiljaa niin jatkuuko laihtuminen siis tai kenties jopa nopeutuu kun aineenvaihdunta käynnistyy? Voiko palautumisvaihe siis myös olla vaaraksi jos kehossa ei ole enää yhtään ylimääräistä, koska energiavajehan väistämättä jatkuu jonkin aikaa kun 0 kcal ei voi yht äkkiä pompata 2000. Ja vatsalaukkukin ehtii ehkä kutistua mikä varmaan hidastaa syömiseen totuttelua??

Voiko paastoaminen hidastaa aineenvaihduntaa/elintoimia ja näin vähentää kulutusta pysyvästi?

Paasto-ohjeissa neuvotaan kevyesti liikkumaan esim kävelemään 2-3 h päivässä, kuinka paljon tämä lisää energiakulutusta ja nopeuttaa varastojen loppumista vai nopeuttaako?

700 kcal energiavaje päivässä johtaa 0,5 kg putoamiseen viikossa? Paastossa ei syödä mitään, joten olisiko vaje jotakin 1400 ilman liikuntaa? Kuinka paljon liikunta lisää sitä, vaikuttaako paasto siihen, ja pieneneekö kulutus paastossa kuinka paljon kun aineenvaihdunta lakkaa, ja elintoiminnot hidastuu, vai hidastuuko? Ja ainakaan pureskeluun ja ruoansulatukseen ei mene energiaa. Entä juoman määrä, jos juo enemmän vettä, kulutanko enemmän?

Minua siis kovasti kiinnostaa että miten äkkiä ja millätavalla se nälkään kuoleminen esim kehitysmaissa tapahtuu?

Eli tiivistettynä kysymykseni kuuluu, kuinka monta päivää voin paastota turvallisesti, ja jos paastoaisin pitempään, mitä tapahtuisi?

0

108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Minua odottaa

        Joku todella ihana nainen jossain tulevaisuudessa. Siihen uskon ja luotan. 🤗❤️✨
        Sinkut
        219
        4187
      2. Miten toivoisit

        Teidän välien olevan tällä hetkellä? Tässä tilanteessa?
        Ikävä
        121
        4036
      3. Keksitkö keinon

        Miten voin nähdä ihastusta joka ei myönnä tunteitaan.
        Ikävä
        48
        3642
      4. Haluaisitko nähdä

        Hänet alastomana?
        Ikävä
        67
        3049
      5. Hilirimpsistä

        Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
        Ikävä
        200
        2751
      6. Älä elättele

        Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
        Ikävä
        49
        2538
      7. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

        Elämä ei oo peli 😔😟
        Ikävä
        22
        2538
      8. Olet täällä. Mutta ei minulle.

        Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
        Ikävä
        20
        2416
      9. T- miehelle....

        Kuka sua rakastaa? Kertoi rakastavansa....
        Suhteet
        41
        2299
      10. Kuule rakas...

        Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
        Ikävä
        41
        2255
      Aihe