Jumala ja vapaa tahto

Ihmisen vapaa tahto on usein se suojakortti, jonka voi aina vetää taskusta silloin kun keskustelemme siitä, että miksi jumalat sallivat sitä ja tätä.

Mutta vapaa tahto ei oikein toimi, jos tarkastelemme koko ajatusta edes hiukan tarkemmin.

Aluksi meidän täytyy kuvitella täydellinen systeemi, jonka jokin hyväntahtoinen jumala on suunnitellut. Se onnistunee jokaiselta, myös kreationisteilta.

Sitten tämän täydellisen hyvän systeemin suunnittelut jumala päättää antaa siellä oleville eliöille, tässä tapauksessa ihmisille, vapaan tahdon toimia kuten parhaaksi katsovat.

Tämä seurauksena ihminen kohtaa loputtoman määrän erilaisia valintatilanteita, joista hänen täytyy valita yksi vaihtoehto ja hylätä kaikki muut.

Kuitenkin on niin, että kulloisessakin valintatilanteessa on vain yksi ratkaisu, joka edistää parhaiten jumalan luoman maailman kokonaisuutta koskevaa ratkaisua. Eli vain yksi vaihtoehto on hyvä ja kaikki muut ovat pahoja ja vievät jumalan hienoa suurta suunnitelmaa kohti epäjärjestystä.

Yhdelläkään ihmisellä ei voi olla niin suurta tietomäärää, että hän osaisi ajatella toimintansa jokaisen kerrannaisvaikutuksen valintansa hetkestä eteenpäin, eli ihminen ei kykene valitsemaan hyvää vaikka kuinka yrittäisi.

Otetaan esimerkki. On jokin hankala tilanne, vaikkapa sotatila ja sinun oven taaksesi tulee ihminen, jota jotkut pahantahtoiset ihmiset jahtaavat. Sinä voit antaa suojan takaa-ajetulle ja valehdella takaa-ajajille ja näin toimia hyvin, vaikkakin syyllistyit ehkäpä valehtelemisen syntiin. Sitten voi käydäkin niin, että pelastamasi henkilö osallistuu myöhemmin jonkin kamalan uuden aseen kehittämiseen vuosikymmen myöhemmin ja tämä tarkoittaa sitä, että olisit ehkä toiminut paremmin, jos olisit ilmiantanut henkilön jo aiemmin ja silloin hänet olisi ehkäpä mestattu, jopa ennen sitä kidutettu pahantahtoisten ihmisten toimesta. Se olisi kuitenkin pienempi uuden aseen keksimiseen verrattuna.

Eli vaikka mitä teet, et millään kykene toimimaan hyvin ja oikein, vaan kun kerrannaisvaikutukset otetaan mukaan, tulet lähes jokaisessa valintatilanteessa toimimaan väärin ja viet jumalan hienoa suunnitelmaa väärään suuntaan.

Tietenkin ihminen voi joskus, tosin hyvin harvoin, päätyä hyvään ratkaisuun, jos kaikki asiat menevät sattumalta hyvin ja maailman tapahtumien arpaonni on ihmisen puolella.

Kokonaisuutena vapaalla tahdolla varustettu ihmispolo on tuomittu tekemään huonoja valintoja, koska hänellä ei voi olla kaikkea sitä tietoa tulevaisuudesta, mitä hänen yksittäiset valinnat tulevat myöhemmin aiheuttamaan, vaikka ihminen luulisi tekevänsä hyvin päätöksen hetkellä.

Joten miksi ihmeessä jumalat ovat tehneet sellaisen kardinaalivirheen, että ovat antaneet luomilleen vapaan tahdon toimia kuten parhaaksi näkevät, mutta eivät ole antaneet sitä tietoa, jota ihminen tarvitsisi tehdäkseen hyviä ratkaisuja ja pitääkseen jumalien suuret suunnitelmat oikealla kurssilla?

24

89

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hyvä hyvä

      Taas hvä kirjoitus! Mitä Jumala mahtoi miettiä? Vai eikö kyennyt näkemään omien valintojensa seurauksia kuten me emme näe?

    • Aika rankkaahan se Raamatun taruston kuvaus siitä syntiinlankeemuksestakin on?
      Keskelle paratiisia kun oli oikein kunniapaikalle pantu se mahtava hedelmäpuu, jonka hedelmät olivat sen näköisiäkin, että voisivat antaa lisää viisautta ja ymmärrystä ihmiselle.

      Se taivaan harmaahapsinen ukkeli kuitenkin kielsi, ettei siitä puusta saisi syödä, koska sen puun hedelmä antaisia ihmiselle lisää valoa mm. hyvästä ja pahasta, kuten sen puun nimikin jo viittasi "hyvän -ja pahan tiedon puu".

      Ihmisen luontainen taipumushan on juuri uteliaisuus ja tiedon halu. Mitään kehitystä maailmassamme ei olisi koskaan tapahtunut esim. ilman uteliaisuutta. Riskien ottaminen on kuulunut aina olennaisena osana kaikinpuoliseen yhteiskunnalliseen kehitykseen.

      Mitä järkeä siis Raamatun tarinoiden syntiinlankeemus kertomuksessa ylipäätään on?
      Ei yhtään mitään ja jo itse tarinanakin se on täysin idiottimainen sepustus ja epäloogisuudessaan alkeellinen.

      • ilmi-antaja kirjoitti: «Mitä järkeä siis Raamatun tarinoiden syntiinlankeemus kertomuksessa ylipäätään on? Ei yhtään mitään ja jo itse tarinanakin se on täysin idiottimainen sepustus ja epäloogisuudessaan alkeellinen.»

        Sen loogisuus paranee, jos lakkaamme sanomasta sitä syntiinlankeemuskertomukseksi ja luemme sen ilman ennakkoasennetta.

        Siinä ihan selvästi kerrotaan, että Jumala valehteli ihmiselle ja käärme kierona kaverina paljasti Jumalan salaisuuden.

        Ja siinä myös kerrotaan, että tuo hyvän- ja pahantiedon puun vaikutus oli jotenkin Jumalan vaikutusvallan yläpuolella. Se toimi kuin junan vessa ja sen jälkeen Jumala tai oikeastaan jumalat olivat huolissaan siitä, että ihminen menee syömään seuraavaksi elämän puusta, joka antaa ikuisen elämän. Siksi ihmiset piti hätistää ulos paratiisista ja laittaa vartiointipalvelu hommiin, etteivät he tule takaisin.


      • v.aari kirjoitti:

        ilmi-antaja kirjoitti: «Mitä järkeä siis Raamatun tarinoiden syntiinlankeemus kertomuksessa ylipäätään on? Ei yhtään mitään ja jo itse tarinanakin se on täysin idiottimainen sepustus ja epäloogisuudessaan alkeellinen.»

        Sen loogisuus paranee, jos lakkaamme sanomasta sitä syntiinlankeemuskertomukseksi ja luemme sen ilman ennakkoasennetta.

        Siinä ihan selvästi kerrotaan, että Jumala valehteli ihmiselle ja käärme kierona kaverina paljasti Jumalan salaisuuden.

        Ja siinä myös kerrotaan, että tuo hyvän- ja pahantiedon puun vaikutus oli jotenkin Jumalan vaikutusvallan yläpuolella. Se toimi kuin junan vessa ja sen jälkeen Jumala tai oikeastaan jumalat olivat huolissaan siitä, että ihminen menee syömään seuraavaksi elämän puusta, joka antaa ikuisen elämän. Siksi ihmiset piti hätistää ulos paratiisista ja laittaa vartiointipalvelu hommiin, etteivät he tule takaisin.

        >> Sen loogisuus paranee, jos lakkaamme sanomasta sitä syntiinlankeemuskertomukseksi ja luemme sen ilman ennakkoasennetta.

        Siinä ihan selvästi kerrotaan, että Jumala valehteli ihmiselle ja käärme kierona kaverina paljasti Jumalan salaisuuden. >>

        Juurin näin raamattua pitäisi lukea, eli kuten Alex-kasi aina mainostaa, ilman mitään ennakkoasenteita.

        Raamatun alussa Jumala selkeästi valehtelee ihmisille ja siihen kirkkoja/lahkoja/ yms roskaväkeä tarvitaan, eli selittämään musta valkoiseksi.

        He sitten kertovat meille, että asiaa ei voi lukea sellaisenaan, vaan pitää ymmärtää ennakkoasenne, jolla kohdat täytyy lukea, eli tässä tapauskessa pitää keskittyä siihen, että se luetaan syntiinlankeemuksen kehyksessä.

        Ilman mitään kehyksiä raamatun Jumala on valehteleva kieroilija ja kun onnistuu valehtelemaan yhdessä paikassa, onnistunee se monessa muussakin paikassa.


    • busmanni: "Joten miksi ihmeessä jumalat ovat tehneet sellaisen kardinaalivirheen, että ovat antaneet luomilleen vapaan tahdon toimia kuten parhaaksi näkevät, mutta eivät ole antaneet sitä tietoa, jota ihminen tarvitsisi tehdäkseen hyviä ratkaisuja ja pitääkseen jumalien suuret suunnitelmat oikealla kurssilla?
      __________________________________


      Rakkauteen kuuluu aina vapaa tahto ja jos Jumala ei olisi antanut ihmiselle Eedenissä vapaata tahtoa, niin Jumala ei olisi Rakkaus = Agape ! ♥

      Vielä tänä päivänäkin ihminen voi itse valita tilansa suhteessa Jumalaan ja Jeesukseen Kristukseen, joka sanoo:

      " Autuas se, joka ei loukkaannu minuun." (Matt 11:6)


      TAHDOTKO SINÄ ?

      • Vrt; Joh 5:6 Kun Jeesus näki hänen siinä makaavan ja tiesi hänen jo kauan aikaa sairastaneen, sanoi hän hänelle: "Tahdotko tulla terveeksi?"


      • >>> TAHDOTKO SINÄ ? >>

        Varmaankin joo, eli suhtaudun asiaan samalla pieteetillä kuin maahisiin, joulupukkeihin, tonttuhin, merenneitoihin, yksisarvisiin ja muihinkin vanhojen satukirjojen tarinoiden päähenkilöihin.

        >> Rakkauteen kuuluu aina vapaa tahto ja jos Jumala ei olisi antanut ihmiselle Eedenissä vapaata tahtoa, niin Jumala ei olisi Rakkaus >>>

        Eihän jumala antanut mitään vapaata tahtoa, jos lukee raamattua tuossa kohdin ilman ennakkoasenteita.

        Jumala vain valehteli ja jätti ihmisen yksin tekemään valintoja ja koska jumala ei antanut kaikkea sitä tietoa, jota eri valintojen tekeminen pitkällä juoksulla aiheuttaa, jumala kylmästi järjesti ansan, johon hän toisaalta itse tiesi ihmisen lankeavan.

        Ei sinun jumalasi ketään rakakasta, ainakaan raamatun mukaan, vaan hän on kylmäkiskoinen murhaaja, valehtelija ja pahantahtoinen henkiolento. Onneksi satua, niin eipä siitä sen enempää murhetta kenellekään liene.


    • so what

      "Rakkauteen kuuluu aina vapaa tahto ja jos Jumala ei olisi antanut ihmiselle Eedenissä vapaata tahtoa, niin Jumala ei olisi Rakkaus = Agape ! ♥"

      Onko sinulla ollut vapaa tahto syntyä tähän maailmaan?
      Onko heillä ollut vapaa tahto, jotka on vedetty vessasta alas?

      Aika monessa asiassa ihmisellä ei ole itsellään mitään osuutta tapahtumiin.
      "Shit happens... and so what?"

      • Ja tämä johtuu siitä, että elämme "perisynnin" alaisuudessa ja henkivalloissa se sota ihmisistä käydään !

        Jumala "ei pakota" ketään luokseen !

        Vrt Room 8:22 Me tiedämme, että koko luomakunta yhä huokaa ja vaikeroi synnytystuskissa.
        8:23 Eikä vain luomakunta, vaan myös me, jotka olemme ensi lahjana saaneet omaksemme Hengen, huokailemme odottaessamme Jumalan lapseksi pääsemistä, ruumiimme lunastamista vapaaksi.

        Vrt Kreik. "apekdechomenoi uiothesian apolutrōsin ("adoptio") sōmatos" =

        " huokailemme odottaessamme adoptointia vapaaksi ruumiistamme "

        http://biblehub.com/lexicon/romans/8-23.htm
        Web of Trust


      • Kopittelija007 kirjoitti:

        Ja tämä johtuu siitä, että elämme "perisynnin" alaisuudessa ja henkivalloissa se sota ihmisistä käydään !

        Jumala "ei pakota" ketään luokseen !

        Vrt Room 8:22 Me tiedämme, että koko luomakunta yhä huokaa ja vaikeroi synnytystuskissa.
        8:23 Eikä vain luomakunta, vaan myös me, jotka olemme ensi lahjana saaneet omaksemme Hengen, huokailemme odottaessamme Jumalan lapseksi pääsemistä, ruumiimme lunastamista vapaaksi.

        Vrt Kreik. "apekdechomenoi uiothesian apolutrōsin ("adoptio") sōmatos" =

        " huokailemme odottaessamme adoptointia vapaaksi ruumiistamme "

        http://biblehub.com/lexicon/romans/8-23.htm
        Web of Trust

        Vrt 1 Kor 15:49 Ja niinkuin meissä on ollut maallisen kuva, niin meissä on myös oleva taivaallisen kuva.

        15:50 Mutta tämän minä sanon, veljet, ettei liha ja veri voi periä Jumalan valtakuntaa, eikä katoavaisuus peri katoamattomuutta.


    • Bushmanni: ## Ihmisen vapaa tahto on usein se suojakortti, jonka voi aina vetää taskusta silloin kun keskustelemme siitä, että miksi jumalat sallivat sitä ja tätä.

      Mutta vapaa tahto ei oikein toimi, jos tarkastelemme koko ajatusta edes hiukan tarkemmin.

      Aluksi meidän täytyy kuvitella täydellinen systeemi, jonka jokin hyväntahtoinen jumala on suunnitellut. Se onnistunee jokaiselta, myös kreationisteilta.##

      Tällä tavalla B-manni voisi kerkustella niiden kanssa jotka olettavat että nuo ovat lähtökohdat ... mutta se ei ole totta .. sorry vaan Bushmanni .. mutta Raamatussa se on paremminkin näin :

      Alussa on Jumala joka on iankaikkinen Elämä - Jumala On iankaikkinen syystä - ei sattumalta, syy Jumalan ikuisuuteen on, että Jumalassa ei ole mitään sellaista joka tuhoaisi hänen elämänsä.

      Huomaa >> Jumalassa

    • ota pois!

      Kannattaa tosiaan alexin ottaa ne Ellen Whiten sysimustat rillit pois päästä, ettei niitä kirjoitusvirheitä tulisi. Tähän asti kun ne alex.kasin kyhäelmät eivät muuta olekaan kuin yhtä suurta virhettä, kuten taitaa olla koko mieskin.


      • ota pois!
        alex.kasi kirjoitti:

        Kaikesta Ellen G White syyt saakin kun jo minun kirjoitusvirheistänikin .. Oliskohan niin että kuulut tähän porukkaan ?

        http://www.youtube.com/watch?v=MjPIdaG5mKQ

        Ei sitä syytä Ellu saa, vaan sinä itse alex, joka olet Ellun pauloissa. Adventismin vankkana kannattajana olet siis myös Ellenismin vankkumaton kannattaja.

        Mitä Benny Hinniin tulee, niin samaan kastiin kuuluu pohjimmiltaan kuin adventismikin, vain sillä erotuksella, että Benny Hinnin tilaisuuksissa tapahtuu jotain, mutta adventismi on täysin kuollutta ja hengetöntä.


      • ota pois! kirjoitti:

        Ei sitä syytä Ellu saa, vaan sinä itse alex, joka olet Ellun pauloissa. Adventismin vankkana kannattajana olet siis myös Ellenismin vankkumaton kannattaja.

        Mitä Benny Hinniin tulee, niin samaan kastiin kuuluu pohjimmiltaan kuin adventismikin, vain sillä erotuksella, että Benny Hinnin tilaisuuksissa tapahtuu jotain, mutta adventismi on täysin kuollutta ja hengetöntä.

        Så Benny sedän kokouksissa on henkeä? :)) Juupa juu.. :))

        Minä en ole lukenut Ellen G Whiten kirjoista kuin sitä "Suurta taistelua" ja sitäkin vain koska siitä niin paljon kirjoitettiin täällä palstalla - että piti oikein katsoa ettämkä kirja se on - ja ihan ok kirja jonka joku oli kirjoittanut (tuskin vain Ellen G White - koska siinä oli niin paljon histiórian tapahtumia) .. Jos sinä olet lukenut enemmän niin tiedät sitten kai enemmän Ellen G Hwitesta kuin minä..

        Mutta että minä olisin perustanut omaa uskoani Ellen G White kirjoituksiin on täyttä puppua .. sitä samaa "uskovaisten turhan puhumista" mikä on niin tavallista tällä palstalla. Joskus panee mietimään että mikä teitä kaatuja - uskovaisia oikein vaivaa? Sinunkin olis parempi ENSIN ajatella mitä sanot - niin ehkä et sanoisi kaikkea mitä ajattelet..

        alex


    • Joskus voi yksinkertaiset sanat avata joitain lukittuja ovia ihmisessä ..

      Oli kuinka oli sinun kanssasi niin varmaa on että tässä yksi syy miksi ihmiset valitsevat Jumalan .. he tajuavat että "the Devil" ei ollutkaan heidän ystävänsä ..

      I'm going down to the river to wash my soul again .
      I 've been runnin with the Devil ,and I know he's not my Friend.
      I've been falling by this wayside , livin in this world of sin .
      I'm going down to the river , gonna wash my soul again .

      https://www.youtube.com/watch?v=QrD3Qz7u-DI

      alex

    • Kysyn vaan.

      "...he tajuavat että "the Devil" ei ollutkaan heidän ystävänsä..."

      Miten satuolento voi ollakkaan ystäväsi muuten kuin mielikuvitusolentona?

    • ystävyydestä

      Ystäväpiirissäni ei ole yhtään lahkon jäsentä ja hyvä niin, koska heistä kukaan ei ole todellinen ja aito ystävä.

    • näin se on

      Löydätkö adventismista ystävää?
      Et todellista sellaista.

      • veli.

        Rauhaa veli! vaikka itse olen advari on minulla paljon ystäviä kirkon ulkopuolella ja muissa suunnissa ja myöa ateisteja. Missä kuljenkin on Jeesus kanssani.

        Siunausta sinulle! kyllä Jeesus on hyvä!


    • tarkoitusperät

      Raamatun Jahvella ei ollut tarkoitus vapauttaa vaan orjuuttaa, tappaa ja kytätä.

    • vau

      bus vauhissa

    • orjalaivassa

      Jumala itsekin on orja.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      317
      7160
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2184
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      33
      1611
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1429
    5. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      111
      1143
    6. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      72
      1135
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      331
      1018
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      15
      863
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      50
      855
    10. Miksei persut järjesteä koskaan miekkareita tai kulkueita?

      Pelkäävätkö saavansa pataansa, ja sen vuoksi vain öyhöttävät netissä? Ei öyhöttämisellä muuteta maailmaa. Pitää olla ak
      Maailman menoa
      274
      787
    Aihe