Vuorotteluvapaa

mätäjärjestelmä

on vain kunnan ja valtiontyötekijöille suotu etu! En tiedä YHTÄKÄÄN yksityispuolelta joka olisi ollut vuorotteluvapaalla! Esim meidän kunnan työntekijät tuntuu olevan yks toisensa jälkeen vuorotteluvapaalla, aika kummallista?

33

2238

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kalatkin_vedestä

      Kunnat ovat isoja organisaatioita, joissa vuorottelijan poissaolo ei tunnu niin korvaamattomalta (otetaan huomioon myös pykälä, jonka mukaan sijaisen ei tarvitse tehdä samaa työtä vuorottelijan kanssa). Meillä kuntatyönantaja hihkuu riemusta aina saadessaan jonkun virka- tai opintovapaille, jolloin palkkaa ei tarvitse maksaa eikä sijaista hankkia - yhdenmukaisen linjan nimissä myös vuorotteluun on suostuttava.

      Näin surkeapalkkaisena kunnan työntekijänä (brutto 2000/kk) aion käyttää jatkossakin kaikki vuorottelut, joihin oikeus riittää. Ei niissä hommissa näet rehkimällä rikastu, joten miksi ei pitäsi taukoa, kun sellainen on mahdollista? Suurempiakin vääryyksiä tapahtuu tässä maassa...paljon.

      Vanhoilla ehdoilla olen ollut vuorottelemassa jo kolme kierrosta, ja voin suositella taukoa työelämästä ap:llekin, niin ei tarvitse kadehtia. Siirry toki sinäkin kuntatyönantajalle, niin pääset vuorottelun piiriin. Nykyisen palkkasi voit unohtaa, samoin palkankorotukset, joululahjat ja pekkaset, mutta saat vuorottelun, ja 15 vuoden painamisen jälkeen sen paljon kadehditun 38 päivän loman, ellei sitä poisteta sitä ennen työehtosopimuksia viilattaessa. Ei olisi ensimmäinen kerta kun sitäkin yritetään.

      Pienenä miinuspuolena on tietty se, että yleisen mielipiteen hyvin aivopesty, äänekäs lammaskuoro pitää sinua mitään tuottamattomana loisena, viis siitä vaikka työsi pelastaisi ihmishenkiä tai säästäisi yhteiskunnan varoja (verrattuna yksityiseen toimijaan tai työn tekemättä jättämiseen). Katsos, kun olet julkisella, olet myös julkista riistaa.

      Työn iloa silti :)

    • IkuinenSijainen

      Itse olen ollut 2 kertaa vv:n sijaisena yksityisellä, poikaystävä oli viime syksynä myös ja nyt hänen työsopimuksensa muutettiin vakituiseksi. Kyllä niitä yksityiselläkin on. Tosin nyt kun laki muuttui, vv:t vähenee varmaan joka puolella.

    • TeliaSonera

      Minä tiedän paljonkin yksityispuolella. Toki vv on käytössä niillä yksityispuolella helpoiten joiden puuttumista ei kukaan huomaa työn tuloksesta (johtajat, lakimiehet) tai eläkeikää lähestyvät entiset asiantuntijat. Asiantuntija muuten kadottaa lopullisesti asiantuntemuksen kätevästi vv:llä jos se käytetään maailman ympäri matkaamiseen tai talon rakentamiseen.

    • hoit-su

      Muistaahan nimimerkki mätäjärjestelmä myös, että vv-korvaus on hyvin pieni. Itse olin vuonna 2012 vuorottelulla ja sain 80 prosenttia työttömyyskorvauksesta, eli noin puolet normi palkasta käteen kuukaudessa. Ja nythän se taisi muuttua niin, että korvaus on 70 prosenttia. Että jos noin isot rahat on kadehdittavia, niin siitä vaan. Ja luepa ainakin kahteen kertaan nimimerkin kalatkin_vedestä teksti, siinä oli asiaa.

      • höhhöö

        Korvaus ennallaan, mutta pieni


      • ihmishengenpelastus

        Minulle oli ihmishengen pelastus kun pääsin vv:lle, ei haitannut korvauksen pienuus ! Lähdin ulkomaille ja sain takaisintullessani uuden työpaikan.


    • Outoa

      Niinpä kuinkahan OIKEESTI voit lähteä vuodeksi töistä pois ja sinut korvataan kortistosta tulevalla henkilöllä? Eli tuosta vaan kuka tahansa voi hoitaa työsi! Itse metallialalla vuosikymmeniä olleena ei jumarrarra! Meillä työt vaatii ammattilaisen ja vuoden parin "sisäänajon" Olisko järjestelmä tiensä päässä?

      • höhhöö

        Ei sijasta tarvii samaan työhön laittaa, joku vaan jotain tekemään...


      • Haisoo

        "Ei sijasta tarvii samaan työhön laittaa, joku vaan jotain tekemään..."
        Ympäri mennään yhteen tullaan, Just joo oikeen kunnan touhua aivan sama mitä tehään kunhan vaan on porukkaa tekevinään jotakin!!! Kyvyttömät koittaa teettää töitä haluttomilla!


      • ex-kuntatyöläinen

        Useimpiin kunnan tehtäviin vaaditaan aivot eli käytännössä todennäköisesti jokin suoritettu tutkinto. Ja jos on luvatta poissa, ei hoida tehtäviään ok, niin haukut tai potkut tulee.


      • toisentuuraaminen

        Kuinkan OIKEESTI firma jatkaa toimintaansa jos SINÄ satut vaikka kuolemaan? ...
        Omituisia mielikuvituksia ihmisillä oman työnsä tekemisen suhteen eli sitä ei osaa kukaan muu tehdä ja harvemmin kuitenkaan työpaikat mitään huipputiedettä vaatii! Jos sinä olet sen oppinut niin sen oppii kaikki, näin se on!

        Samaan tehtävään ei tarvitse hakea henkilöä.


      • Monenerialan

        Ei se ihan noinkaan mene. Eri ihmisten työpanos ja tehokkuus voi olla aivan laidasta laitaan samoin tietotaito, vaikka olisi tismalleen sama koulutus, ikä ja sukupuoli niin henkilöt voivat olla kuin yö ja päivä niin työpanokseltaan, elämänkokemukseltaan, sivistykseltään, tehokkuudeltaan, terveydeltään, lahjakkuudeltaan ja persoonallisuudeltaan. Jokainen ihminen on erilainen, oma yksilönsä, tahtoi sitä tai ei. Ketään ei voi kloonata.

        Ja kyllä, on ihmisiä, jotka eivät opi joitain asioita tai eivät edes halua oppia tai jotka oppivat, mutta unohtavat sen saman tien. Ehkä olet nähnyt vain työtehtäviä ja ammattialoja vain tietyillä aloilla, joissa on hyvin helpot työtehtävät ja aikataulutus hyvin löysä kenties koulutusvaatimuksetkin hyvin löysät. Pidetty, motivoitunut työntekijä on aina eri asia kuin kivikasvoinen robotti.

        En esim. pidä itseäni mitenkään korvaamattomana jumalana, mutta esim. eräässä firmassa vuosia sitten hoitelin parhaimmillani 7 eri ihmisen työt peruspalkalla, ilman ylitöitä, joka ikinen päivä. Rohkenen aivan pokkana väittää, että tuskin kukaan muu jaksaa, viitsii tai edes suostuu moiseen. Sillä tavalla siis firmalle tärkeää, että tuskin koskaan tulevat saamaan ketään enää niin halvalla:)

        Ammattialoja on toki laidasta laitaan samoin työtehtäviä.


    • tämmöstä_tää_on

      Mää tunnen monta yksityiseltä puolelta, jotka on olleet vuorotteluvapaalla ja vielä moneen kertaan. Mää melkein luulin että ihminen olis mielissään kun pääsee töihin vuorotteluvapaan sijaiseks. Taas olin käsittäny yhden asian väärin.

      • Soujatyö

        Juu varmaan on ihminen mielissään kuten myös "virkavapaalla" pitää vaan löytää se maksaja/ kärsijä! No kunnallahan on aivan sama tuottavuuttahan ei tarvita mutta yksityispuolella? Ja taas ihmetellään kun Suomessa kaikki maksaa!!!


      • Ex-kuntatyöläinen

        Aika tiukilla on kuntien rahat nykyään. Korkeampi palkkatasohan yksityisellä puolella on suhteessa koulutustasoon.


    • Vuorotteluvapaa2

      Olin 10 vuotta sitten Rautaruukilla töissä, niin sieltä ainakin oli muutama henkilö jäänyt vuorotteluvapaalle. Isommassa firmassa toki helpompi järjestää asiat.

    • aivotjakroppavapaalla

      Parasta aikaa olen vuorotteluvapaalla, yhdeksäs yhtäjaksoinen kuukausi menossa. Ja voin kyllä suositella, ap:llekin, ehdottomasti. Vuorotteluvapaa on mahdollista tasavertaisesti kaikille, ei vain kunnan tai valtion työntekijöille. Voin kertoa, että sielu ja mieli lepää täydellisesti, kun kello ei ole se joka säätelee elämää. Voin säädellä aikatauluni ja kaiken tekemiseni ihan itse. -Juuri iho auringon värittämänä palailin kotiin, ja nautin kotona olostakin.

      En ole enää entiseni kun palaan jälleen töihini. Olen suuresti parempi!!! :)

    • Ex-kuntatyöläinen

      Sekä äitini, enoni ja serkkuni ovat olleet vuorotteluvapaalla ja kaikki yksityiseltä sektorilta isoista pörssiyrityksistä.

    • yksi_elämä

      Vuorotteluvapaa on kaikkien oikeus kunhan ensin vaatimukset täyttyvät. En ymmärrä miksi se tekee aloittajan mielestä mädän järjestelmän jos ihmiset eivät kaikilla aloilla etua käytä?
      Itse olen yksityisellä töissä ja olen ollut vuorovapaalla ja mahdollisuus vuoden päästä uusia...

    • TEvirkanainen

      Vuorotteluvapaa järjestelmä loppuu 2017, varma tieto.

      • mitenlie

        Uutisten mukaan riippuu siitä, tuleeko yhteiskuntasopimus. Järjestöt voivat vaikuttaa säilyykö, typistetäänkö jotenkin tai lopetetaanko järjestelmä. Viime kerralla se säilyi. valtio maksaa vain osan sen kustannuksista, jonka se saisi "säästönä" sieltä, ellei joku muu valtion kulu vastaavasti lisäänny muutoksesta tai lopetuksesta.

        joka tapauksessa vapaasta ennen muutosta/lopettamista sopineet eivät joudu siitä luopumaan eivätkä ehdot heillä muutu ja muutoksen/lopettamisen siirtymäsäännöksessä on yleensä joku lyhyt aika, jona halukkaat vielä voivat sopia vapaasta.


    • yksi_elämä

      Yhteiskunta joka kerääveroja ei toimi pelkillä määräyksillä ja lopetuksilla!
      Mikäli on kokemuksena hyviä puolia havaittu vuorotteluvapaasta niin se vaan ei poistu sormia napauttamalla tai edes kiveen hakkaamalla isolla lekalla koskaan!

      Ihmisyyttä ei saa loukata ja alistaa niin kauan kun veroja työntekemisestä kerätään!
      Vuorotteluvapaa ei ole asia joka kaataa maapallon sijoiltaan, se on välietappi työtätekevälle ihmiselle mahdollisuus haukata happea ja kokea vapauden tunnetta ennen eläkeikää.

      Se toimii kannusteena jolla arvaamaton arvo ihmisyydessä joka jaksamisessa palkitaan!

      Kokemusta asiasta on livenä!

      • hoit_su

        Samaa mieltä☺


    • Vuorottelusta

      Tämä mainitsemasi ongelma saattaa liittyä siihen, että kunnilla ja valtiolla on molemmissa pitkäaikaisia työntekijöitä, jotka ovat sitä oikeutettuja hakemaan.
      Pk-yrityksiä taas on paljon ja ne eivät rekrytoi kuin siksi aikaa, kun on varmasti töitä.
      Työurat näiden yritysten palveluksessa jäävät usein lyhyemmiksi.

      En kyllä ymmärrä miksi vuorotteluvapaan ehtoja kiristettiin, koska vuorotteluvapaan avulla voidaan vielä työllistää työttömiä. Eikö sittenkään haluta, että ihmiset työllistyvät? Vai liittyykö työttömien työllistämiseen joku bisneskuvio, joka jää tässä hyödyntämättä?

      Pelätäänkö sitäkin, että vuorotteluvapaalla oleva ihminen saattaa huomata, että elämässä on muutakin kuin työ ja se ei lopulta olekaan kovin tärkeää.

    • laskelmoin

      Valtio säästää, tavoite 50 milj, se maksaa peruspvrahan verran jokaisesta vapaalla olevasta , 43 % , yli puolet maksaa työttömyysvakuutusrahasto ja 5 % työttömyyskassat, vapaalla lie 20 000 vuosittain, jatkossa puolet? Ja sitten lopetetaan?

    • säästetäänkuoliaaksi

      Vuorotteluvapaan korvaus on pieni ei sillä leveästi eletä. Kunnan ja valtion palkat on pienet ja työn lakisääteisiä taukoja on usein vaikea pitää niukan henkilöstöresurssin vuoksi ainakin hoitotyössä. Työ on kiireistä, vähän arvostettua ja koulutusta vaativaa asiantujiatyötä heikolla palkalla. Vuorotteluvapaa on tällaisessa työssä työssäjaksamisen kannalta tärkeää. Samalla vähemmän työkokemusta omaava ammattilainen pääsee työnsyrjään kiinni. Kunta alalla ei juurikaan ole työntekijän etuja. Pitkä loma ei itseasiassa ole pitkä, jos huomioidaan se ettei pekkaspäiviä ole. Pekkaspäivillään yksityispuoli ratsastaa vapaapäivien määrässä kuntatyöläisen ohi yhdessä vilauksessa.

      Kannattaa tietysti kohdistaa kaikki säästöt pieneen heikossa asemassa olevaan työntekijäryhmään. Onhan kannatavaa ettei ko aloille enää opiskella, palveluita ei saa ja tietysti ihmisten ennenaikainen kuolema on kannattavaa toimintaa, koska väestömäärä näin laskee ja eläkkeen maksuongelmia ei ole. Työntekijät kuolevat ennen eläkeikää. Siis takaisin kehitysmaaksi siinä ratkaisu rahoitusongelmiin. Tai ainakin hallituksen säästökaavailut sellaisilta vaikuttaa, marginaaliryhmiin kohdistuvia toimia, jotka heikentää heikossa asemassa jo muutoinkin olevien oikeusturvaa ja toimeentuloa.

    • Vaikeaapäästä

      Ei saatu lupaa
      Meillä ei kumpikaan perheessämme ole saanut työnantajalta lupaa jäädä vuorotteluvapaalle. Pyydetty on. Työnantaja vetoaa "korvaamattomuuteen" ei kukaan ole korvaamaton, mielestäni. Olisi mukava nyt lähes 30 vuoden työnteon jälkeen pitää pitempi loma kun se kuitenkin on taloudellisesti mahdollista. Molemmat olemme yksityisellä vastuullisessa päällikköasemassa.

    • siksi.jukisellakin

      Onhan teillä niitä LOMAUTUKSIA. Lomiahan nekin, ja kunnollisia.

      Valtiolla saatikka kunnissa niitä ei tunneta.

    • SherlockJ

      Kyllä niitä yksityiselläkin on näitä vuorotteluvapaalla olijoita. Monesti silloin kiireesti anotaan vuorotteluvapaata kun huhu henkilöstön vähentämisestä on liikkeellä. Sillä vuorotteluvapaalla olijaa ei voi irtisanoa. En tiedä mikä meininki on nykyään. Mutta näin minun aikanani jotkut tekivät.

      • ajatustaasiaan

        Turhaa keksiä omia mietteitä asiaan joka vaikuttaa olevan sekavaa jo ilman erillistä sekoitteluakin!
        Kyllä jokainen työntekijä voidaan irtisanoa on se vapaalla tai ei, siinä ei ole mitään eroa!

        Kuvitteletko ihan oikeasti että sinä firman omistajana et voisi lopettaa toimintaasi koska joku työntekijäsi on vuorotteluvapaalla?...
        Monet myös kuvittelevat että työharjoittelija joka sopimuksella määräaikainen niin ei voi lomauttaa mutta ne vakiotyöntekijät voi lomauttaa?


    • uupunuttyöntekoon

      Vuorotteluvapaaoikeus koskee myös yksityisellä työnantajan palveluksessa olevia. Kun työntekijällä on riittävän pitkä työhistoria, hänellä on oikeus vapaaseen. Työntekijä hakee vuorotteluvapaata työnantajalta ja työnantaja palkkaa hänen tilalleen työttömän henkilön sijaiseksi.

      Jos työnantaja ei suostu myöntämään vuorotteluvapaata, niin kannattaisiko vakavasti harkita työpaikan vaihtoa?

      Yksi vaihtoehto päästä "vapaajaksolle" töistä on lomautus ja ammattiliiton ansiosidonnainen päiväraha. On työnantajia, jotka kysyvät "vapaaehtoisia" lomautettavia työpaikalta. Työpaikan "vapaaehtoiset" henkilöt lomautetaan, jotta töitä riittäisi heille, jotka eivät lomautusta halua.

      Samoin opintovapaaoikeus on lakisääteinen ja koskee kaikkia työntekijöitä, joilla työssäoloehto yms. täyttyvät. Opintovapaaseen vaaditaan vakituinen työsuhde ja opiskelupaikka.

      • Olen ollut vuorotteluvapaalla yksityisestä yhtiöstä,tekee hyvää vuosikymmenien vuorotyön jälkeen ja vuorottelukorvauksen maksaa liitto.Joku työtön pääsee töihin,eikös se ollut alkuperäinen ajatus ja voimme jakaa näin vähiä töitä. Suosittelen jos vaan mahdollista.


    • Minä tiedän kolmekin henkilöä, jotka ovat olleet vuoden vuorotteluvapaalla.

      He kaikki olivat samalla yksityisellä työnantajalla minun kanssani, itsekkin pääsin kyseiseen firmaan vuorotteluvapaa sijaisena.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      75
      2270
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1771
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      162
      1629
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1392
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1388
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1251
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1119
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1063
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1062
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      948
    Aihe