Ystäväni avovaimo vei lapsen.

Askarruttaa

Ystäväni avovaimo ilmoitti hänelle lähtevänsä yhteisen lapsensa kanssa isänsä joo luokse käymään, kun takaisin tulon aika oli ilmoitti vain viestitse että tämä oli tässä.
Nyt on selvinnyt että avovaimo onkin lapsen kanssa jossain päin Pohjanmaata netissä tapaamansa miehen luona, Facebookissa päivittänyt statuksekseen tämän uuden kanssa avoliiton.
Lapsi on mukana ja ystäväni on hivenen huolissaan ymmärrettävästi.
Onhan hän tunnustanut lapsen ja on lapsen toinen huoltaja ihan paperillakin.
Onko mitään tehtävissä lapsen takaisin saamisen suhteen? Onhan tuo hieman outoa käytöstä riepotella pientä lasta pitkin maailmaa.
Avovaimo on ilmoittanut vuokraisännällekkin muuttavansa lapsen kanssa pois asunnosta kaverini tietämättä.
Eikö toiseltakin huoltajalta vaadita lupa lapsen muuttoon?


Toivottavasti tämä ei nyt tullut kahdesti tänne...

15

150

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äïti täältä kaukaa

      Tottakai LAPSELLA on oikeus sekä isään että äitiin.
      Jos kyseessä siis on yhteishuoltajuus, ei äiti saa viedä lasta isän ulottumattomiin.
      Yhteys lastenvalvojaan vai mikä instanssi siellä suomessa toimii näissä tapaksissa?
      Tuskin isä tulee saamaan päähuoltajuutta, mutta oikeus lapsen tapaamiseen ja häntä koskeviin päätöksiin yhteishuoltajuuden ollessa kyveessä, hänellä on sama oikeus kuin äidillä.
      Äitiä ei voi pakottaa muuttamaan ex-kumppanin luo, mutta heidän on tultava yhteisymmärrykseen miten lapsen huoltaminen ja tapaaminen tapahtuu. Jos eivät keskenään siihen pysty, ottaa viranomainen asian päätettäväkseen.
      Avovaimolla on täysi oikeus muuttaa asunnosta,vaikkei sanaakaan siitä toiselle osapuolelle kertoisi. Lapsen asioista hän ei voi yksin päättää.
      Kuullostaa melko huolestuttavalle, että äiti noin vain vie lapsen täysin oudon ja tuntemattoman (ainakin lapselle) miehen luo! Kyseessä varmaan hyvin nuori tai sitten aikuinen mutta hyvin epäkypsä ihminen.
      Joten; yhteys lastensuojeluun/huoltajalle/sosiaalitoimistoon ensin. Siitä se lähtee liikkeelle.

    • Askarruttaa

      Noin parikymppinen nainen kyseessä, ei vastaa isän tiedusteluihin mitään. Yhteisten ystävien kautta on saanut tietää missä menee lapsen kanssa.Ei kovin kypsästi tunnu ajattelevan.
      Ystäväpiiri ja naisen sukulaisetkin hieman ihmeissään ja huolissaan lapsesta.

      Nyt on oltu yhteydessä lastensuojeluun ja sosiaalitoimeen, ovat luvanneet ottaa selvää lapsen voinnista käymällä ja jos tarvitsee niin kuulemma pyytävät poliisilta virka-apua.
      Ilmeisesti ainakaan lapsen kirjoja ei saa muuttaa muualle ilman toisen huoltajan suostumusta.
      Uuden avoliittolainkin mukaan kuulemma vuokrasopimuksen purkamiseen vaaditaan kummankin osapuolen suostumus.
      Hivenen itsekkäältä toiminnalta vaikuttaa ja tuntuu lapsi olevan toisarvoinen asia.
      Täytyy nyt vain toivoa että asia alkaa selviämään.
      Uuteen olinpaikkaankin kuitenkin yli 500km matkaa.

    • Kodin salaisuudet

      Äidin käytökselle on varmaankin jokin perusteltu syy. Toisinaan esim. väkivaltaisesta parisuhteesta irrottautuminen ei onnistu helposti ja turvallisinta se on tehdä juuri noin kun ystäväsi puoliso on tehnyt.

      Taustalla voi siis olla kodin seinien sisälle kätkettyjä salaisuuksia ja äiti on voinut kokea tuon ainoaksi turvalliseksi tavaksi hänelle itselleen sekä lapselle. Voi jopa olla että ohjeet on lähtöisin viranomaisilta, lastensuokelusta, neuvolasta, turvakodista tms. lähteestä.

      • väkivaltakortti

        Voi olla noinkin, mutta yleensä ei ole. Todennäköisempää on, että ihminen tekee vain sitä mikä sattuu huvittamaan sillä hetkellä. Välttely voi olla vain häpeää siitä, että tietää tehneensä väärin.


    • Askarruttaa

      Väkivallasta ei ole kyse, ihan varma tieto.
      Nainen itse on muutamaan kertaan sortunut suuttuessaan lyömään miestään, oman äitinsä läsnäollessakin,.
      Ikävä tapa lopettaa suhde, miksi sotkea lapsi mukaan.

      • Ei-askarruta

        Väkivaltaa, vallankäyttöä tai mitä tahansa - kaikki on mahdollista. Ulkopuolisella ei ole koskaam mitään varmaa tietoa. Vain omia uskomuksia eikä sen kummempaa. Monesti myös tietyt ihmistyypit kieltävät itseltään totuuden.

        Avoliitossa äiti on lähihuoltaja ja voi muutaa mihin tykkää.


      • avoliitto

        Ei se mikään automaatti ole että äiti on lähihuoltaja avoliiton erossa kun isä on vahvistanut isyytensä ennen eroa ja lapsi on jo kirjoilla isällään kun ei anna kirjoja muuttaa.
        Avoliitto on rinnastettavissa tuossa asiassa avioliittoon.


    • täti sininen

      Kyllä lähivanhempi saa muuttaa Suomessa minne haluaa. Ei siinä etävanhemmalta lupaa tarvitse kysellä. Silti oon sitä miemtä, et huonosti hoidettu. Lapsiasiat määrittyy siihen kuntaan hoidettavaksi, jossa lapsi asuu. Eli sieltä lastenvalvojaan ja lastensuojeluun yhteyttä ja pyytää virka-apua.

      • laiva kääntyy tässä

        Ensinnäkään tässä ei ole varmaan määritelty kumpi on lähivanhempi ja sehän tehdään lastenvalvojalla jos ja kun siellä ei päästä sopuun niin oikeudessa viimeistään.
        Tässä tapauksessa tämän "äidin" tyyli ja tapa ei oikein mahdollista tuota lähihuoltajuutta ja nykyään ei ole itsestään selvyys että äiti sen saa vaan on tultu siihen tasa-arvoiseenkin vanhemmuuteen.
        Tämähän on periaatteesa lapsen kaappauskin.

        Lapsihan on kirjoilla siellä missä isäkin on ja missään nimessä ei kannata isän antaa muuttaa kirjoilla oloa tällä "äidille" ja siinä pitää olla todellakin molempien suostumus.

        Miehellä/isälläkin on oikeuksia ja täytyy pitää niistä kiinnni eikä elää sitä vuoskymmeniä kestänyttä äitimyyttiä mitas viljellään tuolla että lapsen paikka on äidin luona.


      • nle
        laiva kääntyy tässä kirjoitti:

        Ensinnäkään tässä ei ole varmaan määritelty kumpi on lähivanhempi ja sehän tehdään lastenvalvojalla jos ja kun siellä ei päästä sopuun niin oikeudessa viimeistään.
        Tässä tapauksessa tämän "äidin" tyyli ja tapa ei oikein mahdollista tuota lähihuoltajuutta ja nykyään ei ole itsestään selvyys että äiti sen saa vaan on tultu siihen tasa-arvoiseenkin vanhemmuuteen.
        Tämähän on periaatteesa lapsen kaappauskin.

        Lapsihan on kirjoilla siellä missä isäkin on ja missään nimessä ei kannata isän antaa muuttaa kirjoilla oloa tällä "äidille" ja siinä pitää olla todellakin molempien suostumus.

        Miehellä/isälläkin on oikeuksia ja täytyy pitää niistä kiinnni eikä elää sitä vuoskymmeniä kestänyttä äitimyyttiä mitas viljellään tuolla että lapsen paikka on äidin luona.

        Vaikka mies onkin tunnustanut lapsen, ei hänestä tulee silä perusteella huoltajaa. Siitä täytyy olla erillinen sopimus. Lapsen äiti sen sijaan on automaattisesti lapsen huoltaja.
        Jos mies on ainoastaan tunnustanut isyyden, ei isä voi estää lapsen muuttoa. Lähivanhempi (huoltaja=äiti) voi niin kyllä tehdä.

        Aloittajan kertomassa tapauksessa ei voi mitenkän välttyä ajatukselta, että muutto on tarkkaan suunniteltu salassa ennakkoon. Todennäköisesti siksi, että kotona on jokin uhka, jolloin asioista ei uskalla/voi puhua avoimesti ennakkoon.


      • Askarruttaa

        Heillä on yhteishuoltosopimus lapsesta ja ei todellakaan ainakaan miehen puolelta väkivaltaa. Naisen puolelta olen kyllä todistanut väkivaltaisuutta miestään kohtaan.
        Kaveri on lähestulkoon kuin veli minulle ja siten läheinen joten olen hyvin perillä heidän suhteestaan.
        Nainen jäi jo aikaisemmin kiinni pettämisestä ja ei vain ole ollut pokkaa puhua tästä uudesta miehestä, vaan piti tehdä kyseinen ratkaisu.
        Kaveri ei ole vieläkään saanut nähdä poikaansa, oikeusaputoimistossa on asioinut mutta nahkeasti asia etenee kun paperit pitäisi saada tuomarille.
        Eikö jo lainkin mukaan olisi oikeus tietää poikansa olinpaikka?
        Poliisille kai tästä voisi tehdä ilmoituksen, en tiedä sitten olisko siitä apua.
        Sossuilta oli sen verran tullut tietoa että nainen hakee pojan lähivanhemmaksi ja suostuisi pojan ja isän tapaamisiin vain valvotusti.
        Ihmeellistä kiusantekoa lapsen kustannuksella.


    • Lapsenkin_tähden

      Myös toiselta huoltajalta (tässä tapauksessa isältä) kysytään, suostuuko lapsen muuttoon. Käytännössä se tarkoittaa vain sitä, että lapsen kirjoja ei siirretä äidin kanssa samaan osoitteeseen, jos isä muuttoa vastustaa. Ei tarkoita sitä, etteikö lapsi silti fyysisesti voi olla äidin kanssa, vaikka toisella puolella Suomea. Tietenkin sos.viranomaisiin ja lastenvalvojiin täytyy ottaa heti yhteys. Lisäksi lapsen kirjojen pitäminen isän luona vaikeuttaa monella tavalla lapsen asioiden hoitoa, jos hän asuukin toisella paikkakunnalla.

      Jos isä suostuu lapsen muuttoon yhteisestä kodista ei seuraavien muuttojen kohdalla hänen suostumustaan enää kysytä.

      Olisihan melko epäreilua estää lasta muuttamasta lähivanhemman kanssa vaikkapa työn takia toiselle paikkakunnalle. Pitäisikö lähivanhemman kitkuttaa työttömänä samalla paikkakunnalla, jos töitä löytyisi kauempaa?

      Jolleivat vanhemmat pääse lapsen tosiasiallisesta asuinpaikasta yksimielisyyteen lastenvalvojan luona tie vie oikeuteen.

    • Sivustaseurannut

      Kyllähän isä voi alkaa hoitamaan asiaa virkateitse.
      Valitettava tosiasia on, että äidit voi tehdä nämä asiat vaikeiksi:
      Vaikka tapaamisista sovitaan virallisesti, aikaa voi kulua ennen kuin sopius on tehty ja lasta ei näy isällään pitkään aikaan. Sitten kun tapaamisista on väkisin sovittu, niitä ei noudateta. Nimittäin harva isä haluaa lapselle tehdä sitä, että hakee poliisin kanssa lapsiaan. Valitettavasti äidit harrastavat tällaisissa tilanteissa myös toimivaa asennekasvatusta, (*lue aivopesua) isää vastaan.

    • poppi123

      Koko organisaatio on valjastettu pitämään äidin puolta ja uskoo sokeasti mitä tahansa hän keksiikään. Luultavasti muija vetää väkivalta/alkoholikortin ja sossutädit (= NAISIA 100%) siirtää hänelle välittömästi huoltajuuden.
      Miehen on turha vaatia yhtään mitään, ainoastaan maksuoikeus miehellä.

      Tämä on totuus, muuta on turha yrittää nykysuomessa valehdella.

    • piparminttuli

      Kyllä äiti saa muuttaa lapsen kanssa suomessa ihan rauhassa. Kun kerran on ero tullut niin sitten lastenvalvojan kautta sopimaan, elatusmaksuista, tapaamisoikeuksista ja jos halua piisaa niin huoltajuudesta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      90
      6346
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2594
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2150
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1847
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe