Näin sain töitä

Ikionnellinen

Työpaikallani käytiin yt-neuvottelut ja koko osasto lakkautetaan. Johto on lupaillut, että kaikille pyritään löytämään korvaavaa työtä. Se ei vain välttämättä ole samalla paikkakunnatta tai vaativuudeltaan tai palkaltaan saman tasoista.

Niinpä tein asiasta omat johtopäätökseni ja haluan jakaa onnistumiseni kanssanne toivoen, että niistä olisi kohtalotovereille rohkaisua ja apuakin.

1. Mietin, mikä minua kiinnostaa, mitä osaan ja millaista lisäoppia tarvitsen. Aloitin hakemisen heti, enkä vasta kortistosta käsin. Silloin pystyy paremmin pitämään puolensa eikä epätoivo vaivaa.

2. Työnantajani suhtautui positiivisesti opiskeluun, joten kävin yhden kurssin, johon sain käyttää osin työaikaa. Näyttää hyvältä CV:ssä, että olen halukas ja kyvykäs oppimaan uutta.

3. Päivitin CV:ni. Olen urani aikana rekrytoinut useita ihmisiä, joten tutkin muiden hakemuksia. Hakemuksia tuli aina kymmeniä, jopa satoja, joten kiinnostuksen herättäminen on hankalaa. Kiinnitin huomiota seuraaviin asioihin:
-Sekä hakemuksen, että CV:n pitää mahtua yhdelle sivulle selkeällä ja sopivan suurella fontilla, esim. Arial 10 tai 12.
-Asemoi oikein, netissä on hyviä asiakirjamalleja. Henkilötiedot, koulutustiedot ja työhistoria. Ensin ajanjakso ja sitten tehty juttu. Uusimmasta vanhimpaan. Kirjoita lyhyesti ja ytimekkäästi. Esim. toimistoassistentti. Jokainen rekrytoija tietää sanomattakin, että assari osaa käyttää Windows-ohjelmia, laatia asiakirjoja ja keittää kahvia. Älä jaarittele itsestäänselvyyksiä, koska kukaan ei jaksa niitä lukea.
-Laita vain muutama tärkein, että ne mahtuvat yhdelle sivulle.
-Ota selvää hakemasi työn yleisestä palkkatasosta. Ei ole hullu joka pyytää vaan se, joka maksaa. Silti 2500€:n hommasta ei kannata pyytää 4000€, koska silloin hakemus päätyy automaattisesti väärään pinoon.
-CV:ssä ei saa olla aukkoja. Ne herättävät kysymyksen, onko ihminen ollut vankilassa, katkolla tai mielisairaalassa. Parempi on kertoa olleensa vaikka reppumatkalla Aasiassa, remontoineensa taloa tai auttaneensa sairaita vanhempiaan kuin jättää tyhjä aukko.

4. Hakemuksen tulee olla persoonallinen ja kohdistettu juuri kyseiseen paikkaan. Pitää antaa vaikutelma, että juuri sinä haluat juuri kyseisen työpaikan.
-Kerro perhesuhteesi ja jotain luonteestasi ja harrastuksistasi. Vaikkei perhesuhteista, uskonnosta tai armeijasta saa kysyä haastattelussa, kannattaa ne kertoa oma-aloitteisesti, ettei vaikuta salailijalta.
-Kerro tärkeimmät saavutuksesi, kuten vaikkapa joku projekti tai toimiminen harrastusjoukkueen johtajana.


5. Netissä on paljon työpaikkasivustoja, kuten MOL, Oikotie, Rekryverkko jne. Laita niihin kaikkiin automaattihaku, jolloin saat sähköpostin, kun hakuehtojasi vastaava työpaikka tulee hakuun. Se on paljon nopeampaa kuin tavallinen selailu.

6. Soita työpaikkaan ja kysy jotain työhön liittyvää. Esimerkiksi, millaisia ohjelmia siellä käytetään. Fiksuilla kysymyksillä ja soitolla jäät mieleen ja pääset helpommin haastatteluun.

7. Haastattelu on aina lottovoitto. Vaikkei se kohdistuisikaan unelmaduuniisi, on se aina loistava tilaisuus harjoitella tilannetta. Ainakin minua aina jännitti kovin ja kokemus helpotti sitä. Opin huomaamaan, mitä usein kysytään ja mitä kannattaa vastata. Kiperä kysymys on esimerkiksi omat heikkoutesi. Sano jotain todenmukaista, mutta neutraalia. Minä esimerkiksi sanoin, että laaja-alaisen kokemuksen vastapainoksi minulta ehkä puuttuu syvällistä tietämystä yksittäisistä detaljista.

8. Pukeudu siististi. Ei liian seksikkäästi tai hienosti. Kun itse haastattelin, minua ärsytti, jos joku pyrki töihin rintavarustustaan esittelemällä. Eikä raksatöitä kannata hakea puku päällä.

Itselleni tuli noin 5 koulutustani ja kokemustani vastaavaa työpaikkaa päivässä, eli noin pari-kolmekymmentä viikossa. Hain niistä yhtä tai kahta, eli todella pientä osaa. Lopulta olin hakenut noin 15 paikkaa, joista pääsin 5 kertaa haastatteluun, kunnes tärppäsi.

Olin saavutuksesta ikionnellinen. Etenkin kun olin lukenut ja kuullut ihmisistä, jotka ovat lähettäneet 100 hakemusta ja kutsu haastatteluun on tullut ehkä kerran. Mieleen kyllä tulee, että silloin on haettu huonolla hakemuksella sopimattomia töitä. Putkimiehen on turha hakea sähkömiehen töitä.

Kärsivällisyyttä, onnea ja menestystä kaikille!

Ps. Tämä kirjoitus oli liian pitkä hakemukseksi.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valitsenimimerk

      ...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8356
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1674
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe