Miten informaation kulkunopeus on määritelty ja miten se eroaa vaikka pulssin nopeudesta tai sähkömagneettisen aallon nopeudesta?
Itse asiassa kiinnostaa miten informaatio ylipäätään on fysiikassa määritelty.
Kysymys on mielenkiintoinen siksi, että se liittyy erityisesti kvanttifysiikkaan, jonka "epämääräisyys" mielletään usein arkijärjen vastaiseksi. Samoin informaation käsite liittyy tietoisuuden käsitteeseen ja kaikkein subjektiivisten kokemusteni (kuten värit, tuntemukset, kokemus omasta olemassaolosta) perustalle voidaan olettaa informaation pallottelu atomien tai niiden joukkojen välillä.
Informaation käsite muuttuu vieläkin mielenkiintoisemmaksi kun sitä ajattelee relativistisesta näkökulmasta. Jokainen havaitsija (inertiaalikoordinaatisto) näkee fysikaalisen informaation eri tavalla; esimerkiksi karakteristinen aika, joka kuluu informaation siirtymiseen kahden fiksatun pisteen (olkoot A ja B) välillä riippuu havaitsijan liiketilasta.
Miten nopeasti informaatio liikkuu?
13
163
Vastaukset
- tavujaperkele
Nii'in. Jos on esimerkiksi 2 GHz kantoaalto, niin millaiseen bittinopeuteen sillä pääsee tiedosniirrossa ?
- tavujaperkele
Näkyvän valon taajuus on 380–750 terahertsiä (THz). Jos vaikka 1000 aallon jaksoa käytettäisiin yhdelle bitille, niin dataa menisi 380–750 Gb/s. Tuo on hiha-arvio. Todellisuudessa nopeus voi olla ainakin 10-kertainen, ehkä ylikin.
Mitä sanovat tietoliikennespesialistit.
- tavujaperkele
Yksi tavu on 8 bittiä. Sillä voi esittää yden kirjaimen. Niinpä VMP tarvitsee 24 bittiä. Se, paljonko informaatiota tuo bittijono pitää sisällään, riippuu täysin vastaanottajasta.
- Inforealisti2
Informaatio ei voi kulkea valon tyhjiönopeutta nopeammin, ei edes gravitaatiovuorovaikutus. Matemaattiset madoreiäthän perustunevat avaruuden taivuttamiseen siten, että jokin piste avaruudessa yhdistyy pisteeseen aivan toisaalla, ja arvelen tuon olevan mahdotonta siten, että informaatio siirtyisi suurille etäisyyksille valoa nopeammin.
En sitten osaa sanoa miten ajatellaan tunneloitumisilmiössä informaation siirtyminen (potentiaalisesti) valoa nopeammin näissä teorioissa (Polchinski), joissa mustan aukon horisontin tuntumassa syntyneen hiukkasparin sidos rikkoontuisikin (vapauttaen mahdottomasti energiaa, aikaansaaden firewalliksi kutsutun myräkän). Jos informaation olemuksen pohdiskelu kiinnostaa, niin tuolta suunnasta sitä kannattaa lähteä tutkimaan - mennään ainakin tieteen eturintamassa, kvanttigravitaatiota lähestyen. Kerro täälläkin, mitä löytyi.
Tuo tietoisuuden tai älyllisen havaitsijan vaatimus informaatioon liittyen on mielestäni metafysiikkaa (Schrödingerin kissat jne.), ja siis filosofian osastoon kuuluvaa. (Eikö universumia ollut olemassa ennen ensimmäistäkään riittävän älykästä havainnoitsijaa, tai onko universumi vain simulaatio jne. jne.)
Aika kuluu eri lailla jos on nopeuseroa (käsittääkseni suhteessa vallitseviin gravitaatiokuoppiin), samoin jos toinen mittaaja on syvemmässä gravitaatio"kuopassa" kuin toinen. Ja vielä on eroa siinä, josko se kuopan tehnyt massa pyörii, varsinkin musta aukko, mikä taivuttaa avaruutta vielä lisää, koska tuolla massalla on liike-energiaa. Eli mittaajan sijainnin avaruuden kaarevuus vaikuttaa nopeuden lisäksi. Enpäs hahmota, miten muuten tuo liike tai gravitaatio vaikuttaisi informaatioon. Yleisen suhteellisuusteorian osastoa.
Saa korjata, jos tuli virheitä tai puuta heinää... - Inforealisti2
Jaa, jos ajatellaan informaatiota siis siten, mikä on informaatiota, mikä ei, minkä verran sitä on missäkin jne:
Planckin mittahan asettaa rajat sijainnin tarkkuudelle, eli jos haluamme välittää vaikkapa hiukkasen sijainnin, ei sitä tarvitse kertoa tarkemmin kuin planckin sijainnin tarkkuudella. Myöskään ajanhetkeen ei tarvitse mitään äärettömän tarkkaa tietoa, joka veisi (pakattunakin!) äärettömän määrän bittejä, koska aikakin on kvantittunut ja kulkee siis planckin ajan pituisina pykälinä (ollen aika, jonka valolta tyhjiössä kestää kulkea planckin matka).
Nyt jos tarkastellaan mustan aukon tapahtumahorisontin sisäpuolelle kulkeutunutta materiaa tai säteilyä, sillä on luonnollisesti informaatiota mukanaan ainakin siitä, mikä hiukkanen on kyseessä. Luultavasti muutakin, kuten sen nopeus, energia, suunta jne. Mikähän olisi siis informaation määrä, jonka vaikkapa tapahtumahorisontin läpäisevään protoniin liittyy, ja joka informaatio siis ehkä ei katoa - vaan mitä?
Projisoituu mustan aukon tapahtumahorisontin pinnalle (ei ehkä riitä pinnan tila, sanovat havainnot siitä että GEO600-ilmaisimen tulosten antama 3-ulotteisen avaruuden rakeisuus ei taida pitää paikkaansa Integral-ilmaisimen polarisaatiohavaintojen perusteella, vaan on vain kohinaa tms.)?
Jää vangituksi näennäiseen horisonttiin (Hawkingin selitysehdotelma), kunnes joskus vapautuu?
Jotain muuta? Pannaan tähän ad hoc -ratkaisu: mustan aukon tapahtumahorisontti muodostuu, ja se muodostuu siten, että syntyy neliulotteinen musta aukko, jonka havaitsemme kolmiulotteisena pallona. Tälle neliulotteiselle pinnalle tuo informaatio yllättäen mahtuukin. Nobelit sitten mulle, vaikka eihän ne ruotsalaiset niitä suomalaisille juuri jaa, jollen vaihda kansallisuutta.
No riittää alkuun, kun avaatte tuota mustaan aukkoon syöksyvän protonin informaation määrää. Vaikkapa huomiseen mennessä on ok. (linkki riittää) - nopeus_vaihtelee
Informaation nopeus ei ole vakio. Toisten kalloihin saa takoa tietoa (informaatiota) vaikka kuinka kauan mutta tieto ei vaan mene perille. Jotkut omaksuvat tietoa varsin nopeastikin.
- näin_se_on
Toisilla sytyttää varsin hitaasti jos ollenkaan. Toisilla taas sytyttää varsin nopeasti ja näin tehdään niitä keksintöjä.
Tottahan toki me tunnemme nämä kansalliset sadut hölmöläisistä. - al_jabr
Kun valo on kulkenet kohteeseensa, on sinne saapunut ainakin yksi kvantti. Se on jo informaatiota. Siis valon nopeudella.
Jos kyseessä on ihmiselle hyödyllinen info, kai pitää kysyä, miten paljon jatkuvaan valoon voidaan nykytekniikalla moduloida infoa. Aika paljon, ja tekniikka etenee, on lyhyessä ajassa jo kaksinkertaistunut.- Informaatti-apparaatti
Claude Shannonin teoreema pitänee vieläkin paikkaansa. Vai onko joku eri mieltä?
http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCgQFjAA&url=http://en.wikipedia.org/wiki/Information_theory&ei=kuvdVLSqJqioygPaxYGwAw&usg=AFQjCNFDnVqnRVF4uA26nOqzPnUaXDvX7Q&bvm=bv.85970519,d.bGQ - al_jabr
Informaatti-apparaatti kirjoitti:
Claude Shannonin teoreema pitänee vieläkin paikkaansa. Vai onko joku eri mieltä?
http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCgQFjAA&url=http://en.wikipedia.org/wiki/Information_theory&ei=kuvdVLSqJqioygPaxYGwAw&usg=AFQjCNFDnVqnRVF4uA26nOqzPnUaXDvX7Q&bvm=bv.85970519,d.bGQTotta puhuen tässä vain vähän verrytellään. Informaatioteoria on niin laaja ja yksityiskohtainen, ettei sitä tavalliset keskustelijat hallitse. Niin kysäjä kuin vastaajatkin olemme ihan pihalla.
- Ajatuksia
Vielä tuohon ihan ensimmäiseen osaan aloituskysymystä. Jos puhutaan signaalin nopeudesta avaruuden pisteiden välillä, rajana on valon tyhjiönopeus.
Pari ajatuskoetta:
Haluamme lähettää signaalin maasta kuuhun (valolta tyhjiössä n. 1.26 sekuntia), informaatiosisällöltään vain "nyt".
Onko tapaa välittää signaali valoa nopeammin, edes teoriassa? Jos lähetämme sen radiosignaalina (säteilyä/valoa) se kestää sen 1.26 sekuntia (ilmakehässä kulkee hieman tyhjiönopeutta hitaammin). Jos meillä olisi hypoteettinen täysin venymätön tikku, joka ulottuisi kuuhun, ja jonka päätä kopauttaisimme merkiksi, rajanopeus olisi silti valon tyhjiönopeus. Käsittääkseni ei ole mitään fyysikoiden mielestä mahdollista tapaa välittää signaalia nopeammin, edes teoriassa.
Toinen juttu on sitten, jos nopeudella tarkoitetaan yhtään pakkautumattoman informaation lähettämistä vaikkapa maksimaalinen määrä sekunnissa. Luulisin, että on laskettavissa minimissään tarvittava energia tietylle datamäärälle per sekunti. - valonnopeus.ylärajana
Ei informaatio ole mitään muuta kuin tietoa tarkoittava sana. Tietoa voi välittää esim. sähkömagneettisena säteilynä tai ääniaaltoina.
Information liikkumisnopeuden ylaraja on c, valonnopeus.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Paskakaivo Kuhmo
Moniko teki uuden saostuskaivon, joka erittelee paskan ja nesteet imeytyskenttineen maassa taloissa. Kaikkien talojen pi684351Uskotko yliluonnolliseen?
Mitä jos tämä ns. kaivattusi on loitsunut sinut? Olettekos sitä ajatelleet, niinpä. Ette todellakaan. :D973903- 503426
Mitä kuuluu?
Toivottavasti sulla oli hyvä päivä tänään. Täällä on taas ollut niin negatiivista juttua. Oli pakko tulla sanomaan sinul222683Keilahalli
Onneksi rakennettiin aikoinaan se keilahalli, se pelastaa eläinpuistoyhtiöiden sekä koko Ähtärin kaupungin talouden!242518Uskallatko katsoa pitkään silmiin
kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa562373- 432207
- 471858
- 391857
- 301616