Epähygieeniset isovanhemmat

ihmettelenpä vaan

Mieheni vanhemmat, omat vanhemmat ja siskoni appivanhemmat kuuluvat ryhmään, jotka eivät ymmärrä hygienian merkitystä.

Tärkeimmät tilat vessa ja keittiö ovat epähygieeniset! Vessaa ei siivota kunnolla, se saattaa haista, pönttö on paskainen, pölyä lattialla ja käsipyyhe likainen.
Keittiössä on likaa siellä ja täällä.. tasoilla, kaapeissa, hellan levyillä ja ympärillä. Tiskialtaassa säilytetään rättiä, joka on märkä ja bakteereita täynnä. Tällä rätillä pyyhitään pöydät ja levitetään bakteereja. Altaassa on tiskiharja, jolla pestään tiskit. Sen jälkeen harjaa ei puhdisteta, eikä huuhdella kuumalla ja lopuksi kylmällä ja laitetaan roikkuen kuivumaan.

Käsien pesu on asia, jota ei harrasteta. En ole KOSKAAN NÄHNYT mieheni vanhempien pesevän käsiä ennen ruokailua!! Samoilla paskasilla käsillä käydään vessassa ja mennään ruokapöytään. Mieheni isä on jopa kehunut, että liika hygieenisyys sairastuttaa ihmisen.. onpas fiksun ihmisen puhetta! Hoitoalan lehdistä olen lukenut, että 80%:a tartunnoista voidaan estää hyvällä käsihygienialla.

Onko tämmöinen huono hygienia hyvinkin yleistä ikäluokassa 60 -80 vuotiaat?? Itselleni on tullut tunne, että tämän ikäiset ihmiset eivät ymmärrä hygienian merkitystä. Heille vain näkyvä lika on likaa, mutta näkymätöntä bakteeri "likaa" ei ole olemassa.

Ymmärrän sen, että vanhat ihmiset eivät aina jaksa siivota kunnolla, mutta jokainen voi ainakin opetalla pesemään kätensä ennen ruokailua!!

15

1144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Relaa vähän

      Uskoisin, että appivanhempasi ovat terveitä ihmisiä.

      Mieti, muistatko kummankaan heistä olleen koskaan flunssassa? Niinpä, sitähän minäkin. Paljon harvemmin ovat saaneet flunssan kuin sinä itse. Lienet yltiöhygienisti, joka pesee kaikki pinnat desinfinointiaineille ja saa näin aikaan mutatoituneita superbakteereja. Lapsesi ovatkin luultavasti allergisia kaikelle mahdolliselle.

      • ihmettelenpä vain

        Taidat juuri kuulua näihin isovanhempiin, jotka eivät ymmärrä hygieenistä mitään!! Käsienpesu ennen ruokailua opetetaan jo päiväkodissa. Kylä isovanhempien pitäisi tämmöinen asia ymmärtää. Syö sinä leipäsi mukana omaa paskaasi, jos niin haluat!!


      • Relaa vähän
        ihmettelenpä vain kirjoitti:

        Taidat juuri kuulua näihin isovanhempiin, jotka eivät ymmärrä hygieenistä mitään!! Käsienpesu ennen ruokailua opetetaan jo päiväkodissa. Kylä isovanhempien pitäisi tämmöinen asia ymmärtää. Syö sinä leipäsi mukana omaa paskaasi, jos niin haluat!!

        Totuus kuitenkin on, että kaikkein eniten itseään ja kotiaan kuuraavat ovat myös niitä kaikken eniten flunssaisia ja allergisia...


      • Stafylokokki

        On kai asiassa välimuotokin! Wc- ja keittiöhygienia ovat tärkeitä kulkutautien ja ruokamyrkytysten ehkäisyssä eikä niihin panostaminen tarkoita sitä, että kuuraa paikkoja desinfioivilla. Alle 1-vuotiaiden lasten monipuolisen mikrobialtistuksen (es. Koiran pito kotona, maaseudulla asuminen) on todettu suojaavan allergioilta.

        Muuten ihmisten ajattelu "ollaan paskasia niin vastustuskyky kehittyy" on älytöntä. Ihminen syököön vaikkaa paskaansa jos luulee sen suojaavan infektiotaudeilta ja allergioilta, mutta kun muita ihmisiä on ja vierailee taloudessa, pitäisi hygienia olla tyydyttävällä tasolla.


    • viisaus ja hysteria

      Jos vessa suorastaan haisee, niin jotain pitäisi tehdä.
      Jos ruoan valmistaja kuitenkin pesee kätensä ennen työhön ryhtymistä ja tarpeen mukaan sen kuluessa, esim. siirtyessään kalankäsittelystä vihanneksiin, niin ruoka on puhdasta, osa jopa kunnolla kuumennettua.

      Jos ihmiset vessassa käydessään pesevät kätensä, niin sekin on hyvä. Heillä todennäköisesti on silloin kohtuullisen puhtaat kädet.

      Jos teille tulee vieraita, niin käyvätkö he kaikki pesemässä kätensä teidän vessassanne ennen kuin tarttuvat talon antimiin? Meille vieraat tulevat yleensä puhtaina. Eri asia on, jos jollain on juuri flunssa, niin hän voi käydä pesemässä kätensä tullessaan tai jos on tullut muuten sellaisesta paikasta, että pesu on viisasta.

      Hygienia on hyväksi, mutta hysteria kannattaa unohtaa.
      Minä olen huolestuneempi siitä, miten pitkään ruoka on pois jääkaapista. Vanhempieni luona herää joskus epäilys, kun vieraita kestitään koko päivä...

      Tasapainoilemme siis.

      • ihmettelenpä vain

        "Jos teille tulee vieraita, niin käyvätkö he kaikki pesemässä kätensä teidän vessassanne ennen kuin tarttuvat talon antimiin? Meille vieraat tulevat yleensä puhtaina. Eri asia on, jos jollain on juuri flunssa, niin hän voi käydä pesemässä kätensä tullessaan tai jos on tullut muuten sellaisesta paikasta, että pesu on viisasta."

        Jos meillä on lapsivieraita, niin kaikki pesevät kädet ennen ruokailua. Jos tulee aikuisia, niin usein se jää tekemättä, koska aikuisille ei viitsi asiasta sanoa. "Meille vieraat tulee yleensä puhtaina".. voi jestas mikä lause ja kuinka hyvin se osoittaa, että et ymmärrä asiaa. Kädet voi näyttää puhtailta, mutta ne eivät ole puhtaat. Katos kun bakteereita on kaikkialla mihin ihmiset koskee.. kaikki ovenkahvat, kaupan kärryt, bensapumput ja jne. Muun muassa kihomadot viihtyvät tämmöisissä paikoissa ja leviävät myös aikuisiin.

        Jos ihmisille kerrotaan, että 80%:a taudeista ehkäistään hyvällä käsihygienialla, niin miksi sitä eivät aikuiset ihmiset usko?? Ne taudinaiheuttajat menee ihmisen elimistöön juuri KÄSIEN KAUTTA!! Ja auta armias, kun menet ulkomaille, jossa on paljon rajumpi bakteerikanta, niin saat kyllä elimistöön aika paskan. Viisas ihminen kuljettaa ulkomailla mukanaan käsidesiä.


    • Margareeta

      Huono hygienia ei ole yleistä ikäluokissa 60-80 -vuotiaat, jos näistä nyt on puhe.

      Bakteereista ynnä näkymättömistä pöpöistä ja käsien pesusta on ihmisiä valistettu ja varsin kansakouluissa 50-luvulla.
      Varsin usein oli kynsien tarkastuksia ja tiukka opettaja laittoi leikkaamaan pitkät kynnet kuin myös kädet tarkastettiin puhtauden ylläpitämiseksi.

      Terveyssisaret hoitivat rokotukset ja muut valistukset kouluissa ja kotona. Lapsiperheisiin tehtiin kotikäyntejä ja jos huomattiin siivottomuutta, niin terveyssisar auliisti jakoi valistusta hygienian kannalta.

      Oli lipeät ja saippuat, viikkosiivoukset, jolloin luututtiin lattiat kunnolla.
      Pyykki silitettiin ja yleensä silloiset kodit olivat järjestyksessä, tuolloin ei vielä tavarapaljoutta ollut rasitteena.

      Nykyiset kuusikymppiset kyllä tietävät käsienpesun suuren merkityksen.
      Kautta aikojen, jokaisena aikakautena on ollut omat sottapyttynsä, jotka pikemmin ylpeinä ovat sotkuisuudestansa.

      Vessan siivous päivittäin ei ole mikään rasite, kun jokainen siivoaa jälkensä käydessään pöntöllä isommalla tarpeella.
      Suihkepullo, jossa pesunestettä pöntön vierellä, siitä suihkaus, jos jätöksiä on jäänyt reunoihin ja harjan käyttö.
      Se vie ajasta korkeintaa pari minuuttia.

      Näin on meidän perheessämme tehty aina. Lapsikin osaa siivota jätöksensä ja sen jälkeen pestä kätensä.
      Äidin tehtäväksi jää vaihtaa pyyhkeet riittävän usein ja siivota lattiat.

      Vanhuus ei ole este näiden asioiden suoritukselle, ellei vanhus ole jo dementoitunut tai kuolemansairas tai invalidi, esim. kädet toimintakyvyttömät ja halvautuneet.

    • Pölyä aivoissakin

      Joillakin vain ei pysy rätti ja harja kourassa, ei se ole iästä kiinni.
      Kauhistelin ystävätärtäni, jolla oli saman ikäiset lapset kuin minulla, ja hänen kotinsa oli hirveässä kaaoksessa vuosikausia. Lapset hän piti puhtaana, mutta kaikki muu taloudenpito oli mullin mallin.

      Eräs sukulaisrouva asuu perikunnan omistamassa omakotitalossa, jossa kaikki, kaikki, kaikki on leväällään kuin Jokisen eväät. Muu perikunta vielä myllää aittoja ja vinttejä kesälomillaan, kukaan ei yritäkään panna tavaroita mihinkään järjestykseen.

      Ainoa konsti olisi tilata roskalava pihaan ja raahata sinne vanhat vuodevaatteet, komeroiden sisällykset ja ikivanhat kirjat, mutta se olisi pyhäinhäväistys ja perinteiden häpäisemistä. Arvokkaat esineet pitää säilyä jälkipolville.

      Missä järjestyksessä kukin pitää omaisuuttaan ja irtaintaan, siitähän on kysymys.
      Jollekin siisteys ja siivous on elämäntapa, toisille pakko, jota väistetään viimeiseen asti.

    • ………..

      No, kun itse menen omien vanhempieni luokse, yleensä melko ensitöikseni siistin mainitsemasi kohteet vessasta ja keittiöstä. Ennen olivat näiden suhteen todella tarkkoja itsekin, mutta vanhemmiten eivät jaksa eivätkä viitsi. Käsidesiä käytetään kyllä ahkerasti.

      Miksi sitten itse siivoan heidän luonaan? Siksi, että se näyttää ilahduttavan vanhempiani.

      • tilanne muuttuu

        Tähän sitä on hiljalleen mentävä.

        Vielä kymmenen vuotta sitten tuntui, että on tehnyt törkeän rikoksen, jos sattui jonkun paikan siivoamaan, esimerkiksi sen vessan. Pitkän aikaa sitten vältin siivoamista. Nyt tuntuu apu kelpaavan.

        Onhan se ollut joku hyvän talon merkki, että paikat ovat siistit ja järjestyksessä. Vanhuus vie voimat, vaikkei se aina päälle näkyisikään. Päivässä saa paljon vähemmän aikaiseksi.


    • Hyvä vieras

      Jos kärsit jostakin epäkohdasta, tartu toimeen. Vessan voi pestä ovi kiinni, eikä siitä tarvitse ääneen mainita.
      Keittiössä voi autella sen verran kuin emäntä sallii, ja siinä sivussa pyyhkiä pöytiä ja viedä roskat. Eihän yleensäkään tiedoteta joka suuntaan arkiaskareista, ne tehdään vaan alta pois.
      Ja kun on syöty, nuori vieras ponnahtaa korjaamaan astiat ja aloittaa tiskaamisen lupaa kysymättä, ja kun emäntä vastustelee, sanoo, että menepäs nyt vieraittesi luokse seurustelemaan, minä hoidan kyökin.

      Nii se käy, eikä siitä pirä tehrä numeroo.

    • siisti koti

      Sulla on todella paskanen suku, jos kaikki isovanhemmat on tommosia. Onneksi omassa suvussani ymmärretään siisteyden päälle ihan joka sukupolvessa.

    • .....

      Lopeta kyttääminen aloittaja. Koska appivanhempasi ovat pysyneet hengissä ja terveenä tähän asti niin ei ole sinun murheitasi huolehtia heidän puhtaudestaan, jos ovat täysivaltaisia ihmisiä.
      En kyllä viitsisi vahtia miten usein appi tai anoppi pesee käsiään. Jos on pieniä lapsia voi asiasta huomauttaa.

    • mek

      EI t arvits olla isovanhempi vaan naiseni työkaveri ja hänen miehensä ei osaa tai halua siivota ollenkaan. Heillä oli paritalon puolikas jossa kyläilimme niin hellä oli niin rasvan ja muun lian peitossa että helpommalla pääsi kun osti uuden hellan kun rupeaisi vanhaa putsaamaan. Sama homma vessassa eli pyyhkeetl ikaiset ja pönttö hirveessä kunnossa. Josku sainkin että kaakelit. hellä ja vessanpönnttö pitää kiiltaa ja olla sellainen perussiisteys mutta kun heiklle ikää tullut niin hirveemmäksi menee. Asuvat tarvet porttugalissa j kesät suomessa siirtolapuutarrhamökissa. Oltiin vierailulla ja tarjosivat olutta niin lasit niin likaisia että join suoraan tälkistä.

      • Pölyä aivoissakin

        Tiedän kokemuksesta, että tällaisia perheitä on mahdoton auttaa. He eivät kerta kaikkiaan itse näe ympäristöään samalla tavalla kuin muut. Se on varmasti sukua hamstraajille, joiden kurjuutta nykyisin näytetään sarjoina TV:ssä. Hekään eivät välitä, vaikka roinan alla on rotan raatoja.

        Nuoruudessani tutustuin ikäiseeni perheenäitiin, jolla kaikki oli sekaisin kuin sotatantereella. Hänen bravuurinsa oli ihanat ruuat, joihin hän satsasi ja uhrasi aikansa. Mutta kaikki muu!
        Pari kertaa menin ja siivosin. Pesin seinät keittiöstä, kaikki ikkunat, pyyhin olohuoneen kirjahyllyt ja keräsin pois lattioilta vuosien takaiset likaiset sukat ja muut lumput, ja huom. ne oli salaa hävitettävä, koska emäntä halusi säilyttää kaiken vastaisen varalle. Vaatehuone oli pullollaan kesämökille vietäviä vanhoja kenkiä, sadetakkeja, huopia, rikkinäisiä lakanoita ja muuta liinavaatetta, vanhoja takkeja ja pukuja jne. Pesin ja viikkasin, ja osan salaa hävitin!
        Tein töitä monta päivää.

        Koti alkoi mennä vanhan kuntoon heti seuraavalla viikolla. Kun jonkin ajan kuluttua kävin talossa, kaikki oli yhtä kaaoksessa kuin ennenkin, mutta olihan pohja puhdistettu!

        Muistelen, että siivosin hänelle kolme kertaa usean vuoden välein. Sittemmin en enää ole jaksanut edes ajatella asiaa, ja hän elää nyt pölyn ja tavaravuorten ympäröimänä kahden kissan kanssa.

        Ihmisen pitää saada elää omalla tavallaan. Ei ole meidän muiden asia motkottaa muiden elintapoja. Minäkään en motkottanut aikanani, sanoin vain, että tulen tekemään sulle siivouksen, kun se minulta käy. Hän sanoi itsekin, että ei osaa ylläpitää järjestystä.
        Ystävyytemme kesti minun siivousvimmanikin!
        Mutta totta on, että en olisi pystynyt yöpymään hänen kotonaan, enkä viemään sinne omia lapsiani yökylään.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      138
      10080
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2924
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      188
      2727
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      24
      2087
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      16
      1852
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1669
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1546
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1348
    Aihe