Karmea suupolte

Alluska

Onko kenelläkään näin kauheaa "vaaratonta" kipua? Noin vuosi sitten sairastetun kilpirauhasen tulehduksen jäljiltä jäi kielen oikeaan reunaan lähes jatkuva polte, kuin vereslihalla oleva alue, jonka paikka vaihtelee ajoittain. Nyt kilpirauhasarvot hyvät ja tulkehdus poissa, mutta kipu kielessä jatkuu, yltyykin. Suupoltetta on ollut n. 15 vuoden ajan, mutta se on ollut hallittavissa miedolla särkylääkkeellä ja purkan pureskelulla. Nyt kipu tulee tylppinä vihlaisuina korvaan asti ja kieltä särkee. Olen käynyt kahdella yleislääkärillä, kahdella korvanenäkurkkulääkärillä, yhdellä hammaslääkärillä - ei ole kielessä mitään vikaa. On tehty keliakia- ja helicobakteeritestit, vaihdevuosiin estrogeenit hankittu (ikä 59 v), syöty b-vitamiinia, vaihdettu hammastahna vaahtoamattomaan, jo aiemmin vaihdettu amalgaamit muovipaikoiksi... Mikään ei auta! Hermot on tiukalla, koko ajan pelko että jospa tämä on kuitenkin jotain muuta. Kertokaa hyvät ihmiset kokemuksianne jos kenellä on tämä vaiva. Kiitos jos saan vertaistukea.

36

15523

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mnwefpfjp

      mulla auttaa toi kamomillatee

      • Alluska

        haaleana, kuumana, kylmänä?


      • nsdoj

        kuumana


    • Mulla on ollu kans kamala polte kielessä, joka myös vaihtoi paikkaa. Välillä poltti kieltä, välillä kitalakea ja kurkkua. Lääkäri totesi suun terveeksi. Vaiva liittyi silloiseen ahdistukseen ja parani mielialalääkkeillä.

      • Alluska

        Niin, kyllä mullakin on ollut stressiä ja työuupumusta. Onko sulla pikkutiira68 parantunut tuo kipu kokonaan?


      • On parantunut ihan kokonaan. Silloin kun se oli päällä, en olisi millään uskonut sen olevan psyykkistä, polte oli niin kova.


      • Alluska

        Muistatko vielä minkä nimistä mielialalääkettä sait? Mulla on joskus ollut Sepramia ihan muista syistä ja ehkäpä kielikipukin oli silloin vähempänä.


      • Sepramia oli minullakin. Pienikin annos voi viedä kivun pois, minulla käytössä tällä hetkellä 5 mg- Kun ahdistus loppui lääkkeen avulla, loppui kipukin. Alkuun lääkkeen käytössä polte laajeni niskaan ja päähän, mutta parani ajan kanssa. Toivottavasti sinun kipu paranee. Jos sinut on tutkittu hyvin, mikä estäisi vielä kokeilemasta Sepramia? Lääkettä kannattaa käyttää riittävän pitkään. Kielikipua aiheuttavia muita sairauksia tulee mieleen suun hiivatulehdus, B12 vitamiinin puute tai jonkin muun lääkkeen sivuoire, mutta nämä sinulta on varmasti jo tutkittu.


      • Alluska

        Kiitos vertaistuesta. Kyllä on tutkittu keliakia, helicobakteeri, B-vitamiini, hiiva... Tuossa keskustelun aloituksessa kerroinkin jo lääkärikäynneistä ja siitä miten tämä vaiva paheni kilpirauhasen tulehduksen aikana eikä sen parannuttuakaan ole palautunut entiselle "normaalille kiputasolle". Totuin siihen jokapäiväiseen pieneen poltteeseen mutta nyt on ollut tosi hankalaa. Oliko sinulla vihlaisuja (etenkin yöllä) ja oliko kipu toispuoleista vai koko kielen alueella? Mulla on lähes yksinomaan oikealla puolella kielen ylä- ja alapuolella. Ajattelin jo aloittaa ihan omalla luvalla kortisonikuurin kun jäi kortisonitabletteja kilpir.tulehduksen hoidon jälkeen. Nekin on kyllä aikamoisia myrkkyjä, joten pitää lykätä vielä... Sain kyllä Noritrin-tabletteja (hermokipuun) mutta ne aiheuttavat painajaisia ja levottoman unen joten en mielellään ala niitäkään useasti käyttämään. Mutta onhan kannustavaa ja toiveita herättävää että olet päässyt eroon tästä viheliäisestä vaivasta.


      • Kyllä minulla suun polte oli laaja-alaisempaa, eikä ollut paikallista vihlontaa. Sinun vaiva kuulostaa kyllä hermoperäseltä, toki sekin psyykkeen päälle käy ja sitä kautta pahenee. Paheneeko vihlonta kylmästä? Onko sinulta tutkittu kolmoishermoasioita? Mene vaan uudestaan lääkäriin ja vaadit lisätutkimuksia. Ei tuollaista jaksa vuosikausia, kun nukkuakin pitäisi. Kerro sitten miten kävi. Voimia!!


      • sikke10

        Moi Alluska jätä viljat pois.
        Lue Paula Heinosen kirjoittamia kirjoja siellä kerrotaan että gluteeni aiheuttaa vaivoja.


      • Anonyymi

        Paraniko se kokonaan mielialalääkkeillä?


    • Kielipuoli

      Hei, olisiko sieni? Ehdota korva- kurkkulääkärille että tekee viljelmän. Itselläni on ollut jo useita vuosia riesana sieni kielessä. On tullut valkoinen kasvusto jota on leikattukin useampia kertoja. Hammaslääkäri ei noteerannut kielikipua mutta kun tuli näkyvä kasvusto sain pikalähetteen korvapolille. Nyt olen leukakirurgin hoidossa. Sain lääkkeeksi Sporanoxia useamman kuurin. Siitä huolimatta ei ole lähtenyt vaan pitää leikatakin. Lisäksi maksa-arvot nousivat enkä kai voi enää ottaa Sporanoxia. Mycostatinia olen nyt nauttinut, mutta sekään ei ole vielä auttanut. En tiedä onko lääkärillä enää muita keinoja tästä riesasta pääsemiseksi. Huomenna taas leikataan.

      • Alluska

        Hei! Aiheuttiko sieni sinulle polttavaa kipua, pystyykö sen itse näkemään vai selviääkö vain viljelmässä? On mulla joskus tehty sekin, mutta ei muutamaan vuoteen. Ei kipua oikein kukaan ota tosissaan, kun se ei näy :(. Harmillinen juttu, toivotaan, että sinun vaivasi paranee.


    • Alluska

      Hei! Kirjoitin tänne maaliskuussa -15. Olin silloin aivan toivoton tuon kielikivun kanssa. Lopulta menin yksityiselle lääkärille ja pyysin (en meinannut saada, ei näkyvää vikaa!) lähetteen keskussairaalan suu- ja leukasairauksien polille. Siellä sattuikin jo aiemmilta yksityishammaslääkärikäynneiltä tuttu lääkäri, joka muisti esim. sen, että mulla oli vaihdettu hänen lähetteensä avulla tk:ssa amalgaamipaikat muovipaikoiksi. Sekään ei tosin auttanut tuohon kielipoltteeseen. Silloin (toukokuussa -15) otettiin röntgenkuvat leuasta ja hampaistosta, tutkittiin leukanivelten liikkuvuus ja purenta ym. Todettiin leukanivelen rutina ja jäykkyys sekä hampaiden narskutus (se näkyi hammaskiskoista, niitä käytettäessä kipu hellitti hetkeksi). Sain ohjeet leukanivelten voimisteluun (2xpäivä, 10-15 min. kerrallaan) ja Rivatril-tabletit, jotka liuotetaan suussa ja sylkäistään sitten pois. Nämä tabletit vaikuttavat puuduttavasti, ovat mahaan asti päästyään keskushermostoon vaikuttavia. Alussa otin 3 x päivässä puolikkaan tabletin, nyt riittää 1 x puolikas nukkumaan mennessä. Elokuussa oli kontrolli, todettiin minun päässeen "kivun herraksi" ja suu ja kieli terveeksi. Onhan sitä polttelua edelleenkin, varmaan koko loppuelämän, mutta nyt osaan hallita sitä ja minulla on keinot sen kestämiseksi ja voittamiseksi. Kyllä kannatti käydä erikoislääkärillä!

    • hsfhbfgdngh

      yksi mitä voit myös kokeilla on oliivi-ja kookosöljy ,sivelet sitä ympäri suuta ja pidät vaikka pientä purkkia mukana josta voit sitten ottaa tarvittaessa lisää

    • Loppuikäkö

      Olen kärsinyt suupoltteesta pitkästi toistakymmentä vuotta. Alkoi pienellä kielen kirvelyllä ja epämukavalla ololla. Kaikki mahdollinen on tutkittu. Kun viimeksi kävin yksityisellä erikoislääkärillä, hän sanoi vain, ettei siihen ole hoitoa. Sen olen kyllä huomannut. Pärjään Opamox 15 mg 3x päiväsaikaan. Yöllä ei vaivaa. Lisäksi sai Neurontinia, jota käytän vain puolet lääkärin määräämästä annoksesta. Onneksi olen saanut lääkeannokset pidetyksi kurissa. Välillä vaikeaa. Ja kauheata tämä vaiva on, jos lääkkeestä kuluu pitempi aika!

    • Suupolte

      Minulla on valtava Suupolte olen käynyt 6 hammaslääkärillä ei apua kesäkuusta lähtien kuiva suu sitä lääkärit sanovat mielestäni se ei aiheuta mahdotonta kipua olen käyttänyt apteekista saatavia keliä itse olen tehnyt diagnoosin suupolte sitä se on kaikki oireet viittaavat siihen

      • Amalgaamii

        Onko hampaitasi paikattu amalgaamilla?


    • Suupolte

      Minulla on ihan sama olen kärsinyt kesäkuusta lähtien käynyt monella hammaslääkärillä eivät ole osanneet mitään itse netistä katsoin tein diagnoosin suupolte ei lääkärit ota potilasta tosissaan tuskat ovat kovat en tiedä mistä johtuu lääkärit sanovat kuiva suu se on kyllä ongelma syljen eritys on lähes olematonta ehkä sylkirauhasissa vika . olen käyttänyt suun kostuttamiseen keliä jota saa apteekista ja jatkuvasti jauhan purukumia en tule tuntiakaan toimeen jos ei ole purukumi suussa tämä on kamalaa ei tiedä mistä saisi apua että pystyisin elämään tätä ei jaksa kukaan ei toinen voi ymmärtää jos itse ei ole kokenut minä ymmärrän teitä toivotaan parasta .

      Oikein ihanaa Joulua kaikesta huolimatta

      • Kunmikääneiauta

        Sehän se on pahinta kun vaivaa vähätellään kun ei näy mitään ja eräs lääkäri sanoikin että ei kipu ei näy. Mulla alkoi kova kipuilu uudestaan parin vuoden helpomman jakson jälkeen. Tuntuu tuskalliselta jos hammas hipaisee kieleen ja vihlaisuja vähän väliä. Ihan kuin olis vereslihalla kielen toinen reuna. Purkka auttaa mutta sitten tulee leukaongelmat, mulla on toisen puolen leukanivel löytynyt. Ei tässä mikään auta, se tieto vähän helpottaa jos se ei oo hengenmenoksi. Jaksellaan.


      • Anonyymi

        Mulla on ollut jo viisi vuotta suupolte.Niinkuin olisi soodaa suussa kaiken aikaa ja se maku tulee alakulmahampaannjuujresta.Alkaa ottaa hermoihin loputon purkan jauhaminen.En ole hyvä pitämään puoliani lääkärissä mutta nyt ajattelin että menen tosissani terveyskeskukseen kun tämä kipu tressaa niin että jo muistikin alkaa pätkiä kun ei voi muuta ajatella kun tätä viheliäistä poltetta.


    • hammashoitaja

      Kokeile jättää pois mausteet, pippuri yms. ei tomaattia tai sitrushedelmiä. Viittaako karttakieleen? Voi aiheuttaa kipua.

    • Parantunut

      Minulla auttoivat vahvat valkosipuliöljykapselit.

    • burningmouth

      Onko kenelläkään tuntunut polte nenässä tai korvissa suun ja huulten lisäksi?

    • Moona-86

      Mulla tuntuu nenässä myös. Sieraimet myös tulessa ja "kuuma" hönkäys tulee nenästä myös. Ei korvissa kuitenkaan.

      Mulla tässä vasta tutkitaan... 1.5kk takana ja oon jo nyt aika loppu tämän kanssa. Lääkäreillä ei minkäänlaista kiinnostusta tutkia mitään kun mitään ei näy. Hiivasieni on vasta poissuljettu. B- vitamiinit olisi mielenkiintoinen testata. Tietääkö joku sanoa onko b12 vitamiinipuutos ainoa joka voi aiheuttaa kieli/suukipua vain onko muitakin B- vitamiineja?

      Purkasta ei mulla ole mitään hyötyä. Ainoa mikä hetkeksi tuo normaalin tuntemuksen suuhun on valkosipulin pureskelu. Silloin se polte tuntuu normaalilta. Syön sitä useamman kynnen päivässä ja haisen myös sen mukaan. 😣

    • Hei. Tuttua on. Lääkäreissä on juostu ja ei tulosta. Eivät tunne tätä sairautta. Minulla oireilu on kielessä. Siihen tulee punaisia alueita joissa kielen nystyt on ärtyneet. Alkuun ei auttanut kuin pastillit jotka olivat vahvempia kuin tämä ikävä tunne. Nykyään purkkakin saattaa auttaa...ja tosiaan välillä kielessä ei näy mitään mutta silti ikävä tunne kielessä..kestämätön tunne ilman mitään purkkaa tai pastillia. Olen kuullut tuosta rivatril lääkkeestä ja kerran eräältä lääkäriltä sitä pyytänyt mutta koska ei tuntenut sairautta ei uskaltanut määrätä. 1v 8kk olen tätä sairastanut. Minullakin kipupiste löytyy aina kielen kärjestä vasemmalta ja muualtakin mutta aina tuo kohta. Välillä tunne kuin olisi pyykkipoika kielen kärjessä. Koittaisipa aika että lääkärit tuntisivat tämän sairauden ...saatais me kaikki kärsivät apua!

    • Minulla on mieletön, jatkuvasti paheneva polte ikenissä, hampaissa, kitalaessa ja kielessä. Mikään ei oikein auta, paitsi marihuana, ja sitäkin pitäisi hengittää (vaporisaattori) tosi paljon, yli 0.5 g päivässä. Rahat ei riitä sellaiseen. Ajattelin pyytää lääkäriltä lääkemarihuanaa, mutta näinköhän saan? Ei taida Suomessa helpolla irrota. Myös rauhoittava Opamox vähän auttaa, senkin saamisessa tulee ongelmia, jos on paljon käyttänyt.

    • Muutos18

      Sairastuin poltteeseen elokuun alussa kuudes lääkäri keksi Mikä on taudin nimi Tämä on todella kauhea kiputila koko elämä on muuttunut mitään ei voi tehdä olen kokeillut kaikkea mahdollista kaikki apteekista saatavat geelit suihkeet liuokset tabletit nyt minulla on Opamox ja melatoniini illaksi aamulla Sepram ja Somac olo Tuntuu aika epätoivoiselta koska tämä on pitkäaikainen sairaustila ja saattaa kestää koko loppuelämän niin että Tulevaisuus tuntuu todella hauskalta ei ole odotettavissa mitään muuta kuin kipua ja kipua

    • Tiitii92

      Mullakin alkoi 5 päicää sitten kielen poltteella tuntu että olisi palanut, mutta äh en osaa selittää oli kielen kärjessä ja sivuilla. Menin hoitajalle eilen ja hän ei nähnyt suussa mitään. Silloin ei kielkkööm ollut kyllä enään kipeä. Nyt eilisestä lähtien ollut kitalaki tulessa tuntuu että olisi palanut ja rakkuloita vaikka rakkuloita en tunnekaan. Välillä lähtee pois ja välillä tulee. Olen ihan paniikissa että tämä on joku vakava juttu.. :(

    • Anonyymi

      Mulla kielipolte alkoi pari kk.sitten.kävin yleislääkärillä tk.arveli että karttakieli koska kielen sivussa punainen pitkämäinen sileä alue. Ehdotti hammaslääriä ja kävin hml.ja se saboi että ei karttakieleltä vaikuta kun punainen alueen pitäis vaihtaa paikkaa ihan pv.kuluessa siis siirtyä eri kohtiin kielessä. Ihan kauhea vaiva kun suu ihan kun olisi sen polttanut ihan jo hermo menee. B vitam olen syönyt jo useamman vko mutta ei apua.

    • Anonyymi

      Menkää parodontologille hoidatuttamaan suutulehduksenne pois.
      Parodontologeja on lähes joka hammaslääkärikeskuksessa.

    • Anonyymi

      Minulla on ollut 2tyypin diabeteksen aiheuttama neuropaattisen jalkaterä kipu nyt vuoden nyt on sitten alkanut suupolte. Huulia, kieltä ja poskia polttelee. Onko näillä yhteyttä?

      • Anonyymi

        Suussa voi olla neuropaattista kipua diabeetikoilla. Mutta ensin suljetaan kaikki muu pois, koska yleensä kipu johtuu huonosti hoidetusta suusta. Suun kunto tulee tarkastuttaa hammaslääkärillä: moni luulee että suu on puhdas, mutta totuus on aivan toista.


    • Anonyymi

      Onko kukaan testannut hoidoksi Terbinafiniä (sienilääke).

      Minulla (42v mies) tuli kieli ja suu kipeäksi kaksi kertaa viimeisen noin kahden vuoden aikana. Vaivaan sisältyi paha tai outo maku suussa, josta ei oikein pystynyt varmaksi sanomaan, että onko maku oikeasti suussa vai onko kielen hermot jotenkin häiriintyneet/ärtyneet ja outo maku johtuisi siitä. Ensimmäisellä kerralla kipu keski noin kaksi kuukautta, mutta satuin joutumaan sillä kertaa lääkäriin kynsisienen takia. Lääkäri määräsi Terbinafin 250mg kuurin. Kynsisieni hoitui sillä loppujen lopuksi hitaasti mutta varmasti kuntoon (kun pidin kynnet lyhyenä ja pesin myös kynsiä hyvin). Mutta se mikä oli kummallista, niin paha maku lähti suustä 3pvä kuurin aloittamisen jälkeen ja kieleen ja suuhun lakkasi sattumasta.

      Nyt juuri tänä vuonna sama kieleen/suuhun satttuminen ja outo maku tuli uudestaan takaisin. Tuo vaiva alkoi tammikuussa ja odottelin, että menisi itsestään ohi. Se vaikutti vain pahenevan tai pysyvän stabiilina. Tällä kertaa ei ollut kynsisientä, joten kävin sitten valehtelemassa lääkärille, että kynsisieni on tullut takaisin ja sain saman Terbinafin lääkkeen. Kuurin aloittamisen jälkeen kolmantena päiväna suu on jälleen tosi kivan tuntuinen ja en huomaa mitään normaalista poikkeavaa suussa.

      Pari huomautusta. En tiedä, mikä suussani oli vikana. Epäilen jotain sieni-infektiota, mutta en todellakaan ole varma. Minulta ei otettu suusta näytteitä. Jostain syystä Terbinafiinia ei yleensä määrätä suun hiivan tai hiivasienien hoitoon, mutta se on siis sienilääke. Terbinafiinia ei kannata vetää muiden lääkkeiden tms kanssa, ja oikeasti pitää lukea pakkausseloste. Toisaalta jos mulla olisi ollut kieli kiepeä pitkään, niin kokeilisin tuota, koska (oletettu) vaste mulla ainakin oli nopea (2-3pvä)...

      Laittakaa kommentteja jos joku kokeilee tätä. Olisi mielenkiintoista kuulla, että menikö oma kielikipu / Suupolte tuurilla ohi vai oliko joku yhteys lääkkeeseen.

    • Anonyymi

      Menkää suusairauksien erikoislääkärin vastaanotolle. Olen sieltä saanut lyrican 3 x 75 mml päivässä. Vei kivun täysin pois. Kipu oli yötä päivää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1841
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      1759
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      115
      1705
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1551
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1528
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      23
      1426
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1415
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1222
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe