Kaupan joulu

Myyjäneito

En nyt tiedä minne palstalle kuuluisi mutta laitan tänne.

Olen isossa päivittäistavarakaupassa töissä. Tämä joulun aika kiristää hermoja erittäin monella työkaverillani, myös minulla. Suoraan sanoen ottaa päähän joka päivä hiihtää niitä samoja käytäviä koska tämä vuodenaika on ihan hirveä. On kova kiire, suuret määrät tavaraa purettavana, pitkät työpäivät, kiukkuiset asiakkaat... Kaiken tämän keskellä tulisi vielä jaksaa hymyillä asiakkaille ja olla "hyvä" myyjä. Nyt ei kyllä tule enää mitään. Ei vaan jaksa.

Pidän työstäni, mutta tämä menee yli. Asiakkaat eivät väistä kun menen lavan kanssa, joka nurkan takana on joku kyselijä, esimies antaa koko ajan uusia tehtäviä vaikka edellisiäkään ei kerkiä tekemään. Olen tänään vastannut täysin samoihin kysymyksiin kymmeniä kertoja, missä on mantelit, missä on luumumarmeladit, missä on kinkut, missä on kirsikat.. Asiakkaat eivät edes yritä etsiä mitään, valittavat kalojen lyhyistä päiväyksistä (yleensäkin on lyhyet), ovat pahan tuulisia (eivät kiitä, töksäyttelevät asiansa).

Asiakkaat eivät näy muistavan että me olemme myös ihmisiä, joille voisi puhua ystävällisesti. Myös meillä on joulu tulossa, ja itselläni on joulufiilis pyöreä nolla. En ole ostanut/tehnyt jouluruokia, en kerkeä. En joulusiivousta, joulusuunnitelmia, en jaksa missään välissä. Töistä tultua rojahdan nukkumaan kun väsyttää. V-käyrä nousee heti kun pukuhuoneesta pääsee myymälän puolelle, heti on joku hihassa roikkumassa, niin ettei kuormaan kerkeä edes koskea. Mikä parasta, olen jouluaattonakin töissä! Se ainoa päivä vuodesta mikä on minulle tärkein ja pyhin, herään neljältä ja lähden töihin! Iltapäivällä olen niin väsynyt aikaisesta heräämisestä ettei mikään jaksa innostaa.

Olen ollut aina jouluihminen. Olisi ihana suunnitella juttuja ja leivonnaisia, opetella tekemään laatikoita ja paistaa piparit. Olisin minäkin halunnut tänä viikonloppuna jäädä joululomalle, mutta ei... Edessä on vielä monta hikistä työpäivää, v-käyrä tulee pysymään korkealla keskiviikkopäivään asti. Sinne menen hirveään ruuhkaan katselemaan kun muut tekevät joulua. Samalla olen heille kone joka kertoo vastaukset mutta kysymyksen voi esittää miten sattuu, olenhan arvoton. Tänään kaksi asiakasta toivotti hyvää joulua minulle, ja asiakastilanteita oli kymmeniä.

Jotkut sanovat sen olevan alanvalintakysymys. Ei se ihan näinkään ole. Alassa ei ole vikaa, muuta kuin nämä muutamat hysteeriset päivät vuodessa jolloin paniikki iskee kun kaupat ovat yhden tai kaksi päivää kiinni, ruoka loppuu ja kuollaan. Ala ei ole minulle uusi. Olen katsellut tätä touhua 9v.

Haluan herättää keskustelua tästä aiheesta, miksi asiakas voi kohdella meitä huonosti, mutta me emme häntä? Aina pitäisi hymyillä ja saattaa asiakas tyytyväisenä kassalle, huolimatta omasta pahasta olosta, väsymyksestä, asiakkaan rumista sanoista. Asiakas on niin monesti väärässä, mutta sitähän ei voi koskaan sanoa, ettei hän vain loukkaannu.

Kysymyksiä teille asiakkaina:
Voitteko ymmärtää hapannaamaa myyjää jouluruuhkan ja ison purettavan kuorman keskellä, jos hän ei kertakaikkiaan halua/ehdi mennä etsimään jotain marmeladipurkkia juuri teille? Myyjää joka ei ole juttutuulella, eikä naura vitseillenne, koska on niin julmettu kiire? Mietittekö koskaan meidän kannalta tätä asiaa, kuinka pitäisi olla ihan ymmärrettävää jos myyjä on pahalla päällä tällaisena aikana?

Tämä ala on tappanut jouluintoni jo kauan sitten, minulla ei ole joulua. On vaan päivä kun saa lahjoja ja pukki tulee. Ensimmäiset jouluhysteerikot iskivät kimppuun marraskuun alussa ja kysyivät onko joululaatikoita joissa riittäisi päiväys joulun yli. Sinä päivänä iski vit*tus, ja se on vain pahentunut koko ajan. Olen niin väsynyt tähän touhuun. Voisitteko edes hankkia jo vaikka kuukauden etuajassa ne hyvin säilyvät tuotteet, kirsikat, puuroriisit ja torttutaikinat tms, ja hakea lähellä joulua vasta kalat, kinkut ja maidot? Mikä tarve on kaikilla rynniä viimeisinä päivinä kauppaan pahalla päällä hysterisoimaan?

10

930

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En ihmettele yhtään.

      Tämä oli todella aiheellinen viesti kaikille nipottajille ja valittajille! Voisi tulostaa kauppojen seinälle luettavaksi itse kullekin. Itse laitoin juuri facebook-sivulleni ihmettelyn, miten hienosti kaupan myyjät jaksavat palvella ja ovat iloisia, vaikka ympärillä on kauhea ostoshelvetti. Itse en jaksaisi!

      Lähden illalla viime hetken ostoksille ja tiedän, että ruuhka kiristää hermoja, mutta ajattelen, että joulu on kerran vuodessa vaan. Minä kestän kyllä ne muutamat tunnit kärryjen sekamelskassa ja ahtailla käytävillä, kuuntelen joululaulujen kilkutukset ja ohitan houkuttelevat tavaravuoret, mutta myyjäparat kestävät sitä tosiaan viikkoja ennen joulua, ja sen jälkeen alkavat alet ja lahjojenvaihdot ym. valitukset.

      Toivotan voimia työhön! Itse olen ollut joskus kaupassa töissä ja pidin siitä, mutta en ollut joulunseutuun. En siis osaa kuvitella oikeasti, mitä se on. Kukkia myin joskus jouluna ja se oli unelmahomma. Kukkien keskellä viikkokaudet tekemässä asetelmia, sypressit tuoksuivat ja kaikki meni kaupaksi, mitä tehtyä sai. Oi niitä aikoja..

      • Myyjäneito

        Kiitos. Huomenna pahin päivä edessä :(


    • Opiskelija-myyjä

      Kaupan työt ovat hanurista! Pahimmat työvuorot ovat ennen suuria juhlapyhiä, kun asiakkaat ovat känttyisiä ja töykeitä. Joulu, Uusi Vuosi, Pääsiäinen, Äitienpäivä, Juhannus, Pyhäinpäivä, Isänpäivä ja Itsenäisyyspäivä aiheuttavat asiakkaissa suurta ahdistusta.

      Olen huomannut aivan samoja asioita kuin Ap. eli asiakkaat eivät viitsisi etsiä kaupasta itse mitään. Itsepalvelu ei todellakaan tarkoita, että kaupassa olevat vähät myyjät ehtisivät hakea asiakkaalle kaikki hänen tarvitsemansa tuotteet! Myyjille ja kassamyyjille myös puhutaan rumasti ja jopa kirotaan ja haistatellaan.

      Jos menet tauolla tai ruokatunnilla, työvaatteet päällä tekemään omia ostoksia, asiakkaat pysäyttelevät koko ajan ja kyselevät mitä erikoisempia asioita. Sitten ihmetellään, miksi kassamyyjä ei tiedä tavaratalon HD-televisioista mitään tai kodin osaston myyjä ei löydä elintarvikeosastolta makeutettua maitotiivistettä!

      Kaupassa ei työntekijä pääse helpolla, vaan työtä tehdään urakkatahdilla ja tuntipalkalla! Kaupasta ei löydy mitään joulutunnelmaa omaan ja perheen jouluun. Itse hain ja pääsin opiskelemaan toista alaa ja olen kaupassa vain satunnaisesti töissä opintojen ohella. Suosittelen samaa Sinullekin!

      Voimia ja jaksamista ja Hyvää Joulua kaikille kaupan töissä ahertaville!

      • Myyjäneito

        Samaa mieltä, allekirjoitan tuon kaiken. Asiakkaat unohtavat joulukiireiden keskellä muiden kunnioituksen, ja myyjistä tulee pelkkiä vastausautomaatteja. Ja silti meidän pitäisi jaksaa kunnioittaa asiakkaita, vaikka itsellä kyr ä otsassa ja tietyt työt pitäisi keritä tehdä vaikka tunnit loppuvat päivästä auttamattomasti kesken.


    • slkfdkslgjigjre

      Siirry kodinkonekauppaan töihin, siellä nähtävästi on sallittua asiakkaille v1ttuileminen.

      • Myyjäneito

        Meillä on myös kodinkoneosasto, ja työkaverit sillä osastolla ovat kokeneet samaa kuin me (ruokapuolen) työntekijät: eli v-ttumaisia asiakastilanteita. Tuskinpa hekään kuitenkaan asiakkaille v-ttuilevat, vaikka mieli varmasti tekisi joskus. Joka alalta ja osastolta, joka kauppaketjusta / yksiköstä löytyy varmasti silloin tällöin niitä pommimyyjiä, joiden ulosanti ei ole sitä parasta a-luokkaa. Itsellänikään ei ollut joulun aikaan, sen myönnän, mutta kumma kyllä asiakaspalvelutaidot palasivat heti joulun jälkeen :) Asiakkaidenkin stressitaso oli selvästi laskenut kun joulusta päästiin.


    • Kaupallinen joulu

      Myyjäneito on kohdannut ihmisen todellisen itsekkyyden oman työnsä kautta. Sitä kautta siihen olen minäkin tutustunut, mutten todellakaan samassa mittakaavassa.

      On todella ikävää kohdata tilanne jossa "minun jouluni on tärkeämpi kuin kenenkään muun". Ja tuo "minä" on palveltava asiakas, ja heitä on paljon. Itse en ole mikään erityinen jouluihminen, mutta sellaiselle joka sitä on, mahtaa olla todella pskamainen paikka. Olen aivan samaa mieltä siitä että aiheessa riittäisi mietittävää monella. Joulun kaupallisuus se kaikkein pahin asia tietenkin on. Ja siitä osasta pidän itse kaikkein vähiten.

      Jouluna pitäisi siis niiden olla töissä jotka pskakaan välittävät itse joulun vietosta. Tämä olisi mielestäni minimi, ja se pitäisi jopa olla mahdollista vaan kun ei ole. Siksi myyjäneidon täytyy joko vaihtaa eri hommiin kaupan sisällä tai sitten vain purra sitä kuuluisaa hammasta. Jälkimmäinen voi johtaa mihin vain. Itse en montaa vuotta ole jatkanut epämiellyttävissä työtehtävissä ja -paikoissa. En koskaan aiemmin. Nykyään on ikävä kyllä jo pakko.

    • ex asiakaanne

      no, nää valittajat ja nyrpeät 'myyjättäret' voi nuokaista helpotuksesta näin joulun jälkeen....ei asiakkaan asiakasta missään nurkassa kyselemässä mitään....ehkä niin pitkään aikaan jotta saatte 'vapautuksen' koko kurjasta ammatistanne irtisanomislapun muodossa....siis helpotusta luvassa, teillekin työn 'raskaan' raatajat...

    • töitaprkl

      Ihmiset nyt on perusidiootteja, ei siitä mihinkään pääse ja uskon, että ruokakauppa ehka karmein paikka olla töissä juhlapyhiä ennen (olin itsekin nuoruudessa ruokakaupassa kaupungissa, joka on täynnä kuspäisiä asiakkaita). Kaikilla on kiire ja pinna kireällä, kun pitää muutaman hassun juhlapäivän takia hamstrata ruokaa kaapit täyteen ja lahjoja ostaa kahmalokaupalla. Mutta entäs sitten?

      Antaa ihmiset olla törttöjä, epäkohteliata, kun ei ne parempaan pysty. Nykytyössäni, jos ei olisi juhlapyhien aiheuttamaa asiakaspaljoutta, olisi varmaan henkilökuntaakin supistettu aikapäiviä sitten. Töissä ollaan töissä, ja entäs sitte että asiakkaat käyttäytyy kuin vähä-älyiset? palvelet asiakkaat aina kun hihasta kiskovat ja kyselevät tyhmiä. Se on aina yks törttö vähemmän palveltavana kun saavat kysymyksiinsä vastauksen /apua.

      Ja buhuu, kun menee joulu töissä ja välipäivinäkin on töitä. Ei täss taloustilanteessa pitäisi enää voivotella sitä, kun joutuu(????) tekemään töitä. Niitä töitä tehdään silloin kun on maksavia asiakkaitakin saatavilla.
      Liian yliarvostettuja viikonloput, pyhäpäivät...

    • jklifgrgfd

      Ihailen kyllä jokaista myyjää joulusesonkina. Miten te oikein jaksatte sen rallatusmusiikin ja tungoksen kanssa??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1863
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1426
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      4
      1192
    Aihe