Kohtalotovereita?

Väärävalinta

Onko täällä ketään jolla on sama tilanne, kuin itselläni. Olen valmistumassa joulukuussa ammattikorkeakoulusta alalle, jota en todellakaan tahdo tehdä. Tahtoisin hakea toiseen kouluun heti keväällä, mutta ala on hieman vielä auki. Kaduttaa tosi paljon, että jatkoi tuon koulun loppuun vaikka tiesi ekasta vuodesta lähtien etten halua sitä. Onko ketään jolla on samanlainen tilanne, olisi todella kiva jakaa ajatuksia :) Itse ole melkoisen ahdistunut tilanteestani, tuntuu maailman lopulta ja siltä että mitä jos ei pääse sinne minne haluaakin. Joutuisi ikuisesti jäämään tälle alalle.

11

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kysyn vain

      Muutamia auktorisoituja aloja (mm. terveydenhuolto, sähkö- ja putkiasennus),ei sillä, minkä koulutuksen on käynyt ja mitä sitten työkseen tekee, ei ole mitään väliä. Motivaatio ja todellinen osaaminen ratkaisevat. Näin jos haluamansa alan töihin pääsee, niin mitä väliä?

    • Käyhän se näinkin

      Taitaa muuten olla melko yleinen ilmiö, että lähdetään väärälle alalle opiskelemaan.

      Se oikea valinta vaan ei tahdo avautua, muute se kyllä avautuu, että väärin tuli valittua.

      Minäkin tein lähes parinkymmenen vuoden uran sellaisen valinnan tuloksena, että perheenpää toi amiksen hakupaperit nokan alle, kun en ollut osannut omatoimisesti mihinkään hakeutua. Naapurit, sukulaiset ja tuttavat kun alkoivat esittää vanhemmilleni kiusallisia kysymyksiä tulevaisuuttani koskien. Siitä listasta sitten vain painiostettuna piti hätäpäissään jotain valita...

    • Kysyn vain

      Kertokaapa minulle, mistä ihminen tietää, että hän on valinnut väärän alan, varsinkin silloin, kun on vasta opiskelemassa. Tosin ruoho näyttää aina olevan vihreämpää aidan takana, koska jonkin ammatin hyvät puolet on helpompi havaita kuin sen merkittäviäkään varjopuolia.

      Minä takaan, että aivan joka ammatissa on ikäviä tehtäviä ja rutiineja, oli ammatti vaikka miten mieluinen. Jopa esiintyvän taiteilijan työssä suurin osa on pitkäveteistä treenausta ja rasittavaa matkustamista.

      Ne, joilla on merkittävää taipumusta jollekin alalle, osaavat yleensä valita alansa. Tavallisen tallaajan, jolla lahjakkuusprofiili on pelkkä pieni ympyrä ilman yhtään sakaraa, on syytä valita ammattinsa työllisyysnäkökohtien perusteella. Suuren ympyrän ihmiset taas ovat monilahjakkuuksia, jotka ovat alalla kuin alalla kotonaan.

    • jbnkio

      Aloittaja on huolissaan siitä, pääseekö alalle, jolle haluaa, mutta ei silti tiedä, minne haluaa. No, silloin useimmiten joutuu johonkin muualle.

      Koulutus on, mutta se ei ole se oikea. Järkevää olisi hyödyntää sitä koulutusta vaikka 20 vuotta. Sitten on jo maailma muuttunut arvaamattomasti. Hankkii sitten toisen koulutuksen, jos se oikea unelma-ala sitten on selvinnyt ja ammatin vaihto muutenkin tarpeen.

      Tuntuu kyllä todella ristiriitaiselta, että joku pystyy suorittamaan AMK-tasoisen tutkinnon alalta, jota ei tahdo tehdä.

    • Käyhän se näinkin

      "Kertokaapa minulle, mistä ihminen tietää, että hän on valinnut väärän alan, varsinkin silloin, kun on vasta opiskelemassa. "

      Siitähän sen tietää, ettei spontaania kiinnostusta ala ilmaantua. Kaverit vaikuttavat olevan eri maailmoissa, harjoittelu- tai työpaikan haku tuntuu kuin verkonpaikkaajan hommalta; etsii, mutta kiinnostuksen puutteessa ei toivoisi löytävänsä. Tulevaisuuden näkymät masentavat.

      Kyllä nämä ilmiöt jo opiskeluaikana pystyy aistimaan.

      Omalta kohdaltani muistan, kun amiksen jälkeen kävin armeijan ja sen päättyminenhän pitäisi kaiken järjen mukaan olla riemun hetki. Minun riemun latisti lähes täysin se, että tiedostin, mikä nyt on edessä. Ja valitettavasti masentavat ennakko-odotukset ammatistani osoittautuivat oikeiksi.

      • Käykö näin?

        Mutta jos ihmisestä kaikki ammatit vaikuttavat tällaiselta? Tai sitten ainoataan tehtävät, joihin ei ole pienintäkään lähtökohtaista mahdollisuutta, ovat kiinnostavia?

        Pitääkö sitten valita ainoa ura, joka on mahdollinen: sossupummi?


      • kai sitten
        Käykö näin? kirjoitti:

        Mutta jos ihmisestä kaikki ammatit vaikuttavat tällaiselta? Tai sitten ainoataan tehtävät, joihin ei ole pienintäkään lähtökohtaista mahdollisuutta, ovat kiinnostavia?

        Pitääkö sitten valita ainoa ura, joka on mahdollinen: sossupummi?

        Kai se sitten on semmoiselle ihmiselle se ainoa oikea ura, se oma juttu! Sossupummina.


      • Käyhän se näinkin
        Käykö näin? kirjoitti:

        Mutta jos ihmisestä kaikki ammatit vaikuttavat tällaiselta? Tai sitten ainoataan tehtävät, joihin ei ole pienintäkään lähtökohtaista mahdollisuutta, ovat kiinnostavia?

        Pitääkö sitten valita ainoa ura, joka on mahdollinen: sossupummi?

        "Pitääkö sitten valita ainoa ura, joka on mahdollinen: sossupummi? "

        Kysymys on siinä määrin johdatteleva, ettei siihen kai ainakaan myönteisesti tulisi vastata.

        No, minulle kävi sitten niin, että parin vuosikymmenen ajan väärällä alalla itseäni ahkeruuteen piiskattuani seurasi loppuunpalaminen. Minusta tuli sossupummi tämän mutkan kautta.


    • Vautia käpälään!

      Etköhän sinä ole jo itsellesi ja yhteiskunnalle sen verran velkaa, että yrität ja teet parhaasi tämän oppimasi ammatin harjoittajana? Kun et vielä ole saanut jalkaasi oven väliin, pitäisi se tie edes kokeilla.
      Olen vahvasti sitä mieltä, että ilman yritystä et voi koskaan tietää, mitä tämä valitsemasi ala pitää sisällään. On moraalisesti väärin lähteä taas opiskelemaan, sillä niin monet nuoret ovat etsimässä vasta ensimmäistä opiskelupaikkaansa pelosta väristen.
      Jos olisin äitisi tai isäsi, sanoisin että nyt on tehtävä ensin töitä ja tuotettava takaisin sitä tietoa, mitä olet valtioltasi saanut. Input - output, kaikki työkokemus tekee ihmisestä vahvan. Mietit sitten myöhemmin mitä se kutsumustyö voisi olla, on kai sinulla muitakin unelmia, kuin vain ammatti? Miten olisi asunto, perhe, matka..... näin pari asiaa mainitakseni....

    • työ on työtä

      Väärävalinta, oletko yhtään ajatellut, mikä olisi tilanne sitten, kun sinulla olisi toinenkin tutkinto vuosien päästä?

      Kun sillä toisella tutkinnolla lähdet hakemaan töitä, tilanteesi on tosi huono. Olet tuhlannut vuosia opiskeluun ja työnantajat eivät kiinnostu sinusta, koska teet vääriä valintoja isoissa asioissa, jotka tulevat tosi kalliiksi.

      Viisainta olisi kyllä nyt yrittää työssä sitä alaa, jonka olet opiskellut. Ainakin jonkin aikaa. Eikö itseäsikin jo ala kiinnostaa alkaa tulla toimeen omillasi? Työ on työtä, ei sen enempää tarvitse olla.

      • Väärävalinta

        Kiitos vastauksistanne, mutta tilanteeni on siinä mielessä erilainen että tiedän kyllä mitä haluaisin. Sanoin aiemmin hieman väärin ja harhaanjohtavasti asian. Vaihtoehtoja mitkä minua kiinnostavat ovat oikeustiede, tekniikanalat tai mahdollisesti kauppakorkea.

        Kun sanoitte, että kannattaa jatkaa tällä alalla niin ette ikävä kyllä ottaneet huomioon sitä mikä ala on kyseessä. Olen opiskellut sosiaalialan tutkinnon, joka ei kiinnosta minua pätkääkään ei palkkauksen eikä työtehtävien suhteen. Valitettavasti kävin koulun loppuun, koska kotona on aina opetettu että loppuunsaakka asiat tulee hoitaa, joten kynnys lopettamiseen oli suuri. Olen tehnyt työharjoitteluita ja tuttaviani on alalla. Tiedän etten näitä hommia halua, ja toisekseen minulla on lahjoja aivan muille aloille.
        Mielestäni on väärin sanoa, että ne joilla on lahjoja menevät suoraan oikealle alalle. Se ei ole näin. Ystävänikin on todella lahjakas, mutta meni silti väärälle alalle. Mielestäni ei ole oikein harjoittaa alaa, jonka seurauksena tulet uupumaan ja katkeroitumaan. Yritin vain kysyä olisiko täällä ihmisiä joilla sattuisi olemaan sama tilanne ja joka voisi jakaa fiiliksiä kanssani. Jatkuva ahdistus tuntuu aika sietämättömältä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe