Ei lakisääteistä työterveyttä

valvotaanko

Mikä taho valvoo onko työpaikalla työterveyshuolto vai valvooko mikään? Nimittäin työpaikalla ei ole edes lakisääteistä työterveyshuoltoa. Töihin mentäessä uskoteltiin että työterveyshuolto olisi, mutta muut työntekijät sanoivat että ei todellakaan ole edes sitä lakisääteistä. Pomo sanoi että firma kyllä maksaa jos lääkärissä täytyy käydä (no ei tietenkään maksa kun mitään sopimuksia ei ole).

Töissä nyt yli 4 kuukautta, eikä ole ollut mitään työhöntulotarkastusta tms.

17

7631

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • valejuristi

      Työterveyshuoltolaki 24 § (22.12.2009/1559)

      Valvonta

      Tämän lain ja sen nojalla annettujen säännösten mukaan työnantajan järjestettäväksi kuuluvan työterveyshuollon toteuttamisesta huolehtivien terveyskeskusten, työterveyshuoltopalveluja tuottavien yksiköiden ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden toiminnan sekä työterveyshuoltopalvelujen sisällön lääketieteellinen valvonta kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle ja aluehallintovirastolle siten kuin siitä erikseen säädetään.

      Työsuojeluviranomaisten on, sen mukaan kuin työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetussa laissa (44/2006) säädetään, valvottava, että työnantaja järjestää tässä laissa tai sen nojalla annetuissa säädöksissä tarkoitetun työterveyshuollon.

      Jos työnantaja on laiminlyönyt tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten mukaan työnantajan velvollisuudeksi säädettyjen työterveyshuoltopalvelujen järjestämisen ja syntyy erimielisyyttä järjestämisvelvollisuuden sisällöstä, on työsuojeluviranomaisen ennen työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetussa laissa tarkoitetun työnantajaa velvoittavan päätöksen tekemistä pyydettävä lausunto Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta.

      Edellä 14 §:ssä tarkoitetun toiminnan valvonnasta säädetään erikseen.

      https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20011383#L5P24
      http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyoterveyshuolto

    • ap1

      Eli se on tuo aluehallintovirasto jonne voisin yhteyttä ottaa että käykääpä tarkistuksella. Toki nyt en uskalla ilmoitusta tehdä, sillä ko. työnantajan kanssa on jo väännetty muistakin asioista mm. työaikalaista ja työsopimuksesta. Ilmiselvää olisi että minä olisin tuonkin takana. Kyseisessä firmassa on niin moni asia pielessä, että tutkittavaa olisi kaikilla viranomaisilla.

    • lisäätietoa

      Onko teillä kuinka paljon työntekijöitä? Onko työsuojeluvaltuutettua? Luottamusmiestä?

    • Pomotin

      Työterveyshuolto on järjestettävä. Se kattavuus riippuu siitä, mikä on toimiala ja työntekijän tehtävä. TTH EI TARKOITA ilmaista lääkäriä lääkäriasemalla. Sen saa järjestää tk:ssa ja siten, että työntekijä maksaa itse käyntikulut ja hoidon. .

      Nämä ovat sellaisia asioita, jotka jokaisen on tiedettävä. On ihan itse otettava selvää työssä ollessaan, jos koulussa ei asia kiinnostanut. Vai onko asennen sama kuin eräällä nuorella miehellä: " Täytyyks tänne joka päivä tulla? " Kysymys työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen... No sopimus sitten revittiin...

    • ap1

      Työntekijöitä ei ole paljon, n. 5 ja toimiala on sellainen että fyysistä työtä tehdään olosuhteissa joissa voi sattua ja tapahtua. Ja ei ole edes tuota terveyskeskuksessa järjestettyä työterveyshuoltoa, eli ei todellakaan mitään luottamusmiestä tai työsuojeluvaltuutettua.
      Nimenomaan, tiedän että työterveyshuolto on oltava, vaikka minimimääräinen terveyskeskuksessa. Pomohan (omistaja) sitä ei näytä tietävän ja pitää työntekijöitä niin tyhminä että olettaa ettei kukaan kyseenalaista tätä puutetta. Ja kuten sanottu firmassa on moni muukin asia pielessä.

      • Vakuutusyhtiömaksaa

        Jos siellä työmaalla tapahtuu jotakin niin vakuutusyhtiö ne kustannukset maksaa, eli mukaan pitäisi saada ainakin vakuutusyhtiön maksusitoumuksen. Itsekin olen ajanut tuollaisessa tapauksessa naapurikaupungin sairaalan päivystykseen, kun yöllä ei muuta ole ollut auki.


      • työsuojelupäällikkö123

        Tälläista menoa on 90% pk. yrityksissä. Työntekijät tietenkin loimaanloisjärjestön jäseniä eikä asia korjaannu millään koskaan. Ammattiliiton jäseneksi ja asia liittoon, jo rupee tapahtuun. Työlainsäädäntö edellyttää työnantajan järjestämään työterveyshuollon.


      • rautalankaa
        työsuojelupäällikkö123 kirjoitti:

        Tälläista menoa on 90% pk. yrityksissä. Työntekijät tietenkin loimaanloisjärjestön jäseniä eikä asia korjaannu millään koskaan. Ammattiliiton jäseneksi ja asia liittoon, jo rupee tapahtuun. Työlainsäädäntö edellyttää työnantajan järjestämään työterveyshuollon.

        Et voi tosissasi olla noin lapsellinen? Meinaatko, että liitto marssii paikalle ja KÄSKEE järjestämään työterveyshuollon? Eihän se(kään) ole edes liiton asia.
        Työhöntulotarkastus ei ole mitenkään pakollinen, joten senkin seikan voi aloittaja unohtaa.
        Työterveyshuolto on ENNAKOIVAA terveydenhuoltoa. Sairaudet ym. menee sitten julkiselle puolelle tai jos rahaa on, niin voi mennä yksityiselle.
        Jos saat flunssa, työterveys voi kirjoitta sinulle lomaa. Jos flunssa jatkuu ja jatkuu, työterveys ohjaa sinut julkiselle puolelle.


    • tympiintynyt

      Työterveyshuolto ollaan onneksi lakkauttamassa. Kallis päällekkäinen järjestelmä, jolla ei ole mitään virkaa? kuka valvoo sairauslomia ja lähetteitä laativaa lääkäriä?

      • kukavalvoojaketä

        Ainakin omalla työpaikalla HR-osasto valvoo tarkasti sairauspoissaoloja ja niiden syitä.


    • SipiläRules

      Työterveyshuollot on ehdottomasti lopetettava. Resurssien tuhlausta ja turhaa koulutetun terveydenhuollon ammattilaisten joutokäyttöä. Menkööt siellä olevat sairaanhoitajat oikeisiin töihin, joissa on käsityön makua!

    • IhanYleinenKäytäntö

      Töterveyshuolloksi riittää työhöntulotarkastus, tämä on monelle täysin tuntematon juttu, mutta näin se vaan menee. Alle 6kk:n työsuhteissa ei tarvita sitäkään. Lisäksi useat kuntatyönantajat vaatii todistuksen terveydentilasta ennen työn vastaanottamista ja tällä systeemillä työnantajan ei tarvi järjestää edes sitä työhöntulotarkastusta.

    • TSV.12.v

      Riippuu alasta mitä laki määrää työterveyshuollosta.
      On aloja joissa pitää saurata työntekijä terveyttä.
      Kuten hitsaaja,maalari,asbestityöntekijä,jne.
      Ei riitä pelkkä työhöntulo tarkastus.
      työterveyshuoltosuunnitelma myös pitää olla laadittuna.
      Lääkärit terveydenhoitaja fysiöterapeutiti käyvät työpaikalla tutustumassa työolosuhteisiin.jne.

    • työterveydensijainti

      Voiko työnantaja järjestää työterveyshuollon toiselle paikkakunnalle kymmenien kilometrien päähän itse työpaikasta? On hassua ajatella että työntekijä joutuu kovassa kuumeessa tai muuten hyvin sairaana matkustamaan kymmeniä kilometrejä toiselle paikkakunnalle työterveyshuoltoon kun ei lähempänä ole työterveyspitettä. Matkoihin yksin menee jo yhden terveyskeskuskäynnin hinta omalla paikkakunnalla.

      • Pomotin

        Voi. Mutta eihän siinä nyt järkeä ole.


    • DemariHuuhaa

      Työterveyshuolto on demarien kehittämää työnantajankiusaamis-huuhaata.

      Työntekijät on joka tapauksessa vakuutettava ja tuo työterveyshuolto käytännössä on vain sitä, että yrittäjän, joka on riittävän tyhmä työllistääkseen rahoja siirretään vastikkeetta mahdollisimman suuria määriä lääkäreiden taskuihin.

      Sopimus maksaa työnantajalle kuukausittain, vaikka mitään terveysongelmia ei olisi. Olisi järkevämpää että työnantaja maksaisi vain käytetyistä palveluista.

      • silmänlumetta

        Työnantajakiusaamiseksi se todellakin koetaan ja käytäntö sen osoittaa:

        Työnantajat (jopa valtion laitokset) pyrkivät kiemurtelemaan tästä asiasta ulos lain kirjainta rikkomatta. Ilmiö on voimistunut viime vuosina. Kilpailu työterveyspalveluista on rajua ja nämä palveluja myyvät terveysyritykset suostuvat käytännössä palvelun ostajan kanssa vaikka millaisiin sopimuksiin, missä itse potilaalla pyyhitään kuin rätillä pöytää. Terveyden kanssa tällä toiminnalla on yhä vähemmän tekemistä.

        Muutamia esimerkkejä:
        Työterveys kyllä on, mutta:

        Siellä ei saisi käydä, työterveyskäyntejä kytätään suurennuslasilla, ja nyt en tarkoita mitään pinnarointeja vaan ihan todellisia sairauksia. Sinulle suodaan ehkä käynti tai kaksi vuodessa, kolmannesta annetaan jo ymmärtää jopa terveyspalvelun taholta.

        Jatkotutkimuksiin pääsee, mikäli siitä ei tule sanottavampia kustannuksia...tai sitten ei pääse...tai sitten pitää itse tajuta pyytää (käytännössä vaatia) millaisia kokeita tulee ottaa. Absurdia.

        Sairauslomaa saa ainoastaan vaatimalla, ja nyt en tarkoita taaskaan mitään pinnarointeja. Flunssassa vain työpaikalle...

        Mikäli työpaikalla on joku asia täysin heitteillä. Alkaa potilaan pompottelu, jotta työnantajan laiminlyönti ei paljastuisi. Tässä kuviossa keskeinen rooli on myös työnantajan puolelta työsuojelupäälliköllä (jolla ei ole mitään laillista vastuuta, kaikkein vähiten puheistaan). Sisäilmahan on toki kestoaihe, ja sisäilma saa olla päin persettä vuosikausia. On myös laittomia asbestisaneerauksia. Mm. nämä hyssytellään. - "Keinot" asian kuntoonsaattamiseksi a) lääkitä työntekijä, jotta oireet häviää, b) siirtää työntekijä toiseen toimipisteeseen, jotta oireet häviää c) painostaa työntekijä irtisanoutumaan, jos kohdat a) tai b) eivät toimi. Kohta c) = ei työntekijää, ei ongelmaa. Kärjistetysti sanoen itse syyhyn ei puututa (koska siitä tulisi kustannuksia ja/tai kiusallista julkisuutta) kuin vasta sitten kun se ylittää uutiskynnyksen.

        Eli älkää ihmiset vakavine vaivoinenne edes menkö työterveyshuoltoon. Jos teillä suinkin on rahaa maksaa lääkärille niin menkää johonkin missä teidät otetaan vastaan potilaana ja asiakkaana.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      182
      2001
    2. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      276
      1531
    3. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1315
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      36
      1107
    5. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      73
      1098
    6. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      81
      1041
    7. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      183
      1018
    8. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      3
      868
    9. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      40
      838
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      63
      825
    Aihe