Omaisten käytös - mihin vedetään raja?

DN38416

Työskentelen alalla pitkäaikaishoitopaikassa lähihoitajana. Viimeisinä kuukausina osastomme erään asukkaan omainen on käynyt useaan otteeseen vierailemassa ja lähes joka kerta osastomme henkilökunta on saanut häneltä kriittistä palautetta miten ko. asukasta hoidetaan ja aina jostain hoitometodista hän valittaa.

Jotkin asiat ovat ymmärrettäviä, ja niihin olemme pyrkineet jatkossa kiinnittämään huomiota. Mutta useimmiten saamme sellaista kritiikkiä, joka ei vain saa hoitohenkilökuntaa hermostumaan vaan myös altistaa asukkaan terveysriskeille.

Hiljattain jouduimme esim lähettämään asukkaan sairaalaan päivystykseen tuntemattomasta syystä johtuvan oksentelun takia ja omainen antoi kritiikkiä siitä, että asukas lähetettiin sairaalaan ambulanssilla pyjama päällä. Olisiko meidän siis pitänyt vaihtaa ensin juhlavaatteet päälle ottaen huomioon asukkaan heikko kunto? Luulisi että tuossa kohtaa ensisijainen asia olisi asukkaan saaminen tarvittavaan hoitoon eikä se mitä hänellä on yllään.

Myöskään ko asukkaalle ei saisi syöttää hapanmaitotuotteita (jugurtti, rahka, viili yms.) koska "hän ei ole niistä ennen pitänyt". Ja kuitenkin niinä kertoina kun hänelle em tuotteita on tarjottu hän on syönyt niitä hyvällä halulla ja jopa kiittänyt. Huomioitavaa myös että asukas ei kykene kiinteää ruokaa syömään ja keittiömme lähettää usein juuri jugurttia tmv.

Usein saamme myös kritiikkiä liian aikaisesta illalla sänkyyn laittamisesta, vaikka asukas on selkeästi uupunut, koska nukahtaa tuoliin ja taipuu herkästi kaksinkerroin. Ja kuitenkin hoitajia sätitään kun sänkyyn häntä laitamme.

Muitankin vastaavia juttuja löytyy todella pajon ja kun hänelle koetetaan asioita selvittää rauhanomaisesti hän vain kiistää kaiken vetoamalla siihen että on itse lääkäri. Olen kohdannut haastavia omaisia ennenkin, mutta tämä nimenomainen tapaus saa koko henkilökuntamme hermostumaan, varsinkin kun oma lääkärimme ja osaston esimies eivät kykene asiaa hoitamaan.

Vaikka hoitohenkilökunnan tuleekin joka tilanteessa pysyä ammatillisena ja rauhallisena, ei se mielestäni tarkoita että heidän tulee loputtomiin tuollaista käytöstä sietää. Ihmisiä mekin olemme, emme ohjelmoitavia robotteja, joille saa huutaa ja sättiä kun huvittaa. Oma mielenterveyskin siinä kärsii. Nyt minulla on lähes aina työpäivää edeltävänä iltana hirveä stressi kyseisestä omaisesta.

Voiko vastaavanlaisesta omaisesta tehdä ilmoitusta johonkin, jos siihen tuntuisi olevan aihetta? Kun esimieheen tai lääkäriin ei voi asiassa luottaa, mistä voisi saada apua?

1

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tjhikka

      Pyytäkää siirtoa potilaalle toiselle osastolle tai kerrokseen, vaihtakaa henkilökuntaa muilta osastoilta vuoroviikoin.Anokaa lähestymiskieltoa öomaiselle, tapaamisoikeus vain kerran kuussa.Valitukset vain kirjallisina, ei puhekontaktissa omaisten kanssa ilman kolmatta osapuolta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1795
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1184
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1183
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1172
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1126
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1121
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1094
    Aihe