Tieteen rakkikoiran kontribuutio

Huomasin äskettäin, että Tieteen rakkikoira, Raimo Lonka, oli kuukausi sitten ottanut blogissaan kantaa keskusteluun ligniinistä, ja väitti siinä etten ole ymmärtänyt Leisolan väitteitä ekosysteemin kokonaissuunnittelun puolesta oikein.

Karvakuono kirjoittaa:

”Nimimerkki solon1 kirjoittaa:”

"Leisola vättää, ettei luonnosta löydy ligniiniä ravinnokseen käyttäviä organismeja, ja että tämä todistaa siten ekosysteemien suunnittelun."

Tästä hän jatkaa:

”Nimimerkin esittämä tulkinta on virheellinen ja yksinkertaistava. Matti Leisola ei väitä, että luonnosta ei löytyisi ligniiniä ravinnokseen käyttäviä organismeja. Leisola kirjoittaa evolutionnews.org sivustolla:”

"...puussa olevaa ligniiniä hajottavat vain lahottajasienet ja ne tarvitsevat siihen energiaa. Jotkut bakteerit kykenevät rajoitetusti käyttämään näin syntyviä monomeereja energian ja hiileen lähteenä... mutta ne eivät kykene itse hajottamaan ligniiniä."

Karvakuono ei selvästikään ole seurannut keskustelua kokonaisuudessaan, mutta kirjoitin alun lainauksen pohjautuen intelligentdesign.fi sivuston kirjoituksen kohtaan, jossa todettiin: ”Artikkelissa tutkijat pohtivat, miksei mikään eliö maaperässä tai kasveissa käytä ligniiniä ruoakseen." 

Kirjoitin heti karvakuonon lainaamaa kohtaa seuranneessa kappaleessa: ”Leisolalle on esitetty aikaisemmin valkolahosieniä, joita on pidetty ainoina organismeina, jotka kykenevät mineralisoimaan ligniinipolymeeria. Leisola ei kuitenkaan täysin hyväksy tätä ehdotusta, koska valkolahosieni tarvitsee siihen paljon energiaa.”

Huomautin siis itse, että Leisola painottaa energian tarvetta ligniinin hajottamisessa, vaikka intelligentdesign.fi sivuston artikkelissa kirjoitettiin toisin. Totesin myös, että nykyisin tunnetaan jo useita bakteerisukuja, jotka hyödyntävät ligniiniä riittävän tehokkaasti ravinnokseen ollakseen erittäin elinkelpoisia.

Karvakuono painottaa Leisolan tarkoittaneen ligniinin hidasta hajoamista suunnitteluargumentissaan, ja toteaa seuraavaa:

”Maaperän humuskerroksen olemassaolon mahdollistava ligniinin hidas hajoaminen on siis selitystä vaativa havainto. Kehitysopilla ei ole tähän havaintoon mitään erityistä selitystä. ”

http://tieteenrakkikoira.blogspot.fi/2015/02/ligniinikeskusteluun-tarkennusta.html

Paitsi, että todellisuudessa on. Tämä olisi selvinnyt myös karvakuonolle, jos hän olisi yhden lainauslouhinnan sijaan lukenut myös jatkokeskustelut aiheesta. Siinä kirjoitin seuraavaa:

”Ligniinin evoluutiota on myös aiemmin selvitetty, ja tutkimuksissa on havaittu sen muuntumista erilaisilla kasveilla. Ligniinin alkuperä on kuitenkin pysynyt osittaisena mysteerinä. Ligniininin tuottoon johtavan metaboliareitin oletettiin pitkään kehittyneen alun perin joillekin sienille, ja esimerkiksi valkolahosienet hyödyntävät sitä edelleen, vaikka eivät kovin tehokkaasti.

Nyt uusi tutkimus on selvittänyt, että kasvien käyttämät monimutkaiset kemialliset reitit aromaattisiin aminohappoihin, joita eläimet käyttävät omien välttämättömien proteiinien valmistukseen, on jäljitettävissä kahteen muinaiseen bakteeriryhmään. Tämä sama reitti valmistaa myös satoja kemiallisia yhdisteitä, joista yksi tärkeimmistä on ligniini.

"A fundamental chemical pathway that all plants use to create an essential amino acid needed by all animals to make proteins has now been traced to two groups of ancient bacteria. Researchers describe in a new article how they traced the phenylalanine pathway to two groups of bacteria. "Our question was how plants can produce so many different kinds and amounts of these aromatics, particularly the phenylalanine-derived compounds," they explain."

"Plants use this pathway to make natural products that are vital to plants and also to our food, medicine, fiber and fuel. One of the most important is lignin, found in the plant cell wall, which allows trees to stand tall and transport water."

Tutkijat yllättyivät siitä, ettei sekvenssien tutkiminen johtanutkaan sieniin, kuten he olivat olettaneet. Tulokset kertovat, että tämä kaikkien kasvien käyttämä perustavaa laatua oleva kemiallinen reitti on vielä vanhempi kuin tutkijat olivat ennakoineet. On hyvin vaikea keksiä syytä, että miksi älykäs suunnittelija olisi luonut muutamalle bakteeriryhmälle lähes identtiset entsyymien sekvenssit kasvien kanssa, koska ne eivät ole hyödyntäneet niitä samoin kuin kasvit ovat evoluution myötä alkaneet hyödyntää.

Jatkuu.

14

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Our study provides examples of the complex evolution of plant chemical pathways." During evolution, the need to survive and reproduce forces organisms to continue adapting to their circumstances, he notes. "Plants have had multiple opportunities to adopt different genes (and enzymes) during evolution to meet the challenges of the environment."

      "The enzyme that plants adopted from the ancient bacteria was helpful to them when they acquired it, and plants ended up maintaining it, rather than other types from fungi or cyanobacteria. This enzyme and its pathway are now seen across the plant kingdom and allow plants to make such a large variety and quantity of phenolic compounds."

      Näyttää siis vahvasti siltä, että Leisola on ollut väärässä myös hänen omalla erikoisosaamisen alueella. Ligniini ei ole älykkäästi suunniteltu polymeeri kasveille, vaan se on muinaisen kemiallisen polun yksi tuotteista, jonka juuret löytyvät bakteereilta.”

      http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140807121848.htm

      Monet bakteerisuvut käyvät evolutiivista kilpajuoksua ligniinin kanssa. Nuo bakteerit hyödyntävät ligniiniä ravinnokseen niin tehokkaasti, että ne ovat oikein elinvoimaisia ja sopeutuneita. Olen aiemminkin ihmetellyt sitä, että pitäisikö mikrobien voittaa tuo evolutiivinen kilpajuoksu siten, että ekosysteemit tuhoutuisivat ligniinin hävitessä, jotta se ei näyttäisi suunnitellulta? Tässä logiikassa ei ole mitään järkeä. Itse asiassa Maan historian suurimman joukkotuhon yksi suurista tekijöistä oli mahdollisesti se, että eräs mikrobilaji kävi muuttuneissa olosuhteissa liian ylivoimaiseksi ja tuhosi lukuisia ekosysteemejä. Eikö tämä todista sitten suunnittelua vastaan?

      http://www.nature.com/news/archaeageddon-how-gas-belching-microbes-could-have-caused-mass-extinction-1.14958

      Pahoittelin myös jatkokeskustelussa sitä, etten ollut aluksi lukenut BIO-complexityn artikkelia kokonaan, vaan olin intelligentidesign.fi sivuston kirjoituksen varassa. Leisola oli todellakin maininnut muutamat bakteerit artikkelissaan, mutta ei siinä laajuudessa kuin nykyisin tiedetään niitä löytyvän.

      "These findings provide important evidence that bacterial enzymes can degrade and/or modify lignin and contribute to the release of fermentable sugars from lignocellulose."

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23297115

      http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0019306

      Tämän lisäksi BIO-complexityn artikkeli oli myös ilmeisesti virheellinen väitteessään: "and oxygen is always needed", koska tutkimuksessa todetaan: "This study suggests that in low and fluctuating redox soils, bacteria could play a role in anaerobic lignin decomposition."

      Tässä minun tarkennukseni ligniinikeskusteluun, ja toivoisin karvakuonon seuraavalla kerralla hiukan perehtyvän keskusteluun sen sijaan, että lainaisi yksittäisen lauseesn irti kokonaisuudesta.

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/12420205

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/12024374

      • >toivoisin karvakuonon seuraavalla kerralla hiukan perehtyvän keskusteluun sen sijaan, että lainaisi yksittäisen lauseesn irti kokonaisuudesta.

        Mutta säännöthän ovat sellaiset, että kreationisti saa lainauslouhia todisteikseen keiden tahansa kirjoituksia asiayhteyksistään irrallaan mielin määrin, mutta raamatusta ei vastapuoli saa lainata mitään, jos ei selvitä lainauksen todellista sisältöä kreationistin lahkon oppia (eli kretukielellä "raamattua") vasten ja tunnusta että lahko (kretukielellä "raamattu") on oikeassa.


      • RepeRuutikallo kirjoitti:

        >toivoisin karvakuonon seuraavalla kerralla hiukan perehtyvän keskusteluun sen sijaan, että lainaisi yksittäisen lauseesn irti kokonaisuudesta.

        Mutta säännöthän ovat sellaiset, että kreationisti saa lainauslouhia todisteikseen keiden tahansa kirjoituksia asiayhteyksistään irrallaan mielin määrin, mutta raamatusta ei vastapuoli saa lainata mitään, jos ei selvitä lainauksen todellista sisältöä kreationistin lahkon oppia (eli kretukielellä "raamattua") vasten ja tunnusta että lahko (kretukielellä "raamattu") on oikeassa.

        Reilu peli :)


      • solon1 kirjoitti:

        Reilu peli :)

        Kuin syntiinlankeemus seurauksineen.;)


      • ninjaman

    • tyhmä.evokki
    • hommat_hanskassa_hanskat

      Ligniini ei ole voinu kehittyä kahta kertaa. Eikä ees yhtä kertaa.

      >Any suggestion of nature creating lignin manufacturing facilities, or of nature "creating the wonderfully varied terrestrial ecosystems" that contain over 173 different plant families, is "really, really amazing"—too amazing to be true.6 One lesson emerges from this. Because nature could not have made lignin twice or even once, and because nature could not have made plants, something outside nature must have.

      http://www.icr.org/article/discovery-rewrites-plant-evolution/

      • Lainaamassasi kirjoituksessa on ymmärtämättömyydestä johtuva ajatusvirhe: koska ligniin tuottaamisessa on kyseessä erittäin kompleksinen systeemi, sen toistuminen samanlaisena olisi epätodennäköistä. Sen sijaan epätodennäköistä ei ole se, että evoluutio tuottaa kompleksisia systeemejä, vaan se on havaittu fakta. Myös kasvit ovat kehittyneet sxattuman sijaan symbioosin avulla: ne ovat evoluutiossaan hyödyntäneet olemassa olevia resursseja, tietynlaisia bakteereja ja sieniä. Ja näin pärjänneet paremmin.


      • "Ligniini ei ole voinu kehittyä kahta kertaa."

        Se olisikin epätodennäköistä, mutta ligniini ei ole kehittynyt kasveille ja leville erikseen konvergentilla evoluutiolla, vaan kuten avauksessa totean, se on muinaisen kemiallisen polun yksi tuotteista, jonka juuret löytyvät jo kahdelta muinaiselta bakteeriryhmältä.


    • LOPETTAKAAJOPASKA

      Miten te jaksatte? KETÄ KIINNOSTAA??

      • "Miten te jaksatte? KETÄ KIINNOSTAA??"

        Jaa, kyllä näköjään tuotakin hömelöä sen verran kiinnosti, että sai tuollaisen ripulin tänne aikaan. Keep up the good work.


      • jooppajoo kirjoitti:

        "Miten te jaksatte? KETÄ KIINNOSTAA??"

        Jaa, kyllä näköjään tuotakin hömelöä sen verran kiinnosti, että sai tuollaisen ripulin tänne aikaan. Keep up the good work.

        Enkä muuten tarkoittanut Solonia tällä.


    • tirkisjoo

      solon1: "On hyvin vaikea keksiä syytä..."

      On ihan helppo keksiä evoluutiosatuja, näyttää sinultakin onnistuvan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      246
      2379
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      170
      1510
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1376
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1085
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1079
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      970
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      218
      967
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      865
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      699
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      690
    Aihe