Asunnon tuplairtisanominen

Auttakee

Vuokranantaja irtisanoo asukkaat talon peruskorjauksen alta. Asukkaille lähetetään irtisanomisilmoitus, joka on voimassa 6kk. Pitääkö todellakin asukkaan vielä ITSE irtisanoa itsensä? Ei käy järkeen. Kysyin asiaa ja vastattiin että minuun pätee 1 kk irtisanomisaika. Olen saanut uuden asunnon, mutta pakko maksaa kuukauden vuokra ja pakko asua entisessä vielä kuukausi. Uusi asunto tyhjillään odottaa kuukauden. Onkohan tämä lain mukaista, etten voi lähteä heti, koska minut on irtisanottu?? Rahastusta on kyllä, mutta onko laillista?

9

160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kun vuokranantaja on irtisanonut sopimuksen, se jatkuu (molempia velvoittavana), kunnes päättyy 6 kk:n päästä sen kk:n viimeistä päivästä luettuna, jona irtisanominen suoritettiin.

      Jos vuokralainen haluaa lopettaa sopimuksen (ja siihen liittyvät velvoitteet) aikaisemmin, hänen tulee itse irtisanoa sopimus. Hänellä irtisanomisaika on 1 kk sen kuukauden viimeisestä päivästä lukien, jona irtisanominen tehdään.

      Kohtuullista tietysti olisi, että ap:n tapauksessa vuokranantaja joustaisi siten, ettei irtisanomisajan 1 kk:n vuokraa perittäisi.

      HVL 52 §
      "Vuokrasopimuksen irtisanomisaika

      Vuokrasopimuksen irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on suoritettu, jollei toisin sovita taikka tästä tai muusta laista muuta johdu.

      Vuokranantajan irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on kuusi kuukautta, jos huoneiston vuokrasuhde on välittömästi ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden, ja muussa tapauksessa kolme kuukautta (vuokranantajan irtisanomisaika).

      Vuokralaisen irtisanoessa vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yksi kuukausi (vuokralaisen irtisanomisaika).

      Ehto, jolla vuokranantajan irtisanomisaikaa lyhennetään tai vuokralaisen irtisanomisaikaa pidennetään, on mitätön."

      • Hyyrytär

        "Kohtuullista tietysti olisi, että ap:n tapauksessa vuokranantaja joustaisi siten, ettei irtisanomisajan 1 kk:n vuokraa perittäisi."
        Miten niin olisi kohtuullista, eihän vuokranantaja ole voinut varautua remontin aloittamiseen niin nopeasti, että heti töihin päästäisiin ja asunto tulisi taas nopeasti käyttöön. Jos taas vuokranantaja on itse tulossa asuntoon, hänkin pääsee kenties, syystä tai toisesta, muuttamaan vasta puolen vuoden kuluttua.
        Enemmän kuin kohtuullista tässä on juuri se, että vuokralaiselle on annettu kuusi kuukautta aikaa muuttaa pois ja jos aiemmin haluaa, ilmoittakoon siitä, ts. irtisanoutukoon.


      • >>Miten niin olisi kohtuullista, eihän vuokranantaja ole voinut varautua remontin aloittamiseen niin nopeasti, että heti töihin päästäisiin ja asunto tulisi taas nopeasti käyttöön.<<

        Kohtuullista se olisi sen tähden, että vuokrasopimus päättyy ja vuokralainen menettää asuntonsa vuokranantajan puolelta (asunto-oy:n osakkaana) johtuvasta syystä, ei omasta tahdostaan tai syystään.


    • 167-176

      Valitettavsti joudut maksamaan vielä irtisanomispäivstä seuraavan kuukaduen vuokran, mutta ei se estä muuttamasta. Näin on lainsäätäjä päättänyt, mutta toki voi vuoraisäntä joustaa tuosta. Vuokraisäntiä on joka lähtöön, jotkut joustaa jotkut ei, kun aikaoinaan naapuri kuoli alkukuusta niin joutui vielä seuraavan kuun vuokran maksamaan.

      • Hyyrytär

        Vuokraa pyydetään, jotta omistaja saisi kulut, esim. asunnon vastikkeen ja lainan tai talon lämmityksen, lainan, tonttivuokran, kiinteistöveron yms. maksettua, joten tottakai vuokranantaja pitää kiinni sopimuksesta, joka tietenkin sitoo myös kuolinpesää.

        Kuolinpesän kannattaa toki irtisanoa asunto nopeasti ja mahdollisuuksien mukaan tyhjentääkin sen nopeasti, jotta voi ilmoittaa, että asunto on vuokrattavissa jo esim. seuraavasta kuukaudesta eteenpäin, jolloin uusi vuokralainen saattaa löytyä ja kuolinpesä säästää.

        Jos vuokranantaja ei uutta vuokralaista löydä, tai edes nopeasti etsi, asunto on toki vuokralaisen (tai hänen kuolinpesänsä) käytössä irtisanomisajan loppuun asti.


      • fewa

        Mikä siinä asiassa on valitettavaa?


    • haitta

      Jossakin pykälässä sanotaan että jos vuokralaiselle syntyy haittaa irtisanomisesta, on vuokranantaja korvausvelvollinen. Onko siis kahden päällekkäisen vuokran maksaminen haitta?

      • Kyllähän vuokralaiselle irtisanomisesta yleensä haittaa koituu, mutta ei haittaa vuokranantajan korvattavaksi voida sälyttää muutoin kuin siinä tapauksessa, että irtisanomisperuste on ollut asiaton.

        HVL 57.1
        "Vuokrasuhteen päättyessä vuokranantajan suorittaman sellaisen irtisanomisen perusteella, jota ei voida pitää vuokrasuhteissa noudatettavan hyvän tavan mukaisena, vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta korvaus ..."
        http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1995/19950481#L7P57


      • Tämä koskee tapauksia, joissa irtisanomisia ei voida pitää hyvän tavan mukaisina. Tässä tapauksessa irtisanomista ei voitane pitää kovastikaan hyvän tavan vastaisena.

        Muutoin korvattavina haittoina pidettäisiin muuttokustannuksia ja uuden huoneiston hankkimisesta aiheutuneista kuluista. Tällä tarkoitettaneen välittäjänpalkkiota ja muita sellaisia kuluja, päällekäisiä vuokria tuskin.

        Mikä pakko niitä oli vuokrata päällekäin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      64
      1887
    2. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      79
      1267
    3. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      78
      1204
    4. 45
      1115
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      982
    6. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      969
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      44
      910
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      183
      853
    9. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      58
      848
    10. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      39
      844
    Aihe